Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příchozí a cizinec

28. 06. 2001
0
0
2841
Autor
alina

NEJSEM AUTOREM TOHOTO DÍLKA!!!!!!! Tohle povídání jsem našla v jednom časopise před 7 lety. Od té doby se k němu hodně často vracím. Je mi blízké. Mluví mi z duše. Myslím, že hodně z těch pocitů zná asi většina z vás také. Proto mám velkou chuť se s vámi o ně podělit. Autorkou je Hana Pfanová. /omlouvám se tímto všemu a všem za porušování autorských práv/

PŘÍCHOZÍ A CIZINEC

 

....Bude to příchozí a cizinec v mých branách a mám chuť mávat rukama a volat - odejdi dřív, než tě poznám, odejdi, než mi zkomplikuješ život, otevřeš jiný svět, protáhneš moje úzké obzory, změníš mé názory, narušíš můj klid,...

    Odejdi, dokud jsi cizí a nezasáhne mne tvůj odchod, protože se bojím, že uvidím bídu tvoji, svoji i jejich, že budu trpět, že s tebou budu muset snášet tvoje trápení a tvou bolest, bojím se, že rozšíříš mé srdce a já v něm budu muset udělat místo pro hrůzu světa, pro křik dětí, které neznám a jejichž hlad a samota mě nezajímá...

    Cizinče a příchozí, nech mě v mém domě, v mém hradu, je mi tu dobře, mám tu své bezpečí, svůj klid, jsem spokojený...a spokojení lidé přece působí pokoj?!

    A cizinec a příchozí nezůstal stát v mých dveřích, prodral se do chodby, usadil se v mém křesle, pronikl do mé hlavy a mého srdce a změnil můj život. Poznal jsem s ním mnoho slz, nářku, marnosti a strachu a neuměl jsem pomoci. Učil mě mít uši a oči. Přinutil mě vstát z mého klidu. Vlastně ho nemám rád, protože mi vzal moji spokojenost. A miluji ho, neboť mi ukázal život. A před dveřmi a na mé cestě stojí další příchozí. Skřípu zuby a šeptám - mám vás dost - a nemohu je nepustit dál, protože vím,  že je potřebuji. Potkal jsem lásku, potkal jsem bolest, smutek a nouzi. Potkala mě láska, bolest, smutek a nouze. Staly se mými obtížnými společníky. Vzaly mi moje staré představy o světě.

Hospodine, nemohu bez nich jít dál. Pomoz mi. Sám je neunesu.

 

 


alina
15. 11. 2002
Dát tip

suva
22. 07. 2001
Dát tip
dík alíku, mám také svoje krásně těžká břemena - už si bez nich neumím svět ani dost dobře představit..

Bříza
09. 07. 2001
Dát tip
Alino ... děkuju a ostatním.... vždyť slova jsou proto, aby se lidé domlouvali - copak opravdu netušíte, co chtěla říct ? Podívejte se, co píšou ostatní - chtěla Vám něco dát - ne být souzena ...

Vio
09. 07. 2001
Dát tip
A já ji snad soudil, Břízo?

Bříza
09. 07. 2001
Dát tip
hmm - odpusťte - jsem blbý - nikoho jsem se nechtěl dotknout ...jen vysvětlit - dosaďte mi prosím do úst slova, která byste chtěli slyšet, kdybyste chtěli říct to, co si myslíte, že jsem chtěl vyjádřit ... trochu komplikované ? asi ano ... ;c)

Vio
09. 07. 2001
Dát tip
;-) jako bych Tě neznal...

Krel
04. 07. 2001
Dát tip
viz. Prokletí

Mahoney
30. 06. 2001
Dát tip
díky za avízko :-)) bez těchhle návštěníků se nedá opravdu žít... škoda, že před nimi tolik lidí utíká... a jinak... jak říká proklík, mohlo to být hlubší :-))

Vio
29. 06. 2001
Dát tip
Kolik lidí dnes takhle přemýšlí? ... není lehké naučit se milovat bolest... i bez Hospodina!

Merle
29. 06. 2001
Dát tip
abych tak řekl BA ba.. :) ale jak rika Mark Twain, pomocnou ruku nejcasteji najdes na konci vlastniho ramene.

alina
29. 06. 2001
Dát tip
......aů....netlučte mě :o))) Já vím, že máte celkem pravdu. Ale mě se to prostě moc líbí. Asi to tak nějak v sobě cítím podobně. Já vám to jen tak chtěla dát na zamyšlení, no :o( Proklí: to mě mrzí, že to vnímáš až takhle silně ....já vím...ty křesťani...my křesťani :o))) Ale stejně si myslím, že někdy i za velkými slovy se může skrývat velká hloubka :o)

alina
28. 06. 2001
Dát tip
Tak a teď ještě asi tisíc avízek pro různé mé milé lidičky...*o*

Prokletí
28. 06. 2001
Dát tip
jde to mimo mě, osobně mi vadí ta přílišná křesťanská podnit, vše je trochu moc jasné... Mnoho velkých slov, dohromady působí monumetnálně, ale to je tak vše.... každý monument časem padá z podstavce... já v tom opravdovou hloubku jsem nenašel, hloubku řečenou ano m.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru