Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Asul, Dwymlechský Vlk

28. 06. 2001
9
0
4412

první část...prostě jako vždy

Klidnou hladinu Dwymlechského oceánu brázdila osamocená veslice, do délky sotva dvacet sáhů, přesto si razila cestu s urputnou odhodlaností. Na přídi, opřeni o dračí hlavu, usazenou na železné tyči, stály široce rozkročeny dvě postavy. Jedna drobná, ztrácející se v změti kožešin, ktreré ji sloužily za oblečení, druhá vysoká a vzpřímená, hrdá.

Hleděli tak do vody již několik hodin. Nepadlo mezi nimi ani slovo, přesto muži z posádky, zachmuření a sveřepí, jeden by řekl vrahouni na první pohled, věděli, že spolu svádějí lítý boj. Menší z dvojice se pohnul, z kabátce se vynořila potetovaná paže a vzápětí i fajfka, napěchovaná tabákem. Nabídl svému společníku, ten ale jen nepatrně zavrtěl hlavou a jeho obličej prozrazoval, že jej něco trápí.

" Na gruš ta dask, in haela Tirgen en gasa," zachrčel obr a stáhl si kožené rukavice.

" Vím pane, Tirgen je ještě daleko," odtušil prcek a jednoduchým pohybem prstů zapálil fajfku," přesto nic němění to, že nám Zilis prodal buď špatnou informaci, anebo tu loď dostal někdo jiný a potopil ji."

" Nay, en dris kalam."

" Mohla klesnout ke dnu po přepadu. Podle výpočtů jsme na ní měli narazit včera v podvečer. Teď máme ráno. Sám dobře víte, že Khamorští piráti dají za dobré smaragdy vsázku třeba i své životy. Jak říkám, někdo ji dostal před námi, někdo, kdo o tom věděl dříve než my a počkal si na ní ještě před Drullským průlivem."

" Nodi, e waen dralgi keste !"

" KDE ?"

" Ta waen !!"

" U všech kozatých najád, máte pravdu pane, to je ona ! CHLAPI ! UŽ JE TO TADY ! TAMHLE PLUJE VAŠE ODMĚNA !! ZABERTE U TĚCH VESEL !!! "

" Za ghandra !"

" Jistě pane," menší muž přeběhl po palubě ke kormidlu a zmizel v podpalubí.

Za chvíli se vynořil, v rukách místo fajfky stříbrnou sošku ženy s hlavou lvice.Okolostojící piráti se při spatření oné sošky kvapně dotkli falických amuletů, visících jim okolo krku.Prcek přeběhl zpět k velikánovi na příď.

" Připravím jim trošku zábavy," zasmál se krutě a zvedl postavičku k obloze.

" Esti krul, kantu ni mora."

" Všechno vím, nebojte pane, nedělám to poprvé."

Veslici zahalil nádherný nafialovělý opar a pomalu, vláčně sjížděl z paluby napravobok

" WAT !"

" Ehh, asi jsem něco pokazil, trochu mi to nevyšlo," uchechtl se malý a raději se schoval za tlustý stěžeň.

Velký muž zavrčel a odplivl si. Pak se podíval na ostatatní a vykřikl mocným hlasem : " VESLA NA DVACETSEDM, KORMIDLO OSTŘE DOLEVA, HLAVNÍ PLACHTU NAPNOUT !!"

Zavalitý chlapík s několikrát přelomeným nosem, vše ještě o něco hlasitěji zopakoval. Loď se zatřásla a lehce naklonila. Menšímu se mezitím podařilo zarazit šíření mlhy a teď ji pilně přesouval do správné pozice, tedy přímo okolo lodi. Pirátská veslice, zahalena kouzlem, pod plnými plachtami a pilně se činícími veslaři, rychle doháněla dlouhý a bachratý tvar obchodního škuneru Khamorské gildy Kupců.

Vůdce pěnezchtivé sebranky sevřel mozolnatou dlaní jeden z dračích zubů.

" Kde jsou doprovodné lodě, khasa ? "

Nosáč pokrčil rameny.

" Žádná další loď v dohledu pane."

" Aya, připravte se na převzetí lodi."

" Rozkaz pane. CHLAPI ! DO ZBRANĚ !!"

Menší odvolal mlhu a usilovně třel sošku ženy s hlavou lvice. Zablesklo se a hučící oblak ohně a dýmu srazil hlavní ráhno obchodní lodě. Její posádka, konečně si uvědomující přítomnost lovců pokladů, odpověděla střelbou z balisty, umístěné na otočné lafetě vysoko nad kormidelnou. Střela šla vedle, přestřelila nejměné o čtvrtinu vzdálenosti mezi oběma plavidly, přesto se někteří lupiči v obavě přikrčili za nízké boky drakkaru.

" Mají katapult pane !"

" To vidím," odsekl obr a štouchnul do prcka," udělej s tím něco."

" Pokusím se, ale nic neslibuji."

" Když se to nepovede, dám Tě po boji tady Ragodovi."

Nosáč se zašklebil, kdežto menší muž trochu pobledl a úsměv mu zamrzl na rtech.

O pár chvil později plošina s balistou vybuchla a všichni mohli slyšet zběsilé vytí osádky, skákající do vody a připomínající tak zapálené pochodně.

" POZOR NA LUKOSTŘELCE !"

Svistot šípů každého přimáčknul k veslařské lavici a nutil ho pozvednout nad sebe okovaný štít, chabou ochranu proti tvrdým hrotům z kvalitní oceli.

Kdosi zachroptěl. Jiný sprostě zaklel a vytrhl si zlomený dřík z nohy. Jen velikán stál na přídi, stále vzpřímeně a nebezpečí si vůbec nevšímal. Střelci na protější lodi si všimli snadného cíle a zasypali jej lavinou opeřené smrti.

Asul, bývalý pán Ezeku a vyhnaný avatar samotného Laaena, pozvedl obě paže a hlasitě se zasmál.

Nosáč, skrývajíc se za stěžněm, dlaní naznačil ostatním.

" TŘI. DVA. JEDNA. HRR NA NĚ !!!!!!!"

O bednění zarachotily kotvy, o zábradlí udeřily můstky. Obě lodě teď byly připoutány k sobě a jen prohra jedné z posádek je mohla rozdělit. Piráti se s bojovým pokřikem přehnali na druhou loď a zuřivě se zakousli do kupecké stráže. Asul, nyní třímající dva morgensterny, přeskočil mezeru dělicí jej od druhého plavidla a pevně stanul na palubě pod schody vedoucí na můstek. Hned se na něj vrhli žoldnéři chránící vchod do kajut kapitána a jeho hostí. Chlápek s černým navoskovaným knírem bodnul proti avatarovi partyzánou a zárověň jej druhý muž podpořil rozmáchlým úderem perlíku na zatloukání sudů. Asul srazil hrot partyzány násadou levé zbraně a pravačkou rychle švihl, omotal druhému válečníku nohu a strhnul ho z paluby. Muž s knírkem nedbal osudu spolubojovníka a opět bodnul, nahoru přes levé rameno. Asul kontroval a neblahý chlapík ani nestihl postřehnout hlavici řemdihu, která mu rozdrtila helmu i s hlavou na padrť. Obr překročil padlého a zamířil po schodech vzhůru ke kormidlu. Cestu mu zastoupil další bojovník, vzápětí se rozbivší o ohořelý stěžeň. Asul odhodil jeden řemdih a sebral kopí, kterým ho chtěl žoldák propíchnout skrz na skrz. Na druhé palubě jej čekala další šarvátka. Z podpalubí se vyřítili tři polonazí muži, nepochybně patřící ke druhé směně stráže, která by, nebýt přepadní, spokojeně vychrupovala až do večera. Krev skrápěla bělostné plachty, když první padl s uraženou čelistí. Druhý vzápětí klesl na dřevo a schoulil se do klubíčka, svírající zlomené ratiště kopí, jehož hrot mu vycházel na druhé straně pod pánví. Poslední raději odhodil meč a skočil po hlavě zpět do kajut posádky.

Dole se mezitím boj vyvíjel zcela jednostraně. Nájemutí vojáci nebyli schopní odolat náporu zkušených mořských vlků. Pomalu byli zatlačováni, až nakonec skončili obklíčení kruhem rozzuřených a naježených trpaslíků.

" Odhoďe zbraně chlapi !! Nemá smysl umírat zbytečně," vykvikl na zdecimovaou stráž kapitán obchodní lodi Pontevet Roy DeKur, neboť jej v medvědím sevření držel za klopu kabátu Asul a nebezpečně s ním třásl několik sáhů nad dolní palubou," vzdáváme se !!"

Žoldáci si v duchu oddechli, někteří dokonce i nahlas a velmi rádi odložili veškeré zbraně.

Asul, strkajíc před sebou kapitána DeKur, sešel dolů mezi piráty a uznale kývnul hlavou na Nosáče.

" Kde je ten skřet ? "

Ragod se podíval na ostatní, ale ti jen krčili rameny.

" To nevím pane, někde tady být musí. Asi se schoval. Srab."

" Ihned ho najděte ! A někdo spočítejte ztráty ! A chci soupis zboží !"

Lupiči se rozběhli na všechny strany vyplnit rozkazy. Asul si sedl a zády se pohodlně opřel o hromadu pytlů, zřejmě plných mouky nebo koření z Dolních měst.

" Pane ?!"

" Ano, co chceš Larku ?"

" V podpalubí je celkem třicetjedna bedna."

" Výborně, to nám zaručí klidnou zimu."

Lark se rozpačitě podrbal na tváři

" Ehh, pane..."

" Co ? Ještě něco ?"

" V těch bednách," Lark se začal potit a v prstech nerózně mnul pramen svých šedých vousů," v těch bednách...ehmm,no...jaksi v nich nic není. Jsou prázdné."

Asulův obličej se zachmuřil. Vstal a podíval se okolo.

" To je divné...buď to byla klamná loď, nebo náklad vyložila už v Hamuru, anebo..."

" PAST, je to PAST," křičel prcek, držíc si podkasanou kutnu," jsou všude okolo nás !!! Kryti mocnou magií !!"

Magicus měl pravdu. Na pravoboku i na levoboku se objevily tři a tři válečné galéry flotily prince Wesena, doplňené o několik menších kog kupecké gildy.

Asul se usmál.

" DO ZBRANĚ CHLAPI ! TEPRVE TEĎ NÁS ČEKÁ POŘÁDNÝ BOJ !!!"


Žrádlo :(=) TIP

johanne
08. 06. 2004
Dát tip
moooc fajn čtení :)

Dolente
26. 05. 2004
Dát tip
Tak jo, squííík. Sem si to přečetla a musim říct, squííík, že je to fakt skvělý. Máš TIP! :o) Jo a jak tam máš "Nájemutí vojáci nebyli schopní odolat..." atd. tak nemělo by tam bejt nějaký jiný slovo než "nájemutí" ? :o) Patrně překlep. Jinak výborný, squííík, odklusám k další části... ;o)

Dolente
24. 05. 2004
Dát tip
Tak tohle si přečtu později i s ostatníma částma, nemam chuť to číst na etapy a na něco tak dlouhýho teď nemam náladu. Ale určitě se k tomu vrátím! :o)

zapomněl jsem poznamenat...tip u všech pěti. (a posílám avízo kamarádovi, kterej to nemůže najít. Proto ta zbytečná kritika>:-]) PS: Mír s vámi se všemi ať už se vám moje plýtvání místem líbí nebo ne.

Pěkná fantasy. Na můj vkus trochu moc akční, ale vzhledem k tomu, že jsem to přečetl jedním dechem, tak mi to asi nevadilo.

Cirri
03. 05. 2003
Dát tip
lubi sa mi to

Lowlander
02. 05. 2003
Dát tip
Díky:o) Šoupnu to tam :o)))

Lowlander
30. 04. 2003
Dát tip
Je to hezké... přečtu si další povídky a... hohl bych když tak zařadit Tvá dílka do klubu "Manifest nové fantasy"?

Lowlander : klidne :)

Seregil
09. 04. 2002
Dát tip
Jedu dál... Dost dobrý...*)

Gillderan
18. 08. 2001
Dát tip
Mno.... souboje máš krásně vyvedené - ostatně jako vždy, okolní děj také a tu starogermánštinu či co to je - tu miluju , takže TIP a možná.... zase je to moc akční, ale to se dá překousnout. Tohle dílko je super, Simi.

Gillderan
18. 08. 2001
Dát tip
kouknu dál... :)

Menahen
14. 08. 2001
Dát tip
Simildanach? Nemá to být Samildánach?:) Ale toje jedno docela slušně dobré:)

StvN
21. 07. 2001
Dát tip
Zaujímavé.)))

Ansuz
15. 07. 2001
Dát tip
Čus Simi, konečně jsem se dostal k tomu, abych si přečet tvé nové dílko. Je to skvělý jako obvykle a hned se vrhnu na pokračování.

Krel
11. 07. 2001
Dát tip
:-))

Grendel
11. 07. 2001
Dát tip
Opravdu musím uznat že si s každým řádkem Simi lepší a lepší... chicht to by bylo divné aby ne, že? ;) *T

Deltex
05. 07. 2001
Dát tip
Krel: Ju, ty jezdíš na dřevárny????? Já taky!!!!!!!!!! Simi: Určitě napiš pokračování a honem:-) All: Mějte se nádherně! DeX

Krel
04. 07. 2001
Dát tip
Super povídka...těším se na pokračování... mimochodem mě taky na dřevárnách říkají Simi- zkratka mého prvního jména Simildanach:-)

Adanedhel
02. 07. 2001
Dát tip
Hmmm zdá se, že klidné vody oceánu jsou docela rozbouřené....už se těším na pokračování...jo a abych neopomenul dodat....SUPER Simi...jako vždy..:-)

Deltex
29. 06. 2001
Dát tip
SIMI, výborně! Opětovně jsi nezklamal! Nádherně popsané, má to spád... prostě super! Dostaneš prvního TIPíka a ten určitě nebudu poslední... už se třesu na pokračování! Jen tak dál. Měj se krásně! DeX

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru