Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

f a n t a z i o n a l i s m u s

21. 04. 2008
0
0
705
Autor
pett
Umělecký směr zabývající se propojením lidského bytí s lidskou fantazií. Za hlavní cíl Fantazionalismu se považuje vnesení vnitřního světa člověka do všední společnosti.
Jeho hlavní znaky jsou: abstraktnost, neurčitost, autenticita, nezařaditelnost, časové přesmyčky, historický podtext, míšení lidského myšlení s myšlením ostatních bytostí, fiktivní pravdy.
V umělecké tvorbě inspirované Fantazionalismem se objevují magické prvky v jinak reálném prostředí. Často je spojován s nadpřirozeností v naprosto přirozeném okamžiku. Autoři většinou ve svách dílech fantastické prvky nevysvětlují, což dílům dodává na jejich originalitě. Téměř všechna díla z fantazionalistické tvorby obsahují nepřeberné množství nepatrných vjemů, které jsou klíčovými informacemi k pochopení autorovy myšlenky. Není výjimkou, že spousta děl zařazujícího se do tohoto směru dodnes nebyla analyzována a sami autoři odmítají podat konkrétní vysvětlení, protože se tento postup neslučuje s Kodexem, ze kterého si Fantazionalismus utvořil své teorie. Fantazionalistický kodex je jednou z největších záhad v oblasti objevování historie uměleckých směrů. Kodex se nikdy nedostal do rukou společnosti, stránky nikdy nebyly nikým spatřeny a přitom z jeho obsahu vycházejí všechna fantazionalistická díla.
Za stěžejní dílo směru zabývajícího se fantastičnem se považuje kultovní dílo Matusze Eileena s názvem Elektrabrain, Dramatic. V tvorbě Eileena se mísí poezie, výtvarné umění a hudební komponenty. Elektrabrain, Dramatic je velmi kontroverzní dílo zasahující do všech směrů lidského chápání. Kniha je pojata jako multifunkční učebnice o nadreálném umění, kde se mezi slovy prolínají obrazce, kresby a notové zápisy. Celkově dílo působí velmi moderně, přestože jeho základem jsou metaforiké vzpomínky z minulosti lidí, které komplexně netvoří žádný příběh. Dílo je silně autentické a těžko definovatelné, stejně jako směr, do kterého se zařazuje.
Neoficiálním mottem Fantazionalismu je dvousloví: n e u ch o p i t e l n á _ n e s k u t e č n o s t, ve kterém si každá bytost může najít pravou definici Fantazionalismu, která bude vycházet z hlubin vlastní fantazie.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru