Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

fejeton pro pana profesora

23. 04. 2008
3
6
566
Autor
Fenn

měli jsme za úkol napsat do češtiny fejeton. Nakonec to dopadlo tak, že jsem na jeho napsání měla najvíc 2 hodiny. A tohle z toho vzniklo. Jo, ještě bych měla dodat, že jsem dostala 1-2;o) A pls, napište do komentářů, co si tom myslíte...

 

FEJETON



Máme napsat fejeton. Ale já nevím, o čem mám psát. A psát o tom, že nevím, o čem mám psát nám už náš milý pan profesor Zálešák zakázal.

Měla jsem hodně nápadů. Tak například: Psát o lásce. Ale na hodině češtiny jsme se dozvěděli, že psát fejeton o vážně vážných, ba tragických věcech je zakázáno (taky), jelikož by sme se dopouštěli cynismu. A po několika týdenním studiu prací romantických autorů rozhodně nepochybuji, že láska tragickou opravdu je. Jiný nápad?

Dalším horkým kandidátem byl fejeton o mužích. Začala jsem něco na toto téma formulovat, ale po několika řádcích mi bylo jasné, že by z toho vznikl feministický text plný nadávek na pány tvorstva (hahaha) a jejich nadřazenost a na postavení žen v minulosti. I když musím podotknout, že v některých arabských zemích se jejich pozice za několik staletí příliš nezměnila a nepomohla tomu ani globalizace a emancipace žen. To, že musí chodit dnem i nocí zahaleny v černém šátku a nikdo kromě manžela z nich nesmí vidět ani nos, mi osobně v dnešní době připadá trochu přitažené za vlasy. No vidíte. Už to začíná.

Pro inspiraci jsem se také podívala na jisté literární stránky. V kategorii fejetony bylo spoustu děl s tituly jako „Prase bradavičnaté“, „Kráska a zvíře“, „Naši milí pupkatí pánové“ , beroucích si na mušku pana Paroubka, jeho vztah s překladatelkou („Na muži mi připadá sexy jen mozek, ne tělo.“) a naše drahé politiky obecně. Pár z nich jsem si přečetla, a docela se zasmála. Avšak psát miliontý první fejeton o korupci v našem státě, o nesmyslných výmyslech a jiných perličkách administrativy mi přišlo jako přidávat korunu k bohatství pana Krejčíře, který teď asi popíjí drink někde v Jihoafrické republice a dělá dlouhý nos na českou policii a justici.

Další možné téma bylo vzít si na paškál školu. Ale psát fejeton o škole a učitelích mi přišlo krajně nerozumné, když jsem vzala v úvahu, že jeden z nich ho bude (až přijde čas) opravovat a že výsledku se dočkám možná už před předáváním vysvědčení.

Nakonec jsem si vybrala nejaktuálnější ze všech aktuálních témat. Fejeton.


6 názorů

Fenn
26. 04. 2008
Dát tip
no to máš pravdu... i když je pravda, že nakonec mě to i bavilo. škoda že jsem na to měla tak málo času... ;o)

Vaud
26. 04. 2008
Dát tip
fejeton by se mel psat pro radost a ne za trest :-) - a zrovna takove krasne poradove cislo 1111

Rabb
23. 04. 2008
Dát tip
četlo se to pěkně.. ..co přesně ti vytkl profesor? Já bych dal za jedna (krom závěru, ten je odfláknut, myslím si.

Lollo2
23. 04. 2008
Dát tip
jo, fakt pekny.

Alojs
23. 04. 2008
Dát tip
hmmm.. docela jednohubkové, pěkně plynoucí... byť nijak objevné, tak pro povzbuzení do další (snad již více invenční) tvorby - tipoň

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru