Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vědomí v bezvědomí - prolog

23. 04. 2008
0
0
987
Autor
RealPedro

Proza na pokracovani, psana na stridacku s autorem ThatGuy.

Vědomí v bezvědomí

 

Vědomí v bezvědomí

 

Prolog:

Ponuré a temné, veselé a živé. Přeplněné a prázdné, vedlejší a hlavní. Ulice. Mekky pospíchajících i relaxujících, tvrdě jdoucích za svým cílem i beznadějně unášených proudem. Ulice. Jedna a ne moc důležitá. Ne moc důležitá pro chod světa. Noviny, které v rukou třímá člověk který z nich přečte stejně jen titulní stranu a vyluští křížovku, téměř stejnou jak všechny ostatní, které doposud vyluštil. Hotel, ve kterém si tento člověk, hrdě se hlásící k vyšší střední třídě, zpravidla dává snídani. Lustr, ve kterém byla před třemi měsíci vyměněna žárovka. Stromy, na kterých, pod kterými a nad kterými to žije. Svět. Život.

            První rozcestí. Narození. Chytnete se paní porodní asistentky pravou rukou nebo levou? Na tomhle může klidně záležet, jestli vymřou Bengálští tygři. Napijete se poprvé z levého, nebo z pravého prsu? Může na tom záviset hrubý zisk jedné nejmenované firmy na výrobu praček. Začnete se dřív smát, nebo plakat? Může na tom záviset úspěch Manchesteru United v lize mistrů. Počmáráte ve  školce zeď modrou, nebo červenou tužkou? Kolik týdnů za sebou budete mít ve škole službu na tabuli? Rozhodnete se pro práva, nebo pro doktořinu? Nabarvíte si své prošedivělé vlasy na hnědo, nebo na černo? Může na tom záviset cokoli.

A teď si představte, že si to uvědomíte. Poškrábete se v uchu o několik vteřin déle než by náhoda nechtěla a na sedmdesátiletou paní, která si vyšla do lesa na houby, spadne strom. Vytočíte špatně číslo na svého kadeřníka a zemře Ruský prezident, dejme tomu na infarkt. Místo capuccina si uděláte mocaccino a turkmenistánští vědci najdou jako první lék proti HIV. Uvědomění to může být příjemné i nepříjemné, výhodné i osudné. Záleží na úhlu pohledu, na preferencích, osobních ambicích a v neposlední řadě na psychickém zdraví. Celkovému duševnímu stavu vaší zubožené mysli by ale každopádně mohlo prospět to, že by jste věděli jak ony osudné náhody ovládat. Toto je příběh muže, který to věděl.

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru