Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Runner - prolog

28. 04. 2008
2
13
1257
Autor
RealPedro

Enjoy...

Runner

 

prolog

 

            Hormony jsou sloučeniny, které slouží v těle mnohobuněčných organizmů jako chemický posel od jedné buňky k druhé. Jsou produkovány v tělech všech mnohobuněčných včetně rostlin, mohou v nich tak řídit průběh a vzájemnou koordinaci reakcí v organismu. Hormony jsou produkty žláz s vnitřní sekrecí, nebo tkání produkující hormony, vylučované přímo do krevního oběhu. Hypofýza (podvěsek mozkový, glandula pituitaria) je centrální endokrinní žláza, nadřazená všem ostatním žlázám s vnitřní sekrecí v těle. Hypofýza je uložena na bázi lebky v podvěskové jámě klínové kosti (fossa hypophysialis ossis sphenoidalis), která se pro svůj tvar nazývá také turecké sedlo (dorsum sellae). Je spojena nálevkou (infundibulem) s hypothalamem, který ovládá její činnost. DNA (Deoxyribonukleová kyselina - DNK) je nositelkou genetické informace všech organismů. DNA je pro život nezbytnou látkou, která ve své struktuře kóduje a buňkám zadává jejich program a tím předurčuje vývoj a vlastnosti celého organismu.

To bylo dost strojově řečeno. Pro nás, lidi, jenž nemáme doktorát  z biologie, (páni dokroři si to ale přečíst samozřejmě můžou…) je podstatné, že v těle je něco, v čem je zadána informace, která předurčuje, jak budete vypadat, jak budete vysoký, jakou budete mít barvu očí, jaký hlas a když to vezmeme do důsledku tak i to, jestli budete člověkem. Bohužel tahle informace je v nás někde hluboko zakopaná a neměnná. Další důležitá věc, kterou musíte pochopit, než se pustíme do příběhu, je že člověk je vlastně tvořen ze spousty a spousty malých částeček, které mezi sebou komunikují díky dalším malým částečkám. Ty částečky se můžou pohybovat určitou rychlostí a po určité době zemřou a místo nich nastoupí nové. Ufff. Jestli jste to dočetli až sem a nevypli monitor se zhnuseným výrazem, máte u mě plus. A teď proč jsem Vám to všechno vyprávěl. Představte si alespoň na okamžik, že by jste mohli svůj genetický kód a rychlost svých buněk do jisté míry ovlivnit.

 

…..

 

Hukot, co? =) Pokud Vám to ještě opravdu nedošlo, tak to konečně vybalím na rovinu. Příběh, který se chystám psát je založen na tom, že to někdo doopravdy umí…


13 názorů

RealPedro
29. 04. 2008
Dát tip
Už sem psal derovi, ale neodpověděl :D funguje to číslo, co sem ti dal?

RealPedro
28. 04. 2008
Dát tip
ale hovno... fakt? jestli jo, tak sorry... smažu to... a koukaj napsat další kapitolu!

ThatGuy
28. 04. 2008
Dát tip
z vedomi v bezvedomi ;) skoro to samy, ne doslova..ale...:)

RealPedro
28. 04. 2008
Dát tip
Odkuď sem ho ukrad??!? :D

ThatGuy
28. 04. 2008
Dát tip
jo a ten zaver si mi ukrad!! ;) sprosťáku :)

ThatGuy
28. 04. 2008
Dát tip
doktorat nemam a rozumim tomu..ale jinak fajn, zatim :)*

RealPedro
28. 04. 2008
Dát tip
283959 to by mohlo být ono, myslím...

RealPedro
28. 04. 2008
Dát tip
coo? jak to??!? moment...

RealPedro
28. 04. 2008
Dát tip
Né, v klubu to jen rád uvidím :) Pokusím se pokračováním nezklamat ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru