Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro všechny haiku znalce

03. 05. 2008
0
17
941
Autor
Dead psycho
Byla bych ráda, kdyby  se mi ozvali všichni ochotní, kteří vědí něco víc o haiku. Díky moc :-) Pište mi do zpráv a pak se uvidí.

17 názorů

Dead psycho
25. 08. 2008
Dát tip
Páni díky...

Dead psycho
08. 05. 2008
Dát tip
Krásná diskuse... Zajímá mě spíš to tradiční haiku. Takové to Bašóovské. Sedění a koukání se samozřejmě musí kombinovat i s nějakou tou následnou úpravou a korekcí... Rozhodně máte všichni pravdu :-D

oldjerry: neodpovídala jsem tobě, vyjadřovala jsem svůj názor obecně

Houmeles
04. 05. 2008
Dát tip
chytrá_jak_rádio, nesedím venku, abych čekal, až mě něco napadne. Nenechám se ničím napadat, mám pro strach uděláno. Sedím venku a dívám se kolem sebe. To je něco jiného, než čekat, až mě něco napadne.

Oldjerry
04. 05. 2008
Dát tip
Paulart chytrá_jak_radio - nějak píšete o něčem jiném, než jsem psal já a taky mi odpovídáte za tu kolegyni, které jsem to psal. Navíc to nejsou odpovědi ani tak, jako sofistikovaná filipika proti názoru se kterým nesouhlasíte. Já sám samozřejmě vím, že tím nikoho nepřesvědčím a píši to přímo v tom vstupu. Veškeré odpovědi jsou proto na dvě věci.

Paulart
04. 05. 2008
Dát tip
Oldjerry - nemyslím si, že haiku džungle musí být nepřehledná. Když se podíváš na džungli z letadla, má strukturu a jednotu. Stejně jako když půjdeš trávou. Taky pro tebe bude mít ten celek nějaký smysl a výklad. Jinak to uvidí brouček ze dna trávníku. Můžeš to vidět jako ten brouček, pěkně zblízka, pak uvidíš jedno stéblo a ostatní tě nemusí zajímat.

Paulart
04. 05. 2008
Dát tip
chytrá... myslím, že haiku Tě nemůže napadnout ve smyslu objevit se někde v mysli. Tedy - může, ale musí to být nějak zamaskované, jako by přišlo odněkud ze světa :-). Čtenář třeba nepozná, jestli sis ho vymyslela, ale mělo by být takové, jako by do mysli nevstoupilo, jako by se objevilo a zmizelo, prostě, jako nějaký ptáček na obloze. Třeba i s tím stromem, ze kterého se vznesl.

sjednotit názor na haiku, to se asi nepovede, a to je dobře :) jinak je blbost posadit se venku a čekat, až tě napadne haiku, přijde mi to směšné. Skutečné haiku se nehledá ve věcech kolem, to správné haiku napadne člověka jen tak mimochodem, tak jednou za život, jestli vůbec...

Oldjerry
04. 05. 2008
Dát tip
Další kniha o haiku ? Další názor a samozřejmě jiný - jinak by nemělo cenu ji psát. Do té haikudžungle další liany a křoví, aby to bylo ještě nepřehlednější, zamotanější a nejasnější ? Potřeba zní spíše sjednotit názor na haiku na základě historie haiku v zemi původu a nikoli nějaké pseudohaikuoidní vymyšlenosti lidí, kteří chtějí být vidět i za cenu potlačení tisícileté tradice. Vím, že tímhle filipičením nic nesvedu, ale aspoň jsem dal najevo svůj názor.

Houmeles
03. 05. 2008
Dát tip
Tedy, s japonským haiku ti neporadím. Leda s houmelesáckým. To se musíš posadit někde venku na ulici a okukovat okolojdoucí. Co bude zítra? Nepodstatné. Co bylo včera? Nevíš, jen hlava tě trochu bolí z chlastu. Je jen Teď. Tak, a z toho vyjdi. K Japoncům nechoď. Je to daleko.

Dead psycho
03. 05. 2008
Dát tip
Abych to upřesnila, tak nejsem haiku-laik. Jsem asi v půlce psaní knihy O japonském haiku. Budu vděčná za každou zkušenost s haiku.

Paulart
03. 05. 2008
Dát tip
Obávám se, že se ty odpovědi budou dost lišit. Pro začátek asi stačí dívat se pozorně kolem sebe a zaznamenat to, co se odehrává k okamžiku, to jediné, detail děje, obraz, záchvěv vůně, paprsek slunce. ... Těžko se to dá vylíčit. Prostě zkus jen zaznamenat obraz a nic k němu nepřidávej ze svých snů, představ, fantazií. Kdybys chtěla studovat podrobněji, přečti si teorii na http://haiku.bloguje.cz

StvN
03. 05. 2008
Dát tip
nepotrebujem kecá

haiku je niečo na tri riadky, k čomu sa nepíšu kritiky, iba dávajú tipy :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru