Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

C´est la vie

09. 07. 2001
13
0
4095
Autor
Deltex

Svět špinavá je díra, za to lidi můžou, když pak jeden zmírá, tak mu nepomůžou (D.Landa - Krysař)

 

 Byl podzimní, studený a blátivý večer. Pomalu vyšel ven a otřásl se. Zima. Těžké, olověné mraky se valí oblohou. Došel ke svému novému a drahému vozu. Kolem se protáhl náhlý poryv větru. Pomalým pohybem zmáčkl tlačítko na klíči. Znamení, že je odemčeno, se nese daleko ztichlou ulicí, nad jejímž povrchem se převalují chomáče mlhy. Otevřel dveře a rychle nasedl do auta. Začalo poprchávat. Malé kapky dopadají na sklo. Tříští se a zanikají. Zasunul malý klíček do zapalování pod volantem a otočil jím. Konstrukcí se rozběhly skoro neznatelné vibrace, motor se pomalu rozběhl. Zafoukal vítr a vrhnul proti vozu další z milionů malých drahokamů. Zařadil, odbrzdil a přidal plyn. Vše se dalo do pohybu. Pohnul prsty, aby zapnul stěrače a odstranil ty protivné kapky toho protivného deště. Zkontroloval čas a malinko znervózněl, má zpoždění. Přidal. Přemýšleje, co si vymyslí jako výmluvu pro svou nedochvilnost. Miniaturní lež, kterou všichni směšně přijmou jako pravdu a on bude neposkvrněný faktem, že udělal chybu a času se mu nedostalo. Nepřipoutal se, považoval to jako zbytečnost. Co udělal místo toho, bylo zapnutí rádia, hodně nahlas, aby zaplašil tu nevlídnou scénu venku.
Začínalo pršet pořád víc, až se kapky staly neprostupnou clonou. Ani vítr už jimi nedokázal se prodrat. Venku nebyl skoro nikdo. Skoro. Větve stromů se ohýbaly pod tím náporem a zbavovaly se listů. Panoval zde mohutný hluk, hluk při kterém jako by tisíce kladívek naráželo na tisíce kovadlinek. Déšť.
Zpoždění spolu s plynoucím časem nabývalo. Jel stále rychleji a proto ani nezpomalil u značky, která hlásila prudkou zatáčku. Jen trochu otočil volantem. Před ním se otevřel most. Dlažba byla mokrá a proto se vůz jen těžko ovládal. Spatřil nějakého blázna! Shrbenou postavu kráčející v dešti. Jen taktak stačil zadupnout brzdu a strhnout volant, aby předešel střetu. Dobré, …minul. Zatroubil a zařval několik nadávek, nehledě na to, že udělal chybu on, jel moc rychle. Ale co, spěchal …a navíc už měl výmluvu pro své zpoždění. Pod auto mu prakticky vlítla nějaká pitomá holka. Jen se ohlédl a zas přidal, aby co nejdřív dosáhl předchozí rychlosti. Už se neotočil, myslel jen na sebe.
V lijáku na mostě stála postava. Auto ji vyděsilo a tak spočívala strnule a hleděla za ním. Nezastavil. Mohlo se jí něco stát. Ona jen zakroutila hlavou a další z mnoha jejích slz se smísila s deštěm a dopadla na zem.


 Zatracenej svět! – Tak toto problesklo hlavou jedné mladé, nádherné dívce kráčející temnou, ztichlou ulicí. Další ztracená duše. Ticho. V každém zákoutí tu panuje mrazivý klid, klid rušený jen zvukem kroků. Kroků oné ztracené dušičky. Je podzimní, studený a blátivý večer. U země se převalují chomáče mlhy. Mléčně bílého dýmu z jiného světa. Vzdouvají se jako malý oceán. Nevšímá si té krásy ani té temnoty …jde. Oranžové světlo rozsvěcejících se lamp vrhá na vše strašidelné stíny. Po tvářích jí stékají slzy, stékají nádherným rtům, které zdobí její tvář. Nevidí barevně, spíš rudě a černě. Vztek a smutek. Bolest. Temná ulice. Milovala celým srdcem a teď jsou její city vyrvány a vráceny zpět …jako miliardy malých jehliček pro jejichž bolest skoro ani nevnímá. Vztek. Na svět, na lidi, na něj! Bolest. Na zem ukápla slaná kapka z jejího překrásného oka. Jedna a po ní spousty dalších – dalších z nebe. Prší. Kroky postupně zanikají ve stále sílícím šumu. Šumu, při kterém malé jiskřící brilianty dopadají na mokrou dlažbu. Slzy se mísí s deštěm. Ulice se otevřela. Řeka. Ona se jen chvíli na mostě zastaví, pohlédne dolů a jemně zakroutí hlavou. Od úst se nesou tichá slova, která nikdo nemůže slyšet: „Zatím ne!“. Kráčí dál. Ztracená v bolesti. Kráčí zpět do toho světa. Cizího světa. Zpět k životu.

 
 Po nebi přelétl blesk a na maličkou chviličku osvítil tu scénu – Most a krásnou dívku. Hned zhasl, aby uvolnil místo. Prostor náhle zalilo světlo reflektorů rychle se řítícího vozidla, které vylétlo z nepřehledné zatáčky. Pršelo docela hustě, proto řidič spatřil smutkem shrbenou osobu až v poslední chvíli.

 …Pochromovaný nárazník ji minul takřka o vlas. Řidič nezastavil, jen sundal nohu z brzdy, s nadávkou na rtech přidal plyn a zmizel v dešti. Zmizel ve světě, který je plný takových lidí jako je on. Ve světě, který je bez lidí jako je ona!

 


Deltex
21. 11. 2002
Dát tip
Anonym: Sic nevim, komu mam podekovat, ale dekuji. Mej se krasne.

Deltex
13. 07. 2002
Dát tip
Aha, děkuji:o)

Josefk
12. 07. 2002
Dát tip
jako že výborně postihnutá nálada

Josefk
11. 07. 2002
Dát tip
nálada !

Deltex
11. 07. 2002
Dát tip
JosefK? ???

Deltex
03. 06. 2002
Dát tip
I přesto se s blbou náladou dá napsat solidní kritika.

dr_t
31. 05. 2002
Dát tip
Kdybych na to měl náladu tak bych si to přečet!!

Deltex
31. 05. 2002
Dát tip
Tak pokud nemas naladu, tak prosimte nepis zadne kritiky... cteni pitomych pripominek zdrzuje... dekuji!

dr_t
31. 05. 2002
Dát tip
Jo promiň měl sem blbo náladu!!!!!!

Deltex
22. 05. 2002
Dát tip
Tatja: Ano, bohužěl máš pravdu... svět je nádherný, ale jen do té doby, než se začneme zajímat, co se vlastně skrývá pod oním pozlátkem přívětivosti a jak to celé funguje... pak se člověk dobere, že lidstvo je až na vyjímky velký hnus. Děkuji za pochvalu. Měj se krásně.

Deltex
22. 05. 2002
Dát tip
oprava: Tajta

Tajta
21. 05. 2002
Dát tip
Strašně moc se mi líbí tvůj styl vyprávění. Životy dvou cizích lidí, které se na pár sekund protnou, aby se zase vydaly vlastními cestami. Nehledě na myšlenku... Ale řekla bych, že většina lidí se nedá takhle striktně dělit na "bezohledné řidiče" a "krásné dívky". Tyhle role se často střídají...toť můj skromný názor. *!*

Deltex
11. 08. 2001
Dát tip
Dekuji Ti:) Měj se krásně!

Manuria
06. 08. 2001
Dát tip
Obrazy jsou tam vykresleny pekne...a pocity taky. Tip

Deltex
16. 07. 2001
Dát tip
Hubertxy: Jde a já Ti děkuji...:o) Suppe: Děkuji Ti a pokud se Ti to líbilo, tak zkus ještě povídku Den Sv. Valentýna... ta se mi líbí ještě víc.

Suppe
15. 07. 2001
Dát tip
Po dlouhý době dílo, který mě dokázalo posadit na prdel hluboko do křesla. Poklona, tohle je víc než dobrý!*

Krel
12. 07. 2001
Dát tip
dost dobré.......líbí.

Deltex
12. 07. 2001
Dát tip
Děkuji.

Deltex
12. 07. 2001
Dát tip
Jm, ano, tak to je tvůj problém... mě se tam líbí a nevidím na ní nic špatného, ale každopádně děkuji za názor! DeX

Deltex-přebrala jsem si to jenom v dobrém a jsem s Tebou spokojenáí.papapa ;-)

Deltex
11. 07. 2001
Dát tip
SlečnaMezková: Tak to jsem rád. Měj se krásně! DeX

fuckie
10. 07. 2001
Dát tip
Myslel jsem, ze kdyz se rozehravaji dva deje, tak budou spolu souviset vic nez ze se jen potkaji na ulici...

Deltex
10. 07. 2001
Dát tip
Fuckie: Hm, a nekdy jsou dva deje, ktere jsou v pribehu staveny vedle sebe, aby se dal citit kontrast!

des_te_meer
09. 07. 2001
Dát tip
*...............obrazy.............atmosfeera............priibeh..............*

Mámalibor
09. 07. 2001
Dát tip
jím od prostřed, čtu od konce kritizuji a mluvím srdcem kolem lidí dělám záři já mám ráda černou tmu tak proč , kde jsou ti autovedoucí ???:-)* moc*Ť

Deltex
09. 07. 2001
Dát tip
Děkuji Vám moji milí...

fuckie
09. 07. 2001
Dát tip
cekal jsem ze ke konci prijde pointa, a ono nic

ten nazev uz jsem nekde...ale kde ? :) btw...za povidku samozrejme !*...zacina to byt tradice :)))) Fuckie...pointu to ma,alespon ja ji v tom vidim :)

jo,dobré je to.. ale dost smutné,protože takových idiotů za volantem je všude,jako kapek deště ,ještě,že Ty nejsi takový,vid.;-)) tipik

Piži
09. 07. 2001
Dát tip
Taky jsem cekal pointu. Neco ve smyslu, ze ten ridic promeskal nejvetsi prilezitost sveho zivota. Ale prace s atmosferou v tom je dobra.

Deltex
09. 07. 2001
Dát tip
All: Děkuji Vám moji milí za kladná hodnocení... Mějte se všichni krásně! Fuckie: Hm, no možná, že pro někoho to pointu má, pro někoho ne ...pro mě ano. Však tvoje chápání povídky Ti neberu. Přesto dík. Simi: Oh, děkuji a jsem rád, že se to stává tradicí. No, tato povídka už tu kdisi jednou byla, ale jen chvilku - tohle je přepracovaná verzre. Díky. SlečnaMezková: To jaký jsem, nechávám posoudit druhé - sám se neodvažuji. Ono, bohužel nejde jen o "idioty za volantem" ale o mnohem větší spektrum člověčenstva. City jdou k zemi na úkor zisku a materiálnímu bohatství... hodně to vyjadřuje mé cítění - přeber si jak chceš. Děkuji. Piži: Ne, tam nešlo o příběh jednotlivců, ale spíš rozbor celku - je na každém z nás, aby se zamyslel, jak to je myšleno. Díky. Všem Vám ještě jednou přeji nádherné, ničím nekomplikované žití a připojuji vřelé díky. Pa pa Deltex

Deltex
09. 07. 2001
Dát tip
Ojojoj: Hrubka se vloudila do mého textu! má tam být dozajista: "kdysi". DeX

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru