Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Taková krása, že by se mělo mlčet

06. 05. 2008
0
24
2030
Autor
Sanelma

Bylo mi smutno.

Tak jsem šla na Stalina. Na zádech mě něžně studila Stellka a já přes 5´nizzu funěla do kopečka.

Asi sem vypadala divně.

Popravdě jsem se cítila dost nesvá. Všichni museli vidět, že jsem sama.

Ale na Stalinovi…

Sedla jsem si přesně pod kyvadlo. Tam, kde se nesmí. Ale kde je nejkrásnější výhled.

 

Sluchátka z uší jsem nevyndávala. Jen jsem se kochala krásou. Mraveništěm lodí, bruslařů, spoustou lidí s foťáky, tatínkem kolem 40tky, který na bruslích objel s kočárkem 4kolečka. Než jsem odešla.

Kochala jsem se vším a pivo se kochalo se mnou a ve mně.

 

A myslela sem na spoustu věcí. Na nové lidi, které jsem potkala a na to, že je mi v Praze krásně. Fakt krásně.

Možná to bylo tím pivem. Sluníčkem. A větrem. Je to zvláštní, když je mi pohodlně, není to ono. Muselo trochu, tedy vlastně docela dost fučet, abych pochopila tu nádheru. A sem tam mě vyděsil stín kyvadla, který se houpal pořád stejně. Jen moje paranoia se sem tam zapomněla.

 

A už začalo být chladno, podívala sem se zelené Stellince na dno, tak sem šla. Původně na nábřeží, ale nějak jsem nezahla. Šla jsem  kolem staré synagogy. Poprvé. Připadala jsem si přiblble jak turista.

 

Stellinka už se mi pěkně rozproudila a mně přišlo, že jdu s ohromnou lehkostí.

 

Jako konzumní víla jsem proplula trhy na Staromáku. A s přitvrzující muzikou jsem se blížila domovu. Prašná brána mi přišla jiná než jindy, ale to asi všechno.

 

V obecním domě večeřelo strašně moc nádherně sexy konzervativních Asiatek ve školních uniformách. Okřikla jsem v sobě německého důchodce.

 

Pak už mě jen minula těhotná kráska podobná Salmě Hayek a až jsem tohle všechno viděla, začala sem se obyčejně těšit až začnu prokřehlými prsty vařit večeři.


24 názorů

archie
09. 05. 2008
Dát tip
já vím, závratná :)

Čeká tě kariéra, vejre:)

archie
09. 05. 2008
Dát tip
hurá, jsem podržtaška pišty :)

Nebuď. Kritici (a jejich podržtaškové) jsou vždycky nadšeni, když objeví talent...

archie
08. 05. 2008
Dát tip
:o)

Sanelma
08. 05. 2008
Dát tip
oka:) ja sem z vas uplne v rozpacich:)

archie
08. 05. 2008
Dát tip
pošli mi taky jedno, prosím, jestli si teda vzpomeneš jak na to :)

OK:)

Sanelma
08. 05. 2008
Dát tip
no takova holka viditelne sem zrejme i proto, ze se to dobre posloucha, ale stejne si to udelam po svem. a jo, ja rada budu psat, ale na povel to asi ani nejde, vime. takze dockej casu, dam ti avi, jestli si jeste pamatuju, jak na to:)

Já vim:)

archie
07. 05. 2008
Dát tip
ježíš a nemůže bejt rumik?? já z ferneta vodjakživa to, no to...

archie, až já tě jednou někde načapám, ty dostaneš takovejch fernetů, že tě doma nepoznaj, rejpale.

archie
07. 05. 2008
Dát tip
to je ale těžká volba, myslím vybrat si mezi velikým pištou a tlučhubou :)))

(a teď se jen modlím, že tohle neuvidí moje žena. to bych nevysvětlil:)) )

No, evidentně seš holka, co to chce tvrdě, takže číčo, napiš fofrem nějakou povídku, nebo ti provětrám perka že se nestačíš divit!

Sanelma
07. 05. 2008
Dát tip
:) to kazdopadne je, hehe. tak se s tim proste kazdy poperem po svem. kazdopadne docela prijemny navrat po 2letech na pismaka...rodinna atmmosfera, chachaa

Hele, já tyhle podrobnosti v podstatě znát nemusím... Z tohohle textu, jak jsem říkal, prostě čuju hooodně velikej prozaickej talent. Buď se k tomu můžeš postavit tak, že si řekneš "No, když to říká veliký Pišta, tak já to teda zkusím i dál" - a nebo si řekneš "Ten tlučhuba zase plácá nesmysly jako obvykle" a vyprdneš se na věc. Ať tak či tak, je to tvoje volba:)

archie
07. 05. 2008
Dát tip
ale jsi oblíbený lempl, to není tak špatný :)

Sanelma
07. 05. 2008
Dát tip
presne. 5´nizza je supr skupina, sem ochotna poskytnout ochutnavku k dokresleni atmosferky. jinak sem teda 2chyby opravila, se omlouvam:) pisu rychle, at nemyslim na basnicke fraze a klise, kterych bych se rada vyvarovala. jinak Pisto, nejak pisu cim dal min, bud se dostanu do stavu, kdy nejsem schopna psat, nebo mam tak prizemne skolni mysleni, ze se nevzmuzu na psani v jine dimenzi, takze bych spis doporucila retrospektivu v mych dilech:) s vetsinou se kupodivu i pres prosle datum jeste ztotoznuji. a nezamyslela sem tim asi nic hlubsiho:) spis obecne casto prilis vsechno resim a proto piju a pak se teprv dostavam do stavu "pohodarky" prijatelne pro okoli. a ja sem lempl, jo?:) no, skola me nuti cim dal vic o sobe pochybovat, a mozna to nejni zas tak spatne...

No vida, hned je to jasnější. Dík:)

archie
07. 05. 2008
Dát tip
a jestli se já nepletu je 5nizza hudební skupina, tuším ukrajinská. to jen pro úplnost :)

Šoupnu si autorku k oblíbeným, a budu jí nějaký čas se zájmem sledovat. Snad se nepletu:)

Bluedragon
07. 05. 2008
Dát tip
Souhlas. Dělá to dojem takového lehkého dílka, ale vždy, když už se oči chystají poskočit, tak autorka udeří na správnou strunu. Donutí k pousmátí i zamyšlení a tak by to asi mělo být...

Co je to "5´nizzu"? Jináč, když přivřu obě oči nad tím že autorka je lempl a ani si to po sobě nepřečetla, čuchám tady výrazný talent na prózu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru