Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Omalovánky

03. 07. 2001
6
0
2001
Autor
chorus

 

Omalovánky

 

Jen se tak projdu po městě a zprůhlednělí lidé se najednou zhmotní, stanou se a já vidím v jejich očích všechny nukleární výbuchy a odpady a všechny dosud uskutečněný pokusy a všechny války útočný i obranný s neukončitelným utrpením, vidím jejich profese a zklamání i tu dřinu žití z práce do postele bez nádechu a tu trochu radosti se sklenicí a zácpu a nemoce a převážně umírání na ulici na slepotu a hluchotu, vidím i tu ochotu dát se rozmasakrovat  kdekoliv  za kousek místa v tramvaji a téměř zoufalou ochotu nenechat si ukrást tašku s mlíkem a s lahváčem, to by bylo moc krutý i na lidi v průvanu a v neztenčený tmě.

A jen se tak projdu po městě a vidím v očích krásu žen a noblesu pánů a vidím v jejich očích radost z vývoje a pokroku, novejch léků a zušlechťování a z vezdejšího poměrnýho míru, ale hlavně radost nad sebou nad životem a nad svejma dětma při venčení domácího miláčka v parku, vidím jejich radost i z  cinkotu tramvaje jak je zrovna přeplněná na křižovatce Karlova náměstí, i z toho rozlitýho mlíka a rozbitýho lahváče, protože střepy nosej štěstí a jsou jich tisíce i v průvanu i v neztenčený tmě.

A jen se tak projdu po městě a vidím v jejich očích, že jsem jen já tou průmětnou jejich nálad a emocí i vizáže, že jen já jsem tím jejich seismografem a tou kamerou i tím krystalem stříbra na plátně ve tmě, že se to ve mne a skrze mne odráží do všech časových rovin, že jen já a pouze já v tuto chvíli vidím jejich fysiku a chemii i to čím jsou zrovna teď nalegovaní a nadopovaní a upovídaní a uspěchaní a rozbrečení v průvanu a možná i v neztenčený tmě.

 


m11
03. 09. 2002
Dát tip
první odstavec.............taky vidívám totéž..........t

chorus
03. 02. 2002
Dát tip
Ne, svět opravdu spasit nehodlám. Cabourgu určitě sme se potkali, pěkně upravený, koukali v kluzký noci jeden na druhýho, obešli se očima a pokračovali dál. Dva skoromagoři na kočičích hlavách! Měj se a nepij tolik

cabourg
01. 02. 2002
Dát tip
Zajímavý. Doufám že se taky nesnažíš spasit svět jako pár dalších. Když se takhle procházíš po Praze, nehrabe ti z toho všeho? Mě občas jo. Musím na sebe dávat pozor, a to i když jsem střízlivej ani nijak dále neupravenej. (což je málokdy, ale je.)

Danny
05. 07. 2001
Dát tip
V*I*D*Í*Š

kafka
04. 07. 2001
Dát tip
i v neztenčený tmě...! krystalem stříbra na plátně ve tmě...! ale ne... mám nutkání ti to sem zkopírovat celý, protože celý to je skvělý...! A pro mě ne povídka, ale báseň. Překrásná...... ******!!!!

Deltex
04. 07. 2001
Dát tip
Hm, mě to taky spíše připadá jako báseň. A je to dobře napsané. !*!! Měj se krásně! DeX

Mahoney
04. 07. 2001
Dát tip
juj... hodně štěstí... nepotřebuješ pastelky? ~~~ * ~~

povídka ?? nevím... ale to je fuk... dobrej postřech, skvělý věty... výborně vykreslenej pocit líbí !!!!!!!!! I*I

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru