Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Maruška je stejně děvka

22. 05. 2008
17
54
3320
Autor
StvN


„Já jsem zamilovanej, ale potřebuju si i zašukat, Maruško, co ti budu povídat,“ řekl chlapec v kavárně a dodal: „Ty jsi vážně Maruška? Klidně mi tykej,“ a Maruška se smála napůl hlasitě, jakoby vyjadřovala polichocení a stud za svého společníka; pobavení a stud za to, že jí lichotí. Smála se tak, aby každý věděl, co cítí.
„Dáme si ještě jedno víno, Maruško?“
„Ne, prosím, už ne,“ řekla a smála se napůl hlasitě.
„Ale jo, ještě dvě vína,“ křičel chlapec na servírku. „Ty jsi vážně Maruška? Klidně mi tykej,“ smál se bez výrazu.
„Jsem zvědavá, co budeš říkat zítra, až mě potkáš střízlivej,“ řekla nesměle nespisovně.
„Dobrý den, paní učitelko,“ řekl předpisově, „co ti budu povídat, Maruško.“
„Co vůbec děláte?“ zeptala se Maruška nevinně a nemyslela tím jeho ruku na svém stehně.
„Já půl dne sportuju a půl dne piju,“ řekl a musela to být pravda, protože měl svaly a tílko, které je zvýrazňovalo. „A co děláš ty, Maruško, klidně mi tykej.“
Maruška se smála a chlapec pokračoval, jako by se zrovna chtěl za něco omluvit: „Lidi říkají že si prej šlapu na jazyk,“ zřetelně šišlal, „mně to jako nevadí, ale trochu to bolí, co ti budu povídat, Maruško,“ a Maruška se smála napůl hlasitě a trochu se smáli i lidé od vedlejšího stolu. Neměli si sami, co říct.
„Ukaž mi prsa,“ řekl chlapec, když se před tím dlaní dotkl jejího hrudníku. „Máš moc hezký, to vidím až odtud, co ti budu povídat, Maruško,“ a usmál se na ni tak kouzelně, že byl v tu chvíli neodolatelný.
„Ukaž mi ty....,“ navrhla stydlivě, protože chtěla být také jednou vtipná a dotkla se ho pod stolem.
„Ale Maruško, ty mi saháš na ptáčka,“ řekl hlasitě, aby každý slyšel, co cítí, a nebylo to trapné. „Napijeme se spolu, co říkáš, Maruško, na tykání,“ a usmál se. „Co říkáš, Maruško?“
„Tak jo,“ řekla nakonec napůl hlasitě, „ ty jeden,“ a dotkla se ho pod stolem tak, aby už nic neříkal.




54 názorů

StvN
26. 08. 2008
Dát tip
Nebudu ti oponovat, když mi píšeš jen proto, že mě chceš urážet. Kdo se tady chová jako pubescent?

Drahý StvN, prosím, nezlob se na mě..nemyslím to zle, ale zdá se mi, že jsi tak nějak mimo. Nevím, možná si jen tak hraješ, možná, že vůbec nevíš, jak na tom jseš..ale to Tvoje psaní mi přijde jako výkřik 18letého pubescenta. A co mě dorazilo, jsou ještě Tvé reakce v kritikách, maminka Ti neříkala, že samochvála smrdí..ano, můžeš mi oponovat, že to byl vtip, ale mě to přijde spíš trapné. Zkus být víc empatický a měj se rád. Hodně štěstí, Vorona.

StvN
13. 07. 2008
Dát tip
Podle skutečné události.

Teď si tady tak přesně vystihl známé, že mě to až samotnou překvapilo, no....asi je takových lidí víc:) Jinak jestli je to povídka nevím, každopádně mi na tom nesejde, zkrátka se mi to líbilo*

StvN
30. 05. 2008
Dát tip
Četl jsem nějaké Kafkovy deníkové zápisy. Psal si do nich črty povídek. Když jsem četl dvacátou, cítil jsem to, co teď ty a další čtenáři. Důležité je pochopit smysl tohoto psaní. Už dlouho sem nedávám vážné věci. Možná jsem to nedělal nikdy. Povídky, to je takové hraní a budou vždycky svým způsobem stejné. Dík za čtení. Ta roztroušená pointa je dobrý postřeh.

domin.go
29. 05. 2008
Dát tip
I kdybych nevěděl, žes to psal ty, myslel bych si to. Jednak tím roztroušením pointy po celém příběhu, jednak tím, jak popisuješ jednotlivé scény. Čili máš poměrně vyhraněný styl psaní, otázka je, jak dlouho je čtenář ochoten hledat v textech něco nového. Takže tak: řemeslně je to zvládnuté dobře, mému vkusu vyhovuje jednoznačnější závěr, ale to ostatně asi víš. Jo a: "Neměli si sami, co říct." - oprav si čárku:)

S tím souhlasím. Právě proto mi uniká, jak jinak se dalo myslet to, co si napsal, než tak, jak to z těch slov vyznívá. Ale ono je to stejně asi buřt, nechme toho.

StvN
23. 05. 2008
Dát tip
Je to bohužel úplně stejné. Možná ještě o to horší, že na rozdíl od slov, která jsou daná, se pohledy jen těžko měří.

To je ale hodně blbý přirovnání...

StvN
23. 05. 2008
Dát tip
Mně taky dycky z pohledu dívek vyznívá, že mě chtějí:)

Ok, tak to promiň, ale tvůj příspěvek mi tak vyzněl a i po několikerém přečtení vyznívá.

StvN
23. 05. 2008
Dát tip
Brčálovko, proč jsi mě nařkla z něčeho, co jsem nikdy neřekl a co si ani nemyslím? To mi nepřijde fér. Já mám pro čtenáře pochopení, ale když někdo mluví nepravdu, tak se ozvu. Ty se taky ozýváš, a to ani nejsi v právu:)

Janina6
23. 05. 2008
Dát tip
Chrouste, neřeš tipy :-) jestli máš k mojí básničce co říct, tak jsi u mě vítán, ale jinak myslím, že kalíš vodu na nesprávném místě - StvNa tyhle hry nezajímají, řekla bych :-)

Chrouste nelži. Janině jsem to lehce pochválil, ale tipa jsem neutrousil.

Winter
23. 05. 2008
Dát tip
Hele, já jen abys věděl, že jsem stavil. Jinak docela dobrý, přesně ta dvojice, které si při příchodu do hospody všimneš jako první. A jinak mezhi námi, vždycky jsem si myslel, že kvalitu textu může zhodnotit pouze autor (pokud to samozřejmě není začátečnický blbec). Čtenáři se buďto mohou naladit na jeho notu, nebo nemusí a to už je něco jiného (byť taky podstatného).

Jo a ještě, aby to bylo úplně jasné - nic proti tomu, že si stojí za vlastní prácí, ale aby mi někdo diktoval, co mám považovat za dobré, ptž on to prostě říká, a o formě ani obsahu se tu prostě diskutovat nebude... Těm co se to líbí, ti to pochopili, ostatní se mají ještě co učit. Bez ohledu na to, jestli je to pravda, je mi tenhle přístup vysoce odporný.

S tím si dovoluji nesouhlasit... Lidi co chodí do divadla (a že jich je dost), by na Ordinaci nešli. Rozdíl je v tom, že jim nikdo neříká, víte ten Hamlet, to je vážně kvalita... Kvalita je kvalitní v tom, že to nikdo říkat nemusí. A proboha - už vůbec ne autor. I když, to co jsem napsala, by mohlo vést k rozsáhlým debatám tipu co je vlastně umění apod. Já jen nemám ráda namyšlené frajírky, co mají dojem, že to všem musí ukázat. Takových se po netu, a vůbec všude, válí hromada a zajímalo by mě, z čeho ten jejich pocit pramení. Podle mě chyba ve výchově. Ale je to jen názor, možná je to prostě trend dnešní doby - spolu s Ordinací a Bleskem.

j_i_r_i_k
22. 05. 2008
Dát tip
brcalovezelena: Takhle, kdyby kvalitu posuzovali čtenáři/diváci (prostě masa), tak dneska večer v národním dávají operu Ordinace v růžové zahradě... A nebo ani ne operu, možná by stačila velkoplošná obrazovka na jevišti. Někdo přece musí lůze ukázat, co je opravdová kvalita, nastavit mantinely. Někteří vyvolení tak činí odkazem na vybrané mrtvé, výjimečně i živé jedince. A Štěpán se nestydí a napíše to přímo: "Toto je umění: ..." Férový, poctivý přístup, no nekup to, za to ho přece jeden musí obdivovat...

Je to zvláštní, ale vždycky jsem si myslela, že kvalitu by v prvé řadě měli posoudit čtenáři. Tady ani nemusíme, autor to směle udělá sám... Skoro mám dojem, že bys mohl napsat sebelepší věc, ale těmi namyšlenými kecy ji pohřbíš hluboku pod zem.

j_i_r_i_k
22. 05. 2008
Dát tip
Ale tak neurazí... Ovšem že někdo Tvého formátu vypustí dílko nevelkého rozsahu se slovem "solečník" skoro v první větě, to mě dost zarazilo, to je Ti čtenář fakt tak volnej?

Dero
22. 05. 2008
Dát tip
Mně se líbilo, jak to tady řekl vstupně výstupní idiot. Vidím to docela podobně. A Štěpán fantazíruje, vždyť to je hezké. *

Pound
22. 05. 2008
Dát tip
Oprav si "solecnika" a budu spokojeny. Slusna minipovi.

Ale to je přece úplně jedno jestli je to Pismák nebo Odeon, pokud se od tebe máme (můžeme) učit, neměl bys psát s pocitem, že je to "jen" Pismák.

niekto vôbec nie je namyslený :)

StvN
22. 05. 2008
Dát tip
Dík všem za čtení. Opravdu to je povídka a ztvárnění si zaslouží, protože tohle je Písmák, ne Odeon, a vy se ode mě můžete leccos přiučit, pokud ovšem pochopíte, jako třeba Barman, co vlastně čtete.

tragicius: nevravím, že toto je maximálny rozsah. vravím o dajme tomu desiatich stranách (keď počítame strany priemernej knihy). ja osobne idem na internete od takých textov het, lebo ma bolia oči. a na množstve kritík u týchto diel vidím, že nie som jediný. proste sa mi to zle číta.

No jo. Ale ani ty jsi to zrovna nevytrhnul :)

Plopez
22. 05. 2008
Dát tip
to je furt dokola ty komentare, dava ti to este neco? jinak text ok, trochu neverohodny, ale docetl jsem az do konce.

Ou, úplně mi uniklo, čím si vlastně tato scéna zasloužila písemné ztvárnění. Příjde mi nevýrazná, i když slohově je to dobře zvládnuté, zvláště to záměrné opakování určitých výrazů se mi tam líbí.

Tragicus
22. 05. 2008
Dát tip
Tak samozrejme u karikatur tezko clovek muze chtit vyvoj nebo 3D zobrazeni (Pisto! :]), ale na druhou stranu jako povidce tomu opravdu leccos chybi, na treti stranu si zde vybrat kategorii blizsi realite by byl asi problem, takze nejake bazirovani je ponekud nesmyslne... (...!) Ale asi bych, byt tebou, aby byl alespon jakysi kontext, vytvoril sbirku, kam bych minimalne tento text a "Koureni je krasne" umistil. A jinak se mi to libi hodne, pokud jsem se jeste nezminil. Jak obsahove, tak, samozrejme, formalne. btw. nepotrebujem: "...tie internetové [povidky], ktoré sa, aby mali aspoň nejakých čitateľov, musia zmestiť do istého rozsahu." To si delas legraci, ne? Lze nazvat vubec ctenarem neco takoveho, co ma problem precist vice nez ten "isty rozsah" (cca 20 radku)? A i kdyby, koho by takovy "ctenar" zajimal?

Barman
22. 05. 2008
Dát tip
Aby ses rozhlédl? Nejsme v 19. století.

romale
22. 05. 2008
Dát tip
nevim, jestli je to o fantazii, ale jako skica mi to přijde celkem povedený...

Na to máš plné právo. Co z toho vyplývá pro mě?

Barman
22. 05. 2008
Dát tip
Jeden chlap se proměnil v brouka-zbytek si domyslím. Proč vlastně potom psát? Nejde třeba při čtení o dojem? Mám dojem Pišto, že tvůj pohled na povídku je příliš konzervativní.

Já si nemůžu pomoct, ale něco pisateli na té Marušce nevěřím.

Evidentně se neshodneme, čili je zbytečné to dále pitvat.

... ako haiku by to šlo... lenže nedá sa s tebou súhlasiť. kebyže je napísaná len totá jedna veta, evokovalo by to vo mne nasledujúcu predstavu: sedia, sedia, občas sa na seba pozrú, uvažujú, čo si povedať, no nepovedia si nič a len ďalej sedia. a u iných úplne iné predstavy v tejto poviedke, zostaňme pritom, že to poviedka je, má už čitateľ naznačené, kam sa príbeh bude ďalej uberať. čiže nie je to celé len na jeho fantázii, ale zas tak trocha ju musí použiť. a to je presne koniec, aký má byť.

Pak je otázka, jestli nestačilo napsat "Maruška sedí s jistým chlapcem u vína" a každý by si to sám domyslel komplet. Blbost.

poviedka je o tom, že postavy sa nemusia vyvíjať. najmä tie internetové, ktoré sa, aby mali aspoň nejakých čitateľov, musia zmestiť do istého rozsahu. začiatok nechýba, bol by zbytočný. a koniec si každý môže domyslieť sám.

Stejně jako předchozích pár textů - čím dál tím stejné. Postavy ploché, bez vývoje jakýmkoli směrem... Připomíná to vnímání člověka, co "šel náhodou kolem" a letmo nahlédl cizí příběh. Chybí začátek, chybí konec, čtenáři je předloženo maximálně cosi jako fotka toho kterého momentu. Bez souvislostí, beze smyslu. Řemeslně zručný autor postrádající nosný nápad bude psát právě jen a pouze takovéhle postřehy. Povídka to tedy není.

Janina6
22. 05. 2008
Dát tip
Dobře vidící, slyšící, cítící a svižně podané pozorování zblízka. A na kleci byla tabulka "Homo sapiens"...*

Barman
22. 05. 2008
Dát tip
Co ti budu povídat, líbilo, super dialog a zákulisí nebo spíš podstolisí?

Nicollette
22. 05. 2008
Dát tip
něžností sem chtěla napsat...

Nicollette
22. 05. 2008
Dát tip
radši to nepraktikuj, já bych tě potom neměla ráda, to je jasný..... vydařená věc, člověk žasne nad tvou jemností :)

MazLenka
22. 05. 2008
Dát tip
Dovoluji si oponovat-děvka je Lenka

pozorovatel
22. 05. 2008
Dát tip
zkus to praktikovat, praktiku

Oldjerry
22. 05. 2008
Dát tip
Bič - z hospody - copak to není jasné ? Reportáž z postele vzhledem k jemnocitnosti zdejšího publika už nebyla napsána... Je taková neukončená, ale myslím si, že úmyslně... ať si každý pokračování dopíše sám. *

Bič
22. 05. 2008
Dát tip
Hmm, zajímavý. Námět odkud?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru