Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

25 kroků do pekla

28. 05. 2008
0
28
2262
Autor
Aiscis

Světlo na konci cigarety v pravidelných intervalech osvětlovalo moji tvář. Dávalo mi najevo, že v té temné noci jsem sám. V dálce v oáze světla pouliční lampy spolu mluvili nějací lidé. Muž a žena ve středních letech. Po chvíli zmizeli z dosahu lampy a z nočního šera se ozývaly jen neúnavně dopadající kapky nočního deště. S poslední cigaretou už skoro zmizel třes rukou. Ne zcela, patrné vlny záchvěvů rezonovali v pravidelných intervalech. Prázdná krabička dopadla přímo do kaluže dešťové vody. Vznikl jakýsi ostrov světla, celofán na krabičce zrcadlil světlo lampy. "Potřebuji další!" blesklo mi hlavou. Nonstop benzinka je nedaleko. Po chvilce jsem už rozdělával celofán další krabičky, dneska už třetí. Dva měsíce nekouřím, blesklo mi hlavou a pak už zase ten uklidňující pocit. Zbyla ještě dobrá polovina a já věděl, že zítra ráno se bude ještě hodit. Vydal jsem se nejkratší cestou domů, potřeboval jsem postel, a neméně i sprchu, ale ta jako vždy bude odložena na ráno. Cestou jsem potkal onoho muže. Nezajímalo mě kde je jeho přítelkyně, ani to, co leží nehybně v postraní uličce, kam se takřka neodvažuje ani sluneční světlo. Šel jsem dál, vidina postele byla jako nějaká síla, která mě hnala, a já šel.

Postel byla příjemná, usnul jsem v podstatě hned, jak jsem si lehl. Zvuky policejních aut mě neprobudili, ani když projížděli přímo pod mím oknem. Sny jsou moje všechno, probudil jsem se úplně propocený, oděv se hnusně lepil na moje tělo. Sprcha byla příjemná, teplá voda mi stékala po vlasech. Stál jsem tam snad deset minut. Vychutnával jsem si ten pocit uvolnění, jak jen to šlo a o to víc, že jsem věděl, co mě čeká, až se dostanu z pokoje ven.

Po nočním dešti byl vzduch čistý a po dlouhé době zase voněl. Pomalu jsem kráčel po dlážděné ulici. Čas od času jsem letmo pozdravil pár lidí, kteří mi byli povědomí, většina odpověděla stejným letmým pokývnutím. Práce byla stejná jako posledních pár let, nic nového se ani nedalo očekávat. Celé jsem to rutině odsloužil, znal jsem všechno tak, že nebylo potřeba přemýšlet. Čas jako by se zastavil a celý se smrskl do par okamžiku mezi příchodem a odchodem z práce. Odcházel jsem, jako první. Ostatně bylo to tak pokaždé. Nesnášel jsem rádoby kamarádské řeči při odchodu. Cestou do práce jsem si koupil cigarety. Radši víc, jeden nikdy neví. Stál jsem tam co včera a tam co pokaždé posledních pět let. Kouřil jednu cigaretu za druhou a čekal. Cely večer proběhl naprosto stejně jako včera. Šel jsem domů. Postel, práce, čekaní, postel práce, čekání, postel, práce. Cestou z práce jsem si koupil noviny. Na titulní stránce stálo: "Masový vrah zabil další oběť." Začetl jsem se do článku, vše začalo před třemi dny, kdy našli policisté první oběť. Její jméno bylo Veronika M., věk 28 let. Nechal jsem klesnout noviny na zem. Dopadly a já šel dál z práce na ono místo, až teď jsem si uvědomil, že žádné konkrétní místo není. Lampa poskytovala bezpečný úkryt dalšímu páru. Díval jsem se, jak si povídají a nechal je odejít do stínu noci, jako jsem jim to dovolil už dvakrát předtím. A v té temnotě jsem vzal nůž, co jsem si ho schoval do kapsy večer a použil jej tak jak to jen šlo. Ta dívka měla v očích strach, utekla. Ležel jsem v temnotě postraní uličky a vychutnával vůni vzduchu, naposledy jsem se nadechl a zašeptal do noci její jméno, věřím, že mně slyšela.

Policisté mě našli velice brzo, ležel jsem tam, kde to ta slečna popsala. Další velký případ byl rozluštěn a každý mohl být spokojený. Já v předpeklí, jsem se ještě otočil, abych mohl dát sbohem své lásce. Děkovala mi, při každém mém kroku, celých 25 do pekla, jsem slyšel, jak mi pokaždé znova říká, nechci už dál trpět, prosím ukonči to, a pak její smířená tvář říká tiché děkuji. Temnota pekla je děsivá, není tu žár, je tu jen zima a temnota každý je naprosto sám a to navždy.


28 názorů

Aiscis
16. 06. 2008
Dát tip
výborně, už se těším na dort, recitující slečnu nechám vám, jsem koneckonců literární barbar :) bylo by jí škoda :)(té poezie, pro má ucha nezdárná :-P)

Dá. V obém nám to ale bude k prdu. Smetanu slízne odsouzený.

j_i_r_i_k
01. 06. 2008
Dát tip
Juj, tak jsem si to představil a nějak mě to rozpoltilo, nejsem si teď jistý, zda odsouzence litovat, nebo mu závidět... Dá se závistivě litovat? Případně lítostivě závidět?

Debata je výživná, to ano:) A k té striptétce - leda by u toho recitovala Vergilia. Pochopitelně za současné reprodukce etnické hudby.

j_i_r_i_k
31. 05. 2008
Dát tip
Pišta: Člověk si odskočí na školení a unikne mu taková diskuse... Tak když je hříšník pryč, kde jsme to skončili? Co takhle dort, z něhož vyskočí striptérka s plamenometem?

Jdi už:)

Aiscis
30. 05. 2008
Dát tip
*bible

Aiscis
30. 05. 2008
Dát tip
JJ dik za kritiku, ja musim zmizet, čeká mně francouzština :) tak se mnějte Pane, a přeji méně šílenců, co vás bodají do očí svými y a i jakož i , a interpunkcí obecně, snad se to brzy rozsetne, až vyjde ona revize, té byble českých autorů. :)

Doufejmež.

Aiscis
30. 05. 2008
Dát tip
Tak to je v pytli vážení :( Naštěstí a to každý ví, v těch pravidlech i čárky jsou a s i z tam napíšou snad v dalším vydání.

Vono to není jenom y a i.... :)

Aiscis
30. 05. 2008
Dát tip
Dobre tak ja mam doma pravidla, tak tlustou knihu vidět vzácno. Sednu si nad ne přísahám, dokud už nebudu míti jasno,kde psáti i a kde to y, abyste :) mi napsali, pod povídku mou další :D

Jestli nezačneš psát bez chyb, utrhnu ti obě uši, ty barde:)

Aiscis
30. 05. 2008
Dát tip
Pravdu díte pane, jsem přeci ještě dítě. No věkem ztěží, ale povahou a duší, že dosrtům zápach sluší? Tak tohle pane tvrdíte?

Ještě´s viděl málo dortů, chlapče:)

Aiscis
30. 05. 2008
Dát tip
Proboha, dorty přeci nesmrdí.

To mi smrdí nějakým podfukem.

Aiscis
30. 05. 2008
Dát tip
ach tak to jiste :D a když ti řeknu, že miluju ostrá jísdla, nejlépe mexickou kuchyni a nesnáším dorty?

No právě proto. Jinak by to byl houby trest, přeci.

Aiscis
30. 05. 2008
Dát tip
neee :D ja enrad palive věci :)

Nakonec proč ho nevzít na oběd, žejo. Objednáme mu pálivý pokrm.

j_i_r_i_k
30. 05. 2008
Dát tip
Pišta: A co tak ho upálit plamennou řečí? Nebo na něj poslat opravdu zapáleného češtináře? A nestačil by nakonec někdo, komu to zapaluje, neřku-li pálí?

Jiříku, navrhuju udělit exemplární trest. Upálíme autora sirkami.

j_i_r_i_k
29. 05. 2008
Dát tip
Tak já to dočetl do konce a děkovat mi za to nemusíš, tiše odejdu a pokusím se zapomenout, 25 kroků vede do pekla čtenáře a po jednom jsem sestoupil. Pišta: Ale kdepak, to není vražda češtiny v přímém přenosu, jen její opravdu kruté mučení.

au

Aiscis
28. 05. 2008
Dát tip
diky lidi moc jen jste men utvrdily, že psát prózu opravdu nemám. I tak moc dík za zastavení a i za přečtení ostavce, či dvou.

Winter
28. 05. 2008
Dát tip
Kdybys měl tuhle povídku obroustit - a ona by to potřebovala - zůstane ti akrotá ten námět. Takže je otázka, jestli něco hezkého, co držíš v hlavě, prznit papírem. Gramatika je strašná, často opakuješ slova, věty jsou poskládané všelijak, jen ne melodicky, tu je něco přilepeno, něco nadbývá. A ze začátku mi to přišla jako sbírka špatně reprodukovaných frazeologicmů. Takže, nevím, nevím...

*Na to, že jsi v té temné noci sám, tam máš docela cvrkot *Kdo tě učil česky? Shodu podmětu s přísudkem ti asi zatajili. Jednou by se to dalo považovat za náhodný omyl, ale ty tu češtinu vraždíš v přímém přenosu. U druhého odstavce přestávám číst, zdraví mám jen jedno.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru