Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Deklarace nezávislosti, ČR 2008

01. 06. 2008
1
13
1233
Autor
sovinista

Hlavně komentujte...

Když se v běhu lidského života stane pro člověka nezbytným rozvázat politické svazky, které jej poutaly k ostatním občanům, a zaujmout oddělené a rovnocenné postavení, k jakému jej opravňují zákony přírody a boha přírody, pak prostá úcta k názorům bývalých spoluobčanů vyžaduje, aby vyhlásil příčiny, které jej vedou k odtržení.

       Pokládám za samozřejmé pravdy, že všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni a jsou nadáni jistými nezcizitelnými právy, mezi něž patří právo na život, svobodu a budování osobního štěstí. Že k zajištění těchto práv se ustavují mezi lidmi vlády, odvozující svou oprávněnou moc ze souhlasu těch, jimž vládnou. Že kdykoli počne být některá vláda těmto cílům na překážku, má člověk právo zvolit si jinou zemi, v níž žijí jiní lidé, kteří si zvolili vládu založenou na takových zásadách a s pravomocí upravenou takovým způsobem, jakou on sám považuje za nejvhodnější pro zajištění své bezpečnosti a svého štěstí. Je pravda, že prozíravost velí, aby tak nečinil z příčin nepatrných ani přechodných, a i všechna zkušenost ukázala, že člověk, je-li zlo snesitelné, je spíše nakloněn je snášet, než aby odešel ze společenství, které si zvolilo vládu, která mu nevyhovuje, než aby se vzdal životní formy, na kterou je zvyklý. Avšak, když dlouhá řada případů zneužití moci a skutků bezpráví, sledujících neustále tentýž cíl, svědčí o úmyslu podrobit jej naprostou krutovládou, pak je jejich právem, ba přímo povinností, odejít ze země, kde lidé volí a požadují takovou vládu, a postarat se o nové strážce své příští bezpečnosti. Takové bylo trpělivé utrpení mne, jako občana České republiky; a taková je nyní nutnost, která ode mne vyžaduje, abych změnil své působiště, trvalé bydliště a občanství. Historie opakovaného bezpráví, krátkozraká politika a vyhrožování státní mocí mají všechny za přímý cíl ustavení absolutní nadvlády tyranů nad občany České republiky. Na důkaz toho nechť jsou upřímnému světu předloženy skutečnosti, čím Český stát způsobil, že jej nemohu dále akceptovat, jako ochránce své svobody a svých práv.

       Zastupitelé této země neustále zaplevelují její už tak složitý právní systém novými zákony, které nevyplývají z lidské přirozenosti, ale z touhy zákonodárců regulovat každé lidské rozhodnutí, a tím člověka připravit o možnost volby. Trestnými činy se tak stávají pouhá opomenutí, slabost a neschopnost splnit všechna nařízení, k nimiž byl občan dotlačen jinými zákony.

       Odmítl schválit jiné zákony pro zaopatření velkých lidmi obývaných oblastí, zvaných samosprávy, což je právo pro lid neocenitelné a nebezpečné jenom pro tyrany.

       Pod záminkou zpřehlednění volebního systému a zvýšení pravděpodobnosti vzniku pevné vlády zavedl kvóty, kterými znemožnil přirozený vliv malých stran na fungování státní moci. Více než třetina občanů se od té doby           bojí volit zastupitele, kterým by věřila, aby svůj volební hlas neztratila, a raději volí ty, jimž nejméně nevěří. Od té doby žádná stabilní vláda nevznikla.

       Setrvale odmítá připustit, že obchodování se státem je věc veřejná, a že kdo chce se státem obchodovat, musí přijmout fakt, že bude tento obchod zkoumán, zda nedošlo ke korupci. Takové chování prospívá pouze korupčníkům.

       Zavedl dvojí výkonnou moc, obecní i státní, obdařil ji obdobnými pravomocemi, ale klade na ni naprosto rozdílná kritéria.  Policista, vykonavatel státní moci, tak musí být vzdělaný, bezúhonný a psychicky zdravý, zatímco policista, vykonavatel obecní moci, takový být nemusí; a přesto mají oba právo připravit občana o většinu jeho svobod.

       Usiluje o zabránění zalidňování země; za tím účelem vytváří zákony, které znevýhodňují přístup k sociálním příspěvkům pro rodiny a zvýhodňují svobodné. Lidé, kteří uzavřou manželský sňatek, jsou znevýhodněni, a jako jednotlivci přebírají sociální povinnosti vůči svým příbuzným od státu, což je znevýhodňuje vůči těm, kteří zůstávají svobodní. Neschopnost výkonu těchto povinností je navíc trestným činem, což souvisí s textem o tři odstavce výše.

       Překáží výkonu spravedlnosti tím, že odmítá uzákonit odpovědnost soudců za jejich vlastní chyby, zatímco lékaři, řidiči a vykonavatelé jiných povolání, zasahujících do lidských osudů, protože každá jejich chyba může poškodit či zmařit lidský osud, jsou nepřiměřeně trestáni i za drobná opomenutí, která žádné neštěstí nepřivodila a začasté ani nemohla.

       Vytvořil závislost soudců pouze na své vůli pokud jde o držení jejich úřadů a výši a placení jejich platů. Tím způsobil, že vznikly politické kauzy, v nichž je sedm z osmi rozsudků vadných, a zároveň zajistil takto zkorumpovaným soudcům definitivu v úřadě.

       Zřídil množství nových úřadů a poslal sem houfy úředníků, aby sekýrovali náš lid a ujídali z jeho majetku.

       Zakazuje knihy a fotografie. Ty, kteří chtějí využít svobodu informací, bez skrupulí likviduje právně i ekonomicky.

       Učinil politickou moc nezávislou na občanské moci a jí nadřazenou zákonem o imunitě.

       Nedostatečně komunikuje s ostatními státy, a pod rouškou jejich rozhodnutí prosazuje rozhodnutí svá, což činí ostudu všem občanům, neboť:

       - připravuje občany o svobodu projevu s výmluvou, že to po něm chtějí státy, kteří považují tuto svobodu za nezcizitelnou;

       - požaduje po občanech opatření, která žádné jiné civilizované státy nemají, s lživým tvrzením, že je mají;

       - uvaluje daně bez našeho souhlasu s lživým tvrzením, že je mají i ostatní země;

       - připravil nás o výhody výslechu porotou v mnohých případech, pro které zavedl položku "předpoklad doručení obsílky", čímž umožnil okrást kohokoli o cokoli při jeho absenci delší než 3 měsíce;

       - prakticky zrušil možnost svobodně studovat u osob, kterým věříme a věříme jejich profesní erudovanosti, a zakládat těmito osobami vysoké školy, díky stanovení počtu doktorů věd a jiných vědeckých pracovníků ve stavu školy;

       - rozhoduje svévolně o odnětí našich výsadních listin, jako je získání znalostí řídit dopravní prostředek, za porušení nesmyslných zákonů, vytvořených jejich vykonavateli, které směřují pouze ke zvýšení možnosti korupce těchto vykonavatelů;

       Vzdal se zde vlády tím, že jeho představitelé okatě bohatnou navzdory svým legálním příjmům, a tedy přijímají peníze za práci pro oligarchy. Vládu tak oligarchům prakticky předal.

       Vyplenil tuto zemi, majetek, který patřil všem, nevýhodně převedl jeho držitelům, a děje se tak dodnes. Zbylé státní podniky dostávají jejich managementy, byty převedl na města a města je převádějí jejich obyvatelům za naprosto netržní ceny. Ti, kteří se státem nespolupracovali a majetek nespravovali, tak byli a jsou okrádáni.

       Nabízí své žoldnéře do válek jiných mocností, niž by si za to zajistil adekvátní satisfakci, z nichž ta nejmenší by měla být možnost občanů tyto státy svobodně a bez šikany navštěvovat.

       Vyvolal mezi námi vnitřní vzpoury a snaží se poštvat jednotlivé skupiny obyvatel proti sobě tím, že jedny diskriminuje a jiné protěžuje.

       V každé etapě těchto útisků jsem nejpokornějšími slovy žádal o nápravu: moje opětované prosby měly za následek jenom opětované křivdy. Panovník, jehož charakter je tak poznamenán činy, jimiž se vyznačuje tyran, je nezpůsobilý býti vládcem svobodného člověka.

       Ani vůči svým českým bratřím jsem nebyl nepozorný. Upozorňoval jsem je čas od času na pokusy jejich legislativy postihovat nás nespravedlivou jurisdikcí. Připomínal jsem jim, proč takovou vládu volili. Dovolával jsem se jejich spravedlnosti a šlechetnosti a zapřísahal jsem je při poutech našeho společného příbuzenství, aby odmítli tyto neoprávněné zásahy, které by nevyhnutelně přervaly naše svazky a styky. Ale i oni byli hluší k hlasu spravedlnosti a pokrevenství. Proto se musím podřídit nutnosti, jež vyžaduje naše odtržení, a musím je považovat, tak jako ostatní část lidstva, za nepřátele ve válce a za přátele v míru.

       Proto já, lidská bytost, dovolávaje se u nejvyššího soudce světa správnosti svých úmyslů, jménem svým, slavnostně zveřejňuji a prohlašuji, že jsem svobodný a nezávislý člověk, že jsem zproštěn veškeré poddanosti české vládě, a že veškeré politické svazky mezi mnou a Českou republikou jsou a mají býti úplně rozvázány. A že jako svobodní a nezávislí lidé mají plnou moc rozhodovat o svém osudu, svém svědomí a místě, kde chtějí žít, obchodovat a provádět všechny ostatní úkony a věci, jež svobodní lidé mohou po právu činit. A na podporu tohoto prohlášení, pevně spoléhaje na ochranu božské prozřetelnosti, vkládám do tohoto rozhodnutí všechny své hmotné i nehmotné statky a svou nedotknutelnou čest.


13 názorů

j_i_r_i_k
17. 06. 2008
Dát tip
A mně se to líbí, je to správně patetické a naléhavé, za formu si tipnu (natruc všem zdejším pánům prozaikům). A co se obsahu a diskuse pod dílem týče. Pokud přijmu všechny Tvé premisy (z diskuse, kterým ale zřejmě sám nevěříš), pořád mi vychází, že byl-li výsledek posledních voleb prakticky padesát na padesát a v první chvíli nebylo ani jasné, kdo sestaví vládu, potom v tuto chvíli vládne polovině národa vláda, kterou si nezvolila, vzhledem k formálnímu programu jde dokonce přímo proti jejímu přesvědčení. A co má těch pět milionů nešťastníků dělat? Odejít? A snížíme-li se na rovinu nudné reality, kdy je veřejným tajemstvím, že obě největší strany jsou jedna velká banda šejdířů, co pak? Lidé prostě volí menší zlo a těžko se to změní, chudší vrstvy zvolí levici, aby měly víc dávek, majetnější pravici, aby vyjebaly s daněmi. A to, že je vše jen takové přicmrndávání místo pořádné vlády, která by myslela i na jiné lidi než na sebe a své rodiny (a samozřejmě přátele skrze peněženku), nezbývá než skousnout, protože dát hlas malé straně je jako k volbám vůbec nejít... No a pak zbývá emigrace, je-li to pro daného člověka volba.

sovinista
02. 06. 2008
Dát tip
Skvělá poznámka :-)

Winter
01. 06. 2008
Dát tip
"Bylo by ostatně nesmyslné, pokračuje Oehler, odejít z jedné země, kterou milujeme, v níž však musí člověk hynout v marasmu lhostejnosti a halouposti, do druhé země, v níž se nikdy nevyhrabeme z deprese, kterou nám tato země způsobila, ze stavu, který člověka zahubí úplně stejně; to je potom lepší spáchat sebevraždu v zemi, kterou, byť jen ze zvyku, milujeme, říká Oehler, než v zemi, kterou, otevřeně řečeno, nenávidíme." .)

sovinista
01. 06. 2008
Dát tip
:-) Jsem liberál, to je jen těsně vedle... Ale jak to vidím já, měli jsme Čechy v různých pláštících :-) Znám většinu ze zvolených osobně, a upřímně řečeno bych jim nesvěřil ani tu Paroubkovu závodní jídelnu... A příslušnost ke straně je v jejich případě pouze tahem ke zvolení na místa, kudy teče moc, jak magnet přitahující malé zlaté kotoučky, jedinou možností, jak se dostat na kandidátku výtahu k moci. Takže když slyší slovo charakter, shánějí se po slovníku :-)

StvN
01. 06. 2008
Dát tip
Za těch 28 let jsme tu měli komunisty, socany a demokraty, tak mě napadá, že ty seš buď anarchista nebo nácek:) Vidim to na anarchistu.

sovinista
01. 06. 2008
Dát tip
:-D Člověče, tohle je DEKLARACE NEZÁVISLOSTI, politická a literární hříčka, parafráze díla Thomase Jeffersona, který je autorem skoro celého textu - a já se věru snažil zasahovat jen tak, abych aktualizoval nezbytné :-) Byla napsána l.p. 1776 aby jako jó člověka trklo to bezpráví, jak správně podotýkáš :-) Já už prakticky odešel, protože když si nějakých - a tady se trochu mýlíš - už po 28 let volí více než 50% lidí politiky, kteří se mi nelíbí, beru to za jejich pravou a svobodnou vůli, na důkaz čehož házejí hlasy do urny... Jako Britové před 232 lety :-)

StvN
01. 06. 2008
Dát tip
Tvoje představa, že když si nějakých 30% lidí zvolilo nějakou vládnoucí stranu, že jsou jakože všichni spokojení, se nezakládá na pravdě. Ono vůbec o tvých jakože pravdách by se dalo dlouze polemizovat, spíš se zdá, že skutečnost překrucuješ, nejspíš proto, aby lépe vyniklo, že co se ti nelíbí, což je vpořádku, pokud by to bylo zasazeno v nějakém lepším kontextu, řekněme literárněji zpracovaném, ale tenhle text tak nevypadá, takže se spíš zdá, že popisovanou skutečnost vidíš tak, jak píšeš, ale já ji vidím jinak a víš co, jestli chceš jít, jdi, to je celkem vpořádku, ale nelíbí se mi, že při tom musíš házet špínu, a to ještě takovou nepravdivou, mnohdy nechutně zobecněnou, aby jako jó člověka trklo to bezpráví. Tohle je literární server a beru tě jako hříčku, ale z nějakých zásad pto text neslevím, takže by bylo dobré, kdybys to přepsal do nějaké úhlednější podoby, zkusil třeba trochu analyzovat příčiny tvé nechuti, ponořil se do sebe a hodil to do souvislostí, to by bylo moc hezké a určitě by to byl zajímavý text.

sovinista
01. 06. 2008
Dát tip
Ale ono to pro ostatní JE v pořádku, takže měnit to není hrdinství, ale zlovolné. My si asi pořád nerozumíme. Volby - a pevně věřím, že i v Čechách - jsou v pořádku. Češi si zvolili své představitele, a protože jsou to zajisté lidé dospělí a zodpovědní, zvolili ty, které chtěli, které znali, a o nichž věděli, jak budou vládnout, a tedy jsou spokojení. Přece nevolili ty, které neznali, kterým nevěřili a které nechtěli... Já vždy volím jiné, než Češi, a protože jsem v menšině, a mnou zvolení politici tedy nevládnou, chápu, že Česká vláda bude jiná, než by se mi líbila, a tedy odcházím tam, kde budu mít stejný vkus jako většina, kde by se zase možná nelíbilo Čechům :-) Já nejsem zbabělec... A ani diktátor, abych chtěl - což jsi naznačoval býti hrdinstvím - měnit vůli většiny.

StvN
01. 06. 2008
Dát tip
Neřekl jsem, že všichni chtějí odejít, jen to, že odejít, zatímco ostatní se tu budou snažit dát věci do pořádku, je zbabělost. Samozřejmě z čistě sobeckého hlediska to může být pro danou osobu dobré řešení.

sovinista
01. 06. 2008
Dát tip
:-) Já nechtěl kývat s tváří roztomilou, změnil jsem byt, jak jiní mohli by, jsem, jak jsem byl, a byť mi pouští žilou, nepatřím k těm, kterým je třeba alibi! Toť K.K. s poznámkou, že odejít může každý, jen s nepohodlím a strachem z neznámého... A ne, všichni odejít nechtějí... Většina zvolila, většina je spokojena, Čechové jsou tu rádi. Já jen už nejsem Čech, neb hluboce, jak jsem výše zdůvodnil, nesouhlasím s většinou Čechů :-)

StvN
01. 06. 2008
Dát tip
Když někdo ví, že je něco špatně a odchází s vědomím, že za sebou zanechá lidi, kteří třeba odejít nemohou, tak je zbabělec. Obecněji vzato se jedná o útěk od problémů, které člověk neumí řešit.

sovinista
01. 06. 2008
Dát tip
:-) Každé dítě jest zbabělcem, odchází-li za svým životem? :-) Neb já neberu své bývalé rodině právo žít, jak se jí líbí. A jí se líbí, co jest, neb jinak by tak nevolila. Zbabělostí já nazývám zůstat a potichu si lhát či skuhrat u piva. A praví hrdinové umírají na barikádách... V boji proti většině, co si zvolila právě tyto vlády :-) Já, kdesi uprostřed, neberu lidem právo si zvolit, co se jim líbí, a čestně se poroučím, když se s nimi neshodnu, přeje jim hodně štěstí...

StvN
01. 06. 2008
Dát tip
Utíkají zbabělci.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru