Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cit pro L.

03. 06. 2008
4
29
2573
Autor
trinitix

nitro mého nitra...

Dotek Tvůj je jako šepot deště,

když kapky polibků smáčí mou kůži.

Citem prosím, líbej mě ještě...

jen s Tebou rozkvétám v polní růži...

 

Tvým pohlazením utkví mi na tváři,

stříbro z paprsků měsíce,

když se usměješ, v očích Ti zazáří,

třpytících se hvězdiček tisíce…

 

Ráno probouzím se a cítím Tvou vůni,

do všech smyslů mi proniká

a já se chci utopit v její hluboké tůni,

s pohledem do reality však prudce zaniká..

 

Srdce a duši mám křehké jako zlato kříšťálů

potkání s tebou je pro mě, let motýlích křídel

a city barvy rudé mám, jako květy dřišťálu

tak prosím pochop,

jsi pro mě víc, než jen přítel…


29 názorů

trinitix
21. 07. 2008
Dát tip
děkuju...

tanec
21. 07. 2008
Dát tip
Tip

trinitix
04. 07. 2008
Dát tip
Michaeli, samozřejmě, že si pamatuji... já jen tak nezapomínám... poslední řádek na středu poukazuje na báseň jako celek... zjištění, oznámení, či tak....

trinitix
03. 07. 2008
Dát tip
děkuji za kritiku L. má dvojí význam že sis dal práci s počítám obdivuji, ale 14 L nebylo v úmyslu :-) je to cit pro L ásku a zároveň pro človíčka, jehož jméno začíná na L. volný verš... nevím nevím, moc to neumím a mám obavu, že by to ztratilo veškerý řád i myšlenku ... uvidíme...

FunThomas
03. 07. 2008
Dát tip
můžu se zeptat proč ten název? Cit pro L.? napočítal jsem 14 L .. - má to tak být? Je to moc, nebo málo? ..a jinak aby tu bylo něco co se podobá kritice, myslím že by ti seděl spíš volný verš.. ;-)

Nonchalance
05. 06. 2008
Dát tip
veď ja ti verím, že si do toho dala všetko len sa mi proste nepáči ako si to podala a to je môj názor. nemusíš si z neho zobrať nič.

trinitix
04. 06. 2008
Dát tip
Pokud jsi nečetl/a kritiky a diskusi pod tímto dílkem - o takovouto kritiku nestojím. Navíc jsem do tohoto dílka dala svůj cit, lásku, srdce, duši a všechno, co jen teď v hlavě mám, takže mi se slovy nic moc, dejte všichni svátek, pokud to nebude kritika, z které si mohu něco vzít pro svou další tvorbu!

Nonchalance
04. 06. 2008
Dát tip
čo ja viem toto neni nič moc..

domin.go
04. 06. 2008
Dát tip
Držím palec.

trinitix
04. 06. 2008
Dát tip
Díky za kritiku, o tuhle jsem žádala - věcnou a přesnou. Uvidíme, jestli si z toho moje srdce něco vezme a poučí se tím, v případě mé další tvorby...

domin.go
04. 06. 2008
Dát tip
Podívej, je to hromada klišé pospojovaná dost otřesnými rýmy. Tady by nějaké pitvání textu neprospělo, protože je prostě špatný. Tady pomůže, když na to zapomeneš a zkusíš napsat něco jiného, civilnější, bez té úmorné snahy "být literární", možná ve volném verši.

j_i_r_i_k
04. 06. 2008
Dát tip
OK, omlouvám se, nějak jsem předpokládal, že zaškrtnutí hlubší kritiky u takového díla je spíše omyl, beru, moje chyba. Na druhou stranu jsem uvedl konkrétní výtky, rozvedu je tedy dalším "slovním průjmem", abych použil názvosloví nejvyššího poety Chabala. Rytmus - báseň by měla plynout, nenutit čtenáře ke změnám tempa, není-li to autorův záměr, prostředek, jak něco vyjádřit. A to tato nesplňuje, možná je to jen tím, že ony důvody nevidím já, to se může stát. Rýmy, které vznikají tím, že se vezme dvojice slov se stejnými mluvnickými kategoriemi, se obecně považují za "podřadné". Kůži/růži, měsíce/tisíce, proniká/zaniká, to prostě není ta pravá cesta. Lepší už je deště/ještě, případně křídel/přítel. Klišé - básniček plných šepotu deště, tisíců hvězdiček, hlubokých tůní či motýlích křídel je prostě tolik, že už to je možno vnímat jako výplň, ne nosnou vlnu sdělení. Přeju Ti, ať se z kritik poučíš a někam se pohneš, autorů ochotných na sobě pracovat tu moc není, nechtěl jsem Tě urazit/naštvat/.../odradit, držím palce. Francois: A něco jiného než nepodložené osobní výpady na jedné straně (a montipy na druhé straně) bys tam neměl? Ale jinak ano, mezer v hlavě mám mnoho, bylo by docela smutné mít v hlavě jednolitý kus šutru.

trinitix
04. 06. 2008
Dát tip
:o) njn, koukám, že s těmi slovními průjmy je to na písmáku poslední dobou jak pandemie :)

trinitix
04. 06. 2008
Dát tip
Francoa já pouze konstatuji, nebojuji, jen mi to tady zbytečně zaclání, když si z toho nemohu nic vzít pro svou tvorbu ;o) protože říct o něčem, že je to špatné umí říct přece každý... budu raději za názor s radou, než zbytečné tlachání ;)

trinitix
04. 06. 2008
Dát tip
to j_i_r_i_k: možná by sis měl přečíst toto - Autor stojí o hlubší kritiku. Předpokládá se, že autor chce rozvíjet svůj literární talent a stojí o hlubší (VÁŽNÝ A VĚCNÝ) názor na dílo. Je tedy připraven přijmout i negativní hodnocení svého úsilí, o kterém lze vést pod dílem polemiku. Jediné, co si z tvé kritiky mohu vzít je fakt, že jsem použila špatně dřišťál, který má červené listy a plody, nikoliv květy. za upozorko díky, ale jinak Tvůj názor je mi tak trochu k ničemu.

j_i_r_i_k
03. 06. 2008
Dát tip
Francois: Dobré? Rýmy kůže-růže, měsíc-tisíc, proniká-zaniká, rozhozený rytmus a hromádka klišé? No to teda Mon Dieu, Tobě stačí málo... Jediným prvkem hodným pozornosti je imho dřišťál, leč dojem kazí jednak fádní rým s křišťál, druhak to, že dřišťál kvete žlutě, případně mírně do červena, rudou si představuju jinak (navíc plody dřišťálu už červené jsou, listy též červenají více než květy, oboje by se dalo použít lépe).

Lilie
03. 06. 2008
Dát tip
Ne každý rým je rýmem, ale i za jeden budu vděčný ... Děkuji

trinitix
03. 06. 2008
Dát tip
Francois, avízko jsem dostala a děkuju Ti za něho, ale myslím, že na to nemám ten pravý cit... na archaismy a tak... ale Tvá poezie se mi líbí moc :o)

trinitix
03. 06. 2008
Dát tip
merci beaucoup Francois :o)

trinitix
03. 06. 2008
Dát tip
.

trinitix
03. 06. 2008
Dát tip
.

trinitix
03. 06. 2008
Dát tip
.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru