Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příjemce v opilosti psané zprávy

15. 06. 2008
7
28
3505
Autor
Godfrey

Ze spánku mne vytrhla známá vyzváněcí melodie mobilních telefonů firmy Nokia. Otevřel jsem oči a natáhl ruku k přístroji. Přiložil jsem sluchátko k uchu a stiskl tlačítko „Příjem.“

„Prosím.“
„Tak co to bylo včera za zprávu?“
„Tú, tú, tú, tú, tú.“

Polekaně jsem zavěsil. K čertu. Co jsem to včera komu posílal? Aha. Vzpomněl jsem si okamžitě. Textové zprávy psané v opilosti se druhého dne obvykle jeví poněkud jinak. Zvláště volá-li vám jejich zděšený příjemce. Jakožto odesílatel jste zděšeni naprosto stejně, ne-li mnohem více.
A poté dorazila zpráva od něho:

„Budes mit co docineni s policii. Cislo jim predavam. Však oni si te uz najdou, hajzle!“

Zděšení dosáhlo vrcholu. Vzhledem k obsahu zprávy, který jsem měl dosud ještě ve velmi živé paměti, jsem tuto výhružku nemohl jen tak přejít. Takže co teď? Aha, no jasně, to číslo je sice moje, ale já to nepsal!

„Vyborne. Smim se zeptat, co vam napsali? V pameti zadna zprava ulozena nezustala.“

Onen chlapík měl v tu chvíli dozajista pocit, že poněkud podceňuji jeho inteligenci. Po chvíli se pokusil zavolat znovu, avšak neúspěšně, měl jsem v tu chvíli vypnuty zvuky a přemítal jsem, jak z oné nezáviděníhodné situace co nejelegantněji vybruslit. Jak jednou zvolíte taktiku jánicjámuzikant, těžko z ní můžete ustoupit, pokud si chcete zachovat alespoň špetku důvěryhodnosti a důstojnosti. Několik chvil jsem sbíral síly k vytočení jeho čísla.

„No...“
„Dobrý den…“
„Tak co to bylo za zprávu?“
„Mohu se zeptat, co vám přesně přišlo?“
„No já to tu mám…,“ a přečetl znění inkriminovaného textu.
„Ježiš, to jsou ale kreténi!“
„Ale já to tu mám uloženo a je to tvoje číslo.“
„Já byl totiž včera na pivu a když jsem šel na záchod, nechal jsem si mobil na stole a někdo si hrál s mým mobilem a já vůbec nevím, komu co posílal.“
„Hrál s mým mobilem? Takže ses nalil a dělal sis srandu a teď se snažíš shodit na jiný, když jsem ti pohrozil policajtama, co? Ale mně to přijde jako dost blbá sranda. Však kdybych to dal policii, tak bys šel bručet, jestli ti už bylo osmnáct, ty pitomče.“
„To mně se to zdá taky jako hodně blbá sranda.“
„Jeď se podívat do Osvětimi, abys viděl, co to byl Hitler, pak tě možná tyhle srandy přejdou, ty pitomče.“
„Ale já tam přece byl a právě proto se mi ani trochu nelíbí, že někdo posílá tyhle věci z mého telefonu.“
„Vážně? Tak alespoň přiznej, že jsi to psal ty, protože tahle taktika jánicjámuzikant tvoji důvěryhodnost a důstojnost nezachrání, spíše naopak.“
„Psal jsem to já,“
„Proč tohle děláš?“
„Protože jsem moc smutnej.“
„Abys nebyl smutnej z následků svého jednání.“
„Jsem smutnej a sebeubožejší a sebezavrženíhodnější rádobyvtípky mi pomáhají na to nemyslet.“
„Na co nemyslet?“
„Na to, jak je ten svět smutný. Na to, jak sebehezčí sen je nakonec vystřídán mnohonásobně krutější realitou, které se nevyrovná nejstrašnější noční můra. Chci vrátit svůj ztracený sen.“
„Zkus zastavárnu, já tam našel ztracené video. Stálo mě sice nějaké peníze, i když bylo moje, ale to člověk musí občas zkousnout.“
„Děkuji vám za váš čas a omlouvám se. Moc.“
„Čau a příště přemýšlej, co píšeš, ty pitomče, abych zase nemusel čít kecy, na který nejsem vůbec zvědavej,“ tak pravil příjemce v opilosti psané zprávy a já se vydal směrem k zastavárně.

 

 

 


28 názorů

Godfrey
01. 11. 2010
Dát tip
Nejtěžší je napsat rozhovor, který se v podstatě odehrál. :-) Děkuju pěkně.

Já myslím, že je to docela dobré. Nevadí mi, že rozhovor nepůsobí zrovna uvěřitelně, ale sama vím, jak těžké je napsat uvěřitelný rozhovor. Tenhle má aspoň nějaký šmrnc a trochu zavání magickým realismem (like it;)). A čekala jsem, že zpráva psaná v opilosti bude mířit spíš některé z expřítelkyň, takže mě potěšilo, že pointa vedla někam jinam:)

Godfrey
10. 04. 2009
Dát tip
min_egen_selviskhed: No, prostě neumím dotahovat věci do konce... :- )

selviskhed
10. 04. 2009
Dát tip
(ale něco podobného si myslím i o tvých ostatních povídkách krom "Nočního telefonátu". Ten je ťip-ťop:))

selviskhed
10. 04. 2009
Dát tip
Godfrey: ok!:)

Godfrey
09. 04. 2009
Dát tip
min_egen_selviskhed: No, tohle asi nebude něco, co by si dělalo ambici být dobrou povídkou. Je to spíše něco, co vzniklo na základě dojmu z prožité "události". :- ) Háčky a čárky tam jsou, jen v citacích SMS zpráv nejsou, já píšu smsky bez diakritiky a ten člověk, pokud si dobře vzpomínám, taky.

selviskhed
09. 04. 2009
Dát tip
Máš výborný nápady, ale... Postavit povídku na tajemné zprávě, jejiž obsah je naznačen přesně v té míře, v jaké je to žádoucí... Dobrej nápad zkušenýho autora. Ale samotnej text nějak skřípe, není to ono, nemá to ducha. Jako,... Tenhle problém má asi hodně intuitivně orientovaných autorů, kteří zkouší psát povídky. Já sám bych měl asi podobnej problém, kdybych se o něco pokoušel:) Jenže když se píše dobrá povídka, tak je asi třeba rýpat se v drobnostech, v každým slovíčku a tak. A asi bych taky ocenil háčky a čárky, no:)

Godfrey
20. 06. 2008
Dát tip
Augustus: Ta vyzdvihovat nepotřebuje, vyzvedne se totiž sama. Nikomu jsem nevolal, to děláš jen Ty;-) A, jak jsme již společně zjistili, Noxovi jsem toho dne vskutku ničeho neposílal.

Augustus
20. 06. 2008
Dát tip
V komentáři k této povídce bych rád vyzvedl genialitu někoho zcela jiného, než je autor, kdo dokázal celou povídku zcela vystihnout jedním jediným slovem. Jinak text se mi líbí, i když na tip to není. Jeho autorovi bych snad jen poradil, aby v opilosti volal jen na známá a prověřená čísla. O obsahu oné inkriminované SMS mám celkem jasnou představu vzhledem k tomu, co od Godfreyho toho dne dostal Nox.:-D

Godfrey
16. 06. 2008
Dát tip
nepotrebujem: Ne? Vtipné:-)

nie, neuveril som ani prvej polovici. sorry.. Ay´le - podľa mňa je dobre, že to autor nenapísal. takto si každý môže domyslieť svoje a báť sa, že ak bude sťatý, môže to napísať. kebyže je text konkrétnejší a hovorí o (napr. protiraketovej obrane), tak viem, že také niečo nikdy nenapíšem. takto si dám pozor.

Ay´Le
15. 06. 2008
Dát tip
a presny zneni? kdyz je to na tom cely postaveny

Godfrey
15. 06. 2008
Dát tip
Lakrov: Díky za Tvá slova.

Lakrov
15. 06. 2008
Dát tip
Zajímavý nápad. A líbí se mi, že text té zprávy není uveden. Vlastně je to bez něj asi jednodušší (co si taky honem vymyslet) a působivější (čtenář si strašidlo vymyslí sám). Napsat by se to asi dalo i lépe, ale to už je jen záležitost úprav textu a trpělivosti.

StvN
15. 06. 2008
Dát tip
Jo, opilost je další věc, o které by se psát nemuselo.

Godfrey
15. 06. 2008
Dát tip
Winter: V podstatě souhlasím. Aleinad: Díky moc:- ) Tobša: No, člověk kecá hrozný blbosti. :-) Díky. Ay'Le: Hloupý a nezákonný. emko: I Tobě díky. chroustjazz: Pardon, nějak se mi nedaří Tě vynechat z avíz.

emko
15. 06. 2008
Dát tip
tip++; Hezké. Trefné :-) Ten text si dokážu představit, jsem rád, že to dopadlo takto.

Ay´Le
15. 06. 2008
Dát tip
a jakyze byl ten inkriminovany text?

Tobša
15. 06. 2008
Dát tip
Zdravím, povídka je pěkná. Snad jsem si nevšiml ani žádnou pravopisných chyb, takže klobouk dolů. Motiv povídky je pěkný - jednoduchý. Mohlo by se to stát každému, v opilosti člověk dělá divy. Pěkně se to odstupňovalo a pointa hezky vyplynula. Trochu se mi nepozdává ta argumentace a výpověď, ale prosím, člověk v depresi či pod tlakem (strachem z vězení atd.) mluví všelijak. Ještě bych pochválil motiv zastavárny, je to chytře vymyšleno... No, nejde mi moc dobře chválit, radši kritizuju, :^)takže to by bylo asi vše. Přidávám tip.

Aleinad
15. 06. 2008
Dát tip
tragikomické... :- ) *

Winter
15. 06. 2008
Dát tip
Nonevím, ty "šíleně metafyzická pravda na konec" mi přišla vtlačená v křeči. Ale nevím, mě to nic neřeklo.

Godfrey
15. 06. 2008
Dát tip
nepotrebujem: Díky:-) Fakt se mu nedá věřit? Ani té první polovině?

dobrý námet. plus sa mi páči ako je smutný a ako sa to pokúša riešiť. ale ich rozhovoru sa jednoducho nedá veriť.

Godfrey
15. 06. 2008
Dát tip
Barman: Děkuju. Máš pravdu - upravím.

Barman
15. 06. 2008
Dát tip
Líbilo, jen jedna věc ...na něž nejsem vůbec zvědavej... To něž mi přijde nějak moc knižní na takový afektovaný telefonát.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru