Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kterak jsem provedla angažovaný čin

15. 06. 2008
2
5
1242
Autor
kgirl

Proč to vyjadřovat jednou větou když to vydá na celý článek, že? :D :D :D

 
Snad to zapříčinily ty zbytkové látky, ještě mi kolují v krevním řečišti. Nebo příliš mnoho volného času, nic a nikdo ho nemá tolik jako čerství abiturienti. Nebo počasí. Znáte to – pravidlo číslo jedna: Sveďte to na počasí, mluvte o počasí, dýchejte pro počasí a i v největším parnu se spolehlivě vystříháte horkých chvilek.
Pravidlo číslo dvě: Držet se v klidných vodách zálivu. Jinak dopadnete jako námořník z Yorku případně si uženete tuberu jako krásný Edmund, dlouhé plavby po rozbouřeném moři vedou do pekel a do noci. Jsem loajálním členem hnutí nezúčastněných. Organizace a instituce ve mně vzbuzují strach a nedůvěru. Spíš bych se družila s tlupou opic než s OPEC. Až do dnešního dne jsem žila v blaženém snu sladké apatie a res publica byla pouze jakousi abstraktní součástí mého universa.
            V rámci své vlastní svobody slova jsem vznesla apel, aby byla utlumena svoboda slova jiných. Chytře řečeno, že? K činu, čin – právě mi v hlavě naskočila nádherná asociace usvědčující mě z ignorance menší než přepokládané – Pragmatismus aneb filosofie činného života! Válečník s mloky, chrabrý inženýr Prokop, chovatel štěněte se jménem choti jiného významného dramatika, živitel hmyzu, loupežník, otec, zoolog a politolog,povětroň… Karel idol Čapek a jeho obyčejný život. Určitě jste to nepostřehli, nelžete - nepostřehli! Právě jsem se úspěšně dopustila retardace a mnohočetné aluze. To „mnohočetné“ mi připomíná Páralovo mnohozvíře. Četli jste to? Já ne.
            Nyní však k samotnému činu. Čin – jenom mi dovolte poslední asociaci – můj kamarád složil krásnou báseň o číně a tequile. Je moc krásná, on na rozdíl ode mě chápe integrály a umí vypočítat metrum. Když už jsme u té číny, bojkotuje olympijské hry? Jste angažovanými občany?
            Já ano. Tisknu si dlaň na hruď a cítím tu hrdou občanskou pýchu, buší mi tam srdce, havířovo kladivo v kladenských dolech Marie Pujmanové. Chápejte, internet a jeho věčné reklamy. Odi et odi. Víte o čem mluvím. Dnes ráno mě přivítala jedna roztomile politicky nekorektní, stupidní, maloměšťácká, trapná jak z novácké estrády, debilní, generalizující.
Kupení adjektiv je charakteristických rysem realismu devatenáctého století. Honoré de Balzac a pokoje, které si lidé zařizovali podle doktríny absolutní totality vlády všeobjímajících adjektiv. Tudíž jsem podala oficiální stížnost Radě pro reklamu – a voilá – gratulujeme maminko, máte děťátko, už je to venku, úspěšně jste porodila. Pohlavím je to pravý občánek.
 
           

5 názorů

Vaud
30. 06. 2008
Dát tip
Bishop´s finger je jako většina piv diuretická a brutální :-))

kgirl
27. 06. 2008
Dát tip
Vaud- máš pravdu, je to dost nesrozumitelné(místy) jde o nevinný flirtíček mladé dívky s poezií nonsensu. Ale mělo to být o tom, že jsem podala stížnost na rasistickou reklamu (boycott beijing - vtipně v ní figurovali číňani). Jinak počítá se to pivo Bishop's finger jako doping při hraní člověče? A je diuretické nebo antidiuretické? :)

Vaud
21. 06. 2008
Dát tip
nejak jsem nestacil sledovat Tvuj myslenkotok (mozna je to urologickym anglickym pivem, co ted popijim, s nazvem Biskupuv prst). pravidelnym dopingem i pri hre Clovece nezlob bojkotuj Olympijske hry, snaz se vyhrat aniz by ses zucastnila. I ja Ti pak budu rad tisknout dlan na hrud, abych citil Tvou obcanskou pychu ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru