Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Plešatá story -námět

17. 06. 2008
2
2
692
Autor
Ema Horská

Plešatá story, prostě Holohlavý příběh

(námět filmu)

 

Hlavní postavy: psycholožka profesorka Králíková a její milenec psychiatr Procházka

 

Dále se příležitostně vyskytují:  vlasatí bezdomovci, kteří trpí samomluvou v kontrastu s byznysmeny, kteří také trpí samomluvou(ale přitom hovoří do sluchátek mobilního telefonu), kluk v tričku s nápisem „ too busy to fuck „, plakát  na film „ Vlasy „, plakát na operu „ Samson a Dalila „, kadeřnické salóny pro pány, inspektor Kojak, Karel Hála, Yul Brynner

 

Námětem  příběhu je groteskní zápletka, kterou o sobě vypravuje holohlavý intelektuál. Nechal si za velké peníze v USA transplantovat  vlasy, ale když se na následné cestě  v Rusku příšerně opil, byl oholen, takže je opět bez vlasů.

 

Pozadím této příhody je i biblický mýtus  o Samsonovi , jehož síla odešla, když byl proradnou  Dalilou oholen.

 

Explikace: Měl by to být současný  příběh  o mužích, kteří jsou citliví na svou vlasovou pokrývku, protože v ní mají  zakódovanou svou ješitnost a sebevědomí. A taky o nás lidech, kteří všichni přikládáme příliš velkou váhu  „ zdání „ o sobě.

Jde i o přetrvávající legendu o mileneckých kvalitách holohlavých mužů. Holohlavec je pak paradoxně oproti biblickému příběhu v představách lidí muž se zvláštní mileneckou schopností vzhledem ke zvýšené produkci testosteronu, které jsou však obětovány  vlasy. Oproti Samsonovi  ale je holohlavec svou bezvlasatostí určen mít tuto mimořádnou schopnost.

 

Děj se odehrává mezi intelektuálními milenci: on(psychiatr Procházka) a ona(psycholožka Králíková). Králíková je podezíravá a ač sama psycholožka, která by na to měla mít profesionální vychytávky,  je si jista, že je jí její milenec permanentně nevěrný. V tom ji utvrzuje i jeho holá hlava(viz mýtus + vlastní milenecká zkušenost).

Procházka už má sice její žárlivosti dost, zvláště proto, že je opodstatněná, ale přesto s ní plánuje  společný život. Noblesu  jejich vztahu totiž dodává  šlechtický původ přítelkyně. To ve snobské společnosti dobře vypadá. Zároveň  ale přemýšlí, jak mít pro své máslo na hlavě alibi, protože spí se studentkami.

Proto si na stáži v USA nechá transplantovat vlasy. Tak obstojí nejen před svou nastávající a její rodinou, ale budou to zároveň i mimikry pro  nevěry, protože muži, kteří mají normální porost na hlavě jsou považování z hlediska  sexuality za normální průměr.

Jenže po stáži v USA následuje přednášková stáž v Rusku, a tam se pan docent na závěrečném večírku na univerzitě s kolegy a baletkami tak opije, že po cestě do hotelu je pro výtržnosti  odvezen  kamsi do tjurmy. V  tomto zařízení je zvykem všechny „ubytované“ úplně zbavit veškerého porostu a navléknout do plátěného mundůru. To je zestřízlívovací kůra, ať je opilec střízlík nebo halama.

Do Prahy se vrací opět holohlavý docent. Všechno je jako dříve.

 

Motto: Kvalita člověka je v jeho přirozenosti a urputná snaha o změnu vnější image,

je akorát  legrační.

 


2 názory

o vlivu vlasů na psychiku jsem se přesvědčil v přijímači na vojně. Nováčci přicházeli rozesmátí,sebevědomí, v jeansových bundičkách s dlouhými vlasy, na konci přijímače vycházeli v khaki, vyplašení a nejistí, s ježky na hlavách...

Makrelka
08. 07. 2008
Dát tip
V tom mottu máš čárku navíc - za slovem image Zajímavý - doufám, že už jsi ten román začala psát a že nezůstalo jenom u prologu nebo jak se tomu říká

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru