Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VYHLÁŠENÍ :: Soutěž 3v1 :: Kátrování

18. 06. 2008
1
23
2269
Autor
StvN

Omlouvám se za zpoždění.



HODNOCENÍ:

domin.go

Janina6 - 0,5
Laura_Eleonora - 0,5
Oldjerry - 0
Tragicus - 1,5
nepotrebujem - 1,5
StvN - 1,5

Winter

nepotrebujem - 2
Janina6 - 1
StvN - 0,75

StvN

Janina6 - 1
Laura_Eleonora - 0,5
Oldjerry - 1
Tragicus - 2
nepotrebujem - 1,5

CELKOVĚ:

1. nepotrebujem - 5
2. Tragicus - 3,5
3. Janina6 - 2,5
4. StvN - 2,25
5. Laura_Eleonora - 1
6. Oldjerry - 1

(no comment)

(my comment)

Nemám rád, když text ve čtenáři vzbuzuje, nebo chce vzbuzovat, provinilost, pokud se mu nezalíbí. Pak se řekne, že mu buď nerozumí nebo ho nepochopil, nejspíš proto, že ho neprožil, jako by snad neprožitý souhlas měl větší váhu než neprožitý nesouhlas, jako by snad člověk musel něco prožít, aby měl právo to neschvalovat, nebo dokonce jen kritizovat, ve smyslu vyjadřovat se negativně. (Vyjadřovat se pozitivně lze za všech okolností)

Takže teď napíši neprávem pár vět o povídce Laury Eleonory, přestože moje máma je moc hodná a nepije než Baylies, když má někdo narozeniny. Jak už ale na Písmáku platí, stejně jako v Napsáno životem a dneska vlastně všude (XFaktor vyhrál ten se smutnější minulostí), tak čtenářkám, ačkoliv se o to občas snaží, je jedno, jak je text napsán, hlavně když vyjadřuje buď nějakou bolest nebo křivdu - trpitelsky a soucitně, nebo radost a štěstí - záviděníhodně. Mužská část populace se pak dělí na necitlivé rebely a empatické citlivé muže, kteří hodnotí tak, aby se neznelíbili ženám. Výsledkem pak je hodnocení textů podle mně nepochopitelných měřítek. V případě trpitelských textů mám za to, že je to strach strhat ho jenom proto, že je odflákle napsaný.

Rád bych v této chvíli uvedl do souvislosti text Janiny6. Obě povídky mají mnoho společných znaků - vzpomínky na dětství, nepochopení ze strany matky, sny o létání, stárnutí, úleva. Rozdíl je však patrný na první pohled. Zatímco Janina napasala poctivou povídku, čímž mi dokázala, že umí na textu pracovat, i když to vypadá, že tato povídka má silný historický základ, tudíž její napsání šlo jaksi samo (což ovšem není důvod k tomu výsledek zlehčovat), tak Laura zpracovala pouze své neutříděné pocity do deníčkového zápisu, což ostatně zdůraznila v prologu. Nemohu si pomoci, abych se nezeptal, co zveřejněním, dle jejích vlastních slov, tak osobního textu, sleduje, co očekává? Darmo mluvit, text je text a stejný text nebude lepší jenom díky horším okolnostem jeho vzniku.

Nakonec, když to vezmu kolem a kolem, naše situace je značně tristní, když si uvědomíme, že jsme lidé, kteří denně tráví čas na internetu, mají co jíst a pít a čím si utřít zadek, máme možnost cestovat, poznávat se, spát spolu (kupodivu ti nejvíce spací typy si zpravidla nejvíce naříkají). Naše eventuelní problémy jsou tedy řádově stejné úrovně, je tedy nezodpovědné srovnávat je velikostně a brát je v úvahu při hodnocení textů, pokud si chceme zachovat alespoň špetku objektivity, pokud tu jsme proto, že nás psaní baví.

V mezidobí, kdy nejsem popudlivý z přemnožení debilních textů, ať už hájených, či jen visících, si říkám, jaký bych měl konečně zaujmout postoj ke kritice, abych jejím prostřednictvím mohl vyjádřit cokoliv, včetně tvrdých slov, a přitom aby neubližoval a nekřivdil. Ano, přestože jsem si již několikrát předsevzal, že na každém textu něco pochválím, stále jsem se nevzdal naděje, že má slova autorovi pomohou v pochopení, jak jeho dílo působí na náročnějšího čtenáře. (To jsou kecy)

Pominu-li věčnou otázku, co je to umění a proč si zrovna já myslím, že mohu o textu říci něco, co by se potkalo s pravdou, nebo něco, co bude mít větší váhu, než slova koho jiného, musím říci, že soutěžní texty jsou velice dobré, ať už dobré znamená cokoliv. (Pitvat to budou lidé, kteří tomu, co vidí, nerozumí, proto se ztřezte skeptiků, nerozumí totiž ničemu - ozvěna Friedricha)

Oldjerry mě potěšil tím, jak si upravil pravidla a tím, že docela neokázale odvyprávěl historku z mládí. Proč se mi líbí? Protože si na nic nehraje, svou existencí a dojmem neřeší takové blbosti jako proč má nebo nemá být napsána, jaký bude mít ohlas, já jsem Oldjerry, tak se všichni poserte nebo moje póza je seru na pózu, proto používám slova jako kunda nebo močení na chodníku. (Ani nevíte, jak jste trapní).

Oldjerry ji prostě napsal, a to je přesně způsob, jakým si já psaní představuji. Nic jiného vás nesmí donutit psát, než já chci.

Tragicus, aneb ozvěna romantické Francie, Nerval, Musset.... Ač nepatrně afektovaný, má styl a líbí se mi, narozdíl od jiných povídek, které tu denně vidím, že nevím, co přijde, možná to ani autor nevěděl, ale nakonec vše dává smysl, doplňuje se, roste.

Jak už jsem psal, většinou se tu dává přednost obsahu, před stylem. Mnohdy ani ten obsah není tak docela potřeba. Mnohdy stačí simulovat sebevraždu, všem o tom napsat, dát pusu osobě stejného pohlaví a říct to všem, nejlépe formou indispozice, a běžný čtenář je v koncích. Nejsme přece hyney. Smích. Nevadí mi, že jste laciní, ale nepoučujte mě. Opona.

nepotrebujem stvořil dokonalý literární experiment, považte, bez barevného zvýrazňování, zarovnávání doprava a zvláštních písmanismů. Cítím radost ze psaní. Jsem šťastný za všechny texty, protože, ač s autory mnohdy nesouhlasíme, mi dokazují, že literatura není závislá na vztazích, je to psaní pro psaní, ne psaní pro Písmák (jestli někoho z vás napadlo, že soutěž jsem vyhlásil na Písmáku, takže si protiřečím, můžete zatleskat svému ostrovtipu a dál šoupat nohama), nebo nepsaní jako revolta, pózy, postoje, názory, je to psaní, protože já chci.

Omlouvám se za velkomocná slova.

Mrzí mě, že se soutěže neúčastnili mí oblíbení povídkáři.

PS.: Uvědomil jsem si, že jsem v životě nic nedokázal....

Smích.

Opona.





Zkuste tuhle obdobu.


23 názorů

blbjenka
23. 06. 2008
Dát tip
další takovej. Tangens, odvolej, nebo ti budu posílat avíza na všechny uslintané růžovosti napsané mužskými autory! :) a dá se dělat dost, například vytlouct některým z palice pitomé předsudky o souvislostech mozkové kapacity s pohlavím. nebo si chceš popovídat o tom, jaký jsou "v průměru" chlapi? :))

Janina6
18. 06. 2008
Dát tip
Děkuju (za inspirační "nakopnutí" v podobě soutěže, porotě za bodíky, StvNovi za dobré zamyšlení nad otázkami, které si v poslední době taky kladu...) Písmák je úžasné prostředí, ale občas mi připomíná začarovaný kruh. Určitě píšeme proto, že chceme, ale v momentě, kdy chceme psát dost dobře, nás názory, hodnocení, kritiky začínají zajímat. Když je bereme v úvahu, těžko se ubránit tomu "očekávání odezvy", které ti asi na většině "písmáckých děl" vadí.

Winter
18. 06. 2008
Dát tip
Tak to hlavně nepokažte a nevyskočte jako TIP MON. Bylo by to zvrácené! Jinak hezký průvodní text, jen bych řekl, že "chci" nemusí být jediné.

Ano. Já si napíšu na tričko "MON", ty tam budeš mít "TIP" a to by bylo, aby nebyla překvapená až za ušima.

papouch
18. 06. 2008
Dát tip
No vida. Nejen že není překvapená, ale neurazí se a neurazí. Tož si, Pišto, na Lauru počíháme někde za rohem a připravíme jí překvapení?

Asiže to nebyla soutěž v překvapování Laury...

papouch
18. 06. 2008
Dát tip
domingu, tak to kecáš, chroust by nikdy takové moudro ne.. neto.. nevytento... ajo Proust, parrrdon...

domin.go
18. 06. 2008
Dát tip
Jo a ta věta je Proust, na to jsi zapomněl :)

domin.go
18. 06. 2008
Dát tip
Fajn, fajn. Asi to mělo smysl.

Nicollette
18. 06. 2008
Dát tip
herdékl vy jste to rozlouskli... :) dobrej počin, otevřená diskuze... jednu z těch připomínek, který si zmínil, Štěpáne, si zkusím vzít k srdci.. ale pak budu psát líp než ty a to by se ti zatraceně nelíbilo :)))

papouch
18. 06. 2008
Dát tip
..a v tom je ten problém - že se urazí ty nepravé. Ty, na které to bylo mířeno, tato filipika v jejich zabedněnosti netrkne a zůstanou i nadále přesvědčeny o vysoké umělecké kvalitě svých ufňukaně áchichkrásovitých růžokýčovostí... .-) Mňjoale platí to i na některé neženy (nechci jim říkat chlapi .-)

blbjenka
18. 06. 2008
Dát tip
tak já se například urážim. právem a intenzivně :)

papouch
18. 06. 2008
Dát tip
nepo.: áách! kéž by se konečně urazily, a nejen čitateľky, aji pisateľky - a přestaly s tím :-))

papouch a StvN - no hej, zväčša to platí, ale predsa len by sme nemuseli tak škatuľkovať, lebo niektoré čitateľky sa môžu - a právom - uraziť.

Delahaye
18. 06. 2008
Dát tip
"Mužská část populace se pak dělí na necitlivé rebely a empatické citlivé muže, kteří hodnotí tak, aby se neznelíbili ženám" chachachacha ... pokud je to míněno jako recese, tak super pokud to myslíš vážně, tak si divnější, než jsme čekali :-)

papouch
18. 06. 2008
Dát tip
"Jak už ale na Písmáku platí, ... tak čtenářkám, ačkoliv se o to občas snaží, je jedno, jak je text napsán, hlavně když vyjadřuje buď nějakou bolest nebo křivdu ... atd ... Výsledkem pak je hodnocení textů podle mně nepochopitelných měřítek." PODEPISUJI KRVÍ

Norsko 1
18. 06. 2008
Dát tip
Nemám rád, když text ve čtenáři vzbuzuje, nebo chce vzbuzovat, provinilost, pokud se mu nezalíbí. ??????????????????????????????? S tím musíš bojovat, milý stývne

Tragicus
18. 06. 2008
Dát tip
Porad jsem premyslel, jakych par poznamek myslis: "Co muze byt tak tezkeho na sepsani vysleku?" Ted uz chapu. :] "Ja chci psat" je samozrejme dobry duvod ke psani, ale osobne mi to nestaci ke kladnemu hodnoceni ciziho dila. Se zbytkem beze zbytku souhlasim. Byt s nekterymi vecmi jen s ohledem na pravdepodobnost (janinu a nepotrebujem jsem necetl). Diky za soutez. I tento rozbor. Jdu se dmout pychou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru