Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka s košem

12. 07. 2008
10
37
2633
Autor
StvN

Tohle asi neni opět nic extra, ale chtěl jsem to napsat, ať máte také možnost mě kritizovat.



Myslim, že jsem byl trochu mimo, když jsem viděl její kalhotky. Pracovala na stupínku a potila se, protože musela každých deset vteřin přenést 4,5 kila těžký koš o půl metru doprava; trochu jsem jí překážel. Předstíral jsem, že odměřuji šířku dopravníku, na který pokládala koše, a zatím jsem sprostě čekal, až udělá krok doprava a nahne se dopředu. Styděl jsem se, ale měřil jsem dál. Myslel jsem na to, jak jsem před rokem na koleji masturboval, zatímco spolubydlič zaníceně pařil formule - kroutil volantem a dupal na pedály - a ničeho si nevšiml. Tehdy jsem na sebe byl pyšný, když jsem otevřel oči a na stole uviděl tu bílou hmotu.

"Nechápu, proč si ten koš nechytí trochu dál," řekl šéf a pak se usmál, když si všiml, proč jsem tak strnulý. Při jejích pohybech mi běhal mráz po zádech a kromě toho, že jsem si tupě opakoval šířku dopravníku, jsem cítil touhu pracovat za ní.
"Musíme vypracovat SPP," řekl šéf, protože je důsledný. Standardizovaný pracovní postup říká, co a jak mají přesně dělat. Také se tomu někdy říká handling. To záleží spíš na tom, jestli je to k nám přineseno z Faurecie nebo z Valea. Česky se tomu samozřejmě říká buzerace. Ale to patří spíš do fejetonu.

Ne přesně v této chvíli ke mně přišla Gruziňka Nika a během vysvětlování mi neznámou řečí, že je jen slabá žena a musí tahat těžké krabice a bedny a přitom dělá tisíc za hodinu (nejrychlejší slovák udělá 900), se rozplakala a já měl chuť brečet taky, protože to byla jen slabá žena a já jsem opravdu hodně empatický, co se pláče týká; tak jsem odešel. Manipulanta za osm tisíc měsíčně u nás nikdo dělat nebude. Nika šla pro další bedny. Pije jenom kumys, nejí, pracuje noční a já se nikdy nechci dozvědět, co tak strašného ji vyhnalo z domova a proč u nás dělají téměř výhradně ženy.

Kromě bezstarostného života na koleji jsem během poslední soulože myslel ještě na práci a na to, jestli má smysl, abych předstíral orgazmus. Jenže nejsem herec. Práce mě beztak tížila víc. Řekla, že jsem vydržel déle než průměrný americký pornoherec a jestli bych ji neodvezl domů. Nebral jsem to jako pochvalu a domu jsem ji odvezl. Vzpomínám na vůni její pokožky kolem klíčních kostí, než na "to ostatní", a na to, že jsem chtěl zastavit a dívat se z polí na západ slunce. Místo toho jsem šel na pivo. Teď myslím, že jsem se zamiloval. Ne do té vlhké, ale do té upocené sedmnáctky, do jejích pohybů, do kudrlinek. Do toho, že ji nemohu mít a nemusím nic předstírat.


37 názorů

To asi opravdu nebyla pochvala.. a to ještě nevěděla, na cos při tom myslel.

Edvin1
09. 01. 2009
Dát tip
Takže snášíš kritiku. To mne povzbudilo, abych se fakt na Tvé věci podíval. Takže do příště a měj hezký víkend. Ed :-)

StvN
09. 01. 2009
Dát tip
Souhlasím. Dík.

Edvin1
09. 01. 2009
Dát tip
Cosi na tom je - jak napsal někdo výše. Tedy talent. Ale jako u několika nadprůměrně nadaných lidí zde, není to dotaženo do konce. Oč vlastně jde? Tedy chce to vymyslet, nebo je-li už vymyšlená - zdůraznit pointu. Na páse jsem dělal, ve fabrice Nissan a Holden (General Motors) (v jiné zemi), takže vím, o čem ta práce je. A proto si myslím, že pokud jsi nebyl zrovna posedlý pozorováním vnad svých spolupracovnic, nebo nebyl schvácen, jelikož dosud nezapracován, tak jsi mohl vypozorovat či odposlouchat nejeden příběh s hlubším záběrem. Kvůli onomu zmíněnému talentu se mrknu na víc od Tebe. Ed :-) Tip nedám, protože si myslím, že jsi to nedodělal.

Flákač: Ok, chápem čo myslíš. Stalo sa veľa vecí odvtedy a v tomto ohľade ma to rozosmialo. Trochu to zmenilo môj pohľad, ale nie celkový postoj:-)

Flákač
13. 10. 2008
Dát tip
StvN: příjemné počtení. smutně odevzdaně romantické. t. marduk: avi, přečti ještě jednou i se svou kritikou.

...hm...mne to pripadalo skor ako nacrtky...

StvN
05. 09. 2008
Dát tip
Kecy.

Keby bol sex taký, ako táto poviedka, ľudstvo by už dávno vyhynulo... Mám z toho pocit, že sledovať "rannú panorámu" na STV1 je oveľa intenzívnejší zážitok.

StvN
24. 08. 2008
Dát tip
Tos napsala moc hezky. Díky.

Semeno
23. 08. 2008
Dát tip
hm, já myslim, že kladený slova s důrazem ve větách. rytmus jak má bejt. a co. a příběh. kéž bych tě neznala. ale jen z legrace. trochu víc legrace. jistě, jako to teď bylo v tom filmu, vtip? mlčet. ahoj. jak se máš? promiň že dlouho nepíšu. vyvažuju to tím, že často myslím, co bych napsala. sem

asi nemlich, akurat s prizvukom...

StvN
16. 07. 2008
Dát tip
U nás taky ne, vlastně teď se pohybuju mezi samýma francouzema, ale nevim, jak říkaj nemlich.

jasne... hypoteka je vynikajuca inspiracia k praci..;) neviem co je nemlich... u nas tolko nemecky hovoriacich ludi usadenych nebolo...

Winter
16. 07. 2008
Dát tip
To bude tím, že v Česku byl takzvaný komunismus ve skutečnosti státní kapitalismus per excellence. Stejně jakos třeba teď v Číně.

StvN
16. 07. 2008
Dát tip
Mam. Robit musim. A neni to špatná inspirace. Kapitalismus je supr věc. Jen čekám, kdy lidi pochopí, že to je nemlich to samý, co komunismus.

to je tvoja vec... mari sa mi, ze si uz to svoje normovanie kdesi spominal a tiez to nebola zrovna najstastnejsia udalost v tvojom zivote... a nevyzeras ako typek ktory by na to mal gule (ak nemas hypoteku samozrejme ;)

StvN
16. 07. 2008
Dát tip
Myslíš, psát, že jo?

super vec.. by ma zaujmalo ako dlho to vydrzis robit ;)

StvN
13. 07. 2008
Dát tip
Vidíš, to máš asi pravdu. S tím zapojováním pracovního prostředí teprve začínám, asi nemám ujasněno, jak moc to chci pitvat. Díky za poznámku.

Plopez
13. 07. 2008
Dát tip
líbí se mi in_dust_3 prostředí a postava gruzínky, chtělo by to ale celý pečlivěji napsat

pozorovatel
13. 07. 2008
Dát tip
masturbace je zdravá pokud jí není moc

StvN
13. 07. 2008
Dát tip
No jo, já vim, nevyšlo to. Ale i takovýhle texty je třeba psát.

pozorovatel
13. 07. 2008
Dát tip
strojově strojený a přitom tak krásné nápady! zvlášť formule

StvN
13. 07. 2008
Dát tip
Nejen automobilového.

To jsem nevěděl, že jsi čerstvou posilou našeho automobilového průmyslu! Tož vítej na palubě! (Titaniku?)

Winter
12. 07. 2008
Dát tip
Je fakt, že tím prologem ses odstřelil, takže první výtka k prologu .) Ne, teď vážně. Ta bílá hmota opravdu tahá za uši, jak říká domin.go. Navíc mám podezření, že tve přechodníky jsou maskované tečky. Vůbec důraz některých vět v souvětí. Jinakdobré postřehy, ale to asi nemusím říkat.

To já teda vím. Mám na Labi vodní tudlencto..elektrárnu a když mažu turbínu tak mazturbuju.... Je to dřina, ale toho proudu, co pak z toho je.

Oldjerry
12. 07. 2008
Dát tip
Já bych ti třeba napsal i něco dobrýho, ale už nevím, co je to masturbovat.... (:-D)

StvN
12. 07. 2008
Dát tip
Je otázka, jestli po přečtení prologu ještě někdo hodnotil objektivně, ale dobře mi tak:) Pokud měl někdo chuť pitvat víc do hloubky, pomůže mi to.

Tragicus
12. 07. 2008
Dát tip
Jo, konec je dobry, ale zbytek mi prisel takovy mdly a cele mne to tak nejak... nezajimalo.

domin.go
12. 07. 2008
Dát tip
Myšlenka je fajn. Palahniuk v Choke říká "bílé vojsko", což je stejně debilní, jako "bílá hmota", ale na dvou stech stránkách se to spíš ztratí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru