Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O titulní straně

Výběr: pozorovatel, Winter
13. 07. 2008
5
118
5276
Autor
StvN
O titulní straně

Předpoklad:

1. Z pohledu věčnosti vesmíru nemá nic z toho, co napíši, sebemenší význam.
2. Z pohledu písmáckých červů můžeme na chvíli předstírat, že vesmír neexistuje.

Vzhledem k tomu, že Dero nedostál svému slibu "probrat sporné body soukromě", mám ve své naježenosti dvě možnosti.

1. Založit plochou a ubrečenou diskusi. Postěžovat si na bezpráví a cenzuru. Použít slova jako fašismus, kurva, čůrák a Vella. Pak založit další diskusi. Pár alternicků. Nechat se zablokovat a udělat ze sebe oběť a šaška.
2. Nebo se mohu pokusit vytříbit v krátké úvaze na téma "Co a proč mě pálí na mozku".

Jak vás znám, nemá cenu plýtvat argumenty, protože z nějakého důvodu nepoznáte jejich pravdivost, přestože po nich mnozí stále voláte. Zvláštní. Ne? Tedy k uvážení.

Co je to titulní strana

I. Titulní strana se od ostatních liší tím, že je jedinečná.
II. Titulní strana je naše vizitka.
III. Titulní strana se týká všech.

Jako taková se titulní strana pyšní tou neblahou vlastností, že si svou jedinečnost musí zachovávat, aby se nenalepila jako nějaký sliz na patu básním a prózám. Svoboda způsobu vkládání příspěvků zajišťuje samoobnovitelný zdroj potravy pro naplnění žaludku titulní strany. Jedinečnosti je pak dosaženo autocenzurou uživatelů. Pakliže jsou narušeni, cenzurou adminů, neboli správců. To je naprosto v pořádku, pokud si stojíme za tím, že mezi titulní stranou a díly budeme uvažovat rozdíl nejen grafický.

Co patří na hlavní stranu

Dalo by se najít několik kritérií, která rozhodují o tom, co bychom si měli napsat na vizitku. Na Písmáku v současné době existuje jediné stabilní kritérium, a tím je kategorie příspěvku. Další kriteria se bohužel rozprostírají v mlze. Většinou jsou až nepěkně nekontrolovatelně závislá na úsudku (myšleno náladě) adminů. Řekněme, že bychom se mohli shodnout, že dalšími dvěma kritérii, jejichž charakter by nemělo být obtížné stručně popsat a tím pro ně ustanovit přehledná pravidla, jsou obsah a forma příspěvku. (Kdo z vás si stále myslí, že jedno je důležitější než druhé, ať si zkusí vypít pivo z dlaně, případně naopak nechci říkat co ze sklenice).

Obsah je to, co se nám sděluje, třeba nějaká adresa, nebo datum, nebo že někdo neví, co znamená nějaké přísloví, nebo že je někdo naštvaný na politiky, že někdo zrovna slyšel pěknou písničku nebo že vydal svou sbírku básní; a tak dále.
Forma je způsob, jakým je to ono vyjádřeno. Například:

ψ: tag sem si řekla,..he,.. že bchom se mohli něgdy něgde sejít..lol_:)).. co říkáte?..

Je mi jasné, že papouchům a jiné zvířeně tohle není třeba vysvětlovat, přesto pokračuji.

Ani ne moc podrobným zkoumáním textů na stránce Díla se můžeme přesvědčit, že jak obsah, tak forma textů jsou mnohdy na nízké úrovni. Jestliže chceme, aby se příspěvky na titulní straně lišily (musím vysvětlovat, co znamená, když se něco liší?), musí dosahovat určité úrovně sdělení jak obsahově, tak i formálně.

O obsahu

Tento server (ne stroj, ale komunita) si říká literární. Pro upřesnění: literatura je taková oblast lidské činnosti, která se zaobírá psaným textem, my všichni tak nějak tiše působíme ve zúžené části literatury, a to v literatuře umělecké. Odpovězte si sami, nakolik se literatury dotýká fotografie, hudba, srazy....tiše prosím. Ano, učinili jsme ústupek. Literární server jsme rozšířili o seznamku. Inu, jsme lidé a chceme souložit. Já nejsem ten, kdo by měl určovat funkci serveru. Ovšem s přihlédnutím k bodům I., II. a III. se ptám, chceme pravidla nebo chceme titulní stranu zrušit? Je to trochu trapná otázka v době, kdy titulní strana vypadá stále více jako rozšířená osobní stránka některých autorů, žadonících o pozornost, a když si uvědomíme, že tu jsme už nějakých deset let a stále nejsou definována žádná pravidla, snad jen kromě pravidla, že se o pravidlech nechce nikdo bavit. Já chci pravidla. Nebaví mě argumentovat proti člověku, který nerozezná pravost argumentu, protože má svůj názor. Vzpomeňte na papouchovo pověstné - to je v Pejřimoujě???? Dneska nikoho nezajímá, že příspěvky na titulní straně jsou nedokonalé. Diskuse o jejich patřičnosti jsou jen nekonečným ping pongem, který se opírá pouze o to, že někdo má moc a někdo ji nemá.

O formě

Budete se možná divit, ale do formy patří i takové blbosti, jako je gramatika (ano, na začátku věty se píše velké písmeno i po škole). V krátkosti, s přihlédnutím k bodům I., II. a III. a stránce s díly - patří na hlavní stranu příspěvek, třebaže je obsahově v pořádku, podobný příkladu ψ?

O mně

Možná jsem jen ten blbec, který se musí ozvat, možná jen ješita bojující o principy, přestože ho problém vlastně ani nezajímá, možná jen ukřivděná duše. To si můžete myslet. Řeknu vám, proč mě titulní strana zajímá.

Premisa: Určení základních pravidel vede k větší svobodě a spokojenosti stáda.

Chaos a neorganizace způsobuje:

- zbytečné diskuse
- nasrání
- nenávist
- hádky
- spamování
- zhoršenou kvalitu prostředí
- deprese
- úvahy
- nadávky
- alternicky
- blokace
- špatnou pověst
- střídání majitelů


A nic z toho já nemám rád, vy ano?

P.S. Záměrně nepředkládám žádné konkrétní návrhy, protože jsem si vědom toho, že ignorace většiny průchozích uživatelů, a především ignorace většiny stálých uživatelů a adminů, bude mít za následek zapadnutí této diskuse do věčných lovišť, a nejen diskuse, ale i celého nápadu a snahy, takže to berme spíš tak, že chci jednou za čas mít také diskusi, která nebude nikoho parodovat a nebude přeřazena do ostatních.

P.P.S. Dero mi tuhle napsal:

Byl bys dobrý vůdce ovčího stáda, Štěpáne.

Mám za to, že zdejší uživatelé jsou ještě něco méně než ovce. Jsou to prvoci reagující na světlo. Rozsvítí se nová diskuse, kliknou, možná něco napíší a následně opět zhasnou.


118 názorů

Winter
29. 08. 2008
Dát tip
Tak se dívám na diskze a asi se situace zvedla - poprvé jsme na Písmáku v situaci kdy kvantitativně ubývají .)

kapitan
11. 08. 2008
Dát tip
Jsem pro pravidla,ale přiznám se že netuším,jak je zde nastavit.

deckart
11. 08. 2008
Dát tip
Tady něco takovýho je ?

StvN
10. 08. 2008
Dát tip
Hele vy dva chytráci, jestli chcete udělat něco užitgečnýho, kromě keců, tak mi pošlete avíza na nějaké podle vás nadprůměrné povídky z minulého měsíce. Díks.

deckart
06. 08. 2008
Dát tip
jo ??? A co ? A jak se mezi ně chceš dostat ? P.S.: Stisknul jsi pravý ctrl ????

deckart
04. 08. 2008
Dát tip
Hoffmi : Jo, souhlasím, ale stejně s tím neuděláme, ani já, ani Štěpán, ani ty, ani těch pár dalších, dokud tady bude tahle banda kritiků a rektálních alpinistů. StvN : Úžasná glosa :-)))))) A aby bylo vidět, že jsem se ze Stevenovi poznámky poučil, posílám avi jen vám dvěma.

StvN
04. 08. 2008
Dát tip
Jak těžké je jednou rukou držet ctrl a druhou klikat na jména, kterým chci poslat avízo? Asi jako přišít někomu nohu?

domin.go
03. 08. 2008
Dát tip
Poslední kapka! :)

JiKo
03. 08. 2008
Dát tip
domingotte: dyk si klikni na Nechci odsud dostávat avíza :-)

domin.go
02. 08. 2008
Dát tip
Deckarte, běž si udělat úkoly. (to už bylo tak desátý avízo) A bez avi, protože sem stejně vlezeš :)

deckart
02. 08. 2008
Dát tip
Pišta_Hufnágl - Nezklamal jsi Katugori - Nepochopil jsi

deckart
02. 08. 2008
Dát tip
Zde jsem opravdu nic zajímavého nenapsal. Rick F. Deckart

domin.go
02. 08. 2008
Dát tip
Jděte s těma avízama do prdele.

katugiro
02. 08. 2008
Dát tip
"...nepřekvapil mě fakt, že pokud názor a postoj Stvna nekoliduje se současným vzhledem a hlavně přínosem a významem serveru pismak.cz, je tento blb." Toť vskutku exotické.

Rajmund
02. 08. 2008
Dát tip
Dobrali jste se konečně nějakého smysluplného závěru diskuze, ožehnutí?

papouch
02. 08. 2008
Dát tip
deckarte - na jedné straně píšeš, že se nepotřebuješ zviditelňovat a na druhé straně rozesíláš zběsile avíza na své výplody... Poněkud se předvádíš, ne?

Neuvěřitelné.

Tragicus
01. 08. 2008
Dát tip
deckart: Zhasni konecne, diky.

deckart....díky za avi :-)

deckart
01. 08. 2008
Dát tip
Já se zviditelňovat nemusím a nepotřebuji. V postatě, pro ty, co to nepochopili, já s tebou souhlasím. Na to, abych prezentoval svoje názory, nepotřebuji zakládat diskuze na serveru pochybné kvality. Ale ty, ač evidentně intelektuálně zdatný, píšeš hovadiny. Sorry, ale tak to je. O tatarovi č. 1 ani nemluvě. Kdybyste něco nedokázali přečíst, tak si někoho zavolejte, ať vám s tím pomůže. A zpátky do stáda, pánové. P.S.: Avi jako obvykle všem, ať se Pišta uspokojí další vtipnou anotací

papouch
01. 08. 2008
Dát tip
já se neúčastním (zatím)

StvN
01. 08. 2008
Dát tip
deckart - sorry kluku, ale podle mě si tu stavíš do pozice, na kterou nemáš, tvůj postoj osobně nechápu. Asi se taky chceš jenom zviditelnit? Založíš o tom diskusi?

Tatar č.1 děkuje. Den bez tvého avíza jako by nebyl. (překlad do češtiny počítám nepotřebuješ)

deckart
01. 08. 2008
Dát tip
Tak jsem si přečetl názory pod diskuzí a došel jsem k závěru, že názor většiny je rozhodují a jenom blbec čůrá proti větru. A taky mě nepřekvapil fakt, že pokud názor a postoj Stvna nekoliduje se současným vzhledem a hlavně přínosem a významem serveru pismak.cz, je tento blb. A už vůbec mě nepřekvapují reakce některých kritiků. S čím ovšem souhlasím, je příspěvek jedné uživatelky, nepamatuji si to přesně > písmák je skladiště všeho a všech < A na adresu pánů kritiků (ne tedy všech) bych rád řekl toliko toto: "Mezi slepými jednooký králem." Zhasínám se. P.S.: Avi posílám všem, těm dvěma tatarům se dopředu omlouvám.

jt
01. 08. 2008
Dát tip
deckart> "exhibicionismus toho nejhrubšího zrna" ( výklad: "nasrat na Tvoje avi" )

StvN
01. 08. 2008
Dát tip
Tak docela jsi to nepochopil, ale díky za odezvu. Víc takových jako ty.

Deckarte, děkuji za avízo. Došlo v pořádku. Vracím v původním obalu.

deckart
31. 07. 2008
Dát tip
Rozsvěcuji se... Štepáne, potenciálně dobrý vůdče stáda, velmi hezky napsaná esej, která, jak si asi sám uvědomuješ, nic nevyřeší. Fakt je ten, že 90% uživatelů nemá ani zblo talentu. To, že zde talentovanější autoři publikují mi připadá buď jako masochismus, nebo snaha házet perly sviním, obé nechápu. Narážíš také na nevytříbený psaný projev. Myslím si, že je to projev doby, abych byl lidový, prostě snaha o džouk a být kůůl. Také nechápu, k čemu je diskuze, nebo esej, chceš-li, o hlavní straně. Hlavní strana je k ničemu. Prostě exhibicionismus toho nejhrubšího zrna.

Miroslawek
21. 07. 2008
Dát tip
Podle mne je sice pozdě bycha honit, ale dík za rozumný příspěvek.

jt
20. 07. 2008
Dát tip
ano - jsi blbec, štěpáne .. blbec, co chce bejt vidět. snad Tě tohle plýtvání časem nějakým způsobem uspokojuje .. :-)

StvN
19. 07. 2008
Dát tip
Neříkáš mi žádnou novinku, ale díky za snahu. Mně jde spíš o to, jestli to vůbec někoho zajímá a jestli na to má někdo podobnej názor a tak podobně. realizace je to nejsložitější, jenže když nevíme, co chceme, tak to nemůžeme ani začít realizovat.

Víš stvne, on tu bude jeden malej zakopanej psík. A to je v čase, který by dotyčnej strávil nad předěláním stránek. Myslím, že nejtěžší je to vymyslet, nakreslit si to (i když nedokonale) a pak to zkonzultovat s tím, kdo by to nakreslil a ten co to sem dává (v tomto případě asi Dero, že?), to sem už pak napíše v těch jejich programech, kterým já absolutně nerozumím a oni si o nás myslí něco o prvocích, jak jsi napsal. Ve všech třech případech je to práce jak prase. Př. Ty něco vymyslíš (doporučuji! aby u toho byli max. 3 lidi, když už... ve větším počtu byste se nikdy neshodli a i tak budete muset dělat ústupky) :-) zadáš to někomu, kdo to graficky zpracuje.. přičemž ovšem Ti řekne pár základních pravidel, proč je lepší to mít jinak než to máš.. Ty to předěláš... zkonzultuješ... předěláš... zkonzultuješ... cca 2-3 měsíce... pak to webmaster přepíše... cca 1-2 měsíce podle vytíženosti a za půl roku to může být úplně jiné... ale upozorňuji, že se rozhodně všem nezavděčíš. Čili dávám Ti zapravdu v tom, že úvodní stránka je děsná, ale pokud to nevidí majitel a nechce s tím nic dělat, myslíš, že se Ti podaří ho nějak vyburcovat? :-) Já prvok se sem kouknu, ale že by mě to nějak iritovalo, to rozhodně ne a víš proč? Protože písmák už DÁVNO není tím písmákem, který tu kdysi byl, víš. Teď je to spíš takové skladiště všeho a všech.

Berte, Já se soustředit nechci. Prvoky už nevidím ani v mikroskopu, mám nějakej slabek zrak poslední dobou. Už jsem byl i na voční poslanej, ale nějak se mi nechce stárnout. Ä že bych byl nasranej? Na kohokoliv na Písmáku? Po těch letech tady? To teda ani vomylem. Když už vidím nějakýho tydýta, tak je mi ho spíš líto. Třeba jako Francuáze Šibala. A STvN není tydýt. To já spíš jen aby řeč nestála. Protože tady to o ničem jiným není. Nebylo a nebude. Ač si mnozí myslí, že bylo nebo by mohlo bejt.....

papouch
18. 07. 2008
Dát tip
cááqa, byl jsem na dovči.. v Pejřimoujě.. a utekla mi táákovádle diskuse.. a aji do zobáku mě tu brali!! No totok.. Že by mi aspoň poslali avízo, když mě pomlouvaj? .-)

To se smutné.

StvN
17. 07. 2008
Dát tip
U nás jsou taky všichni skoro grátis. Nebo bys dělal za 8000 hrubýho?

Ona veškerá ta pracovní přirovnání většinou ztroskotají na prostém faktu, že zde jsou všichni grátis... Každopádně ale s ideou zvýšení blbuvzdornosti skrz úpravu formulářů lze jedině souhlasit.

StvN
17. 07. 2008
Dát tip
Tamto nelogické bylo, to se mi občas stane. Jinak Pišto, nevím, jestli jsi někdy pracoval ve fabrice, ale když máš složení 1% inteligence a 99% pacienti, tak to musí jít odshora. Říká se tomu management a kupodivu to občas dává smysl. Divil by ses, ale lidi jsou schopný se opravdu drbat přes hlavu, dokud jim neřekneš, že to mají dělat jinak a dokonce dokud jim to nenakreslíš. A jak vidíme, na písmáku se to inteligenty opravdu nehemží, bohužel, vycházejme z reality. Takže já se naopak domnívám, že to musí jít nejen odspoda, ale i odshora. Jeden nápad. Kupříkladu formulář na zadávání srazů. Kolonky: Co, kdy, kde. Vede to sice k unifikaci, zároveň však přehlednosti a jisté blbuvzdornosti. Nebudeme se zatím bavit o realizaci, vím, jak to chodí. Chci říct, že možnosti jsou různorodé.

Mno, tak za prvé, když se nechceš ohlížet na jiné servery, přijde mi kapku nelogické zmiňovat je (viz "Ostatně podívej se na nějaké jiné dobře fungující servery na úrovni."). Ale to je vedlejší, my se v tom nějak vyznáme. Ohledně úrovně - nijak nadšený z ní pochopitelně nejsem, ovšem na rozdíl od tebe se (jak už jsem ostatně psal, takže čtenáři nechť prominou že se opakuji) nedomnívám, že lze aplikovat nějakou samospásnou direktivu. Zlepšování celkové úrovně má jedinou možnou cestu, a to odspoda. Sám víš, že už se nám podařilo objevit (a snad i náležitě ocenit čili motivovat) pár velmi nadějných autorů - a čím víc takového systematického vyšťourávání, tím lepší bude celková úroveň. Obráceně to nejde. Inteligenci nikomu vyhláškou nenadělíš. Překvapuje mě proto, že se o to pokoušíš.

StvN
17. 07. 2008
Dát tip
Předal jsem informaci, kterou jsem někde dostal. I kdybych si vymyslel imaginární server, který funguje dokonale, tak je to jedno. Písmá se v počátcích neohlížel na jiné servery a nevidím důvod, proč bychom se měli ohlížet nyní. Pišto, konkrétně ty, jakožto stálý uživatel s jistými uměleckými sklony a vytříbeným vkusem. Ty jsi s "úrovní" Písmáka, pro začátek tedy s jeho titulní stranou, spokojený? Nemyslíš, že by šlo něco zlepšit?

Tak to neříkej.

StvN
17. 07. 2008
Dát tip
Je mi jedno, jaká je sousedova tráva, naopak mi přijde hloupé říkat, že jinde to je taky na prd, tak proč by to nemohlo být na prd taky tady, nemyslíš?

O fotografických serverech byla řeč minulý čtvrtek ve Chvojkovicích a vyrozuměl jsem, že je to to samé v bledě modrém, jako u nás. Tož tak. Sousedova tráva se vždycky zdá zelenější, žeano...

Oldjerry
16. 07. 2008
Dát tip
Špatný směr - ke konfliktu, namísto ke konsensu... takhle, s krví v očích a s vyceněnými tesáky, se ničeho nedoberete ani do penze.

Tragicus
16. 07. 2008
Dát tip
UK: Mluvis-li na StvNa, usetri si avizo na jindy.

StvN
16. 07. 2008
Dát tip
Na tvé diskusi mi vadí forma, respektive její absence. Když něčemu nerozumíš, nemusíš hned po mně takhle vyjet. Stačí se slušně zeptat, já ti to vysvětlím jako Pištovi. Mám s vámi trpělivost.

Stývne, není příznačné, že mnou založená diskuze vydržela na hlavní straně tři týdny? Navíc můj dotaz je zcela seriosní. Týká se rčení, jehož původ nechápu, které má souvislost s jazykem, kterým mluvíme a píšeme a měl jsem k němu zcela VÁŽNÉ důvody, které jsem, pravda, nevysvětlil. To opravdu jenom z toho, že jsem to celé zabalil do rádoby vtipné formy soudíš, že je to píčovina? Vysvětlení se mi nepodařilo vygůglovat ani jinak zjistit..na rozdíl od dalších příměrů a rčení. Vzpomněl jsem si dokonce, že na Liteřře byl autor, který se tomuhle tématu věnoval, ale ani u něj jsem neuspěl. Ovšem pro tebe je to jasný případ zneužití hlavní strany. To, že máš tendence vidět věci černobíle, není vůbec žádná výhra. Ale máš dost času na to přijít.....pokud tedy vůbec chceš. ještě jednoou to shrnu: MÁ OTÁZKA NA PŮVOD JAKÉHOKOLIV RČENÍ, TEDY OTÁZKA MAJÍCÍ ZCELA JASNÝ VZTAH K JAZYKU, POTAŽMO JEHO POUŽÍVÁNÍ, PRÁVO NA UMÍSTĚNÍ NA TITULNÍ STRANĚ LITERÁRNÍHO SERVERU? EXISTUJE SEZNAM "VHODNÝCH" TÉMAT NEBO CHCEŠ PODOBNÝ SEZNAM VYTVOŘIT? JSI NEBEZPEČNÝ DEMAGOG NEBO JEN NASRANÝ UŽIVATEL SERVERU PÍSMÁK?

StvN
16. 07. 2008
Dát tip
Měl jsem na mysli nějakej fotografickej server, někdo mi o něm vyprávěl. Popravdě ale mám o "úrovni" svou představu. Nejsem minimalista.

Třeba poezie.cz? :)

StvN
16. 07. 2008
Dát tip
1. V tom se mýlíš. Úroveň se dá zvednout mnoha způsoby. Ostatně podívej se na nějaké jiné dobře fungující servery na úrovni.

Winter
16. 07. 2008
Dát tip
Já ale myslím, že by šla zvednout postupně. Ten "vlaječkový nápad" se mi totiž dost zamlouvá a) odstraňuje blbosti - a to ne na základě jednoho admina, ale na povšechné vůli (přestože konečné rozhodnutí leží na adminovi) b) vychovává čtenáře

1) Úroveň se žádnou direktivou zvednout nedá 2) Systém je, byť nepsaný. Problém je možná v tom že se mu věnuje málo lidí, resp. málo jich má oprávnění.

StvN
16. 07. 2008
Dát tip
Pišto, jsou tu dva aspekty, které vidím: 1. Úroveň hlavní strany. Samozřejmě jak diskuse, tak i forma oznamování srazů, fotky jt apod. 2. Systém vyřazování příspěvků. Tyto dva aspekty jsou propojené.

Oldjerry
16. 07. 2008
Dát tip
...a tak, jako už tolikrát, diskuze vyšumí do vytracena. Jenom proto, že jednak někomu současný stav vyhovuje, dalším mnoha nevadí a také proto, že instituce diskuze byla znehodnocena píčovními tématy. Tato diskuze má aspoň racionální jádro a nějaký konkrétní cíl a jakous takous osu vývoje. Pokud takto zacházíme s myšlenkami, tak by bylo zcela jedno, kdyby diskuze jako kategorie byla zrušena. O alkholizmu a o blogu kohokoli se dá debatit jinde. Tady by se měl zachovávat obsah, smysl a cíl serveru...

Takže se nebavíme o hlavní straně jako takové ale o diskusích? Dle mého by se vůbec nic nestalo, kdyby byly diskuse zrušeny úplně. Stejně se tady diskutuje všude možně.

StvN
16. 07. 2008
Dát tip
Otázka zní, buď něco, anebo nic a pokud něco, tak to něco definovat. Jak už Dero psal, on není stroj, nerozhodne pokaždé stejně....důsledek je zřejmý. Ať se bavíme konkrétně, jde o tyto diskuse: O alkoholismu Máte někdo blok? a bohužel již neexistující diskuse Máte někdo blog? - od stanislava. Ať mi někdo rozumně vysvětlí, proč diskuse O alkoholismu, která začíná větou: Jen jeden blbej dotaz. - a diskuse stanislava, která byla právě po stránce formy odfláknutá a to ji ještě hodil do diskusí literárních, jsou přípustné a proč naopak má "nádherná" diskuse byla nepatřičná. Když se na tyto diskuse podíváš - buď něco, anebo nic a pokud něco, tak to něco definovat.

Petrusha
15. 07. 2008
Dát tip
počet tipov hovorí často len o tom, kto má kolko kamošov a kto komu drží basu samozrejme, nie vždy ale kvalita sa od toho veru moc odlíšiť nedá

Winter
15. 07. 2008
Dát tip
No, tohle už mi smrdí: a) volným trhem b) regulacemi volného trhu .) Protože někdy tady dostávají tipy strašlivé věci, a pokud si to tak projedu, jedním z nejlepších povídkářů by tu byl Fracois. Já nevidím důvod proč diskriminivoat dobré autory, kteří tipy nedostávají, nebo i špatné autory, kteří tipy nedostávají. Tady se neprodáváme, tady si hrajeme, protože nás to baví. Já myslím, že současný stav není tak špatný co do systému - jenom jeho podmínky jsou pšatně nastaveny - a částečně je to i absencí pravidel. Kdybychomzačlo dělit (stále s ohledem na tipy) prózu a poezii, museli bychom jen samotnou prózu rozdělit na zábavnou/vážnou/experimentální a bůhví jakou a pro každou stanovit speciální limity. Dokážeš si to představit? A co s prózami, které nespadají do žádné z těch kategorií?

Oldjerry
15. 07. 2008
Dát tip
Wintře - píšeš : Rozlišit "kvalitu" děl v rámci počtu tipů je blbost, anžto taková povídka zřídka kdy dostane víc než deset tipů - bez ohledu na její kvalitu. Dobře - ale co to znamená ? Že je málo lidí, kteří povídky chtějí a čtou. Rozdělit díla ještě podle klíče PRÓZA - POEZIE ?

Chápu, ale to je přeci zase druhý extrém... Otázka snad nestojí "buď všechno, nebo nic".

StvN
15. 07. 2008
Dát tip
V tom případě nemá smysl omezovat jakékoliv příspěvky, jestli chápeš, kam tím mířím.

Myšlénka fajn, jenže s tou realizací je to... nerealizovatelné. Je to pokus kodifikovat nekodifikovatelné, jelikož výsledkem bude v lepším případě nadstavba (dle mého zbytečná) tebou zmiňovaných obecných pravidel, v tom horším pak neuvěřitelná změť různých přípravidel, doplňků a interpretací. Nejsme parlament.

StvN
15. 07. 2008
Dát tip
Mou snahou rozhodně není učinit systém nepřehledný a složitý. Jde mi o to, že jestliže tu existuje sama o sobě skutečnost, že některé příspěvky jsou připuštěny a jiné nejsou, pak je: a) divné, že pro toto rozhodování existují pouze obecná pravidla (chování na serveru, nedodržení kategorie) b) divné, že se o tom někteří nechtějí bavit Já říkám ano, nebavme se o tom, ale pak tam nechme všechno. Jakmile se jednou učiní rozdíl a v případě, že nechceme, aby to vypadalo jako šikana, měla by být zavedena pravidla. Jinak podrobnějsi se vyjádřím o víkendu, kdy budu mít více času.

Winter
15. 07. 2008
Dát tip
To značkování není špatný nápad, dokonce má, jak zmiňuješ funkci "vychovávatelskou". Zajímavý nápad, který asi bude váznout v realizaci .)

Rajmund
14. 07. 2008
Dát tip
Diskutuje se vám dobře?

Petrusha
14. 07. 2008
Dát tip
Čo bude a je na každom štíte je asi otázkou toho, čo obsahujú i nasledujúce stramy, teda neviem, ako sa dá zlepšiť jej forma, ak obsah toho zvyšku stojí tam, kde stojí ... Ale to je asi o komplexnejšom riešení, ktoré nie je otázkou sikusie nezúčastnených, i keď, ak má niekto nápad... Ale inak súhlasím, že niektoré vulgárne, odfláknuté, gramaticky nedomrlé, diakriticky nepovšimnuté a podobné im prejavy možno stoja za zamyslenie - čo s nimi? Či prípadne - kam s nimi? Avšak myslím, že univerzálne riešenie k tomu - o čom a ako píšeme sa asi nájsť nedá, pretože i tu, ako všade inde platí - sto ľudí, sto chutí.

Oldjerry
14. 07. 2008
Dát tip
Wintře - uznávám tvou námitku a dokonce to i sám píšu, že to rozhodně nebude sranda, ale to nebude v žádném případě - při jakékoli metodě - s tímto počtem aktivních autorů.

Winter
14. 07. 2008
Dát tip
Oldo, je ti těžší, než se zdá. Původně jsem taky mylsle, že problém nefunkční Arény vyřešíme tak, že zatímco do autoři doporučují budes třebas ten limit 5, tak pro Arénu jenom 1. Jenže pak si dal Dero práci a mrkl se, kolik každý měsíc publikuje autorů (tj. 1 autor = 1 aréna), Číslo nebylo malé, de facto beznadějné. Rozlišit "kvalitu" děl v rámci počtu tipů je blbost, anžto taková povídka zřídka kdy dostane víc než deset tipů - bez ohledu na její kvalitu. Zlatý výběr podle mě docela funguje.

Oldjerry
14. 07. 2008
Dát tip
Je tu dost fundovaných mozků, takže většinou se mezi ně nepouštím. Při čtení nejnovější diskuze jsem nejprve couvl z důvodů, které nejsou důležité. Pak mne napadlo, že to lze částečně ovlivnit zásahy jinou cestou, ne-li zákeřně (zezadu). Zezadu je to stejně nejlepší… Lepší, než věčné honění kritiků a adminů za kvalitou střeženou formou represí, klasifikačních a kategorizačních úprav a zásahů, by snad byla reorganizace hierarchie stupňů DÍLNA – ARÉNA – AUTOŘI DOPORUČUJÍ – VÝBĚR KRITIKŮ – ZLATÝ VÝBĚR. Řekněme, že všichni autoři začnou publikovat v dílně. Odtud může autor X děl nabídnout do Arény. V této hladině by byla hlavní hodnotitelskou skupinou, stejně jako u předchozí dílny, komunita autorů. Kritici a admini podle volného času a zájmu. Až potud to podle mne stačí sledovat vhodně upravený program. Není nutné, aby Adminové rozptylovali své síly v této úrovni. Pokud v dílně a aréně získá autor průměrně Y bodů na 1 dílo získá právo nabízet Z svých děl v hladině Autoři doporučují. Zde už by měla hlavní hodnotitelskou skupinou být komunita Kritiků, která by měla též právo navrhnout autorovi dílo vyšší kvality z kterékoli hladiny nabídnout ve hladině vyšší (třeba formou Tipu Kritika). Zlatý výběr by dál fungoval jako výkladní skříň Písmáka – vitrina se špičkovými pracemi. Způsob výběru do této skupiny by zůstal zachován. Toto je samozřejmě jen idea, kterou by bylo třeba rozpracovat.Domnívám se, že by s tím byla nějaký čas práce, ale kdyby se vžila, byl by klasifikační cedník dokonalejší. Na stanovení konkrétního číselného vyjádření hodnot X, Y, Z si v této fázi netroufám. Možná, že by šlo použít nějakou statistickou metodu vhodnou pro tento styl vedení stránek.

Dero
14. 07. 2008
Dát tip
Oldo, tu svoji stránku už máš nějaký čas promazanou. Omlouvám se, že to tak trvalo.

Oldjerry
14. 07. 2008
Dát tip
StvN - no nepochopil. Mne víc tíží ta moje zasraná zlomyslnou babou. Uznávám, že hlavní strana si zaslouží pozornosti. Idea Berta není špatná, jen nerealizovatelná silami kritiků. To by museli být všichni celé dny tady. Odvolávat se na vnitřní kázeň a vlastní cenzuru je nesmysl - ti, o něž se jedná, o autocenzuře, která dá zabrat i velmi dobrému autorovi, nemají ani páru. Neznám řešení. Jedině, že bych odtud vypadl...

JiKo
14. 07. 2008
Dát tip
ad titulní strana: Technicky: bych byl pro aby počet příspěvků byl inteligentně dynamický, aby se nestalo, že starší odjedou Prakticky: jsem pro zvýšení počtu jednotlivých příspěvků Proč? protože pro mě je tahle strana nejdůležitější. Kdo sleduje život serveru zajímá se o ní. Kdo sem chodí jen číst kliká na "Díla" Já chci mít přehled co je nového. Co mě sere: blbci jako tebe. Jasný že i já a další si někdy uděláme z blbců srandu a zaplevelímeto tu pseudodiskusema. Ale to je věc dočasná na rozdíl od lidiček co napíšou že byli v kině a daj to do událostí. Řešení? Není jiné než adminská změna kategorie... Pokud neexistuje institut schvalování příspěvků, není možno jinak než odstraňování ex post. Závěr? Při současném stavu a adminskocenzurním typu obsluhy hlavní stránky a přítomnosti debilů na serveru bohužel je toto NEŘEŠITELNÝ PROBLÉM Můžeme jen maximálně zvýšit počet adminů (aby se zvýšila rychlost mizení nepatřičných příspěvků).. ale jak padlo výše... kdo to dělal ví jaký je to press... ten post nemá výhod a má samá negativa

Mno... Princip hlavní strany se za ty roky poměrně usadil a funguje. Tedy technicky. Co se formy, resp. obsahu týče - poněkud naivně voláš po výjimečné kvalitě, leč stav (kvalita) příspěvků na hlavní stránce chtě nechtě musí reflektovat stav děl obecně. Přísloví o výrobě biče z odpadních látek organismu znáš. Alespoň lehkého nadprůměru oproti písmácké literatuře jako takové lze dosáhnout de facto pouze institutem admina. Pravidla (ta nepsaná tu už stejně máme) nepřinesou zhola nic jiného krom přenesení vzteku toho kterého adminským zásahem stiženého uživatele o úroveň výše (neboť admin VŽDY rozhodne špatně, žeano), jak se již zmínil Dero. Venkoncem se tedy dostáváme zpět k prajednoduchým závěrům - tato diskuse v lepším případě problém hledá (v horším vytváří uměle), než že by se snažila vynajít řešení, tj. alespoň nastínit kýžená pravidla. Protože byť si myslím, že budou k ničemu, alespoň je to již materiál, nad kterým se dá konstruktivně mluvit. Z výkřiku "udělejte někdo pravidla, já je chci" si můžu tak maximálně dělat srandu.

StvN
14. 07. 2008
Dát tip
Mám za to, že jsem text pojel poměrně chladně a na svou výjimečnost nikde nepoukazuji a opravdu bych byl rád, kdybys třeba vyjádřil svůj postoj k titulní straně, jejímu pojetí, smyslu atd. Pokud máš jiný názor, než já, napiš ho, ať známe i jiná mínění. Já to pak přidám do svého textu jako tvou relfexi.

Ano, Stývne. Pro nás prvoky to napiš čitelněji, pokud možno jednou větou a s vynecháním vlastní výjimečnosti. Díky.

Delahaye
14. 07. 2008
Dát tip
není divu, dyk je to prvok a na světlo už taky reaguje jen občas :-))))

StvN
14. 07. 2008
Dát tip
Pišto, patrně nechápeš smysl, o který mi jde. Budu to asi muset napsat ještě více po lopatě.

Winter
14. 07. 2008
Dát tip
Tak to potom jo .)

Winter: Vždyť už je de facto vyřešeno. Stývn má problém. Dero mu nabídl, aby se problému ujal a řešil jej ku obecné spokojenosti, po které ostatně sám volá. Na co ty bláboly okolo?

pozorovatel
14. 07. 2008
Dát tip
no, jiko, chtěl jsem ti udělat radost a více ti přiblížit ten pocit, když ti někdo dává stupidní otázky takový pohled z druhé strany

Winter
14. 07. 2008
Dát tip
no, nějak jsem neuzavřel tu kurzívu, sorry...

StvN
14. 07. 2008
Dát tip
Je mi líto, jestli někdo nepochopil, o jakou se jedná titulní stranu. Samozřejmě o tu s diskusemi, sbírkami, srazy atd.

Winter
14. 07. 2008
Dát tip
No jenže, Sioraku, jestli svým chaosem začne zaplavovat titulní stranu s diskuzemi, oznámeními et cetera, tak to nebude jenom vizitka jeho, ale nechtěně i ta naše, jakožto povšechného písmáctva. Na své osobní straně, ať má každý, co chce, ale pro tu titulní, mno nevím. Možná by neškodil ještě jeden "cenzor", který by mazal blbosti, jako například ta "diskuze" včera, která mě už opravdu vytočila. Teď to dělá Dero, Papouch? A ti tu nemůžou být pořád. Na druhou stranu moc cenzorů taky škodí. Proto bych přidal jen jednoho. A možná by neškodilo sepsat takové nezávazné doporučení, jak mají příspěvky na hlavní straně vypadat a to někam vyvěsit natrvalo. Na jednu stranu má Dero pravdu, že člověk, který pověsí dementní diskuzi bude za idiota, ale zárveň tím poodsune i diskuze (oznámení et cetera) předešlé, tudíž uškodí ostatním uživatelům.

JiKo
14. 07. 2008
Dát tip
pozo: dneska ti asi chybí IQ co...

pozorovatel
14. 07. 2008
Dát tip
jiko: jako vážně? jako vážně míníš i svou odpověď?

JiKo
14. 07. 2008
Dát tip
pozo: jistě že vážně. vidíš snad smajlíky? Ale asi je potíž odpovědět. no hlavně že všichni víte o čem je řeč

Winter
14. 07. 2008
Dát tip
Ano, Pišto, onanie, ale napiš lepší, nebo neremcej nad debilními diskuzemi, které nás tu zaplavují. Jenže oba víme, že nic z toho se nestane.

pozorovatel
14. 07. 2008
Dát tip
ty jiko a to se ptáš zcela vážně nebo zcela zbytečně?

Onanie. Mezi snahou o diskusi a zbytným producírováním se je přecijen kapku rozdíl.

JiKo
14. 07. 2008
Dát tip
Znovu bych se optal na dotaz který mi minule zůstal nezodpovězen. O které titulní straně je řeč. O té www.pismak.cz - bez přihlášení co obsahuje zlatý výběr a pár posledních děl nebo o té po přihlášení která shrnuje nové diskuse, sbírky, akce atd atd?

Oldjerry
13. 07. 2008
Dát tip
StvN - nějak mi z toho nevyplývá, zda se jedná o titulní stranu webu, nebo titulní stranu osobní. U tebe se mi zdá, že píšeš o osobní, u Dera se mi zdá, že píše o hlavní straně, t.j. portálu Písmáka. To je dost velký rozdíl. Já mám na osobní straně již druhým rokem pomstu autorky (nic moc), s kterou jsem si jaksi neporozuměl. Chtěl z důvodů o nichž píšeš se té nezdoby tbavit. Požádal jsem Dera o výmaz, ale jsem si vědom, že měl zkouškové období a to má samo absolutní přednost. Autor by měl mít právo ovlivnit vzhled svého osobního portálu, protože tam ti může někdo zlomyslný udělat skvrnu tak velkou, že i nezaslouženě by tě mohli nezasvěcení považovat za pěkného dobytka. Tedy v podstatě souhlas.

Dero
13. 07. 2008
Dát tip
StvN: Na tvoji zprávu jsem nereagoval ze dvou důvodů: 1/ Na Písmáku jsem byl minimálně. Za ten týden jsem napsal jedinou kritiku, a to ještě na dílo, které jsem četl primárně jinde. Z toho se dalo usoudit, že se aktuálně zabývám jinými projekty. 2/ Tvé otázky jsem zodpověděl pod dílem, které zavdalo celému tomuto pozdvižení. Co se otázky "co tě na mě sere?" týče, tak moje odpověď je nic. Uznávám tě jako dobrého prozaika, ale ne autoritu. A něco mi napovídá, že právě tenhle pocit (který je, myslím, vzájemný), hraje v téhle věci nezdravě velkou roli. Dále už jen obecně. Pokud tato diskuse a tento problém skutečně zapadne, jak předpovídáš, pak ne proto, že by zdejší uživatelé byli apatičtí ke kvalitním argumentům, které jim předkládáš. Třeba jim opravdu problém nepřijde natolik palčivý, aby se jím zaobírali. Osobně mám obavu, že snaha zavádět pravidla k dílčím serverovým záležitostem vede do víru byrokracie. Současný systém je poměrně transparentní - jsou tu základní pravidla pro chování na serveru a dále admini, kteří působí jako arbitři každodenních půtek a problémků. Pokud admin rozhodne rozporuplně, tak se o něm prostě řekne, že zneužívá své moci. Tečka, admin je prostě blbec. Já, uživatel, jsem chytřejší. Kdybych byl admin, tak si to dílo určitě nevyřadím. Tam ta úvaha končí. Správně by měla pokračovat ještě takto: kdybych byl admin, dokázal bych dennodenně rozhodovat tak, abych se nikoho nedotknul a přitom dostál svým povinnostem? Jenže realita je taková, že se nám stejně nepodaří sepsat tak zevrubná a jasná pravidla, která by postihla všechny možné případy, ve kterých má admin povinnost zasáhnout. Problém "admin špatně rozhodl" se jen přejmenuje na "admin špatně interpretoval". A v takovém případě se budeme snažit pravidla pilovat a přidávat, jak nás zkušenosti budou učit. Původně čistá a stručná pravidla nabobtnají do molochu, ve kterém se sotva vyzná odpovědná osoba, natož uživatel. A atmosféra se nezlepší, jakmile se jednou zažehne doutnák nespokojenosti, tak se výbuch dá jen oddalovat. Toliko k mé úvaze. Teď praktické opatření. Pokud je někdo přesvědčen, že by se dokázal starat o hladký chod hlavní stránky, budu rád, když se mi ozve. Pokud bys měl zájem konkrétně Ty, Štěpáne, tak ti přímo nabízím post admina. Dokážeš-li řídit provoz hlavní stránky tak, aby byli jak majitel, tak uživatelé s jejím stavem spokojeni, budu velmi rád, když mi pomůžeš a vezmeš si to na starost.

Zvrhlík
13. 07. 2008
Dát tip
Vtipné a výstižné. Ano, pojďme bojovat za Písmák kulturní! :) Bez pravidel ani ránu. TIP! (ale ne mon)

Fouraix
13. 07. 2008
Dát tip
k_n: jj je fakt, že přenější termín než cenzor je mezikategorijní přesunovač:)

Mno, nedomnívám se, že by tahle diskuse byla/měla být především o cenzuře... nebo o sankcích nebo něčem podobném. Ano, nějaká obecná širší pravidla by mohla být užitečná. Aby se vědělo, že se ví, co zhruba na hlavní stranu patří a co raději ne.

Fouraix
13. 07. 2008
Dát tip
ceder: tvoje věta nezačíná velkým písmenem. máš výstrahu!:) řek bych že nějakou autocenzuru pravidla nenahradí, a není to tak tragický, že by to dero nestíhal korigovat. a jestli tam sem tam visí nějakej šoulas ňoumas o pár hodin dýl než ondy, kvůlivá tomu, že dero zrovna trčí na kraví hoře z plavacího kruhu, to snad nikoho normálního nějak nevytočí:) a pokud jo, může se udělat cenzorů více. stvn se hlásí dobrovolně..

ceder_john
13. 07. 2008
Dát tip
titulní stranou ale nemyslíš titulní stranu?

Tragicus
13. 07. 2008
Dát tip
Reagoval jsem na tve prirovnani "zkuste si pit pivo z dlane". Jinak forma literarni je samozrejme dulezita.

Winter
13. 07. 2008
Dát tip
Pošleš mi ta pravidla?

domin.go
13. 07. 2008
Dát tip
Jsi alibista, bohužel. Ale pasáž "O obsahu" mi přijde velmi trefná.

StvN
13. 07. 2008
Dát tip
Myslíš formu literární nebo formu notorickou?

Tragicus
13. 07. 2008
Dát tip
Jo a libi se mi, jak je 'ψ' v zenskem rode. :]

StvN
13. 07. 2008
Dát tip
Víš, já jsem napsal někdy v listopadu takový krátký koncept, nástřel, pravidel pro kritiky, mluvil jsem o tom s dasslerem, katugiro ho četl, dero ho četl, pěkně jsme si pokecali a to bylo vše.

Tragicus
13. 07. 2008
Dát tip
Jsi mne predbehl, zrovna jsem chtel neco podobneho napsat. A mel bych snad i navrh: stupidni prispevek na hl. stranu, ban na tri dny. Akumulace, trikrat a dost, anihilace. Ale jen tak mimochodem k te forme, protoze ted o tom neco vim a docela mne to sere, !pit ferneta z obycejneho "nadrazackeho" panaka je stejne, jako jej pit z panaka "na stopicce, nechci vypadat jako nejaka buranka."! V podstate obycejnem bufetu. To je na ranu. A mozna i na dve.

Winter
13. 07. 2008
Dát tip
"Rozsvítí se nová diskuse, kliknout, možná něco napíší a následně opět zhasnou." Protože většinou není o nic stát. Mnohdy jsem byl ale i svěkdem toho, že takový Papouch (ano, budu práskat .)) zabil i diskuze relativně na úrovni. Pak taky nechám stranou, v jaké souvislosti tě Dero takhle počastoval. Ale určitě je škoda, že podobná "diskuze" musela vzniknout. Nelíbí se mi ale, že nepředkládáš žádný koncept a alibisticky se oháníš tím P.S.. Právě to tuhle diskuzi znatelně redukuje, anžto se jaksi není o čem bavit. Opět můžeme jen tlachat. Jsem pro stanovení pravidel (už kurva konečně - dámy odpustí).

pozorovatel
13. 07. 2008
Dát tip
:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru