Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DENÍK AKVARISTY

18. 07. 2008
0
3
1743
Autor
Mejdlo

Jak to prožívá akvarista!

Stanovice » Deník akvária
Úterý 17.6.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Včera sem si sedl na židly k akvárku a jal se kochat. Je to už trochu zarostlý, ale i to je hezký. Podařilo se mi zahlídnout s jistotou 4 malý ráčky, ale myslim, že jich tam bude třeba až 10. Jeden je takovej větší, zabral malou jeskyňu. Je velkej jak jeho máma, když sem jí dostal od kámoše. Vůbec nevim, jak s nima naložim, protože chápu, že 10 raků na ploše 0,25 m2 žít prostě nemůže. Prodat do zveráku? Prodat vlastní děti?? Kterej táta by tohle udělal. Ale zabít je je taky docela špatný. Uvidíme.
Nekdy před 14 dnama umřel živoroďák, co mu předtim upad ocas. Večer polehával po dně a ráno plaval u hladiny. Škoda ho. Jinak je tam taky mrtě hlístic, mrtě.
Sundal sem zezadu to pozadí už tuhle a taky polystiren z víka. Je to příjemná změna, celý je to světlejší, i když to má díky malbě na zdi trochu nádech do žluta. Jak bylo vedro, tak bylo v akvárku kolem 27, ale tekonc je tam stěží 23 a to víko zavírám a dal sem na něj aspoň 2kovej polyš. Jináč mě už nic novýho nenapadá, co se stalo. Prostě nenapadá.
Čtvrtek 12.6.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
B E H O L D !!!! PRVNÍ OBYVATELÉ SE STANOVICKÝM PASEM !!!

Je 10 večer. V telce běží EURO, Rakušáci vyrovnávaj v nastavení z penalty proti Polákům. Čistim filtr a odsávám z kytek cuckance a je toho teda dost. Před velkou jeskyní, která je taky mimochodem plná kusů egerie a řasy, stejně jako chodby pod kořenem, je takový dřívko porostlý dlouhou řasou. Strkám ruku do akvárka, že ho vyndám. Moje ruka se noří. Noří se níž. Ještě níž. Voda je mokrá. Vnímám vodu celým povrchem ruky. Na chloupcích ulpěly bublinky vzduchu. Stahuju je sebou do hlubin. Tlak roste s každým centimetrem. Neváhám. Jdu ještě níž. Rychlý těkavý pohledy. Ještě kousek. Ještě kousíček. Špičky prstů se už dotýkají konečků řas. Hlubina se nepodvoluje zadarmo. Tep vzrůstá. Tlak letí. CHŇAP ! A mám ho!!! Držim klacík mezi prsty! Tentokrát se to povedlo!!! Skvěle Milane ! Jen tak dál!!!
Vyndal sem klacík s řasou a začal jí otrhávat......a najednou.....z ničeho nic.....jen jako když se na podzim uvolní lístek z javoru mléče.......v řase na dně se něco vlní.....filtr ještě neni puštěnej....musí to bejt něco jinýho....pouštim klacík s řasou a nechám ho svýmu osudu ve škopku.....sklánim se k vlnící se řase.......ŠVIHHHH, WROOOOUM, PRÁÁÁÁSK, SMEŠŠŠ!!! Něco vystřelí jako Vetřelec. ŠMEEEEŠŠŠŠŠ a je to pryč. Kulovej blesk! Blue bird! Vystřelenej projektil! Výbuch supernovy! Velkej třesk! Počátek všeho !!! R A K !!!! malej rak! Dou na mě mdloby. Malej rak! Dou na mě mdloby. Pidi rak! Nevidim. Miniaturní ráček! Cejtim, jak moje kolena naráží na podlahu. Čéšky se drtí. Bejbyráček ! Nevnímám bolest. Po těle se mi rozlívá slastnej pocit. Krejzybejbyráček! Krev začíná prosakovat do koberce, ale já sem šťastnej. Sem otcem! První gratulace, první polibky.....
Středa 28.5.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
vyndal sem topítko
sundal sem pozadí
sundal sem polystiren
ošůroval sem sklo
vyčistil sem filtr
nakrmil sem ryby
pil sem pivo
šel sem spát
Pátek 23.5.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
FRITZ UTEKL !!!!


Myslim, že na tenhle titulek nalákám spoustu akvaristů. Bohudík snad teda neutek. Trojúhelníky už zase stihly naklást a sezobat kavijár, ale tentokrát byla změna v tom, že už to nekladly na topítko (který už moc často netopí a tak zarůstá řasičkou), ale nakladly to vedle topítka na tmel do rohu akvárka. Už už sme doufali s Májou, že to bude vono, ale ráno bum a houno. Vyrobim na drátky síťku a tu , až to zas nakladou do rohu, tam dám a ten roh izoluju od všech Fritzů, co by chtěli zneužít cizí nebo svoje děti, popřípadě je sežrat. A oni se vylíhnou a pak už se uvidí.
Jinak se díky dožilý a dost místy odpadávající řase dost zadělává filtr a voda chytla trochu žlutej nádech, ale nikomu to zdá se neva. I tak se toho ale pokusim zbavit. Co se raků týká, jeden je fakt menší, takže asi samička, ale mladý sou buď schovaný nebo nejsou. Oba lezou dost ven, což dřív ten malej nebyl vidět vůbec. Kytičky na hladině, co přežily už se zase dávaj do kupy a začínaj se rozrůstat. Plánujem změnu pozadí z fotoakvárkazelený na balícípapírmodrou. No tak to by bylo všechno.
Pátek 16.5.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
GRIMM REAPER MÁ TUPOU KOSU !!! DALŠÍ POKUSY O REPRODUKCI !!!
Jelikož makám jako šroub v práci a taky trochu lezem po horách a furt se někde popíjí, neni pořádně čas na The News.
Trojůhelníky už zase nakladly kavijár, ale musel sem vyčistit filtr, protože už snad ani neprotýkal, a oni se zas lekly a kvapem ho sezobaly, ten kavijár. Pitomci. Fakt mi namýchly, asi z nich udělám KRUŽNICE!
Po víc než měsíci se ukázali oba raci zároveň. Jeden je menší, druhej masivní. Tykadla maj už snad 15 cm. Ten menší se zdálo, že má něco pod zadečkem a jak si to možná pamatuju z dokumentů o přírodě, nosívaj se tam mladý. No, to by bylo ! Doufačky.
Když sem se tuhle vrátil po 5 dnech z Alp (byli sme lézt v Hollentalu), tak byl jeden pancéřníček s ukouslým (neboco)celým ocasem. Byla vidět červená krev a maso. Nevypadal, že mu to vadí a vesele sosal na co přišel, ale taky, co moh dělat, že. Přičítám to za vinu megoidnímu rakovi. Určitě si někde počkal a CLAMP, CLAMP, THE CLAMPS, THE CLAMPS !!!..... Chytnul si ho. Ale zase raci asi nemaj ostrý zuby nebo jo? Tak nevim.
Taky se nějak extrémně rozmnožili háďátka hlísťátka. To přičítám málo čišťenýmu filtru, ale to se spraví.
STAY TUNED FOR THE LATEST NEWS...!
Sobota 26.4.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak trojúhelníky včera nakladly na topítko kavijár a aby mě pořádně namíchly, tak ho do rána zblajzly. No je toto normální??? A to už tam nejsou čichavci doráživci. Asi je budu muset příště hned odlovit. Pudou do kýblu se studenou vodou, to je naučí!! Rodiče!! Ještě máme jedno želízko v ohni a to je ta megoidní živorodka mečounka červená. Je tak megoidní, že sme usoudili, že to musí bejt mladejma. Tak sme zvědaví. Doufat si ale nedovoluju.
Rak má pro změnu zelený nohy a je fakt velkej. Trochu sem šťoural pinzetou pod kořen a někdo se tam s ní pral, takže žijou oba, jenom ten z podkořenu zdá se nevychází do společnosti. Ten druhej má bejvák ve velký jeskyni.
Připravil sem kýbl vody, aby odstála a trochu doleju akva. Dva dny v kuse sem nechal vzduchovadlo, protože na hladině se dělala pěna. Už se to zdá ok. Oxidace zabrala.
Kdybych psal posudek na řasu jako na omítku, tak bych napsal, že je značně dožilá a lokálně odpadá. Akvárkem se vznášej cucky a ucpává to rychle filtr. Navíc už vůbec neni tak hezká kožíšková jako dřív, ale nechci se do toho teď moc montovat, už kvůli račímu hnízdu a prvorodičce živorodičce, tak to nechám a uvidim, jak se to vyvine.
Úterý 22.4.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
NEJDŘÍV ČICHAVCI, TEĎ KYTKY ? PROČ ?? ?? ??
Na rajče sem dal album RYBA HADR.
http://mejdlo.rajce.idnes.cz/ ...
Ani nevim, jak mě ten název napadl.....v každým případě z týhle ryby nezbylo vůbec nic. Byl to ten předposlední čichavec, ten poslední šel pod mikroskop. Co je však divný je to, že během asi dvou dnů, co se tam dorozpadala ryba-hadr, schnily, smočily se a zmizely skoro všechny kytky na hladině. Kdo viděl fotky, jak sou sitě zelený a jak se rozrůstaj jak mor, tak mi dá zapravdu, že to je misteriézní záhada. Jestli to způsobil rozkládající se Hadr, kterej se mezi nima pohupoval než zmizel. Možná se z něj uvolnili ňejaký mastnoty, který narušili nesmáčivost těch lístků a ty pak schnily, netušim. Prostě během 3 dnů zmizely. Nad filtrem zbylo izolovaných asi 5 pidi kytiček, který už přes tejden přežívaj, tak snad se zase rozrostou. No záhada hadr.
Raci vůbec nevylejzaj, asi se zas převlíkali a teď tvrdnou. Ten velkej se zdá bejt furt ve velký jeskyni a menšího sem ani neviděl. Je pravda, že poslední dobou netrávim večery doma, takže nemám moc observačního času. Po tom hokejovým maratonu se ze mě stal pijan. Ale nelámu ještě hůl.
Pátek 11.4.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
TAK UŽ DOST, TY S KOSOU !!!
Včera umřel poslední čichavec. V rámci možností sem co nejdřív proved autopsii, ale kromě nehoráznýho smradu, kterej sem musel kompenzovat deodorantem ADIDAS, sem vůbec nic nezjistil. Nevim, jestli sem to proved já při otvírání pacienta nebo už to bylo rozložený, ale vnitřnosti se proměnily v takovou nehezkou kaši. Nicméně sem jak je vidět i na fotkách, který fouknu na rajče někdy, různý části týhle kaše dal postupně mezi sklíčka a prozkoumal mikroskopem. Přitom sem všude pořád stříkal ADIDAS. v mikroskopu sem ale žádný hlístice neobjevil a myslim, že stejně z toho smradu utekly někam do akvárka. I tak to bylo moc zajímavý a rozhodně to bude propříště chtít daleko jemnější nástroje, jako třeba skalpel a pinzetku a tak. Doufejme ale, že už toho ta s kosou nechá, že už si nacpala pupek a pude o dům dál. Nemyslim samozdřejmě k sousedům !
Ten dřív zemřelej čichavec je už skoro zblajznutej, tak ho tam už nechám, co s nim udělaj. Toho rozpitvanýho sem vyhodil. Vysosal sem škopek vody, vyčistil filtr, byl dost zadělanej, hlavně těma kuličkama krmení a vcuclejma kouskama řasy. Taky sem vysál ten řasomech ze Zverimexu, byl už ňákej moc ořasenej a kartáčem sem očistil největší šutr a taky ještě dva menší. I když se řasu podaří z toho víceméně sundat, šutry sou stejně dost nazelenalý. Úplný vyčištění je buď nemožný nebo neskutečně pracný. Taky sem vyhodil pár šlahounů egerie a pár kytek z hladiny.
Trojúhelníky nekladou a kombajny sou i nadále strašlivý. Mečounkovi ocas zdáse nedorůstá.
Středa 9.4.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
SMRTKA OPĚT MÁCHLA KOSOU ! ČUPKA JEDNA !!!
Včera sem dorazil z práce a nejenom, že Vary prohrály na domácím ledě a to trapně během 2 minut oslabení, ale navíc sem doma našel řádně oklovanýho čichavce. Byl to ten "tlusťoch", co přežil někdy před 3/4 rokem záhadný nafouknutí a i teď vypadal, že už to ustojí. Neustál. Uplaval. K hladině. Škoda ho. Byl statečnej, vzdávám mu hold. V pondělí sem ho křivě obvinil, že to hraje a nehrál. Nebo hrál a zakřik si to, nevim. Zbývá tedy poslední švec čichavec. Ostatní ryby zdáse vůbec žádný problémy nemaj.
Trojúhleníky se pořád motaj kolem topítka, ale jikry kde nic tu nic. Asi to byl falešnej poplach. Dlouho sem neviděl malýho raka, asi se fakt převlíká. Ten druhej, přece jenom o něco větší kraluje. Včera sem poprvé zjistil, kde má rak otvor řitní. Vypadal, jak dyš táhne vlečný lano.
Pondělí 7.4.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak trojúhelníky se zase zdá se připravujou na dobrodružství rodičovství. Včera sem tak z postele pozoroval akvárko a trojúhelníky zase ozobávali proplouvající ryby. Dokonce čichavec zase hrál divadlo a visel mezi kytkama ve svislý poloze, hlavou nahoru a nehejbal se. Zase dělal, že umírá. všechny symptomy byly tak dokonalý, že sem vstal a musel se jít podívat, jestli už tam fakt ňejaký kavijárníci nejsou nakladený. Ale zatim ne, ani dneska ráno tam nic nebylo. Oblafly mě, ryby. Možná to bylo trochu tim, že sem zrovna v Nacionální Geografice četl článek o tom, že zvířata nejsou jenom takový vylepčený stroje, ale v různý míře myslící tvorové, schopný abstrakce, vzpomínání, počtů, gramatiky, lstí přetvářky a tak. Člověk se v tom zatim dostal nejdál, ale rozhodně v tom neni sám. Což je super.
No, jinak asi nic novýho, i když by se klidně mohli raci zase slíkat ze župánků, protože nejsou vybec vidět. Nohavice je taky vidět jenom večer a dneska ráno navíc byla ňáká divoká, něco, jako kdysy líni.
Pátek 4.4.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
SAMEC PŘIŠEL O OCAS! ČICHAVEC BOJUJE STATEČNĚ! RACI PŘEROSTOU AKVÁRKO!
Jeden sameček mečounka, tan nejmenší, úplně přišel o meč, teda o ocas. Nevim, jak se to stalo, ale je to tak, prostě je z něj asi zase samička. Ten druhej ocas ještě má. Samičky sou obě větší než samečci a jedna z nich je doslova megoidní.
Taky raci sou velký, ten, co sem ho přines tak před měsícem jako klučinu s 3 cm dýlky dorost toho velkýho a maj oba už po 7 cm. Sou to mašiny, fakt vypadaj, jak náký kombajny. U húúú, skééééry......
Švec čichavec , ač bledej, bojuje statečně a myslim, že když vydržel takhle dlouho, že už to přežije. Ty dvě skvrnky výrazný na těle a u ocasu sou normálně modrý, takže oproti bledýmu zbytku těla dost vynikaj.Uvidíme.
Jinak sem asi před 3 dnama (ale já vim, že dny) vytahal z násosek filtru cucky řasy, takže se zas zdvojnásobil průtok.
Přemejšlim, jestli by bylo možný udělat plovoucí ostrov, tak jako ho měli draci s pulcem a osázet ho mechem, popřípadě játrovkama nebo hlevíkama....takový akvárium-mechárium. Co?
Pátek 28.3.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Vůbec nic novýho, jenom ten rak co byl maličkej už je docela velkej.
Středa 26.3.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
ITALOVÉ ŽASLI ! MEZINÁRODNÍ UZNÁNÍ OD KRÁSNÝCH LIDÍ ! DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI KRÁSNÉHO AKVARISTY !
Všechno to skutečně nabírá mezinárodních, až bych se nebál říci internacionálních rozměrů či lépe dimenzí. Přítelkyně mého překrásného a spanilého kamaráda - bývalého akvaristy - Václava (je skutečně bez jakékoliv nadsásky překrásný), tak ta jeho přítelkyně Verča měla návštěvu až z Itálie. Byli to krásní lidé. A ještě jsou a doufejme, že i budou. Tak tihle lidé se zajímali o mé akvárko, mluvili italsky a špaňelsky, když se na něj ptali. Někdy i anglicky. Prostě lidé na úrovni. A navíc tak krásní a sympatičtí. Moc jsem jim nerozuměl, protože jsem jenom obyčejný akvarista ze zapadlé vsi v sudetách, ale na tom nezáleží. Škoda, že se ti krásní lidé nakonec jen opili a na prohlídku samotného akvária se nedostalo. Tací krásní lidé. I ryby a raci a snad i hlístice by byli okouzleni. Nevadí, musím být skromný.
No, tak takhle to nebylo, ale ňáký kraviny psát musim, ne? Já vim, že nemusim. Ale já chci.Byli to fajn lidi. Jenom sem slíbil kamarádovi, že o nich napíšu, že sou krásný a že on taky a ňák se mi to vymklo. Omlouvám se, za trest už sem si dal kafe.
A teď co se teda vlastně děje v tom skutečným, i když se zdráhám říct reálným světě....... :
Tak ten chuděra čichavec, co umřel minujej tejden zůstal v akvárku ještě pár dní a ostatní z něj hlavně po nocích ukusovali, co se dalo. Moc jim to ale nešlo. Asi před 3 dnama sem ho vyndal, smrděl jak lisovna kalů. Ještě je tam jeden takovej bledej a navíc už asi půl roku jaksi nafouklej, ale je pořád docela čilej, tak to snad nějak překoná. Jestli ho to sklolí, tak ho rozpitvám a stanovim příčinu smrti. Což znamená, že snad najdu ňáký parazity.
Včera sem odpustil kýbl vody a vypral v něm filtr. Taky sem vyhodil pár kytek z hladiny, strašně rychle se množej a zabíraj světlo. Pár metrů egerie šlo taky pryč. Hned sem jeden kýbl dlolil z vodovodu a další sem dolil odstátej dneska ráno. Všim sem si, že některý pancéřníčci sou takový jako matnější a maj nahnědlý flíčky na těle. Jeden má taky rozdělenou ocasní ploutev, což je myslim nějaká plíseň či co. Doufám, že nemám v akvárku ňákou plíživou smrt (creeping death) jak to zpívá Metallica.
Kromě tady těchto problémů je voda neustále čirá, všichni zobou gamarusy a vločky a dafnie a všechno se zdá v pohodě.
TAK JO, STAY TUNED! ZŮSTAŇTE S NÁMI! NEBE JE MODRÉ A VYVOLENÍ SI UŽÍVAJÍ STRUNOVOU INKARNACI! JE DIMENZÍ 29 NEBO 3596 ??? ODPOVĚĎ V PŘÍŠTÍCH DNECH NA STRÁNKÁCH AKVARISTY !!! NEODCHÁZEJTE OD INTERNETU !!!
Čtvrtek 20.3.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
SMRTKA OPĚT ÚTOČÍ !
TA S KOSOU NEMÁ SLITOVÁNÍ!
CELEBRITU SI POVOLAL BŮH !!!
Jak sem zjistil, hodně lidí čte deník, když je zaujme první řádek v tom výpisu nových záznamů na hlavní stránce. Rozhod sem se, že zkusim nalákat čtenáře palcovým titulkem hodným Blesku. Tak to se povedlo. Teď , co se stalo doopravdy.
Smrtka fakt řádila, čichavci očividně nebyli bledý jen tak. Jednoho ze dvou bleďáků sem včera večer po fotbálku našel úplně bílýho na dně pod filtrem. Chvíli ho ožužlával rak´, ale pak mu ufrnknul k hladině. Pak ho zase dolu stáhnul ožužlávající pancéřníček a zobly si i jiný rybky. Těžko říct, jak sem to konzultoval s kolegou aqvaristou, mohlo by to bejt třeba hlísticema. Ty sasankoháďata, co sou ve dně asi budou něco takovýho a je otázka, jestli sem si toho dřív nevšim nebo tam nebyli a dotáhli je raci s rybou-nohavicí. Každopádně to přičítám něčemu, co dotáhli. Podceněná karanténa. Dalčí čichavec je taky dost bledej, ale ten třetí vypadá normálně, s barvama a tak.
Jiný ryby ničim netrpěj, aspoň nevypadaj. Možná o víkendu provedem pár autopsií a po vzoru Sběratelů kostí diagnostikujem bezobratlý ve dně.
Rak se uhnízdil pod kořenem u vzduchovacího kamínku a vyhrabává díru. Malýho raka sem už pár dní neviděl. Starej je na něj asi zlej.
Tak jo. ZŮSTAŇTE S NÁMI ! PŘÍŠTĚ DALŠÍ ZÁHADNÁ ÚMRTÍ ! RYBÍ NEBE NEZNÁ VYVOLENÝCH ! A JEŠTĚ MNOHEM VÍC...!!!!
Středa 12.3.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak ne, včera bylo na topítku ještě asi 8 jiker, co mlely vocáskama, ale páni rodiče je jednu po druhý sezobali. Před mýma očima. I ty plesnivý. Jestli je nakladou někdy znova, budu dělat, že je nevidim, nebudu fotit a možná někam odlovim čichavce dravce. Nevim proč se trojúhelník rozhodne sežrat svý potomky, ale moc evoluční mi to nepříde. No nic, dneska aspoň zas trochu vyčistim filtr a vyhodim pár kytek a řasy. Už je tam zase moc zeleno. I karas i čichavci a občas i mečounci se opíraj o dno. Znamená to snad něco? Všechno přeci něco znamená.

Foukl sem poslední fotky na rajče. Čekidautbejby!
http://mejdlo.rajce.idnes.cz/ ...
Úterý 11.3.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Večer už se mrskaly z jiker ocásky, tak 2/3 nesplesnivěly.Ráno nebyla na topítku ani jedna a skaláry měli tlamy zavřený. Řikal sem si, že je na chvíli schovali do tlamy, ale tuhle naivitu mi vyléčil ňákej článek na netu. Hlavně je nestresovat nebo je okamžitě pozřou. Tak oni se o to staraj jak pitomý, určitě ani nespěj a pak to prostě sežerou. Tragédije.
Pondělí 10.3.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak ty čichavci sou tak pitomý, že se nechaj klidně furt klovat starostlivejma rodičema. A ty nejsou pitomý a klovou zvlášť do těch žáber. Proto je maj čichavci asi krvavý. Koukal sem na ně a klíďo se nechaj ťafnout 6x, 7x a dělaj pitomý a hrajou umíráčky. Pak ale dokážou z fleku vystartovat, jak rakety. Kdyby nebyli tak bledý, řek bych že to hrajou. Asi to hrajou i s tou vybledlostí. Že by si ale zobli jiker, to sem si nevšim, všechny vypadaj neporušeně. Jednou po nich dokonce přejel pancéřníček a ožužlal je, jak to umí jenom on, ale rodiče nebyli rádi a on toho hned nechal.
Ještě sem pozoroval raka, je do modra, dyš se slíkal byl spíš do červena. Je hrozivej !!! projíždí písek a reje i 2 cm hluboko.Trochu to omezí tu řasu snad, dyš jí dycky votočí dolu. Těch háďátek je v písku milijon, budu muset ten život ve dnu ňák prozkoumat.
Neděle 9.3.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Rozumí tomu někdo? Já už tomu možná trochu rozumim. Rak nechcípnul, jenom se převlík ! Nechcípnul, převlík se! Šibal! Odpoledne koukám do akvárka a co nevidim, malej ráček žije, sem nadšenej a oznamuju to všem v místnosti. Je tam se mnou totiž Mája. Jásám. Asi je mládí odolnější a přežije. A navečer, docentuju mechy mikroskopem a když docházej baterky, du se kouknout do akva. Je tam malej ráček, jůůůůů. A vedle leží zbytky toho velkýho. A najednou další klepeta zpod kořenu, malej ucukne a ven na světlo boží se dere ňákej další rak. Sem myslel, že se mi to zdá, protože ve zbytcích toho starýho domněle umřelýho raka bylo spoustu bílýho masa. Aspoň se mi to zdálo. Asi nebylo, prostě sundal župan. Takže rak není mrtvej, ale ještě větší pán a vládce. Mrtvá je teda jenom nymfa a ani tim už si nejsem tak jistej. No minimálně má ale zlomenou nohu od mojí pinzety. Někam zmizela.
Jikry sou pořád bedlivě hlídaný a zdá se, že jich je zas pár zbělelých. Možná nebyly oplodněný. Čichavci furt dělaj různý divný věci, předstíraj nemoc tak dokonale, že jeden z nich ztrácí sytost, je vybledlej, jak pastel. Plave schválně u topítka hlavou dolu, jenom mává ploutvičkama za žábrama a vypadá že končí a nechá se okusovat trojúhelníkovýma rodičema. Po ňáký chvíli toho nechá a votprejskne. Ale je fakt bledej, to nevim proč.
Rak mi udělal mooooc velkou radost.

Tak při poheldu hodně z blízka je vidět, že ty bílý jikry sou chlupatý plísní, furt jich přibejvá, tak to vidim bledě. Ty čichavci sou fakt divný, polehávaj u dna a sou jak křída a zdá se mi, že maj trochu krvavý žábry, sakra. Vypadá to, že ryby od Nesnídálka něco přitáhly.
Z nymfy zbyla už jenom skořápka. Možná chcípla taky kuli něčemu co přitáhli nový bydliči.
Sobota 8.3.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Chcípnul rak a nymfa!
Rozumí tomu někdo? Tragédije! Zhebli, natáhli bačkory, odešli do lovišť….nedá se to vrátit.
Jelikož už měsíc neměnim vodu, asi získává na kvalitě. Mečounci pořád předváděj svatepní tance a ……a …. a skaláry, trojúhelníky, se pomilovali a nakldli jikry na topítko. To se stalo v pátek, 7.3.2008. Občas topí, tak sem zvědavej, jestli to jako ta voda uchladí nobo co. Dneska je sobota a ráno byly ty spodní jikry bílý. Večer byly takový průsvitný, ale do rána některý jakoby zmlíčněly, tak nevim, co z toho je dobře, asi sou ty mléčný uvařený. Trojúhelníky to žárlivě oba střežej a pořád odháněj dotěrný čichavce. Slyšel sem, že sou čichavci trochu kurvy, ale teď, prostě furt pruděj. Třeba se jako připlížej a opřou se pod topení na dno a dělaj jako že sou mrtvý, s tlamou otevřenou se ani nehnou, trojúhelníky je pozorujou a čichavec pak vyrazí kolim jiker k hladině, tam veme vzduch a jede pryč. Pak další čichoun a furt se střídaj a dělaj problémy starostlivým rodičům. Nechutný.
Tak jakmile přestanu měnit vodu, zdá se, že rybám to vyhovuje a všem ostatním taky. A pak se najednou ukáže zas po měsících ta nymfa asivážky, večer se tam producíruje, fotim jí, je očividně živá. No a ráno leží kapůt pod filtrem. Tak jí zase nafotim a divim se proč asi po půlrocepřežívání to vzdala zrovna dneska. A pak kouká Mája a pod kořenem je rak, ale nehejbe se, je taky kapůt. Tak ryby se vytřou, jak se jim tam líbí a nymfa a rak si klí’do zhebnou a v jeden den. Ten druhej malej rak už je asi taky v Pánu. Po tejdnu, kdy vypadali v poho, probírali se řasama a štípali čichavce prostě zgebznou. Teď tam leží napůl a ryby okusujou bílý masíčko. Nymfa je zatím v celku. Po pözování odpočívá pod kořenem. Zrádkyně.
Taky sem objevil SASANKU, coroste z písku na dně, takový trsy lehce narůžovělých tykadel koukaj asi 2 cm z písku a když je vyfotim s bleskem, v tisícině sekundy zmizej. Na fotce teda sou, ale ej to jak když práskne bičem. Nejsou to teda asi sasanky, ale takový háďátka. Asi sou přicuclý někde na písku hloubš a vykukujou a něco loví nade dnem. Budu to muset prozkoumat.
Amen.
Pátek 7.3.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Modravec čichavec včera večer sosal cosi z hladiny, myslim, že to byl kyslík. Nehnutě trčel těsně pod hladinou a otvíral a zavíral tlamu a pak si odvezl dolů bublinu. Po celodenním oxidování kytek a řas by kyslík neměl bejt problém, myslim. To spíš možná poránu. No uvidíme.
V rámci bryologického docentizmu, kterej mě poslední tejden posedl sem po vičištění nasávacích otvorů so filtru hodil to co tam bylo pod mikroskop. Ta nová řaso-kytí, co sem jí někdy před 2 měsícema koupil ve Zverimexu vypaá jako mech, má takový drobounký lístečky. Ťuťu ňuňu.
Pak sem tam ovšem dal tu štětečkovou řasu a už vim, proč ryby jí ryby oklovávaj, i když tam zdánlivě nic neni. JE ! V okuláru se objevily spousty průhledných tvorečků, takový háďátka, co se furt mrskaj, pak takový neidentifikovatelný tečky, co imitujou predátora (je vidět jenom jak se cosy vlní a pohybuje, ale je to průhledný). Bylo tam toho docela dost. Takže rak se taky nezbláznil, když to probíral těma svejma tlamoštětečkama.
Jinak, vodu sem neměnil ani nedolejval, pořád je úplně čirá, zkusim to ještě nechat. Mečounci(který sou Májiny !!) předváděj, teda samečci, super jízdy pozadu. "To sou svatepní..."
Velká ryba od Barbuchy snad nemá oči nebo co, zato má dost fousů. Oblíbila si tu řaso-mechu, co sem o ní psal a furt se tam producíruje a vykroucí.
Všichni se maj zdáse ok.
Čtvrtek 28.2.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Co se nestalo, stalo se todle. Nesnídálek odlítá na pár let do Sydney a jelikož měl 3 akvárka, tak mi něco dal, co by mu tam stejně chcíplo. Byli to už jenom zbytky, co zůstaly po výlovu, ale sou to dva raci, jeden tak 6 cm, druhej 3 cm. A pak ještě jednu hadorybu, co nevim, jak se menuje, něco mezi úhořem a sumečkem, tak 10 cm. A pak ještě jednu pidirypku. S adaptací na vodu neměli zdá se problém, přilil sem jim nejdřív mojí do sklenice, půl na půl a po asi 20 minutách sem je tam šoupnul, protože ta hadoryba začla bejt nervézní a máchala moc ocasem. Velkej rak hned začal kdeco okusovat, takže myslim, že se mu u mě líbí. Prej sou raci absolutní páni akvária. Jednou sem u Nesnídálka viděl, jak pro sebe uzurpoval celou kostku mražených patentek a to zdaleka nebyl v akvárku největší. Dneska sem ho nachytal, jak štípnul ze zálohy čichavce. Konečně zas trochu akce. Taky prohrnuje písek a jakoby žvejká štětečkovou řasu, nevim, jestli jí jenom olizuje, asi jo. Ten malej ráček se první večer držel nehnutě v egeriích a pak zmizel. Včera sem ho jednou zahlíd.
Co se týká hadoryby, někam se schovala a není vidět, ani když z boku přes zrcadlo. Čupka jedna. Ale měla po těch výlovech, co přežila asi dost, tak jí dám čas.
Včera sem vylil škopek vody, ale nedolil sem to. Vyčistil sem filtr, po docela dlouhý době. Nesnídaálek odhalil, že vodu skoro nemění, jenom jí dolejvá, když se moc odpaří. Když je v akva dost kytek, tak to asi nebude problém. Pár metrů šlahounů egerie sem vyhodil.
Taky sem si od něj přines hezký kytí, co plavou na hladině a dolu jim trčej kořeny, fakt hezký, uvidíme, jak se jim bude líbit.
Červeňáci mečouni nedávno zdá se tančili zásnubní aquabely, ale nečekám, že by z toho něco bylo. Musel bych je asi separovat.
Pátek 22.2.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Je pátek a vůbec, ale vůbec nic novýho se nestalo, vodu sem od minula neměnil, kytky rostou, všechno vypadá v pohodě. Včera nešla asi 6 hodin elektrika, tak možná trochu pomřely bakterie ve filtru, ale myslim, že tonebude extrémní problém. Mečíci prováděli jakejsi rituální tanec, ale mladý nečekám. To se spíš stane astrolog ministrem obrany. A to bych řek, že je úplně nemožný. Úplně. Nemožný.Úplně Antonín Baudyš.
Středa 30.1.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Předevčírem sem vylil dva škopky vody a postupně dolejvám kýbly odstátý. Neznámo proč to vzdal jeden čichavec modravec.A nebyl to ten s flekama. Našel sem ho včera večer úplně bezbarvy s břichem nahoru, ani nebyl ještě ohlodanej. The crime is unsolvable! (Dr. Jerkberk)
Dneska ráno sem ho vyndal, aby tam nesmrděl, moc se jim do něj nechtělo.
Jak sem vyměňoval vodu, našel sem super způsob na odřasení stěn akvárka. Ty dlouhý chuchvalce už tam moc pevně nedržej a když se vezme stěrka na auto, tak je to hnedle dole, stačí doleštit a je vymalováno. Jenom nevim jestli to úmrtí s tim ňák nesouvisí. Tu škrabku sem ale pořádně vydrbal, tak tim to snad nebylo.
Ouplně koukám, jak to divně vychází, minule sem psal, že skoro nepíšu ve středu a už je to tady. A to sem v práci byzy 10 hodin denně. Je to taková práce za pochodu, anologie Klauzovskýho Lérnink báj dújink. (Včera byla ta debata se Švejnarem v senátu. Klauz je už tak trochu paranoidní zdá se mi, furt mu někdo ubližuje a útočí na něj)
Takže akvárko čistý, ale už začíná bejt těma občasnejma úmrtíma ňák poloprázdný.
Pátek 11.1.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak je tu zase pátek a já se jakoby náhodou dostávám k deníku.
Včera večer se mi po hodně dlouhý době povedlo vyndat z akvárka trochu vody. Asi 4 kýbláky. Jeden sem tam hned zas přilil neodstátej, dneska ráno jeden odstátej, večer doleju další odstátej a jeden neodstátej. Doufám, že to je jasný, jak to všechno je provedený. (neodstátej, pak dva odstátý a pak zas neodstátej - večer, ráno, večer, večer) Ryby budou rády, že to přichází postupně. Musim je trochu víc taky nakrmit neb dneska jedem na 4 dny do Alp. Možná jim v neděli něco nasype Májina.
Včera sem eště při tom měnění okartáčoval oba velký kameny i malý dřevo od řasy. Už má ta potvora kolem 5 cm a dá se trhat jak kytky na louce. Kámen před filtrem je už zase tmavej od tý řasy, ale kartáčem to dolu moc nejde. Taky sem sebral dost písku s řasou a vyhodil to zvokna.
Čichavec co míval bezbarvý fleky už je zas má, něco mu tam nesedí. Jinak vypadaj všichni spokojeně.

!!! Co sem ovšem včera při trhání řasy zas neobjevil!!!

Nymfa asivážky se jakobynic vyloupla a začala se producírovat po dně. Sem myslel, že mě vomejou. Furt je někde schovaná, člověk si myslí, že je kaput a ona zatim čeká na jaro a pak se promění v dragonfláje a odletí za sluncem. Budu muset kouknout jak to probíhá, jestli bych jí to nemoh nějak ulehčit. Má fakt výdrž. To pijavice se už asi neukážou.
Středa 2.1.2008 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Všimnul sem si že 99 procent záznamů v deníku je psanejch v pondělí, čtvrtek a pátek. Je to asi tim, že to píšu v práci většinou a ve středu prostě nemám na koníčky z nejmilejších ani pomyšlení pro samou tu...no...práci. Dneska je ale po Silvestru, kterj se mimochodem docela poved (Das Dachshundspiel 2007)a je taková pondělostředa.
Akvárko jede dobře, ryby plavou dobře, řasa u je dlouhá jak jetel a na předním skle je už 3 tejdny zaschlej chrchel. Sem hrozný prase. Postupně sem očistil od řasy kámen před filtrem a ten velkej plochej, co tvoří jeskyni hned se to projasnilo, už to bylo fak t temný, zelený. Budu muset vyčistit to zadní a boční skla a taky vyhodit písek porostlej řasou. No ale to až bůh ví kdy.....
Ta tetra, co se otáčela na bok tak dlouho, až jí to otočilo na záda zmizela a už sem jí nikdy neviděl.
Jinak mě nenapadá nic novýho převratnýho a zajímavýho, čim bych rybám udělal radost. Přece jim nebudu kupovat čokoládu.
Čtvrtek 13.12.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Jedna tetra císařská se začla předevčírem otáčet na bok, dva dny se to zhoršovalo a teď už jenom leží na dně a asi už nemá sílu furt vyrovnávat to naklánění. Ale je furt barevná a nic navenek jí neni, nevim, jestli to nemůže bejt tim, že se jí udělaly v těle bublinky z neodstátý vody. To je ale teorie abrakabaraka. Začalo to po výměně vody, ale ostatním zas nic neni. No nechávám jí po vzoru správných akvaristů na pospas přírodě a snad i ostatním rybkám, jestli budou mít chuť.
Koupil sem nový Gammarusy (larvičky ráčků nebo kýho šlaka co to je), vždycky chutnali trojúhelníkům, ale tahle várka jim zdá se nejede. Uvidíme.
Taky sem se konečně dostal k tomu strejcovýmu akvárku, ale je v horším stavu než sem čekal, sklo je poškrábaný, výztuhy sou pryč a jedna velká tabule je prasklá. Tak nevim co s nim, buď to ňák zrestauruju a nebo spíš slepim nový, což bude stejná práce a bude to nový, že. Tadyto by mohlo bejt třeba terárko nebo králíkárko pro Máju. Je to kapku větší než to moje, ale ne o moc.
Pátek 7.12.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Včera sem se odtrh od kompu a RailRoad Tycoonu 2 a vyměnil rybám 3 kýble vody, už bylo na čase. filtr byl zadělanej jako jetel, hlavně těma kuličkama(granulema), co je nikdo moc nemá rád. Koupil sem taky novej pytlík Gammarusů, z čehož maji asi největší mlasavou radost trojúhelníky. Štětečková řasa je dlouhá už 2 cm a hustá jako jetel. dá se už dobře utrhnout prstama neb se dá chytit dobře jak jetel. Oholil sem zarostlej filtr, co to šlo, docela to šlo. Taky vysokej kámen před filtrem sem oholil pomocí kartáče, ale chtělo by to ňákej tvrdší. Aj jeden kus dřívka sem zkusil očistit, ale v záhybech to moc nejde a dřevo skrábe jak jetel.
Jinak sou ryby už dost povyrostlý, včera sem zíral na čichavce, sou to ver-lyby! Topítko fachá, polystiren na víku se osvědčuje.
Končim, du na jídlo. Mám hlad jak Jetel.
Čtvrtek 29.11.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Už je to tak, tenhle víkend má dorazit akvárko č.2 od strejce. Sem moc zvědavej, jak bude vypadat a jak bude velký. Pak se rozhodnu, jestli ho dám do fachy nebo dom.
Topítko, kromě toho že je estetický a nádherný a svítí a je nádherný je taky nádherný a zatim funguje moc dobře. Má rozptyl tak 2 stupně, takže tam je 24 +-1 stupeň.
Jéé, to sem zjistil, mečounci sou agresivní na červenou laserovou tečku, kterou jim jezdim v akvárku. Chtěj si do ní kousnout a ukousnout jí hlavu, ale ona žádnou hlavu nemá a navíc je mnohem rychlejší. Tuhle tečku milujou i kočky, tuhle sem jednu kočku proháněl po pokoji asi hodinu, byla z toho úplně hotová a lovecký vášně se nedaly ukojit. maximální výskok za tečkou na dveře byl asi 1,5 metru. S rybama taková zábava nejni, ale aspoň něco.
Jinak nová řasa trochu porůstá starou řasou, tedy štětečkovou, ale neni to nijak dramatický. Všechny ryby sou spokojený, dobře a pravidelně papaj a akvárko je nádherný, děkuji.
Pondělí 19.11.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Hurá , hurá, Mejdlo se dokopalo k nákupu topítka a jeho rybičkám už nikdy nebude zimička a nechytnou ani rýmičku ani kašlíček. Shodou okolností doma dost topim, takže zatim moc neohřívá, ale to se jistě brzi změní.
Včera sem taky vylil dva škopky a vrátil dva kýble vody. Filtr byl docela zahumáčovanej. Nová řasa asi roste, ale vypadá furt stejně.
Nahoru na víko pokládám 50 mm polystiren jako izolaci, víko je dycky dost teplý, chtělo by to foukat ten teplej vzduch z podvíka do vody, to by bylo topeníčko.
Pátek 16.11.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Nastaly krušný časy, dva dny nezatopim a doma je 10 stupňů. V akvárku 20. Na to, že svítim úsporkama sem zatim bez topítka a izolace akvárka je nic moc, tak to neni tak špatný. Tuhle sem přišel z prácofachy a měli tam 19, tak sem jim tam pomaloučku nalil kýbl horký vody. Teplota se zvedla na 22, ale cejtim, že to neni nejlepší řešení :) Rez z boileru se sice usadila na dně kýblu, takže se do akva nedostala, ale určitě to nebude mít ideální složení ta voda. V tom objemu se ale jeden kýbl pro jednou ztratí. a Pancéřníčci si konečně mohli jednou pošušňat na skleněných výztuhách zespodu. Tak plný to bylo vody. No vidíte, děti, tak plný to bylo.
asi před 4 dnama sem taky vyndal pár karlovarskejch dvojčat a pár horních zrn písku porostlých tou štětečkovou řasou, abych vymyslel procel její částečný eliminace. Asi to bude tak, že to velký půjde očistit a oškrábat a písek holt pomalu sbírat zvrchu a dát tam novej. Budu muset zase vyrazit k řece na Svatošky. Samotná řasa je pořád pěkná a nejeví známky stáří. Minulej tejden sem dal na akvaristu i na http://mejdlo.rajce.idnes.cz/ ... nový aktuální fotky. Je to zelený peklo ! Asi dám tohle akvárko do práce a to další si nechám doma. Udělám ho s modrým pozadím. Modrá je dobrá.
Jo, a morej čichavec, co měl slezlou barvu se po nastěhování sytě červených mečíků nebo jak se menujou dal do gala a je zase celej modrej. To ještě asi vůbec na veřejnost neprosáklo, že Mája si koupila dva párečky Mečíků. Je to tak. Koupila si je ve Zverimexu u Tržnice asi za 20 kč jednu rybku. Moc se jim u nás líbí a pěkně zobou z hladiny. Maj strašlivý oči, ouplně červený jako celý tělo, strašlivý. A já sem si , aby mi to nebylo líto koupil misku s jakousi řasou, jemnou, tyčkovitou a zamotanou. To sem zvědavej, co předvede, za dvacku.(kč)
Pátek 2.11.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak topítko pořád nemám, ale docela topim, takže v akvárku je pořád minimálně 22 stupňů. koupil sem druhej časovač, tak teď jede vzduchovadlo po vlastní ose, zapne se chvíli ráno, odpo a pak na dvě hoďky večer. Řasa co roste, kde je světlo (tam kde ho neni dost, je úplně čisto) se spokojeně protahuje a je to ouplná zahrada, hustá, jemňoučká. Je to vážně zabydlený. Nymfu sem už nenašel ani pod tim šutrem, asi změnila stanoviště.(Stanovice). Karas docela ztmavnul. Vodu měnim tak jednou za 14 dnů a vypadá to dobře. Egerie roste zeširoka. Ta asiBacopa je kromě nejmladších výhonků obrostlá tou hustou řesou. Egerie má proti ní nějakou obranu, je úplně čistá.
Co se posledního šnekózy Měchýřovkózy týká, tak ten si nějakým způsobem zacelil úplně děravej vrcholek ulity novým vápníkem a i když má v ulitě vidět chodbičky od těch háďátek, vypadá, že přežije. Jenom se momentálně nemá s kym rozmnožovat, tak jestli to nesvede sám, tak bude muset chvíli počkat. Jinak úhyny žádný, karas prohání trojúhelníky, trojúhelníky mlaskaj po larvách ráčků a zbytek tak různě. Pořád čekám, až se ke mě dostane to strejcovo akvárko z Hořic, abych ho mohl instalovat v práci.
Pondělí 15.10.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tuhle sem měnil vodu a projížděl sem už řádně hustou "trávu" na kameni (je to jakási řasa, co roste v chomáčcích, nádherně nádherná) a vycucnul sem asi jednoho násosku pancéřníčka. Zjistil sem to , když vlítnul do odpadu. Nemoh sem už nic dělat. Neni to jistý, ale asi to byl on. Snad se z něj v kanalizaci nestane zrůda a nevrátí se pro mě ........a všechny mý kámoše.
Ta řasa se hodně rozrostla v poslední době, trochu bych to jako vědec dal za vinu tomu, že z důvodu neochlazování vody v akvárku vzduchovadlem (v pokoji je tak 18 stupňů) ho občas vypínám a asi se trochu zvýšil obsah CO2 ve vodě, což zeleným organismům vyhovuje. Těžko říct, ale vážně to rapidně zhoustlo. Je to sametový a asi 1-2 cm dlouhý a hustý a fakt hezký.
Kdyř sem čistil kámen, co zatěžuje pařez, zjistil sem, kde se schovává ta nymfa. je zalezlá na vrcholu pařezu a pomalu obrůstá tou jemnou řasou. Je tam už půl roku a vůbec kromě pár světlých okamžiků) neni vidět. Prostě tam jen tak sedí a asi medituje. Mám z toho výčitky, nevim, jestli je to normální, ale myslim, že spíš ne....jak přežívá, co žere a jestli se hodlá ještě někdy pohnout netušim.
Co se šneků týká, dva sem vyhodil z okna, poněvadž plavali u hladiny a smrděli takovým způsobem, jak to umí jenom mrtvoly. Dal sem je na dva dny do kýblu mimo akvárko, ale ani se nepohli. Jenom z nich vylezli takový miniaturní háďátka, co jim dělaly chodbičky v ulitách. Řek bych, že byly těmi vrahy! Vrchol ulit byl úplně děravej a všude byly ty tunýlky. Jeden šnek to zdáse přežil a leze po akvárku. Poslední ze šneků se pohřešuje. Podezírám ho , že mě přelstil a utek, ale kudy a kam, to nevim.
Ty malý šnečci, co se vylíhli a očividně byli na živu a motali se všude, už zmizeli. Důvody zase nevim. Prostě nejsou vidět.
Teploty sou pořád nad 22, ale budu muset koupit topítko, už sem to okukoval a bude to kolem 500 kaček. Koupil sem zas sušený ráčky, dafnie a vločky, tak maj zase větší výběr, Strašně se rozmohlo mlaskání z hladiny, hlavně "trojúhelníky", jak říká Mája skalárám, dělaj docela rambajs. Pijavici už sem dlouho neviděl, čchaves je pořád nafouklej a ten druhej dost bez barvy.
Pátek 7.9.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Co se nestalo. Tohle se stalo: konečně se zdá, že se začne měnít poměr narozených k zamřelým, potažmo nespravedlivě odsouzeným a popraveným. Včera sem měnil trochu vody a vyhazoval kytky a zahlíd sem pár pidi šnečků na kořenu a kameni. Většina vajíček, co byly na krycím skle zezhora chráněný knihou o akvaristice před žárem žárovek byla pryč, resp. vylíhlá. Halelůůůjáááá, život! Vim, zatim sou to jenom hloupý měchýřovky, který většinou zamoří, co se dá, ale i tak mám radost. Jestli budou pořád klást vajca jenom na víko a na sklo, bude to úplně snadno kontrolovatelný.
Jinak sem teda vyměnil škopek vody. Jeden kýbl rovnou z vodovodu a druhej až ráno, odstátej. Počasí je už podzimní, v pokoji je kolem 17 stupňů a v akvárku je to kolem 22. Budu muset koupit topeníčko. Víko je zavřený, jedou 3 žárovky (jedna byla vyndaná právě nad tou snůžkou vajcí).
Ten nafouklej čichavec nebo co mu je, je furt nafouklej, ale je čilej a zdá se, že mu to vůbec neva. Další čichavec, co vypadal jako naháč, už je skoro v poho, barva se mu vrátila, jenom hlava je furt nahatá a hnědá. Dvě zbylý skaláry sou fakt vobrovský, aspoň na mý poměry. Ale malej karásek je docela prohání. Pijavice se zdá v pohodě a občas se provlní akvárkem. Řasy na skle se zdaj tolik nerostou jak dřív, což má asi na svědomí těch 8 asipancéřníčků. Furt sosaj, kde se dá.
Úterý 4.9.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak co je novýho? Koupil sem si nový Pígo! I to jest v životě akvaristy velká událost. Je to Ford Fokus - kombo. Modrej, jako igelit na mým akvárku.
Ale k věci. Ta nadějná snůška vajíček jedný z měchýřovek na spodku krycího skla je velice beznadějná. Plesnivý, scvrkává se a už je to asi stejně moc dlouho. Nemám doma teď net a v práci samozřejmě jenom makám, tak to ani nemůžu zjistit, jak se to má pořádně líhnout. V každým případě se pověry o akvárku zamořeným šnekama nepotvrdili a nebo mě od toho asi chrání Ježíš, co se mi zjevil z jara.
Další pohromou je, že ani druhá malá skalárka, co jí umřel kamarád skalár nedávno to nevydržela a umřela taky. Tak nevim. Byly takový hodný a bílý. Je jich škoda. Jinak sou rybky docela čilý a pěkně vybarvený, voda je křišťálová a na kořenu se udělal nádhernej trávníček. Filtr čistim tak jednou za 14 dní a taky tak 3 kýbly vody při tý příležitosti. Už je tam dost rozjetá Egerie, tak to budu muset trochupacifikovat. Vzduchovadlo fachá super. Víko je dovřený, teplota na 24 stupních.
Mám slíbený akvárko po strejcovi, dám si ho do práce, to bude kráááása. Všichni se na něj budou chodit koukat a obdivovat ho. Musim vymyslet ňákou skříň pod to. No nic, je čas na oběd.
Středa 22.8.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Ale pak sem taky dneska ráno 22,8, objevil zespodu na krycím skle další snůšku, úplně čerstvou. Možná taky proto, že bylo sklo přiražený až k boku akvária, tak nemoh ten šnek matka najít cestu až k víku. Dal sem pryč žárovku nad nima a na sklo nad ně sem položil knížku, aby byli nový pacientí trochu chráněný před tim horkem žárovek. Odpoledne sem to kontroloval a myslim, že maj zatím největší šanci neuschnout, vylíhnout se a pak spadnout do vody, otázka, jestli je nesežerou pak ryby. Ty, co sem našel na krycím skle z minulý snůšky sem sfouknul do vody a každá rybka si je požužlala, ale asi jenom proto, že si to spletla s normálním krmením.
Pondělí 20.8.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
No, ani jedný skupině pacientů ve tvaru vajíček se moc nedaří, zdá se. Skupina, co sem jí přemístoval pod vodu je hodně pomlácená a nedělaj se v ní myslim ulity, asi to pod vodou nepude, což by vysvětlovalo, proč to kladou nad hladinu. Jestli to teda není jenom ze strachu , že je sežerou ryby. Pacienti nad vodou sou daleko tmavší a do oranžovo-žluta. Vypadaj přeschle a taky z nich asi nic nebude. Nechám to ještě, jak to je a uvidíme. Jenom sem vyměnil vodu s tou v akváriu. Asi to ve sklenici i rychleji hnije.
Objevil sem jednu snůšku vajíček schovanou na tý části víka, co nikdy se neotvírá a pod ní na krycích sklech bylo tak 50 malých ulitek mrňavých šnečků, takže se tam něco jako vylíhli, ale nespadli pak dolu na hladinu, ale na to sklo. Nevim, jestli už dopadli mrtvý jako parašutista, co umřel za letu strachy, nebo jim prostě chyběla ta vodní hladina. Rozhodně asi vlhkost jo.
Pátek 10.8.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak máme o Karase a malou bílou Skaláru míň.S Karasem to byl justiční omyl. Dostal gilotinu za něco, co neproved. Bez soudu, i když s náznakem vyšetřování. Pořídil sem 8 malých asiPancéřníčků s takovýma bílýma ťuplikama, co se přisávaj na všechno, na co přídou. Za pár dnů sem půl hodiny civěl všude kam se dalo a našel sem jenom 2. Obvinil sem toho s největší hubou, odsoudil ho k smrti a popravil. Dodnes se stydím, když jich tam najednou vidim až 7. Je to světec a je v nebi, já pudu do pekla.
Taky umřela ta skalára, ale v tom sem prsty neměl, zdálo se mi, že vyhubla a pak se opírala o dno a čichavci do ní šťouchali a druhej den , když sem přišel z práce, vyndal sem jenom bezvládný tělíčko. Kamuflovala to ale dobře, vypadala jako živá. Život je podivnej.
Šneci, co se jim ale myslim neřiká šneci zase kladou vajce.Udělal sem takovej pokus (místo, abych si přečet na netu, jak je to doopravdy) abych jim dal šanci neuschnout na víku vedle žárovek. Vzal sem 5ti litrovou sklenici od okurek a naplnil jí vodou a dal do akvária tak, aby se trochu hrdlem opírala o krycí sklo a neplavala po akváriu. Dal sem půlku vajíček na dno sklenice do vody a půlce sem udělal plovoucí plošinu a dal je na ní. Uvidíme, kterým se bude dařit líp. Sou ale strašně křehký, tak myslim, že sem je rozmačkal, aspoň ty navrchu. Asi snesou jenom gravitaci vlastní a těch několika zavěšených pod nima. A to jenom v tahu, tedy za visu.
Pondělí 30.7.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak to sem z toho jetelojelen ! Po 2 měsících se včera jen tak z ničeho nic začala po akvárku promenádovat nymfa vážky, co sem jí tam hodil s další havětí z kalužorybníčku. Fakt asi 2 měsíce sem jí neviděl a už dávno sem jí odepsal. To by mě zajímalo, kde se schovávala. Vypadá dost zblbě, jako by se probudila, klidně se nechala přejet šnekem. Pak se usadila u kořene egerie a tam zalezlá. Je trochu světlejší než kdysy, zdá se mi, ale neni to jistý. Vypadá úplně v pohodě. Sem zvědavej co bude dělat.
Taky se pořád objevuje pijavice, zvlášť, když vyměnim trochu vody. Asi už má nějaký hnízdo a chodby v písku, protože ze začátku byla vidět furt a teď už jenom málokdy.
Koupil sem si včera taky 8 (asi) pancéřníčků aneb takových malých do 3 cm přísavek, co sou parádně čilý a furt sosaj po skle i kořenu i šutrech. Jeden stál 30 kč.
Taky sem pořídil nový vzduchovadlo za 380 kč se dvěma vývodama a regulovatelným množstvím vzduchu. Fachá parádně a je dost tichý, když to neosolim naplno. Vzduchu habaděj. To starý vrátim kamarádovi a budu dělat, že funguje! ! !
Jinak sem právě vyměnil trochu vody a vytáh dost kytek, už tam byla trochu tma. Přidal sem zase 4. žárovku a se zavřeným víkem je tam kolem 25 stupňů.
Pátek 27.7.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak stejně se rozhodli i další šneci a nakladli ty svoje vajce na víko. To je samozřejmě pasé. vyschnou jak troud. Budu muset zjistit, jak to udělat, jestli se jenom bojej, že jim to sežerou ryby nebo to dávaj ven normálně..
Vrátil sem se z Chorvatska jako potápěč OWD s 9 ponory, jedním do 25 m. Cobotnice, krevety, ryby, mořský hovnaa spousta potápěčů, paráda. Nicméně sem doma zase našel bordel. Vzduchovadlo odešlo a pouštělo minimum vzduchu, když sem tam strčil prst a odrazem od prstu upravil frekvenci, tak jelo jak zblázněný, ale jinak nic moc, udělala se díra v tom gumovým zvonku, co tam žene vzduch, tak je myslim čas na nový. Taky sem našel uhynulou jednu tetru , tušim císařskou. Proč to udělala nevim. voda měla 28, tak sem jí trochu vyměnil a dolil dva kýbly studený a šlo to na 26 a něco....
Na šutru na kořenu vyrostla parádní řasa, co vypadá jak travička, husťoučká.
Poslední dobou se strašně rychle snižuje průtok filtrem, houba je čistá, ale ta keramika to chytá, zajímavý.jinak nic novýho...Jeden čichavec pořád nafouklej, ale vypadá dobře a druhej ztrácí modrou barvu a stává se naháčem. Budu muset dokoupit náký rybky, toužim po pořádným hejnu, jako v moři.
Úterý 17.7.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Šnek se rozhod a přes noc nakladl vajíčka do asi 5 cm dlouhýho chuchvalce (v průměru asi 1 cm) na alobal víka, hned vedle žárovek. Blbec. V noci je tam sice vlhko a sráží se tam trochu vody, ale přes den je to žárovkama rozpálený až hamba. Shodil sem je do vody, ale to asi taky nebude ideální, no lepit je jinam už nebudu. Ryby to ani neokusujou, čemuž se nad míru divim. No uvidíme, jedu na pár dní na potápko do Chorvatska, tak až přijedu, tak sem zvědavej, co najdu. V záhybu kořene se mi zdá bejt zalezlá náká ulita, ale budu to muset eště víc prozkoumat. Kde by se tam vzal malej šnek netušim.
Teplota vody je skoro 28 stupňů, eště to schladim kýblem vody než odjedu, ale to je v celku bez delšího užitku. Venku sou 38 stupňový vedra a v pokoji je 25. Po 14 dnech sem zas zahlíd pijavici. Čichavec je pořád stejně nafouklej a jeden je z půlky bez barvy. Tak potápění zdar.
Pátek 13.7.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak se zase našla chvilka na podělení se. Karase s nafouklým pupkem sem radši z akvárka vyndal, protože jestli lje to ňáká infekce, tak aby to nechytly ostatní rybózy. byl chvíli v karanténě, ale pak sem provedl pitvu. Ani se mi nezdálo, že byl plnej vody, spíš byl v "hrudníku" zvětšenej jeden bůhvíjakej orgán (takový pastelově tmavě červený "maso" odpředu až dozádu po obou stranách. Nevim, co to je, ale řek bych, že takhle velký by to bejt nemělo. krom toho, z něj fakt skoro žádná voda netekla, jestli vůbec nějaká, tak nevim. Myslim, že to teda nebyla vodnatost a tak sem toho čichavce , co šel do karantény s nim hodil zpátky do akvárka, co se bude dít. Nejsem přece vrah nevinných, zbytečných obětí. snad nebudu muset pak překrojit za hlavou všechny rybky. Už je to skoro 14 dnů a čichavec je pořád s pupkem , ale očividně mu to nijak zvlášť nevadí. Jenom asi tomu zbylýmu většímu karasovi je tam bez toho druhýho kapku smutno.
Jinak pijavice je tam myslim definitivně jenom jedna, občas se objeví a provlní se akvárkem nebo je přisátá v rohu. Šneci sou všichni 4, ale že by se měli k zachování druhu, to se teda nemaj. Z pod ullity jim kromě hlavy s tykadlama a tak vylejzá dost velkej chobot, jehož význam mi zatím neni znám. Vypadá moc zajímavě. Často lezou i po krycích sklech, ven je to doufám nenapadne.
Teplota je stabilně kolem 23-24 stupňů, protože venku je kolem 18. Víko je dovřený a svítí všechny úsporný žárovky. Kytky sou furt v poho, Egerie roste rychle, tak jí občas tytahám. Už ale neroste s tak širokýma a dlouhýma listama, je celá taková drobnější. Možná je to tou větší teplotou a nebo taky tim, že už tolik nekrmim, takže voda neni tak výživná. Ani filtr už se moc nezadělává, houbička skoro vůbec, spíš ty keramický čočky v pytliku.
Voda je pořád čistá a řasy, když nepočítám čištění skla jednou za 14 dnů, sou úplně v klidu, žádný extrémy. Když sem zakládal akvárko, všude sem čet, že se dycky přemnoží a voda je kalná a tak, ale očividně se to neděje, když mi teda třeba do akvárka neskočí lev, jako onehdá. Možná je to tim silným filtrem (4* za hodinu). No jo, tak jo....
Pondělí 25.6.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
A taky asi bude velice optimální nechat odstávat vodu, protože i když je varská asi ozařovaná a chlorovaná jenom občas preventivně, stejně sou ráno v kýblu bublinky. Když vyměnim tak 1/4 vody, na skle akvárka se žádný bublinky nedělaj. No asi je to stejně lepčí odtátý. Budu se tudíž snažit. Jeden karas a jeden čichavec sou podivně nafouklý. Jinak ale nikdo, tak nevim, čim to je. Snad ne tou neodstátou vodou. Jestli to neni obdoba zácpy. Karasovi už za hlavou odstávaj šupiny, jak je nafouklej, přežráním to asi nebude. Jinak ale vypadá zdravě, šupiny lesklý, ploutve parádní. Doufám, že zbůhdarma jednou nepraskne!
Taky eště jeden čichavec má podivnou nemoc, ztrácí se mu z hlavy a spodku břicha modrý zabarvení, jakoby v šupinkách se odlupuje. Pod tim je takovej červenej, což je možná normální krevní řečiště, ale nevypadá to moc fajn.
Koupil sem další nálož vloček a taky moc fajn sušený červy. To po zkušenosti s plechovkou tuňáka, co byla 14 dní v kuchyni na lince poloprázdná. Pak sem do ní nakouk a to hemžení bylo interesantní. Tučný bílý červy, jeden na druhým. Tak sem jich pár hodil do akvárka a docela měli i úspěch. Dal sem tu plechovku za okno a ještě párkrát z ní nakrmil, ale pak sem jednoho dne přišel a kromě kuliček čehosi nebylo v plechovce nic. Jak se objevili, tak zmizli. No tak sem rybkám koupil aspoň sušený. Když je sypu do vody, nejradši bych si dal taky.
Pijavice se objevuje jednou za tejden, asi už má v písku chodby nebo co, šneci se zdaj , že vyrostli, ale mladý, co by mi příjemně zamořili akvárko nikde...
Pátek 8.6.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
No jo, tak optimální bude po všech experimentech stejně asi to, co sem se dočet už někdy na začátku loni na podzim....vyměnit tak 1/4 vody jednou za tejden, vypínat při krmení filtr, i když to vypadá, že se tam moc nedostane, krmit málo a víckrát. Voda ňák nesmrdí, i když je tam docela teplo, normálně kolem těch 23 - 24 stupňů a když je venku pařák , tak až do 26.
Jinak čolci se naučili docela slušně lízt po skle a dva zmizeli bůhví kam, asi uschli někde za skříní, protože ve vaně nebyli, to samí žabky, co se vylíhli z pulců, prostě zmizeli a sou fuč a padla. No jo no, čupky jedny. Zbylý dva čolky, teda, co to kecám, draky ! sem hodil do misky a s Májou je odvez zpátky ke kalužorybníku , kde sem si je pučil. Samička si to namířila do vody a sameček od vody. Bylo to těžký loučení, měl sem a mám je pořád moc rád, sou to sympaťáci.
Takže zbyly pijavice a to nevim kolik, ale vídám jenom jednu vždycky, vypadaj v pohodě, ale těžko říct, jestli jim to akvárko vyhovuje. No a pak ty akvarijní rybičky, ty sou v pohodě pořád, čichavci trošku dotíraj občas na ostatní, ale jinak je to ok. Jedna čichavka je ňáká baculatá už dlouho, eslipak ona nebude mít mlaďasy, cože?
Tak to by asi tak bylo všechno, nic moc se teda neděje novýho, poněvadž neni moc času vymejšlet nový expeRTrimenty....snad časem se něco vyskytne, co takhle jedna dvě bojovnice, co?
Úterý 29.5.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak sem včera zase vyměnil asi čtvrtinu vody a vysál pár cuckohnusů. Filtr je ale dycky docela čistej, protože to všechno vysbíraj a taky se mi občas zadaří vypnout při krmení filtr.
Objevil se potápník, nechápu, kde se tam furt skrejvá, už sem ho neviděl asi 14 dnů. Hned se mi ho povedlo vyfotit, ale je dost malej a tmavej. Z pulců, co měli velkou hlavu sou malý žabičky, co maj malou hlavu, ocas je už jenom takovej výběžek. furt vysedávaj na ostrůvku, ale plavat uměj taky... Nymfu už sem taky neviděl a ta mrtvá schránka, co tam plavala už je jak papír, za chvílli zmizne úplně.
Jinak se nic moc neděje, krmim vločkama, dafniema, larvama pakomárů a taky junior práškem...svítí 3 žárovky, voda má kolem 25 - 26 stupňů, úplně čistá.
JO !!! pak že se nic neděje. Když sem to fotil, tak se na fotce číslo 77 (to je muj rok narození) zjevil Mistr Džízs. fotka je Galerii, je to zázrak a beru to jako požehnání mojemu akvárku..HALE LŮŮŮŮJA, HALE LŮŮŮŮJA MARIJÁÁÁÁ
Pátek 25.5.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Včera sem udělal asi 150 fotek a dneska sem z nich vybral ty nejlepčí a dal je na Rajče.net , pozdějc je pošlu i na akvaristu.
Ukázalo se, že z pulce, se během pár dnů stala malá žabička s ocasem, co už má silný nohy a skáče. fakt asi během 4 dnů. Z kulatý hlavy hranatá, nohy brutálně zelílily a ocas se pomalu zkracuje. Jednoho sem nafotil, ale toho druhýho sem nezahlíd.
Taky sem objevil mrtvou znakoplavku, samozdřejmě bez hlavy, ta je zdá se pochoutkou, ale jinak krovky i tělíčko docela zachovalý, uvelebený v krásný plísni. Po modelingu sem jí vyhodil z akvárka. Taky se objevila mrtvá nymfa asivážky, samo, že bezhlavá a v podstatě jenom krunýř, mohla se tudíž jenom svlíknout a ne hned najust umřít. Taky postála modelem.
Největším překvapením byla živá nymfa asivážky, která taky postála modelem. Je asi 2 cm dlouhá a vůbec se nesnažila utýct, jenom, když sem jí nadzved nad vodu, tak zdrhla zpátky.
Když do akvárka nasypu krmení, tak po chvilce vylezou taky pijavice, který sou zalezlí v písku. asi by radši bahno, ale bohužel...čistá domácnost.
Šnekům se daří zdá se dobře. Ryby taky vypadaj v poho. Večer tam furt někdo skáče na hladinu, tak nevim, jestli karasové trochu neloví.
Voda má 25-26 stupňů, budu to zas muset přichladit pár kýblama studený vody, taky kvůli těm dusičnanům.
Pondělí 21.5.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak sem vyměnil asi třetinu vody a celý akvárko očividně ožilo, šneci vyrazili a 3 z nich už maj za sebou aspoň půl metru, neuvěřitelný! A jednoho teďkonc sebral proud z filtru a už se točí, už se mele u hladiny jako čamrda, a to je vám podívaná, až se za břicho popadám, no jako káča dřevěná se točí, to by se děti smály, jémine! ! !
I nejstatnější drak se vrhnul z ostrůvku do vody a zápasí z proudem jako rytíř. To je vám pohádka, to by měla Babička radost na Starým Bělidle. A Karel Čapek taky.
Objevila se i třetí, malá - asi 3 cm , pijavice, která taky vylezla z písku se kouknout, co se děje. Velká našla krunýř z nymfy a dojedla, co zbylo, jako by ho chtěla roztrhnout....roztrhnout a ... a ... no , roztrhnout.
A na kytkách se dělaj bublinky. (jako malý perly)
Neděle 20.5.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak dokončim, co sem nedokončil....
Teplota v akvárku je na 23 a je to zdá se akorát, aspoň rybám se to líbí. Znakoplavka se na granule ani na vločky ani na Mikro Pet prášek nenaučila a když jí došli potápníčci, tak umřela. Jednoho sem teda viděl ještě asi před dvouma dnama, ale teď už ani ne. Pijavicím se daří dobře, sou pořád stejně tlustý a furt cestujou po akvárku, lezou i nad hladinou, ale moc jim to tam nedrží, takže sou zatim vevnitř. "Draci" si moc oblíbili dřevěnej ostrůvek, co je zaklíněnej v kytkách. vyšrouboval sem jim nad nim žárovku, aby se neupekli. Zdá se , že se dost nudí. Samcům splaskla hříva, nikdy sem neviděl, co žerou, asi se krmí v noci. Šneci sou taky líný, nikam se moc neženou, většinou sou zalezlý doma, takže sklo moc neočistěj, sem zvědavej, jestli se rozmnožej nebo co. Z jednoho koukalo dost slizu, asi se nemaj moc dobře. Počítám, že to bude těma dusičnama, furt je jich tam mrtě a startér tudíž nezabral, budu muset zkusit něco jinýho. Pulci sou docela čilý. Zdá se, že rostou, jo, koukám, že už maj půl centimetrový nohy a dlouží se jim ocas. Nymfy asivážek už vidět nejsou, řek bych, že si je dali karasi.I ta malá mrtvá plotička, co měla tak precizně vykuchaný přicho zmizela.
Ta kytka z přehrady se uchytla dobře, listy má zelený a dorostla až ke sklu, nevim, co bude dělat teď.Egerie pořát v chuchvalci, tý se daří báječně. I ta bacopa je v pohodě.
Pátek 18.5.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
Tak už sme zase dlouho nepsali , že. kamarádi sou nervézní, esli prej se jako něco neděje a todleto a támleto a kdesy cosy, tedy kozy. Tak v podstatě se toho stalo docela dost. Už je to tři měsíce, co sem nepodal raport, tak aspoň stručně.
Od tatíka sem dostal z Bečovskýho rybníka nějaký karásky a línky a hrouzky a jednu maličkou plotičku, tak sem je aklimatizoval a měli se docela dobře, ale to bylo někdy koncem března a byla zima. jak se ale v dubnu vyčasilo, teplota v akvárku šla nahoru a jak to dosáhlo 24 stupňů, tak se hrouzani začli opírat o kytky a pak i otáčet břichama vzhůru, chladil sem to každej den kýblem ledový vody, takže asi o stupeň dolu, ale to se nedá udržet, takže sem nakonec přistoupil k jejich vydědění a všechny velký karase a líny komplet sem s pusou navrátil do rybníka, jak se jede na Tepličku ze Stanovic. Bylo tam žab a spousta havěti, zdá se, že se tam o to někdo stará. Pá pá.
Ještě se musim jen tak z historicko archivních důvodů zmínit o malý komplikaci, kdy se mi do akvárka nepozorovaně vplížil lev (jo LEV, stačil sem ho i vyfotit, viz sekce Lev v akvárku)a odnesla to jedna malá plotice, protože ten lev už netrefil ven a do rána se rozpustil.
No a pak my teda zbyli v akva dva malý karasi kolem 7 cm a jeden miniaturní asi 2,5 cm dlouhej. No a k tomu ještě ty akvarijní , co přezili velký karase nenažraný nebo kdo je to tam pomalu ládoval. sou to 4 Parmičky Pětipruhý, 2 Tetry Průhledný a to je asi všechno. 10 neonek se tedy pořád pohřešuje, ale myslim, že naděje, že se někde schovávaj je mizivá. Kořen sem totiž vyndal a vydrhnul kartáčem, protože už dost zarůstal řasou, ale vůbec nic jeho záhyby neschovávaly.
No a tak bylo akvárko tak trochu pustý. Nevim proč, snad se tam uprd ten lev, ale najednou bylo v akvárku dusičnanů nehorázně, i když dusitany žádný. postupem tejdne sem tam nalil jeden 75 ml startér a už se to zdá v pohodě. Protože to bylo ale fakt pustý, tak sem si jednu cestou z práce koupil v interšpáru nebo Tesku 12 rybek. 4 Tetry císařský, 4 Čichavce modrý a 4 skáláry bůhvíjaký. Všem se u mě moc líbí a jelikož už je teď voda pořád kolem 23 stupňů, sou i pěkně vybarvený a dováděj. Koupil sem takový práškový krmení pro juniory Micro Pet - Diana - a to jim moc chutná.
Minulej tejden sem udělal výlet do rybníčkokaluže směrem na Cihelny se síťkou a kýblem a v pořádně smrdutý vodě nebo spíš bahně sem projížděl dno a bral si , co se mi zlíbilo. Vždyť u mě bude všem dobře. Taky sem měl 3 klíšťata, ale ty sem nechtěl, tak sem je rozmáčk. Nakonec sem do akvárka pustil jednu znakoplavku, asi dva potápníčky (na těch si ale znakoplavka pěkně pochutnala) dvě asi 10 cm pijavice, ty sou fakt parádní, jak se vlněj jak úhoři akvárkem, sou sympa. pak taky nějaký nymfy vážek či čeho, ale ty postupně mizej, asi si je dávaj ty karásci a možná i znakoplavka. A pak taky dva "draky" i se samičkama, ale ty pustim.
Taky sem byl pytlačit na přehradě s čeřenem a chytil sem 4 pidi plotičky, ale asi na ně je ta voda už moc teplá nebo vůbec netušim, vypadali dobře, ale do rána byly břichem vzhůru, jedna už teda ani břicho neměla, byla nádherně vykuchaná, i hlavu měla ožužlanou.
Tak jo, tak zas příště...frčim na skálu....
Sobota 3.2.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
- včera sem přidal zase pár nových starých fotek, co sem naskenoval z Nikonu někdy z vánoc...ještě zbývá jeden nedofocenej film, na kterým je potápník, tak doufám, že se povedou
- vyčistil sem kotel, takže se občas dostanu v pokoji na teplotu 20 stupňů a jelikož byl teď kryt dovřenej, je teplota 21. Musel sem ho zas podložit, aby to větralo....
- další úsporná žárovka vykysla, 6 000 hodin teda eště nenasvítila...tak mám jenom 3....takže dohromady 41 W, to neni moc
-předevčírem sem vyměnil 30 l vody, rovnou z vodovodu, jelikož ve Varech se prej voda nechloruje, ale ozařuje...takže je to v poho
- taky sem vyčistil houbičku a keramiku ve filtru a setřel už dost silnou vrstvu řasy ze skel
- řasa co už dost pokrejvala kámen schovky mizí, asi to okusujou ryby a taky tam byla dost zima, tak se růst zpomalil, i kořen pokrejvající se zeleným povlakem je čístej
Středa 31.1.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-tak sem dneska konečně přidal pár fotek, i když dost hrubých....hned jak sem začal s focením, tak vyplivla baterka, s čimž se nedalo zhola nic dělat...
-jinak je všechno při starým, ryby plavou břichem dolu a kytky se vytahujou a zaplňujou akvárko, hlavně Egerie..
-řasa je docela v útlumu, nevim, jestli je to tou zimou..je tam kolem 17 stupňů
-krmim vločkama
-filtr sem nečistil už asi 3 tejdny, takže proud vody se , i díky kytkám, docela snížil, voda je ale pořád čistá a jelikož mám už magnety, tak je čistý i sklo, za což se chválim.....
Pondělí 22.1.2007 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
- tak k dnešnímu dni vkládám příspěvek pro jednoho moc dobrýho kamaráda, kterej kdysi akvaristou byl, ale dneska už se zajímá vojinýryby. Těší mě jeho zájem a tak napíšu, jak se moje rybičky maji, třeba ho to zase navnadí a dá se zas na akvaristiku (a sebere mi zapůjčený vzduchovadlo)
- pořád sem se nák nedostal k digitálu, tak nejsou nový fotky a ty co sou tam dneska sou jenom bledá mlhavá minulost
-pořád jsou v akvárku 2 líni a 3 karasy, z kytek..Egerie, která se rozrůstá nádherně, pak ňáký Bacopy a ještě cosy malýho podobnýho Egerii z tý stoky u rybníku u Toužimi. Jo a taky ty kytky na kořenu, ty se maj taky docela dobře..i když.....
-Kromě Egerie sou všechny kytky takový žlutozelený a maj malý listy. Třeba v tý stoce byla ta podobná Egerii hnědá a tak třikrát větší listy měla než teď, kdy je jasně čistě zelená, ale pidi. Kytky z příkopu z Hůrky za Hlinkama neskutečně vytáhly až k hladině (45 cm) z původních max.15 cm, což ale asi nedaly a nebo tomu dost pomohly ryby, protože nade dnem pomalu uhnily a nakonec tam neni nic. Takhle zmizely už asi 3 kytky. Asi je blbý spektrum žárovek, podle mě toho teď v zimě venku o moc víc nenachytaly od slunce, svítim skoro 12 hod, takže spíš vyměnit žárovky.
- jinak moc netopim, takže žárovky udržujou teplotu kolem 16 stupňů, ryby moc nežerou (ani moc neni co, páč vločky došly), občas jim dám pár žížal, sušený larvy pakomára a dafnie. Kromě žížal ale všechno plave a zůstává toho dost nad hladinou na skle a hnije to tam. Teď mi v Tescu prodali žrádlo, co prej neplave, ale taky plave....takže 200 kč out of the window....snad až budou zas čudly u hladiny.
- vodu ani moc neměnim, tak 30 l za 14 dnů a vyčistit filtr, ale je pořád průzračná...
-usídlila se mi tam jakásy řasa, co dělá povlaky, ale moc se jí nedaří, asi je moc zima...taky skla se tak za 14 dnů potáhnou trochu řasou, ale koupil sem magnetickou stěrku, takže to de rychle dolu a je to křištálová studánka...ach..
Úterý 19.12.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-včera sem vyměnil 30 l vody, vyčistil filtr, vyndal mrtví kytky a utřel houbičkou šutr a sklo os řas, už bylo na čase, filtr byl plnej hnědý srajdy
-co chodim zas do práce, krmim ráno v 7 a pak večer, když přídu kolem 6, asi jim to nevadí
-ty uzoučký egerie, co nejsou egerie taky rostou krásně zeleně namísto černohnědý barvy z tý stoky u Toužimi, rašej nový oddenky, ale ryby ty starý hnědý listy okusujou
-echynodorusy se vytahujou, že už to asi víc nejde, asi chtěj vykvést, starý listy maj černý skvrny a sou zarostlí řasou
-jinak všichni zdá se spokojený, líni maj oba tiky, asi se nakazili navzájem, nebo je to ted známka vyšší společnosti
Čtvrtek 7.12.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-přitáh sem další kytky z rybníka pod Toužimí, taková trojlistá egerie (tu sem našel v přítoku-nepřítoku horního rybníku, voda bílá až žlutá, humus...rostlina je takovámenší a hustá docela), jednu mrkvo-echinodoru-asi, pak jakýsy bakopy a pak jednu, co se podobá tý na kořen, ale není z kořenů, má tlustej kořeno-odenek, tak uvidíme
-jinak ráno se v akváriu už nezahlíd ani jeden hmyzík, co sem tam včera nasadil….všechno vyzobaly ryby..teda kromě tý nymfy asi-vážky
-v kýblu sem objevil ještě jednu nymfo-vážku, tak sem jí tam šoupnul a taky jednoho šneka (měl zevnitř ulity takový černý tečky, doufám nějaká hrubonemoc, zvenku je černo-šedě tygrovnej)
-musel sem znova zasadit mrkev, protože jí ty bukvice karasy vytrhli, začínaj se nějak zajímat o kytky
-jelikož sem ani dneska netopil a víko je nadzvedlý a pootevřený…teplota je na 21 furt i když v pokoji je max 18
-ty ryby asi ty kytky budou tahat tak dlouho, dokud na nich bude cosy z rybníka, co ožužlávaj
-je tam už 10 druhů kytek (a 2 druhy ryb :) )
Středa 6.12.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-výměna asi 30 l vody…..teplota skoro na 23 stupních, tak sem tam lil studenou, ale srazil sem to jenom na 22
-rám osvětlení sem zvednul ze skla akvárka na dřevěný hranůlky, aby to proudilo a odvádělo teplo od žárovek, netopil sem, ale stejně to žárovky uhřejou
-z jezírka cestou na Cihelny sem nachytal síťkou hmyzy a naházel je do akvárka po asi 4 h aklimatizaci, 4 znakoplavky, asi 6 potápníků dvouskvrných a ňáký larvální stádia čehosi, líni měli očividně chuť na znakoplavky a chmatali po nich už za světla, sem zvědavej na ráno
-nejmenší karas rád zkouší kyky a trhá a škube, ty na kořenu to asi nastihnou zakořenit
-taky je tam jedna jakoby znakoplavka, co neplave naznak a jedna asi 3 cm dlouhá nymfa čehosi, snad vážky…ta se zatím schovává pod kořenem, jedna znakoplavka to zabalila u vzduchovadla….asi už si jí dal línek
-jinak ty kytky, co sem zasdil včera, kromě těch na kořen zatím odolávaj a sou na svým místě
-malý potápníci se snažej vylézt na vzduch, ale klouže to
-egerie vyrážej nový odnože
-voda z jezírka je dost kyselá( pod stupnici testu) a tvrdosti sou taky nízko
Úterý 5.12.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-kytky z kořene ráno všechny vyrvaný…asi to nepude…sice sem to zasadil, ale
-k obědu byly žížaly, karasy si dali a potápník se nechal i vyfotit
-kytky se krásně vyčistily, sou sitě zelený, ty starý echinodorusy se ale strašně vytahujou ve stoncích
-potápník, když ho vyndám na vzduch, smrdí jak tutanchámon, doufám, že to je jenom na obranu
-taky sem vyčistil sklo houbičkou od asiřasy a vyndal pár žlutých listů
-voda se mi zdá strašně zakalená takovýma miniaturníma částečkama žrádla a tak…filtr je nějakej divnej
Pondělí 4.12.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-výměna 40 litrů vody a vyprání houby z filtru dal sem studenou vodu, takže teplota klesla o asi 1,5 stupně
-ryby docela ožily, zdá se
-zasazení nových kytek z rybníka nad Bečovem….jedna malá Bacopa, 4 cosi na kořen, 2 velký….
-nafotil sem potápníka a taky celkově akva s pozadím s fotkou
-svítim 4 žárovkama a nechávám pootevřený víko, voda má 21 - 22
-krmení 3* denně vločkama, vzduchování skoro naplno
Neděle 3.12.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-dusitany na nule, tvrdost GH kolem 10, KH kolem 3, jenom kyselost pořád asi pod 6,4
Čtvrtek 30.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-to pozadí je kapku umělý a světlý, myslim, že tam dlouho nebude
-dusitany definitivně na ústupy…..kolem 0,1 mg/l
-jeden lín, i když žere má furt ty tiky….asi je to už nastálo
-ty kytky z příkopu se menujou pravděpodobně Echinodorus Grandifolius
Středa 29.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-koupil sem v akvaristice foto-pozadí s kořenem a trávou, vypadá to docela útulně i když ideál to není
-vyměnil sem asi 30 litrů starý vody za 20 l nový vody, vyčistil filtr (houbička v něm je podle mě napytel, protože nepřiléhá až k nasávacím otvorům a voda proudí trochu i kolem ní) , vybral sem pár zežloutlých listů kytek a zasadil vytrženou kytku, do filtru sem nakapal trochu Nitrivecu
-sundal sem šutr ze vzduchovacího kamínku, takže máme zase malý bublinky, zezadu akvárka sem za tapetu dal 2ku polystiren proti teplu z komínovýho průduchu ve zdi
-krmim vločkama a karasy žerou jak divý…i líni se pokoušej, ale sou tak pomalý, že se dostanou jenom k pidivločkám…až dostanou pořádnej hlad, tak snad zrychlej
-kdyř zhasnou světla v akvárku všichni plavou všude…..jinak sou dost stydlivý
-ty uliťáky, co sem tam nasadil před pár dnama ze sklenice, tušim co zbylo z příkopu od silnice se rozutekli po akvárku a jenom o jednom vim, že je v rohu na skle
-rozlepil se jeden roh dřevěnýho rámu osvětlení…zatím izolepou
-dusitany se úspěšně daří potlačovat…..testy se blíží k 0,1 mg/l
Úterý 28.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-tak sem v minulých dnech měřil dusitany a dusičnany a pomalu se zdá, že to klesá….dusitany kolem 0,25 mg/l a dusičnany klesly pod 20 mg/l
-při těch pár rybách co tam je se mi ale zdá, že to všechno hnití bude z toho pařezu, doufám, že se to nějak zastaví nebo aspoň vykompenzuje těma bakteriema ana nastartování filtru, co odbourávaj právě produkty rozkladu
-celkově sem do akvária nalil 50 ml biostartéru Nitrivec -sera na začátek 20 a pak každej den ještě 10 ml
-karasy se maj k světu a žerou a s… o 106, hrabou a probíraj písek a vločky, co jim hodim dvakrát denně hned zblajznou, zdá se mi, že trochu ztmavnuli, což je asi dobře
-líni sou stydlivější, jeden se schovává za kořenem a šmejdí jenom, když nejsem v dohledu a když je tma, občas možná něco zobne, druhej je mimo víc a věčně je ve schovce pod šutrem, má takový podivný tiky..hlava mu trhá nastranu….asi příznaky tý nedávný otravy....zdá se, že vůbec nežere
-potápník se zdá v pohodě, je čilej o vyjíždí na výlety po akvárku, jenom se mi zdá, že mu žlutej proužek lemu na krovkách jaksi na pár místech ztrácí, co ale žere, jestli uloví nákou tu mrtvožížalu, co nezblajzli karasy, nevim….aktivní je hlavně večer, určitě by se zas rád prolítnul, chtělo by to k němu paní Potápníkovou vroubenou
-kytky sou docela v pohodě a vypadaj všechny, že se uchytí…egerie zase vyhání a zbytek jakžtakž taky ….starý listy žloutnou a ty nový mladý už sou sytě zelený…..doufám, že po výměně vody zas nezačnou žloutnout
-voda se mi zdá trochu smrdí….rozhodně to není jak z vodovodu bez zápachu
-GH= 10 KH= 2 ph menší než 6,4 bych řek
-čet sem, že v kyselý vodě sou ty dusíkatý látky kapku míň nebezpečný…já jí mám kyselou, tak sakra…
-jinak sem byl o víkendu v Krkonoších 3 dny a všechny sem v podělí našel živý….no hurá
Čtvrtek 23.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-tak se věci staly………
-v neděli 19.11. sem dorazil kolem 10 večer z Alp a něco v pokoji pěkně smrdělo……akvárko
-chcíply 2 metry ryb, zbyly 3 karasy a 3 líni (jeden lín chcípnul ještě do rána)
-potápník vesele okusoval mrtvoly, který plavaly celým akvárkem, u dna přežívali líni a karasy…..asi neskutečně odolný ryby
-voda smrděla neskutečně a byla zakalená, filtr běžel, vzduchovadlo běželo se světlem
-vylovil sem síťkou mrtvoly a vodu postupně odpouštěl a vylejval, fakt smrad…..pak sem do kýblů s odstátou vodou, co sem necal před odjezdem přendal kytky, kterým očividně nic moc nebylo a přidal k nim potápníka, kterej asi jelikož dejchá vzduch byl taky v pohodě
-do druhýho kýblu sem vylovil živých 6 ryb a dal jim tam vzduchovadlo…nechal sem jim zkaženou vodu z akvárka a dolil čistou v poměru 1:1, aby nedostaly šok…..
-písek sem vyndal lopatkou na smetí a celý akvárko umyl v koupelně mejdlovou vodou a napustil do půlky vodovodní vodou , aby do rána vyprchal chlor
-v pondělí ráno sem vypral písek, hodil ho do vody a osadil vydrhnutý kameny a kořen a doosadil ty kytky (pořád 5 druhů) a pustil filtr
-odpoledne sem tam frknul zbylých 5 ryb (očividně toho měli dost, líni měli sytě zelený žábry, řek bych, že to je příznak tý otravy) jeden karas se mi zdá úplně zesvětlal
-v úterý sem pak dolil ještě 2 10-l kýbly odstátý vody a jelikož sem zas zatopil, voda se ohřála na asi 20 stupnů z asi 15 o víkendu
-jak to vidim já, tak příčiny týhle pohromy byly jasně v otravě dusitanama nebo amoniakem, fakt smůla, že mi to fachalo celých skoro 14 dnů a začlo se to kazit v den odjezdu ( to je kurva smůla), chyba byla, že sem netušil že to je takovej problém ten dusík a že to může přijít tak narychlo
-měl sem rozhodně ale měřit dusitany a dusičnany a bejval bych to zjistil (hlavně že sem tam furt strkal lakmusový papírky a tvrdost), taky sem měl vyměnit aspoň půlku vody než sem jel a kdybych tušil to nebezpečí, dal bych do filtru startér na odbourávání dusitanů a vzduch bych nedával jeno přes den se světlem, ale permanentně....udělat tyhle věci, myslim, že bych se vrátil a bylo by to ok
-bylo tam moc ryb a ted je jich tam málo
-potápník z toho kýblu v noci utek a lítal jak helikoptéra po pokoji, ráno sem ho našel na zácloně, pak přez den někde pobíhal a navečer akorát přilez, tak sem ho hodil zas do akvárka
-dneska (čt) sem koupil a udělal testy na ty dusitany….po 3 dnech od totální výměny akvária sou dusitany víc jak 0,3 mg/l a dusičnany víc jak 20 mg/l při pH kolem 6,4 a KH kolem 3 a GH kolem 4. při 5 rybách se mi zdá, že hnije ten kořen, kterej to otravuje ale možná taky ne...
-hodil sem tam odpoledne pár žížal a karasy si je dali, líni sou furt mimo, potápník se zdá v pohodě
Čtvrtek 16.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-ráno sem nachytal potápníka se slunkou v kusadlech, právě jí okusoval hlavu, je to frajer
-hodil sem jim pár žížal z hneje, protože včera tam jednu všichni okusovali, ale moc se k nim nemaj
-doufám, že krmítko bude fachat
-další slunka je břichem vzhůru, nevim, co je příčinou, vypadá nepoškozeně
-věci se ZAČÍNAJ DÍT a já musim do Alp…sem zvědavej, co tu najdu za 4 dny
Středa 15.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-když sem přijel večer z Kozelky, slunky byly po celým akvárku a strašně uvolněný, to znamenalo jenom jedno…okoun to vzdal
-přidělal sem do akvárka to krmítko, tak sem zvědavej….vločky musim nadrtit, jinak se nevysype ani jedna….je to systém na dvě věci
-kytky rostou, pár listů tu a tam odešlo, ale jinak všech 5 druhů přežívá celkem v pohodě
Úterý 14.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-měřil sem: pH=6,4 (níž už není stupnice) KH=0-3 a GH=0 tak se mi zdá, že je to trochu mněký :)
-koupil sem krmítko neb ve čtvrtek jedu na pár dnů pryč, tak uvidíme
-taky sem nainstaloval žárovku měsíčního světla (40W), ale je to dost slabý nato, že to mám skoro nad vodou, není toho moc vidět
-taky pro osazenstvo dna krmim vločkama (GOLD - pet dajana) padaj rychle dolu
-kytky rostou, ale asi trochu s chlorézou
Pondělí 13.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-kytky z potoka vyrvaly plotice i s kořenama hodně z písku a taky se mi zdá, že maj chlorozu, i ostatní kytky trochu ztrácej zeleň
-celej den se ale nebyl doma, takže jinak nic novýho
Neděle 12.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-zasadil sem další kytky, ty z příkopu, jedna je asi Bacopa Monnieri a ta další ještě nevim, sou kolem 15 cm vysoký, jeden srdčitej lístek na stonku dycky…
-Egeria densa je po vyčištění filtru trochu v krizi, zežloutla a pěkně zelený sou jenom nově rostoucí výhonky, ktarých je ale dost, takže….
-hrouzci už se ládujou neskutečně, strašně ožili a šmejděj po celým akvárku, plotice už taky občas něco zobnou, jenom ty líni sou líný a aspoň za světla nic nedělaj, jenom čuměj ze schovek
-krmim sušený pakomáří larvy a dafnie, hodně toho spadá i na dno
-přidal sem eště jednu 20 W žárovku, takže levá půlka s kytkama má 37 W ůsporných žárovek, pravá půlky s kořenem je pořád schovka
Sobota 11.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-na výletě sem u silnice v zavodněným příkopu uzmul další 2 druhy kytek a taky mech a v kýblu, co tam ležel poblíž sem je dopravil dom a zahájil aklimatizaci a dezinfikaci (preventin)
-zasdil sem do akvárka dva druhy kytek , co sem včera našel v Dražovským potoce, jenom ty kořeny se trochu nevešli do písku a trčej, tak uvidíme, ta jedna kytka voní jak salát nebo tak něco
-taky sem tam hodil 4 vodoměrky a do jednoho rohu ňáký hmyzoidy taky z potoka, pak se tam ale ochomejtal okoun, tak nevim esi eště sou
-schovku ze všerejška obývá přes den lín a pak občas hrouzci mrňavci a malá plotice, potápník pořád čilej
-musim pořídit nějaký klíče na určování kytek a hmyzu
Pátek 10.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-dneska sem udělal prezenčku na akvarista.cz
-Jirka mi vyfotil akvárko, tak sem pár fotek poslal na net, ale budem to muset ještě nafotit až to vylepčim a taky zlepšit techniku :)
-udělal sem výpravu na Dražovskej potok za šutrama a přitáh sem i pár kytek a hmyzu, co sem objevil pod kamenama, možná nějaký šoupnu do akvárka
-večer sem je uvařil, ty kameny a pak je šoupnul do vody…při tý příležitosti sem trochu poupravil akvárko :
-urobil som novů schovku, přidal sem pár velkých kamenů
-vyndal sem tu druhou kytku, co nevim její jméno, byla kapku zařasená a barva mdlá až umrlčí, zbyla egeria densa, raší a vysílá odenky tušim kořenů
-vylovil sem tu největší plotici, pořád je ale ryb až dost….byla to premiéra nový síťky, osvědčila se výborně
-znova sem musel zahrabat a zatížit hadičku vzduchovadla, sem zvědavej, jak dlouho to vydrží
-malý hrouzci, nevim jestli všichni 3už ládujoularvy co spadnou na dno a šmejděj….nová skrýš dělá divy, dno je členitý, to se jim asi líbí
-slunky maj očividně radši larvy pakomárů než dafnie
-taky sem vyčistil filtr, sebral plesnivý cizrny a pár kousků žížal nabobtnalých, očistil zevnitř houbičkou přední sklo
Čtvrtek 9.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-dneska sem byl od rána v Bečově, dělali sme dřevo, takže sem jim ráno nasypal sušený larvy a nerozsvěcel sem
-večer v 7 sem jim nakrájel na zkoušku pár žížal z hnoje, ale ani se jich nedotkli, hlad rozhodně nemaj sem zvědavej, kdy se aklimatizujou, aby to stihli před smrtí
-dole v písku je spousta larev pakomárů a kousky všeličeho, což se projevuje při líních záchvatech, ale docela rychle se to zas usazuje
-3 cizrny na dně sou v chomáčku bílý plísně, ted sem zvědavej, co žížaly…..asi začnou taky rychle hnít
-egeria densa přežívá pod jedinou žárovkou docela dobře, zdá se že živin ve vodě je i přes filtrování 1000 litrů za sekundu dost….ta druhá je trochu pokrytá řasou a nevede se jí asi tak dobře
-budu muset taky vybrat starý odumřelý kusy egerie
-potápník nevim jestli drží půst nebo ne, ale zatím se pořád plave nadechovat a občas udělá okružní jízdu kolem akvária
-rozhod sem se přidat ňákou kytku z rybníku….
-teplota 20
-jinak je voda úplně průzračná, když zrovna není po amoku zvýřená
-myslim, že nasávání filtru je kapku ucpaný všim možným a tak se kytky z nedostatku proudu rozlejzaj, třeba filtr odejde, uvaří se a já ho vyreklamuju za lepší
-největšímu hrouskovi praskla hřbetní ploutev, doufám, že to nechyt od toho karase, ten to má, tan , co sem ho tam dal posledního. Hrouzek to má jenom jednou za první kosticí
Středa 8.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-dneska sem jim ráno nerozsvítil ani jednu žárovku a očividně jim to vyhovuje, ranní línovej záchvat při krmení nebyl tak hroznej. co kytky, to bude horší….
-voda má 22 ráno…nebudu topit, tak sem zvědavej, kolik tam bude večer…v pokoji je 19-20
-voda se zdá čistá, ale vzduchovadlo dělá trochu pěnu z velkýma bublinama na hladině u skla
-okoun prohání očividně slunky a bere do huby písek…má hlad a chuť…..
-jedna velká plotice doráží na všechny ryby, nevim jestli si dělá teritorium v akvárku přecpaným rybama, ale chová se agresivně i vůči jiným ploticím
-malá plotice asi napodobuje okouna startováním na slunky
-Hrouzci se občas překotně převracej a dřou se o dno, snad to nebude nějaká nemoc
-světlo sem rozsvítil až kolem 4 odpoledne, , vzali to vcelku dobře
Úterý 7.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-klasickej šok ráno při rozsvěcení…lejni
-slunky už zobou larvy komárů jako by nic, dávám jim zatím ráno a navečer
-ostatní ryby ale furt nic, asi trucujou, možná hrouzci seberou něco ze dna, jestli jenom nepředstíraj
-jinak sou ale všechny ryby živý a maj se k světu, půst prospvá, to znám
-vzduchovadloasi docela ohřejvá vodu, je horký a vzduchuju celej den….v místnosti je tak 21 maximálně a v akvárku bylo večer 23
-karase z kýblu sem večer hodil do akvárka, už je přerybováno jak sfiň, ale asi budou stejně ještě ztráty… mám 275 cm ryb ve 180 l
Pondělí 6.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-ráno zas šok při rozsvícení…..dneska sem rozsvítil jenom jednu žárovku 20W a zbytek sem nechal tmavej……ryby se schovávaj v šeru za kořenem
-všechny kytky sou smotaný do sebe před filtrem pod žárovkou….ideální
-koupil sem dneska sušený larvy červenýho moskyta a slunky už je zobou z hladiny, doufám, že to od nich ty větší ryby okoukaj (velký pořád nemaj chuť)
-trochu sem přiškrtil vzduchování, nechám ho přes noc…
-na netu sem našel článek o studenovodním akváriu…paráda….odkalovat jednou za rok a tak…..:)
-teplota ale asi vzduchováním a světlama už vyrostla na 22, doufám, že je to všechno….netopil sem v bytě, tak uvidíme
-okoun už myslim obhlíží slunky…..
-taky sem dokoupil síťku na výlov, sadu testů na pH, tvrdost vody a uhličitanovou tvrdost…….pH=6,4 KH (uhlič)=3 GH (celková tvrdost)=0
-největší karas je nejodvážnější a plave úplně všude, zdá se mi, že uzmul i kus rolíku co vězel v kytkách
Neděle 5.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-zbylých 5 línů z kádě zabito, vykucháno, opečeno, snězeno….
-pár posledních aklimatizovaných rybek přidáno do akvária
-dolito 10 litrů odstáté (2 hod) a zteplalé vody z vodovodu do akvárka, použitá při aklimatizaci
-první dva návštěvníci…..strejc Láďa a Děda…..
-celej den běží filtr i vzduchovadlo, světlo jede jenom na dvě přední žárovky (asi 35 W dohromady), zdá se , že to stačí
-rozdrobil sem na hladinu rohlík, kusy plavou u hladiny nedotčený celej den, co padá dolu zkoumaj slunky a možná i něco spolykaj
-naházel sem do akvárka asi 10 malých žížalek z kompostu, ale po dopadu na dno zmizely v písku
-uvařená cizrna se válí na dně
-všechny ryby už se uklidnily a zvykly si a maj se k světu……slunky jezdí všude, hlavně u hladiny a dováděj v proudu z filtru, karasy a plotice ve středu a u dna, hrouzci, líni a okoun převážně po dně
-potápník si udělal byt za přísavkama filtru a je tam zalezlej celej den
-voda má 21 -22 stupňů
-na noc sem nechal jenom filtr
-karasovy v kýblu sem přidal vodu a nakapal 2 kapky PREVENTINu na asi 10 l, trochu už lapá po vzduchu, budu ho muset hodit do akvárka
Sobota 4.11.2006 [UPRAVIT] | [SMAZAT]
-výlov rybníka nad Bečovem
-50 litr bandaska a v ní asi 30 slunek, 10 hrouzků, 4 plotice, 8 línů, 3 karasy, 6 okounů. 1 potápník vroubený - samec
-rybník zamrzlej 1 cm ledem, rybky v bandasce autem a do koupelny
-první 4 slunky aklimatizovány na 21 stupňů (přidáváním vody z akvárka do kýblu, poslední 4 stupně ponořením v 5l sklenici do akvárka) a puštěny do akvária 21 stupňů
-následuje asi 25 zbylých slunek, 5 hrouzků, 3 líni, 2 karasy, 4 plotice (1 je na dvou místech poškrábaná, trochu krve a 2. se trochu potloukla při přendavání do akvárka za hlavou a pod hřbetní ploutví), 1 okoun, 1 potápník vroubený
-1 okoun nepřežil pokus o aklimatizaci a začal se otáčet (vytuhl po vrácení do bandasky), 4 okouni nepřežili noc v bandasce, přežil jenom jeden přendanej první
-asi 5 hrouzků mělo vodnatost (dead)
-1 karas s plísní na těle zůstal v karanténě v kýblu
-první noc bez filtru světla i vzduchování…..ráno trochu šok při rozsvícení, hlavně líni magořej
 

3 názory

Mejdlo
23. 03. 2009
Dát tip
No tak tomu řikám krytyk, hehe. je to jaký to je, je to deník a ne dílo, co má bejt spisovný, zábavný a tobě se líbit, víš. (kecám, líbit se to má všem) neni to kradený, všechny odkazy sou moje ale vzpomínám si, že sem vlastně o kritiku žádal, tak co tady obhajuju, díky a omlouvám se.

Oldjerry
19. 07. 2008
Dát tip
Máš pravdu, že deník MŮŽE BÝT literární dílo. Tím to taky končí. Popisné, až na malá světlá místa nezáživné. Pár vtipů to celé nezachrání.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru