Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEBE NAD SOMMOU-28

31. 08. 2009
1
2
1543
Autor
fungus2

Část dvacátá osmá

Osm dvojmístných dvojplošníků rámové konstrukce FE.2B, jenž nesly bomby, letělo směrem k německému letišti, zatímco šestice Airc D.H.2, též rámové konstrukce, letěla klikatě nad nimi. A to z toho důvodu, že piloti nemohli korigovat rychlost, která byla větší.

 Poručík Robert Fantes otáčel hlavu všemi směry a očekával každou chvíli objevení se nepřátelských letadel. Jeho zraku brzo neunikly čtyři černé tečky, které se rychle zvětšovaly. A tak začal trhavě mávat křídly, aby upozornil ostatní letce. Piloti Airc hned také zpozorněli, protože se s určitostí jednalo o německá stíhací letadla. Rozkaz však zněl nevzdalovat se od formace letounů, které se už začala přibližovat k letišti.

 Fantes střídavě hleděl na formaci FE. 2, která začala klesat k letištní ploše a na čtveřici nepřátelských letadel. Ty se stále držely ve velké vzdálenosti a jejich piloti čekali, až přiletí další stíhačky. Mezitím však už začal nálet.

 Tříčlenný roj britských letounů, v němž letěl Fantes, začal oblétat německé letiště ve velké výšce a pilotům se naskytl pohled na to, co se začalo dít na letištní ploše. Na ní se nacházel velký počet dvojplošníků, u nichž bylo velké množství postav, které okamžitě prchaly všemi směry. Zároveň se ozvala palba z protileteckých děl a kulometů. Záhy se ve vzdušném prostoru nad letištěm objevily bílé čáry, které představovaly trasírky svištících kulek a také rozprasky granátů. Fantesovi se zatajil dech, když palba ze země dosáhla ještě větší intenzity. Současně také spatřil první exploze bomb, které rozmetaly několik stojících německých letounů. Z nich vyšlehly jasné plameny a k obloze začal stoupat černý dým. Vzápětí postřehl, jak jedno nalétající letadlo bylo zuřivou palbou zasaženo přímo do motoru, který byl v zadní části kokpitu. Z něho vyšlehl podlouhlý plamen, načež FE. 2 prolétla těsně nad střechami hangárů. A za okamžik se zřítila na okraji letiště, přičemž došlo k mohutnému výbuchu, při kterém se rozprskly kusy letounu všemi směry. Ohromený Fantes teprve po chvíli odtrhnul zrak od místa zřícený, z něhož začaly divoce šlehat plameny, a opět se zadíval na plochu letiště. Pohled na něho připomínal peklo. Hořela letadla i některé hangáry a nad nimi se začínaly vznášet mohutné sloupy černého dýmu. Pozornosti Fantese neunikl další zasažený letoun, jemuž protiletadlová palba ustřelila celé jedno spodní křídlo a i část horního. FE. 2 se prudce naklonila na tu stranu, na níž měla obě křídla a vzápětí dopadla na několik stojících vozidel. Exploze jí ve zlomku vteřiny rozmetala a rovněž také dva automobily.

 Od letiště se vzdalovala šestice FE. 2, z nichž jedna za sebou zanechávala dlouhou černou vlečku kouře. Její pilot začal klesat a chtěl se pokusit o nouzové přistání. Za okamžik dosedlo letadlo na povrch pole, ale vzápětí kokpit i s dvěmi letci rozdrtil motor a FE. 2 se proměnila v hromadu trosek, která začala hořet. Fantes tohle tragické nouzové přistání nesledoval, protože se bedlivě rozhlížel po obloze. A brzo v dálce zpozoroval větší počet černých teček, přičemž se opět zadíval na čtveřici nepřátelských letounů, která britská letadla stále z povzdálí sledovala.

KONEC DVACÁTÉ OSMÉ ČÁSTI

 


2 názory

fungus2
31. 08. 2009
Dát tip
Děkuji.

Rajmund
31. 08. 2009
Dát tip
Nějak se zde(s odpuštěním)pere teorie s praxí. Technické údaje se vmíchaly do děje a paralyzovaly spád. Ten Ygo asi věděl, že popis scény umocňuje hektiku protikladem své statiky. Dobře se mi ta poznámka píše, protože piju třetí pivo po klobásce s křenem. Sám bych takovýto projekt nezvládnul vůbec. t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru