Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ledový šepot a hukot v uších

12. 08. 2008
2
7
1183
Autor
Tereza.n
  Pozoroval jsem dceru. Bylo jí jedenáct, hrála si; nejdřív si vypůjčila maminčin modrý svetr a korále, a potom se nepozorovaně přemístila do koupelny, aby si tam prodloužila řasy, rtěnkou si rudě namalovala uzoučké rtíky a tváře kolem, a poté svůj jemný obličejíček vylepšila ještě tučnou, ledabyle naplácanou vrstvou pudru.

     Z bílých letních šatů, v kterých se promenádovala teď v říjnu, a z korunky, kterou měla zapíchnutou v blonďatých vlasech, jsem usoudil, že si hraje na princeznu. Bosou a trochu nešikovnou…

     A pak mě píchlo u srdce. Už podruhé v tomto týdnu.

     „Pojď, můj milý, musíme už jít,“ uslyšel jsem ledový šepot blízko u ucha.

     Úplně mi nedošlo, o co jde, tak jsem se zvedl a s pohledem upřeným stále na tančící děvčátko, jsem čekal, co se bude dít dál.

     V rukou se jí objevil bublifuk a ve stejné vteřině se kolem ní rozprchlo hejno duhově barevných bublinek. Létaly kolem ní jako motýlci. Pak ale pomalu praskaly a mizely v nekonečnu nebytí.

     V tu chvíli jsem pochopil, co dokáže zlomek vteřiny – totiž nechat zmizet něco tak krásného, jako jsou bubliny z jaru, anebo klidně…

     „Čas vypršel,“ ozval se stejný hlas, který neslyšely jiné uši, než ty moje. „TVŮJ čas vypršel.“

     …Anebo klidně zastavit něčí srdce a poslat ho zrovna do onoho nekonečna.

     A já tam vážně nechtěl. Ještě dlouho ne.

     Cosi se mi omotalo kolem ramene a stisklo. Nekompromisně. Jak také jinak? Věděl jsem, že kdybych se otočil, spatřil bych neuvěřitelnou postavu. Kostru v kápi a s kosou, nebo možná něco úplně jiného. „Je konec,“ ozval se ještě šepot. Jenže já se za tím otočit nemohl; nechtěl jsem ztrácet čas, který jsem mohl ještě využít pozorováním dcery uvnitř víru desítek bublin.

     Ještě jsem dovedl zavolat: „Terezko!“ Mé malé pískle však bylo příliš daleko a tak jsem její hnědozelená kukadla neměl spatřit už nikdy. Na umírajícího člověka jsem byl až znepokojivě klidný. Nikdo mi to ale nemůže vyčítat – srdce mi přestalo pracovat už před pěknou chvílí a to se potom člověk chová a myslí trochu jinak. Nebo snad ještě pořád bilo?

     Nohy se pode mnou zlomily jako dva klacíky. Dopadl jsem koleny do měkké trávy. Obrazy kolem mě šuměly a rozmazávaly se, jako by mi někdo pohnul s anténou. Ještě chvíli jsem tak klečel, dokud se nerozhodla mě opustit i páteř a já se skácel tváří k zemi.

 

     A potom nebylo nic. Skutečné a naprosto absolutní nic. Větší nic, než prasklá jarová bublina, protože po té zbude alespoň skvrna na koberci. Ale kolem mě nebylo žádného zvuku, žádné vůně, žádného světla ani stínu.

     Dalo by se říct, že mi v tu chvíli bylo skvěle, tak nějak lehce a bezstarostně. Jediné, co mi dělalo trochu starosti, byla otázka, kde jsem sakra nechal tělo?!

 

     Až potom jsem si vzpomněl, že tam, na zahradě našeho domu, s hlavou v trávě. Za chvíli jsem se tam zase vrátil. Z celé té tíže světa mě bolelo tělo, včetně hlavy, kterou jsem nevěděl, kde mám, a pěkně mi hučelo v uších – ne, vlastně ne – to hučela sanitka.


7 názorů

Lakrov
28. 10. 2008
Dát tip
Sledovat reality show -- myslím, že to není to správné srovnání, a doufám, že je u vás všechno v pořádku.

Tereza.n
28. 10. 2008
Dát tip
Všechno v pořádku. Těší mě ten zájem, vážně - je milé vidět, že existují i jiní lidé, než kteří s radostí sledují cizí neštěstí v reality show. Ale je pravda, že inspiraci jsem čerpala z vlastní rodiny; otec byl před několika roky na transplantaci srdce, takže kolem toho byly trochu potíže.

Lakrov
02. 09. 2008
Dát tip
Přečteno podruhé. A nemohu si odpustit jednu děsivou myšlenku. Myšlenku na trik, kterým se autor -- aby byl vůvec schopen určitý příběh sepsat -- 'přesadí' do jiné postavy a sebe, je-li to nutné, nechá v příběhu stát někde po straně. Ty jsi TA, co si hrála na (bosou a trochu nešikovnou) princeznu? Je všechno v pořádku?

Diana
12. 08. 2008
Dát tip
Působí to velmi autenticky, velmi přesvědčivě. Jednou jsem omdlela - a bylo to absolutní, příjemné nic. Podle mého soudu je to napsáno velmi dobře.

Tereza.n
12. 08. 2008
Dát tip
Ani já si nedovedu představit to absolutní nic, ale to nebyl ani účel. Jsou věci, které si představit neumíme a smrt bude jednou z nich. Zdrobnělin by tam mohlo být méně, to určitě. Každopádně děkuji za reakce.

Lakrov
12. 08. 2008
Dát tip
Moc se mi to líbilo. I když se mi celou dobu zdálo, že ta popisovaná 'smrt', ten výpadek je jen stejnou nadsázkou, jako dětská hra dívenky. Až sanitka mě z toho vytrhla. Líbilo by se mo to jinak. Ale i tak dáĺ Tip. A za čas si to ještě jednou přečtu, Třeba uvidím něco, co se mi napoprvé povedlo přehlédnout.

Makrelka
12. 08. 2008
Dát tip
Ale jo,něco to má do sebe, protože jsem to dočetla až do konce. Dost dobře si ale nedovedu představit to skutečné a absolutní nic. Trochu víc literárních obrazů by to chtělo. A možná na začátku méně zdrobnělin.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru