Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Masturbacionista

12. 08. 2008
2
5
525
Autor
Puerrh

Chcete mě zabít? zařval X.

"Masturbacionismus: obludný politicko-filosofický směr, který předpokládá řešení veškerých otázek jedince i společnosti v obsesivní masturbaci různými předměty, např. ..."

X. si promnul ospalé oči. Fakticky pech, že se toto stane zrovna v jeho sektoru. Přísně tajná bezpečnostní zpráva mu ležela na stole. František Koloděj, jeden z jeho zaměstnanců, byl vyhodnocen "Bohem" jako ortodoxní masturbacionista. X. nikdy o ničem takovém neslyšel, musel si najít na internetu co to vůbec znamená.

Stejně i teď tomu hovno rozuměl. Zpráva však zněla dostatečně výhružně a jediné dobré na ní bylo, že ležela právě na jeho stole. Extrémní případy infiltrace zhoubnými idejemi posílají rovnou likvidační četě - zaměstnanci včetně šéfa oddělení jsou pak povoláni na fiktivní "poradu" a rovnou postříleni.

X na sobě cítil tíhu celého světa. Venku toho rána sněžilo a administrativní komplex budov vypadal jako nějaká přízračná fantazijní pevnost... "Kurva co s tím," pomyslel si. Mohl se snad "Bůh" mýlit? Stává se to - prý. "Proč tu zprávu posílají mě? Proč toho Frantu rovnou neseberou?" uvažoval X. propadaje se stále více do fatální bezradnosti.

Nakonec se oblékl a zavolal řidiče. Za pár chvil - šedivé cákance na skle - rozpitá světla - stál před palácem "Boha". Budova uprostřed rozpadajícího se sídliště měla krytí jako bezbariérový dům. Celkem deset pater, v každém pět bytů obývaných speciálně upravenými vozíčkáři. Sem proudí veškerá data shromážděná o obyvatelích města... invalidé neustále sedící u supervýkonných počítačů sledují každý pohyb... pozorují, zaznamenávají, hodnotí... zvýší vám plat nebo vás vyrazí z práce? Dostanete se na nástěnku Pracovníka Roku nebo zmizíte beze stopy ve sběrném táboře? O tom se rozhoduje tady.

Uvnitř páchla desinfekce a biologický rozklad. X. cítil chladné pohledy kamer za zády. Položil kartu na detektor... dveře se otevřely. Ozbrojenec na pancéřovaném električáku ho doprovodil do kanceláře.

Dobrovolnice z charity odložila na stůl jakési papíry a pohlédla tázavě na X.
"Ehm, víte, je to ... přísně tajné ... chápete ..." - hlas se mu zlomil - "masturbacionista?!!!" zachraptěl zoufale.

Dobrovolnice na něj opovržlivě hleděla. Telefon začal zvonit. X. propadl panice a kdyby mu cestu neblokoval invatank, nejspíš by utekl. "...jsou na cestě..." zaslechl z telefonu, ale nedokázal se přimět k pohybu. Netrvalo to ani minutu.

Okno se roztříštilo a do místnosti vtrhl ledový vichr a příslušníci speciální jednotky. "Tak vy nám tvrdíte," poznamenala ledabyle dobrovolnice, mířící X.ovi do obličeje revolverem, "že v roce 1914 byly evropské národy po zuby ozbrojené, větší konflikt však nepřipadal v úvahu, protože ekonomika těchto zemí by nedokázala udržet válečnou mašinérii v chodu. Ti, kteří posktyli peníze na smrtonosné běsnění světové války, byli byli byli byli byli byli..."

Realita se zasekla. Supercenzurní systém implikovaný skrze manipulace časoprostorem do podstaty reality samé, a reagující na několik klíčových slov, uvrhl svět v bezprostředním okolí X.e, který bezděky dokončil větu dobrovolnice NESLOVEM, do časové smyčky. Zvláště bizarně vypadal jeden těžkooděnec visící v prázdném čtverci rozbitého okna. X. na nic nečekal, přelezl zaseklého vozíčkáře ve dveřích, sebral mu samopal, a seběhl ze schodů. Ještě 50 metrů okolo bezbariérového domu se vločky pohybovaly tam a zpátky po asi půlcentimetrových drahách.

Kupodivu mohl jasně uvažovat, zmizela ranní ospalost i deprese z bezvýchodna kterou zakoušel cestou. Šlo pravděpodobně o spiknutí podřízených, kteří se chtějí dostat na jeho místo... fingovaný článek na Zvědavci na archivnetu s jeho podpisem... naštěstí, asi protože byl vysoce hodnoceným pracovníkem, systém si nemohl dovolit zatčení na pracovišti ani v místě bydliště... dokonce ani nepoužili fintu s přímým odvoláním... mohlo by to poskytnout stopy... prostě vyvolali psychologickou situaci, která jej přinutila reagovat daným způsobem a vydat se přímo do jámy lvové.

X. věděl, že jeho šance jsou nulové, nicméně příval euforie z toho že se konečně v jeho životě něco děje působil přímo opojně. Pochopil že život jej vyvolil k hraní oné skvostné hry "na náhodu". Musí sledovat indicie, kontaktovat hnutí odporu a zapojit se do masivního kontrakulturnímu hnutí směřujícího k osvobození lidstva ze jha krtkokracie. O zábradlí stálo opřené kolo, X. na něj sedl a vyřítil se po zledovatělém chodníku do centra. V zakázaném perimetru kolem města právě pojížděly po maskovaných kolejničkách atrapy rekreačních chat a k vrtulníkům, ukrytým v silech pod nimi, dobíhali piloti.

Vchod do místní Centrály Krtkokratů je maskovaný v nenápadné sklepní galerii v historickém centru. Vnímavé lidi by ten závan zla porazil na sto metrů, bohužel však byli všichni již odsunuti do příslušních "institucí". X. se dovnitř vřítil jako blázen - vodítkem mu byl židovsky znějící název obchodu ve dvoře domu... Shodou náhod byl vchod do centrály otevřený. U mikrofonu stál přední SF expert nezvratně ustrnulý v mašínovském komplexu (možná způsobeno uměle, elektrošoky, mučení ve vojenských laboratořích???) a kázal národu do mikrofonu: ...je to individualismus, s ním související bezohlednost a přeceňování vlastních sil. Dohled a represe jsou samozřejmě nutné a aplikují se všude, v mnohých zemí i podstatně přísněji než u nás. K trvalé změně k lepšímu však dojde až po změně myšlení. Vždyť smrt přichází tam, kde selhal rozum, nikoli jen oči a ruce.

Mezitím se formace bitevních vrtulníků vznesly do vzduchu a zamířily k městu.

Chcete mě zabít? zařval X.

Manipulátoři vzhlédli nechápavě od svých obrazovek, načež místnost pokropila dávka ze samopalu. Všichni šli k zemi.

Kurva copak se dá v tomhle žít? dokončil svůj nástup X. načež zjistil že naprosto neví, co dělat.

A tak tam prostě stál. Pak uslyšel hukot rotorů, vrznutí dveří a úplně nakonec boty příslušníků parakomanda na kamenných schodech...

Chyba v systému byla odstraněna, tak jako vždy. Pokud by snad X. měl nějaký plán, který by mohl představovat reálnou hrozbu Novému Krtkovému Řádu, kdesi v poušti středního východu již byla přichystaná k odpalu nukleární hlavice...

Jaké z toho plyne poučení? Revolta pro nic za nic nemá smysl. Je to bezcenná masturbace. Člověk se možná cítí líp, a v přiměřené míře to patří k životu, ale plnohodnotnému vztahu se to nevyrovná. "Vidím to jako tragédii. Lituju ho." komentoval X.ovu smutnou exhibici SF expert. Nezbývá než dodat doporučení všem pseudorebelům (kteří ohýbají záda celý život dokud i je systém, který pomáhali establishovat, nepřitlačí ke zdi): vyserte se na to.

5 názorů

domin.go
19. 08. 2008
Dát tip
Detailík: za druhým X ti chybí tečka. Pak nějaký čárky...to je jedno. Jinak to vypadá, jako když pejsek s kočičkou vaří dort. Tys smíchal jakési vědecké super-cosi s masturbací, morálním ponaučením (?) a Františkem Kolodějem. To se nedá číst.

DaNdÝ
13. 08. 2008
Dát tip
to bylo mi nějak hodně náročný na čtení, takový neepřístupný, už sem se chtěl rozhořčit za to něco jako poučení na konci, ale to bylo taky tak nejasný, že se hořčení nakonec vzdal, ale jo za tu nepochopitelnost to tipuju no

agelast
13. 08. 2008
Dát tip
Tak se v tom od včerejška snažím najít něco víc než jen klasickou antiutopii okořeněnou nějakým tím povedeným vtipem (vozíčkáři). Zatím marně. Tvůj styl má něco do sebe - líbí se mi nadhled a smysl pro zkratku, oboje ale někdy sklouzne (třeba poslední dva odstavce) a celý příběh se stává až příliš chaotickým. Nápady ovšem máš, myšlenku, řekl bych, taky, ale jako celek - na parodii málo parodické, na cokoliv jiného moc zbrklé... (komentář dodala firma Soukromý názor s.r.o. :))

Bluedragon
13. 08. 2008
Dát tip
:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru