Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Haruki Murakami - Nórske drevo

10. 09. 2008
9
25
908
Autor
salomesr

http://www.youtube.com/watch?v=JG0xiweOaMw

„Zahraj Norwegian Wood,“ zaprosila Naoko.

„Při tyhle písničce mi je občas hrozně smutno, sama nevím proč. Začnu mít pocit, že bloudím úplně sama hrozně hlubokým a tmavým lesem. Jsem sama a je mi zima, kolem se stmívá a nikdo mi nepřijde na pomoc.“

 

V ruke mám šálku čaju a je mi akosi zvláštne. Prečítala som Nórske drevo od japonského spisovateľa Haruki Murakamiho a poznačilo ma to niečím ťažko definovateľným. Viem, že všetky slová o katarzii môžu vyznieť ako frázy, ale je mi to jedno. Pri tejto knihe som ju totiž prežila.

Opäť mám pocit, že sedím s Reiko, Tóru a Naoko v malom domčeku sanatória pre duševne chorých. Vonku sa potrhali oblaky, Reiko hrá na gitare Beatles a ja premýšľam nad slovami Tórua v závere románu: „Naočina smrt mě naučila něco jiného. Že totiž žádná pravda nemůže vyléčit bolest ze stráty milovaného člověka. Žádná pravda, žádná upřímnost, žádná síla ani laskavost nemůže takovou bolest vyhojit.“ (277)

 

Je rok 1968 a Tóru má len osemnásť. Práve začal študovať na vysokej škole v Tokiu. Je to sčítaný intelektuál, ktorý si o sebe nič nenamýšľa. Hľadá samého seba. Aj v sexuálnych vzťahoch na jednu noc. Ale skutočný vzťah má len s dvoma úplne odlišnými dievčatami. S Naoko -  priateľkou svojho kamaráta, ktorý ako sedemnásťročný spáchal samovraždu, a Midori - spolužiačkou zo školy.

 

Naoko je od detstva  poznačená smrťou. Takmer éterická bytosť zapadajúca do atmosféry dažďa za oknami. Smutná, prenasledovaná postmortálnou postavou Kizukiho, neschopná striasť sa ťarchy seba samej a vlastnej sexuality.  

 

Naoko seděla bez nejmenšího pohybu pořád v jedné a téže pozici. Vypadala jako nějaké noční zvířatko, přitahované měsíčním svitem. Měsíční světlo prodlužovalo stín jejich rtů. Vypadaly velice křehce a zranitelně a zlehka se chvěly v rytmu Naočina tepu, jako by něco šeptaly do noční tmy.

Několikrát jsem polkl, abych si trochu svlažil vyschlý krk. V okolní tmě to bylo strašné slyšet. Naoko jako na povel vstala, klekla si v hlavách mé postele na podlahu a zadívala se mi do očí. Bylo přitom slyšet, jak šustí látka jejího županu. Taky jsem se na Naoko zadíval. Ale její oči byli úplně prázdné. Pohled měla podivně nepřítomný, jako by se dívala z úplně jiného světa, ale nezahlédl jsem v něm nic, ať jsem se díval, jak chtěl. Naše obličeje od sebe nebyly ani třicet centimetrů daleko, ale měl jsem pocit, že je ode mně několik světelních let. (137)

 

 

 Tu noc jsem se s Naoko vyspal. Nevím, jestli to byla nebo nebyla chyba.

...

A přesto, když jsem do ní vstoupil, hrozně ji to bolelo. Chtěl jsem vědět, jestli to je pro ní poprvé, a ona kývla. Už jsem nerozuměl vůbec ničemu. Do té doby jsem byl totiž přesvědčen, že Naoko a Kizuki spolu spávali. Zasunul jsem se do ní nejhlouběji, jak to šlo, a chvíli tak zůstal úplně bez hnutí, a jen jsem Naoko objímal. Když se zdálo, že se trochu uklidnila, začal sem se v ní pomalu a opatrně pohybovat. Za velice dlouhou dobu to na mně přišlo. Nakonec mě Naoko ze všech sil objala a vykřikla. Byl to nejsmutnější výkřik při orgazmu, jaký jsem kdy slyšel. (45)

 

Midori  je akoby jej  protipól. Praktická, perverzná, zdanlivo jednoduchá a cynická, utáraná,  no napriek tomu sympaticky úprimná postava.

 

Tiše a studeně pršelo. Midori mi tichým slabým hlasem oznámila, že tatínek právě umřel. Zeptal jsem se jí, jestli ji nemůžu nějak pomoct.

„Díky, není třeba,“ odpovědela Midori. „V pohřbech už se doma vyznáme. Jenom jsem ti to chtěla říct.“

Zdálo se, že si povzdechla.

„Na pohřeb, prosím tě, nechoď. Opravdu si to nepřeju. Nechci se s tebou potkat na takovým místě.“

„Rozumím, řekl jsem.

„Opravdu se mnou půjdeš na to porno?“

„To víš, že jo.“

„I na nějaký opravdu nechutný?“

„Speciálně ho vybereme.“

„Dám ti vědet,“ řekla Midori a zavěsila.

(203)

 

 

„Ale já jsem živá holka z masa a kostí,“ řekla Midori a přitiskla mi tvář na krk. „Teď mě objímáš a já ti říkám, že tě mám ráda. Udělám, co mi řekneš. Tropím spousty ztřeštěnejch věcí, ale jinak jsem opravdu hodná, umím pracovat, jsem docela hezká, mám pěkný prsa, dovedu vařit a mám v bance peníze, co mi odkázal táta. Prostě jsem hit sezony.“ (286)

 

Murakami svojím originálnym autorským štýlom dokázal preniknúť do temnoty ľudskej psychiky a vykresliť svoje postavy s úžasnou autentickosťou. Jeho dielo je plné odkazov na iné knihy a dobrú hudbu. Je to kniha o hľadaní a odcudzení, úzkosti, smrti, krehkosti,  zraniteľnosti a sexe, o ktorom píše otvorene, a predsa nádherne lyricky. Tento zdanlivo všedný príbeh ma fascinoval. Možno aj preto, že každý deň zo seba vyháňam kúsok Naoko.

 

 

 

 


25 názorů

salomesr
30. 10. 2008
Dát tip
to ma strasne tesi, vitaj v klube :)

salomesr
30. 09. 2008
Dát tip
Hej, cim dalej viac nad tym premyslam, ta kniha bola skutocne sentimentalna. Ale tak zvlastne atmosfericky. Proste na tu atmosferu si spomeniem aj o 20 rokov. Pekny den, ramia.

ramia
29. 09. 2008
Dát tip
Vybrala som tú knihu z knižnice a najviac na mňa zaposobili tieto riadky..Ja si totiž v knihách podčiarkujem ceruzkou veci,ktoré na mňa v tej ktorej chvíli zaposobia.. "Chtela bych ti uvařit guláš ale nemám hrnec Chtela bych ti uplést svetr ale nemám vlnu Chtela bych ti napsat báseň ale nemám čím." "Kizukimu bylo sedmnáct a Naoko jednadvadcet. Naveky."..neskutočne vyjadril smrť slovom naveky. Ano,je chvíľami sentimentálna.Ale bez sentimentu a nasladlostí nemá na svete nič význam.

salomesr
28. 09. 2008
Dát tip
ahoj a dakujem za vysvetlenie :)

domin.go
13. 09. 2008
Dát tip
A na Kafce na pobřeží se mi líbí, že autor aspoň chvílemi vyleze z té hromady patosu, který z Norského dřeva čouhá jak sláma z bot.

halcon.
13. 09. 2008
Dát tip
suhlasim s niekym predo mnou - od Marukamiho najviac pacilo Kafka na pobřeží .

domin.go
13. 09. 2008
Dát tip
Mě ta knížka dost zklamala - na to, jak ji všichni vychvalovali, nic moc.

Norsko bude mít radost jako malé děcko:)

.dunaj.
10. 09. 2008
Dát tip
hon na ovcu, tancuj tancuj tancuj - slovart - sice slovenske ale to by nemal byt problem http://www.slovart.sk/buxus/generate_page.php?page_id=1143&script=search_db&kde=1&where=katalog&string=murakami&x=0&y=0

reka
10. 09. 2008
Dát tip
Studentský romány, to označení jsem si vymyslel... v obou se mluví hodně o době studia v šedesátých letech v Japonsku, v Norském dřevu se to celé odehrává jen v té době, v Na jihu od hranic tak aspoň třetina knihy - no, možná je tady to označení zavádějící, ale snad mi rozumíš. Máš pravdu, Kafka na pobřeží bylo vydáno, což je takové víc fantasmagorické - i když dost jinak než jeho předchozí věci. Přišlo mi, že se tam snaží o změnu stylu, měl tam taky jiné typy hrdinů, a mně to vůbec nesedlo, vlastně jsem ji ani nedočetl. Něco podobného jsem slyšel i o té jeho poslední, After dark, nevím, jak to bylo přeložené do češtiny. Škoda, že v Čechách nevydají The Wind-up Bird Chronicle, o muži, co ho opustila manželka a on slezl do studně, aby ji mohl zachránit ve snech. Anebo jiné starší knížky.

Wemi
10. 09. 2008
Dát tip
reka: To jsou studentský romány? A co Kafka na pobřeží? Vypadáš, že toho hodně víš, nebo alespoň něco:) Já jsem četla všechny česky vydaný tituly a četla bych dál... Je to krásnej styl a mně blízký příběhy a možná to bude znít banálně, ale mně na jeho knihách fascinuje ta upřímnost. salomesr: Úžasná ochutnávka. Jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla... Extratip za dobrej vkus

Honzyk
10. 09. 2008
Dát tip
OK, napisu, jen vyridim nejaky telefony....pockej pockej:))

reka
10. 09. 2008
Dát tip
Jako ochutnávka docela dobré. Když jsem knihu četl, tak se mi strašně líbila, a nechápal jsem proč. Kdyby mi to někdo převyprávěl, tak bych si myslel, že je to takový typický sentimentální příběh, který mě bude nudit. Ale Murakami nějak umí psát, nějak tak, že mi ta sentimentalita nevadila, vlastně jsem si ji užíval. Slyšel jsi o tom, že v Japonsku vyšla tahle knížka dvakrát, jednou s červeným, podruhé se zeleným obalem, a lidé se začli oblékat zeleně nebo červeně, podle toho, jaké vydání se jim víc líbilo? Škoda, že v Česku vyšly od Murakamiho jeho studentské romány (kromě Norského dřeva ještě Na jih od hranic, na západ od slunce), které jsou docela obyčejné, a tak Češi vlastně neznají ten Murakamiho styl, kterým se proslavil ve světě, tj. jeho specifická verze magického realismu (romány jako Kronika ptáka na klíček, Hon na divokou ovci, Tancuj ad.)

Renas
10. 09. 2008
Dát tip
ale ta kniha je proste taka... aj ta atmosfera tam... no brutus

salomesr
10. 09. 2008
Dát tip
ano, Renas, ty si mi na prvy pohlad velmi sentimentalne stvorenie :) Honzyku, pis

Renas
10. 09. 2008
Dát tip
no asi som ja sibnuta sentimentalna zenska:)))

Honzyk
10. 09. 2008
Dát tip
.....* (a raci se nebudu rozepisovat, spis ve zprave)...

salomesr
10. 09. 2008
Dát tip
jasne, proti gustu ziaden disputat mne sa pateticka v ziadnom pripade nezdala a som aj celkom milo prekvapena napr. reakciou Michala Hvoreckeho http://www.inzine.sk/article.asp?art=8670

Narvah
10. 09. 2008
Dát tip
mně ta knížka přišla pošahaná.. už ani nevím proč.. ale byl jsem rád, když jsem to konečně dočetl.. přišlo mi to uhozený.. jo, už vím proč.. bylo to totiž patetický.. a i jak říkáš - tak trochu sentimentální.. nic proti tomu.. to je fajn.. ale četl jsem to už moc pozdě, aby mě to zasáhlo..

salomesr
10. 09. 2008
Dát tip
ach, Renas, ani nevies, ako si ma potesil uz som si myslela, ze som sibnuta sentimentalna zenska

Renas
10. 09. 2008
Dát tip
PRESNE TAKY POCIT SOM MAL KED SOM TO DOCITAL... MOJA OBLUBENA KNIHA... IBA SOM SEDEL JAK MERED A PLAKAL SOM... POTOM SOM TO MUSEL CITAT ODZNOVA

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru