Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kapky beznaděje

16. 09. 2008
0
1
1539
Autor
Rendalt

Jedno dlouhé,šeré odpoledne.

Seděl jsem v baru a bezmyšlenkovitě koukal z okna.Venku pršelo.Velké dešťové kapky padaly z šedivé oblohy a stékaly po oknech.Potáhl jsem z cigarety.

Ten den jsme se hned po škole s Chipem sebrali a vyrazili do našeho oblíbeného podniku.Cestou jsme od Peta sehnali trochu zelenýho;nic velkýho,spíš jen malej vzorek na zkoušku.Zkouřili jsme to v jednom ze zapadlých průchodů ukrytého mezi zaplivanými uličkami a průjezdy,jen chabě krytí před deštěm a zvědavými pohledy kolemjdoucích.

Pak jsme si zapálili a šli se zbořit.

Seděl jsme v baru a díval se na Chipa.Vypadal bezstarostně a s naprostým klídkem si popíjel svoje pivko.Já zas tak dobrej den neměl a ta zkurvená tráva navíc ne a ne působit.Pete nám dal pěknej shit.

Díval jsem se z okna.a kapky ne a ne přestat padat.Bylo šero a zima a kolem nás posedávalo pár štamgastů.To ticho mě deptalo.

Vstal jsem a na jukeboxu pustil nějakou písničku od Doors.Ani už přesně nevím,která to byla,slyšel jsem ji poprvé v životě.Byl mi to jedno,hlavně že už nebylo ticho.

Chip sáhl po krabičce cigaret a nabídl mi.Potom si připálil a objednal další rundu.Potáhl jsem kouř a snažil se nemyslet.Nemyslet na to,že mě moje holka po čtyřech měsících poslala do háje.Nemyslet na to,že se každej den sotva dokážu vyhrabat z postele a uvést se do chodu.Nemyslet na to,že jsem totálně švorc a že lepší to asi hned tak nebudeNemyslet na všechny ty starosti,bolesti a problémy obyčejného života,ale žít právě tímhle okamžikem,touhle cigaretou a poloprázdnou sklenicí piva,v šerém a začouzeném podniku s kapkami deště stékajícími po okenních tabulkách.

Pořádně jsem potáhl a napil se piva.Chip mi zrovna něco vykládal o nějaké tlusťošce,kterou ošukal na jedné oslavě,ale já ho vůbec nevnímal.Jenom jsem tam tak seděl,kouřil,popíjel a čuměl z okna na ty provazce deště a vychutnával sílu okamžiku.Do toho mi hráli The Doors.

,,Show me the way,to the whiskey bar ... “

Docela dobrá písnička,aspoň se hodila k naší situaci.Podíval jsem se na Chipa.

,,Cože,si to říkal?“

,,Že byla tlustá jak prase,šukala od dvanácti let a měla škebli velkou jako vjezd do dvora.“

,,Tak to musela bejt chuťovka.“

Chip se zasmál,típnul do popelníku vajgl a šel se vychcat.Já mezitím objednal další rundu.Seděli jsme tam pak ještě dlouho.

Když jsme odcházeli,bylo ještě pořád šedo a z nebes padaly husté provazce deště.Lidi se tvářili stejně nevlídně a nasraně a víkend daleko v nedohlednu.I přes to všechno se ale život teď zdál být o něco hezčí a stravitelnější.Ta tráva asi konečně začala působit...


1 názor

DaNdÝ
16. 09. 2008
Dát tip
noo tak esli vopravdu píšeš vyloženě cos sám prožil tak to de jo, i dyž ta inspirace právě nějakým tím bukovskim hje tu hodně patrná ale co by ne, on je dobrej. tohle je takovej hodně krátkej úryveček ze života, dyby to bylo trochu delší, něco málo příběhu, jinak žejo nejdůležitější kousek toho textu je to "žít tím okamžikem, cigaretou a sklenicí"

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru