Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když krocan lítal a svět byl můj

21. 09. 2008
1
8
1118
Autor
JvB

Zapojte představivost

Viděl jsem, jak krocan v poli lítá. Nikdo ho neohrožoval, nikdo se nedíval. Chtěl si jen tak zalétat. Nebyl to žádný zvláštní let, spíše skoky do vzduchu. Bavilo mě ho pozorovat. Tiše jsem se smál. Byl to krásný pohled a já se chtěl přidat. Začal jsem také skákat a přibližoval se ke krocanovi. Všimnul jsi mne a začal skákat ještě výš. Skákali jsme po žluté louce. Skákali, běželi. Běželi jsme k moři. Skákali jsme a dupali tolik, že louka se před námi začala propadat a objevil se vysoký útes. Krocan nezpomalil a já mu věřil. Skočili jsme z útesu. Vzduch rychle klouzal po tváři a země se blížila.

Najednou vítr zafoukal zespodu a my se změnili v oblak chmýří z pampelišek. Letěli jsme nad krajinou. Míjeli řeky a kopce. Ztráceli se v mracích. Větrem se nechali nést. Vítr nám dal ale po chvíli sbohem a my se pomalu snášeli k zemi. Chvíli jakoby mě maminka kolébala v náruči, pak zase ve spirále zrychloval jsem dolů. Až nakonec jako sníh dosedl jsem na zem.

Sluníčko hřálo, tráva voněla, na svahu rostlo barevné kvítí. Sluníčko hřálo a já se měnil v malou louži, která čekala, až zmizí. Až si ji nebe přivolá zpět, aby jinde mohla vytvářet jezera. Bylo ticho. Na hladině klid. Najednou dětský smích a dvě malé botičky do mne skočily. Hladina se roztříštila na tisíce malých kapek. Náhrdelník z perel, který roztrhli a každá kapička se měnila v malý míček. Tisíce barevných, malých míčků se začalo kutálet ze svahu dolů. Jak do mne naráželi ostatní rovnou se se mnou spojily, až nakonec jsem byl velký míč, který se svým dvorem mířil z kopce do neznáma.

Kutálel jsem se rychleji a rychleji. Projížděl pod koly kočáru. Narážel do děvčátek, která pletla věnce z pampelišek. Slyšel jsem smích. Všichni ukazovali na mě, jak se kutálím, až jsem se dokutálel mezi chlapce, kteří si hráli se svým míčem. Chvíli si mě prohlíželi, přemýšleli co se mnou. Nakonec stejně, vykopli mě vysoko do vzduchu. Ať si letím.

Jak mě nakopli, ve vzduchu jsem opět chytil vítr a na křídlech, jako pták, procházel se po obloze. Musel jsem se smát. Nikdy předtím mě ani nenapadlo podívat se na hory a nyní jsem je viděl všechny. Hradby měst, horská jezera pak lázně bohů. Byly krásné. Jak jsem jen pomyslel na místa, po kterých mé srdce toužilo, černé mraky zakryly oblohu a mohutným prstem dotkly se mého křídla.

Kapka na křídlech pálila jako čert. Rozhodl jsem se raději usednout na některou ze střech. Déšť byl čím dál silnější a nikde úkrytu. Proudy vody po mně stékaly a já si všimnul, že sám se rozpouštím. Rozpouštěl jsem se a sledoval tu nádhernou podívanou, kdy ostré slunce snažilo se mrak rozetnout. Pomalu jsem stékal okapem. Proud vody stékal z okapu na zapomenutou židli a nade mnou se ozýval jen rykot boje.

Rány úderů do štítů mě ohlušovaly, když najednou kapek ubylo a mraky prchající ve svých vozech nechaly slunce volně dýchat. Nyní v tom tichu se odněkud z dále začal ozývat smích a mě jakoby někdo zrcátkem svítil do očí. Někdo na mě volal a já nemohl porozumět jeho řeči. Až najednou jsem zpozorněl: „Vstávej, vstávej, je svačina!“

8 názorů

JvB
27. 09. 2008
Dát tip
Alojs - pochopil si dobře (pokud já sám jsem se pochopil :)) Tangens_Omega36: ano naivní je ten výraz co jsem hledal. Ten jazyk, který jem použil je jako kdyby to psalo malé dítě. Proto se mi to nezdá. K vylepšení slov: snadno se radí, ale... :) Ale první text, který jsem v jednom tahu dal na papír byl ještě o něco horší, takže zatím je toto maximum. určitě čím déle to budu čís, tím více to půjde do hlavy a ty slova se budou měnit k lepšímu. Jinak moc moc děkuji. Aero Critic: na kategrie nekoukej. ty sám poznáš co to je ne? Příšerné? Vkus každý má jiný

Alojs
24. 09. 2008
Dát tip
kostrbatý nikoliv. primitivní? to si netroufám říci. Možná jsi do toho zainjektoval něco víc - mezi řádky. nevím. ale pokud jsem dobře pochopil - pokusil ses o jakousi snovou sugesci, o navození chvilkové levitace... já jsem do tvého vlaku nastoupil a při jízdě neremcal... přesto všechno -konec mě nepřekvapil, ani neukojil... dal se očekávat a pak - tenhle druh textu je tady docela častý. častokrát je k nalezení v sekci "mimo".

JvB
24. 09. 2008
Dát tip
Nezdá se ti to celé moc kostrbaté? Primitivní?

JvB
23. 09. 2008
Dát tip
Pokud ti vadí chyby a nejsi schopen příběh, v kterém jsou pochopit, tak jiná má díla vlastně ani nečti :) Jinak moc díky za povídání. Příběh možná přrdvídatelný, ale toto by mělo být pro čtenáře spíš takové zalítání si. dobré by bylo, kdyby při čtení měl pocit jako že má zavřené oči a mění se, cestuje on sám. K tomu to má ale daleko, ale třeba se někdo najde :) Díky moc

Alojs
23. 09. 2008
Dát tip
"Viděl jsem jak krocan v poli lítá" -> čárka před "jak" ... příběh... respektive jeho konec celkem předvídatelný. ... toť ale vše, co mi nevonělo. ... máš dobrý rukopis. jednoduchý, čtivý, s výjimkou jedné "čárky" prakticky bezchybný... aplikovat jej na nějaký schopný příběh, dal bych tip. takhle si počkám na další dílko. potenciál tam je :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru