Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O muži, který prodával déšť

23. 07. 2001
14
0
2350
Autor
Sluníško

V jednom docela obyčejném městečku žil muž. Na první pohled na něm nebylo nic zvláštního, normální člověk, snad jen trochu nemluvný a zakřiknutý. Ale uvnitř byl ten muž jiný než ostatní lidé, přemýšlel a uvažoval jinak. Stále složitě hledal smysl života, zkoušel všechno možné i nemožné, aby ho našel. Možná, že se hledání smyslu života věnoval až moc, na nic jiného nemyslel, chodil jako tělo bez duše, a tak není divu, že žil stále sám, s nikým se nestýkal a byl nešťastný.

Jednoho dne musel do města. Zrovna lilo jako z konve a on si zapomněl doma deštník. A tak šel, voda mu stékala po tvářích a mísila se se slzami. Brečel, potřeboval ze sebe dostat ten smutek, ty dlouho potlačované city. A jak mu tak stékala voda po kabátě, začal ji chytat do rukou a cítil, jak mu déšť předává spoustu energie. Už se necítil tak mizerně jako před chvílí. Už nebyl úplně sám, měl vodu, měl déšť. Měl pocit, že všechna voda, co padá z nebe patří jen jemu, že je tu pro něj, že kdyby nebyl on, na Zemi nikdy nebude pršet. A myslel, že by bylo správné se o svoji radost a o déšť podělit. Ale nevěděl, jak to udělat, jak dát lidem kus deště a tak je potěšit. Tak se rozhodl, že bude déšť sbírat. Vždy, když pršelo, vzal dřevěný vozík, na něj položil skleněnou nádobu a jezdil ulicemi. Když byla sklenička z poloviny plná, jel domů. Doma nádobu uzavřel a nalepil na ni štítek, kde bylo napsáno datum, čas a místo, kde byl déšť nachytán. Také tam zapsal stav počasí, rychlost větru a tlak vzduchu. Když měl doma asi pět skleniček s různými druhy deště,  napadlo ho, že by mohl déšť prodávat na nedalekém trhu. Tak jednoho krásného slunečného dne vzal svůj dřevěný vozík, naložil na něj svých pět skleniček a vydal se na cestu. Dorazil na trh, postavil se na roh a vyrobil si velkou ceduli s nápisem: "Prodávám déšť". Lidi začal zajímat ten tichý, nenápadný muž. Jen tam tak stál u své cedule a usmíval se. Lidé začali jeho stánek navštěvovat pravidelněji než zeleninu. Ten muž jim přinesl dobrou náladu, koupili si od něj trochu deště a byli samý úsměv. A on byl také šťastný, už nebyl sám, stále měl kolem sebe spoustu lidí. Našel si mezi nimi i opravdové přátele. A vlastně našel i smysl života. Ten muž rozdával štěstí. Prodával déšť.


Pivicko
10. 07. 2003
Dát tip
Pěknýýýýýýýýýýý ***

zeleňáč
14. 03. 2003
Dát tip
Tak jsem se byl včera podívat u nás na Zelňáku jestli tam toho prodavače nepotkám. Asi jsem se špatně díval, nebo přišel pozdě, prodavači co tam zbyli už právě balili. Tož jsem si tam aspoň představil sebe, tak tam stát za pultem a jenom se usmívat, no a bylo to moc fajn. Tak dík za takovou povídku. Je mi zní ještě stále krásně usměvavo.

Sluníško
07. 03. 2003
Dát tip
to je dobře :o) no jo, dala jsem jich tam nějak víc :)) opravdu nemáš zač... :-)

j_i_r_i_k
25. 02. 2003
Dát tip
Na podtržítkách netrvám, nejsem žádný egocentrický maniak - a navíc to poslední tam určitě nepatří :)... A děkuju já, fakt moc...

StvN
24. 02. 2003
Dát tip
Když tu větu takhle vytrhneš z kontextu, tak jasná, nic proti, ale já nečtu jednotlivý věty, koukám na celek. Ten chlap si tam mohl stoupnout s čímkoliv jiným, protože to, co by skutečně prodával, by byl smích, jenže v tý povídce jde v první řadě o to, že prodával dešťovou vodu a tim to celý krachuje. Udivuje mě, že napíšeš, kdybys četl pozorně a pak mi tam tu věto okopíruješ, to si jako myslíš, že jsem ji přeskočil, či co?

j_i_r_i_k
24. 02. 2003
Dát tip
Ne, nemyslím si, žes ji přeskočil, ale přijde mi natolik důležitá, že jsem ji prostě zkopírovat musel :)... Víš, to je právě to, podle Tebe je to hlavně o prodávání dešťové vody, ale mně přijde, že je to moc krásný obraz, rozhodnout se prodávat dešťovou vodu a být proto šťastný, ten človíček je mi tak děsně milý, protože je krásný blázen... A povídka ve stylu "a jednoho dne se rozhodl, že bude prodávat usměvy, ale aby to nebylo tak okaté, tak k nim prodával i... no, třeba hrnce, to je jedno" by mi přišla o dost... horší, smutnější, ... Závěr: Ta povídka není o byznysu s dešťovou vodou se side-efektem v podobě úsměvu bližních, ta je o tom človíčkovi, jeho životě, jeho nitru a o nádherném vyústění, nebuď takový materialista... Hmmm, ale tu už tu říkám divné věci, taky by mě zajímalo, jak by se k té povídce vyjádřil autor, takž SLUNÍŠKO, kde jsi?

Sluníško
24. 02. 2003
Dát tip
tadyyy :o) ale j_i_r_i_k_u (trvas na tech podtrzitkach, proboha?:)), vzdyt jsi to uz vsechno rekl za me... myslim, ze jsi pochopil.. * je to presne o tom.. krasny blazen.. dekuju.. a jsem rada, ze jsem ti zvedla naladu :o) a tim odpovidam (odpovidas - odpovidame:) i StvNovi.. hezkej den vam obema :o)

j_i_r_i_k
22. 02. 2003
Dát tip
Tohle je moc krásný, díky, znám prodavače párků, který se vždy usmívá a k párku dostanu i porci dobré nálady a když dostanu chuť na párek a jsem poblíž, neváhám si tam zajít místo abych si koupil párek někde vedle, kde je prodavač(ka) s neutrální tváří, proto mě to tak strašně moc oslovilo... StvN: Kdybys četl pozorně, viděl bys to: "Jen tam tak stál u své cedule a usmíval se. Lidé začali jeho stánek navštěvovat pravidelněji než zeleninu. Ten muž jim přinesl dobrou náladu, koupili si od něj trochu deště a byli samý úsměv." A o tom to je, nebyl to další z trhovců, kteří se přeřvávají, aby prodali o hrnec víc, on byl šťastný a štěstí dával. Sluníško, moc moc Ti děkuju, tímto dílkem jsi mi nádherně prozářila dnešní den...

StvN
21. 02. 2003
Dát tip
Ne, já nejsem ignorant k jedinci, k davu jo, v metru mě nezajímá vůbec nikdo a na tržišti bych si chlapa co prodává dešťovou vodu asi taky nevšímal. Proč taky? O ničem to nevypovídá, nepoznám z toho jakej je to člověk. Když jsi psala, že nevěděl proč je na Zemi a pak ho napadlo, že je tu kvůli tomu, aby pršelo, znělo to zajímavě, mohl by ten déšť ovládat, ale tys to pojala jinak a mě to v první chvíli zklamalo, protože jsem viděl nádherný možnosti a pointu, ne konstatování typu - Prodával déšť.

StvN
17. 02. 2003
Dát tip
Ale ty jsi z něj udělal hrdinu, takovej člověk by byl zajímavej nanejvýš pro pár jedinců, to nepopírám, ale ne pro všechny kolemjdoucí, svět je plnej ignorantů.

Sluníško
17. 02. 2003
Dát tip
hrdinu..? taky patříš mezi ty ignoranty? (tohle je zdvořilá otázka :o) "lidé" se nerovná "všichni"

Sluníško
14. 02. 2003
Dát tip
kdybych já potkala někde na trhu člověka, co prodává místo vajíček déšť, asi bych neprošla kolem bez povšimnutí.. určitě bych se na něj usmála a nejspíš se ho na něco zeptala.. jak se k tomu dostal nebo tak.. chyběj mi takový lidi.. ke konkrétnosti - měo to bejt takový, jaký to je... :o)

StvN
12. 02. 2003
Dát tip
Mě jenom nejde do hlavy, proč se o něj lidi zajímali? Je lehký napsat, prodával déšť a proto byl oblíbenej, ale uvěřit tomu je něco jinýho a já tomu nevěřim. Nemůžu říct, že si mi nelíbí, jak je to napsaný, ale na to, aby to mělo sílu a hloubku je to až moc konkrétní.

Imagine
26. 01. 2003
Dát tip
To je nádherná myšlenka, je to moc krásný, láskyplný a takový, zajímavě nový...

galaxy
09. 06. 2002
Dát tip
bouřky jsou pro mne to nejhezčí na létu ...:-)*

Norek
24. 02. 2002
Dát tip
v závěru je to nádherný

Manuria
03. 08. 2001
Dát tip
Hezký....*!

člobrda
28. 07. 2001
Dát tip
jojo, energie, sedím na parapetu okna, koukám na tvory, kterým ten déšť nevadí, sleduju deštníky a je moc fajn, kdyz je déšť vlahý, nechat dopadat kapky přímo na tělo... a když jsou lidi dva... ehm, dyť není po desáté...:o)))

dobrej nápad... I*I

Deltex
24. 07. 2001
Dát tip
Velmi hezké - miloučké... moc se mi to líbí. *! Měj se nádherně! DeX

Sluníško
24. 07. 2001
Dát tip
děkuju moc vám všem.. miluju léto nejenom kvůli sluníšku, ale taky kvůli těm nádherným energickým letním bouřkám.... to skvělý pršení a hromy a blesky a energie... :o))

Wopi
23. 07. 2001
Dát tip
To je zajímavé... *

Krel
23. 07. 2001
Dát tip
To je krásné... !*

člobrda
23. 07. 2001
Dát tip
kdo miluje déšt a rád mokne tak ví o čem to je ..nebo to spíše cítí - tu sílu a dar voňavých kapek vody .. nechápu proč lidé nadávají , když to venku tak krásně zní a na poušti by z toho měli vánoce.. napsala jsi to krásně.. díky lidi mokněme rádi !!! *

Mámalibor
23. 07. 2001
Dát tip
jo a ten déšť byl ... h l a v o l a m :-)

Mahoney
23. 07. 2001
Dát tip
jůůůůůůů kap kap :-))) ech, už jsem se běžel čvachtat, ale ještě vrátím zaškrtnout tadydle takový to vlevo dole ~ ~~ ~ ~~~

dablik008
23. 07. 2001
Dát tip
...and the man who sold the world...:o)) povidky normalne nectu...akorat od ruby...ale tahle se mi libila :o)) *!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru