Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sedmý den sedmého měsíce

22. 07. 2001
6
0
1926

- V sedmém měsíci, v sedmém dni jsme kdysi v Síni věčného žití slíbili si, zmámení půlnocí, samotou střežení: V nebi jak párek ptáků roztoužený, na zemi jako spolu srostlé kmeny chceme být navěky, navěky chceme být. - A nebe trvá, země nepomíjí, a přijde čas – je strhne, rozlomí ji. Žal lásky potrvá a nikdy neskončí. Po Ťü-i, Píseň o věčném žalu

Sedmý den sedmého měsíce čínského lunárního kalendáře (letos připadá na 26. července) je svátkem křehké milostné nálady. V podvečer tohoto dne bývalo v Číně zvykem vyhlížet na obloze setkání dvou hvězd, Hvězdy nebeské přadleny (Vega v souhvězdí Lyry) a Hvězdy pasáčka buvolů (Altair v souhvězdí Orla), o nichž stará čínská báje vypráví jako o věčně od sebe odloučených milencích, jimž je dovoleno setkat se jen v tuto jednu noc v roce.

Báje odvozená od názvů hvězd, vypráví o tom, jak dcera Nefritového císaře, vládce nebes, Nebeská přadlena, jejímž úkolem bylo po celý rok tkát oblačný brokát, se zamilovala do pasáčka buvolů a tajně se za něho provdala. Nefritového císaře opovážlivý vztah jeho dcery k pasáčkovi buvolů, její tajný sňatek s ním, velice rozhněval. Shledal také, ke své velké nespokojenosti, že od sňatku s pasáčkem víla zanedbává svou povinnost tkát oblačný brokát.
Rozhněvaný Nefritový císař tedy mladý pár rozdělil, proměnil nebeskou vílu i pasáčka buvolů v hvězdy, určil jim být trvale daleko od sebe vzdáleny na širé prostoře nebeské klenby, na různých stranách nebe, rozděleného nepřekročitelným proudem hvězdné Nebeské řeky (Mléčné dráhy). Stanovil, že se smějí nadále setkávat jen jednou do roka, sedmého dne sedmého měsíce.

Odedávna lidé v Číně věří, že ten, kdo se dobře dívá na oblohu v podvečer svátku sedmého dne sedmého měsíce čínského lunárního kalendáře, může zahlédnout jak se věční milenci, odloučení manželé, Nebeská přadlena a Pasáček buvolů, opět šťastně shledávají u nebeské řeky. Lidová pověst k tomu dodává, že toho dne se odevšad slétají straky, aby svými křídly sklenuly most přes Nebeskou řeku a pomohly tak Nebeské přadleně a Pasáčkovi překročit Nebeskou řeku a setkat se. Proto se také v Číně věří, že straka přináší štěstí, že vidět ji, či slyšet její křik je šťastným znamením. Věřilo se, že ten, komu se v podvečer svátku sedmého dne sedmého měsíce podaří zahlédnout náznak setkání Přadleny a Pasáčka: padat hvězdu, mihnout se záblesk letící hvězdy oblohou čí letět straku, bude mít štěstí v lásce, bude ušetřen stesku z odloučení a nenaplněné touhy.

 


Wiki
22. 09. 2001
Dát tip
každý má v sobě stesk....ale všechno by se mělo dostat do rovnováhy...:-)*

Mahoney
26. 07. 2001
Dát tip
bude zázrak! bude bude bude :-))))) moc moc těšíííím :-))) (ehm, to mi připomíná... kamarád mi povídal o svém učiteli bojového umění; ten říkal: "Lidé se mohou změnit buď zázrakem, nebo bolestí. Já zázraky neumím.")

rire
26. 07. 2001
Dát tip
Mahonku, učitel tvého kamaráda je moc chytrý človíček :) ale Nebeská přadlena je tak mocmoc daleko.... co se ve mně mění?

tak doufám že se zítra večer potkáme někde daleko za městem s hlavami zakloněnými do hvězného nebe nad námi a poezie v nás

Wopi
25. 07. 2001
Dát tip
nepotkáme :-( a když jo, tak se neuvidíme (s hlavami zakloněnými) :-( a když jo, tak se nepoznáme :-( a když jo, tak to nedáme najevo :-( a když jo, tak si neporozumíme :-( a když jo, tak to bude zázrak :-)))

a o zázrak tu přece jde :-)

Wopi
23. 07. 2001
Dát tip
Jarodějka: No, jasně :-)), víš co to bylo? Krásný, velkolepý HVĚZDOPÁD... A pak.. no...zvali mě i na brigádu, ale já nevěděl, jak tam ty blikavý světýlka patřej... ;-)

rire
23. 07. 2001
Dát tip
* jauvajs, mocmoc hezký :)

Danny
23. 07. 2001
Dát tip
potěšilo *

Krel
23. 07. 2001
Dát tip
díky... !*

Mahoney
23. 07. 2001
Dát tip
jůůůůůůůůůůůůů :-)))

J
23. 07. 2001
Dát tip
upoutavkové pohlazeníčko :-)

Wopi
22. 07. 2001
Dát tip
Krásné... potěšilo :-) ( Škoda, že nejsem v Číně... kdybych měl tolikrát štěstí v lásce, kolikrát jsem viděl padat hvězdu ;-) ) *****!

Psichiti
22. 07. 2001
Dát tip
óooooooooooooo, žahavko roční vzplývavá, svízel je všude kolem nás roste a klade nám své lístky, psaníčka do dlaní, těžko na ně odpovědět, a nesevřít ruku v pěst.. jinak máš krásné jméno, takové obojživelné :) prosba: mohu zařadit dílko do našeho klubu o lásce ? je tam už dost zima.. od tý doby, co straka odnesla všechny třpyty z hvězd, a svízel přerostl i bílý světlík :)))

Jarodějka
22. 07. 2001
Dát tip
Wopidoo, a já jsem tak šťastná, že už někdy předtím musel spadnout celý vesmír, někdo ho pak musel dostat potmě zase nahoru :o) svízelko s dlouhým zobáčkem, nejsi ty ta straka ?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru