Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Myčka a špinavý talíř

29. 09. 2008
2
2
858
Autor
Poklop
Byla jednou jedna Myčka na nádobí. Pocházela z Thajska a celý svůj život pouze myla nádobí. Talíř za talířem, hrnek za hrnkem, vidličku za nožem. Myla a myla. Byla vyrobena spolu z ostatními v továrně, kde byla přesvědčeny o kráse poslání náboženství třetího tisíciletí, náboženství zvaného Hrnkoismus. Zde jsou myčky vedeny k tomu, že jejich hlavním účelem je zprovodit všechnu špínu a zlobu ze světa. Tato špína se drží hlavně na občanech města Kuchyň, kde jsou ze všeho nejvíce postiženy vrtsvy hrnků a talířů. Myčka je tímto náboženstvím ohromena a vydává se do Země Filipíků, kde se usadí v městě Kuchyň a začne přednášet a kázat o kráse a čistotě. Najde si krásné místo mezi sporákem a linkou. Hned po příjezdu se k myčce nahrne spousta zájemců o vyčištění duše a těla. Myčka je nadšena zájmem a začíná dělat zpovědi dvakrát denně. Hrne se k ní stále více a více špinavého nádobí. Poznává nové hrnky a talíře. Je sama na sebe pyšná a cítí se hrdá, protože je částí velké společnosti Hrnkoistů. Čas plyne a život Myčky z Kuchyně začíná být fádní a nudný. Vracejí se k ní stále stejné hrnky, stejné talíře. Vracejí se pořád se stejnými problémy: Kečup, Hořčice, Klobása ... Myčka začíná být znavena a chce zkusit nový život. A tak se jeden den rozhodne, že opustí Hrnkoismus a zkusí žít normální život. Pokusí se tedy neumýt špínu a zkusit, jaké to je, být svobodný. Zde však narazí na vlnu odporu od Thajského pracovníka, který za pomoci kladiva a šroubováku dodá myčce novou sílu. Myčka tedy dál slouží poslušně městu a celému okolí. Je nespokojena, avšak nemá šanci to nijak změnit. Při desátých narozeninách udělá myčka zásadní rozhodnutí: Opustí Hrnkoismus za každou cenu. Hned druhý den odmítne vyčistit hrnky a zničí talíř. Nenechá se zastrašit ani vlnou odporu od Thajského pracovníka a dál poznává svobodu. To se však bohu Alfrédovi nelíbí a nechá myčku odstranit z města Kuchyň. Myčka se ocitne na skládce a zde teprve poznává svobodu. Svobodu, která je sice špinavá a smrdí, ale je krásná v tom, že s ní si Myčka může dělat co chce, bez ohledu na jiný názor.
 
Motto mé bajky je jednoduché: “Je lepší být svobodný a smrdět, než být svázán a vonět.”

2 názory

výborně. skvělý závěr...

Alojs
29. 09. 2008
Dát tip
úsměvné, milé... jednohubka, která sklouzla do mého hrdla. oceňuju formu, která k podobnému tématu patří. krátké, jednoduché věty... žádné uzly, serpentiny... ok

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru