Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Praha

24. 07. 2001
1
1
747
Autor
Aenea

 „Pověz, proč jsi tak smutná?"

 

"Praha mi dnes

na srdce okovy nasadila.“              

 

„Vždyť je tak krásná!"     

 

„Ano, to sice je. A přece

jako by kov mé srdce svíral,

když oči vidí velká sídliště,

kde lidé žijí jako v kleci,

jak odsouzení ve věznici,

kteří mačkají se v malé cele.

Doma říkali mi: „Praha je

šťastné a nejkrásnější město,

protínají ji koleje

a zlatých věží je sto.“

Měli pravdu, jen dodat zapomněli,

že váže se to k Praze,

v níž kdysi a snad i v této chvíli

se lidem žije blaze.

Možná, že ti, co narodili se tu,

se vskutku šťastně cítí.

Já ale místo odpadků

chci opět vidět kvítí.

Chci místo řevu motorů

slyšet ptáky pět

a místo země z betonu

zas spatřit známý svět,

kde vítr a hřejivé slunce

budou si se mnou vyprávět.

A až tam budu, musím jim povědět,

že Vysočinu, ty rodné kopce,

nadevšecko miluji.


1 názor

Adriana
15. 11. 2005
Dát tip
Konečně někdo vidí Prahu jak já ;-)) Pěkný

Damik
03. 07. 2002
Dát tip
Praha má v sobě cosi....někde hluboko uvnitř.....brzy po ránu je to skoro cítit....takové mlžné mámení. Taky ji miluji i nenávidím, chci zůstat i odejít....tak už to chodí .-))

Reistlin
12. 03. 2002
Dát tip
Pražák nejsem a přece tak úplně nesouhlasím. I Praha má něco do sebe. Faktem ovšem zůstává, že chcete –li v Praze vidět zelenou, musíte natřít lavičku :-)

Krel
27. 07. 2001
Dát tip
Já jsem z Vysočiny....ale Praha zase tak strašná není,i když:-))

Had
26. 07. 2001
Dát tip
:o)))))......děkuju

Aenea
25. 07. 2001
Dát tip
Neboj, nebudu. V budoucnu se sem chystám dát básničku o krásách Prahy, kterých je možná víc, než těch špatností. Tahle, co tu je, vznikla v době, kdy jsem se v Praze vskutku cítila jak vězeň a nemohla jsem pryč, prostě jsem to sepsala na papír. . Praha je totiž zvláštní město, (u jiných měst jsem to ještě nezažila), někdy cítím, jak mě k sobě přitahuje, a jindy mě zas odpuzuje. Popravdě řečeno, mám už čtvrtým rokem domovy dva: domov na Vysočině a Prahu. Protože v tom prvním je jen hrstka lidí (asi 120), klid a spousta volné přírody (taky plno vzpomínek z dětství) s čistým vzduchem a v tom druhém zase lidí nespočet, spousta památek (vzpomínek na studie) a možností, co dělat, prostě něco úplně odlišného. Můžu Ti říct, že když jsem doma, těším se do Prahy a po delší době v Praze se zas těším domů. Praha je pro mně věčný námět k přemýšlení. Snad Tě potěším, i já mám v Praze místa, která jsou v mém srdci navždy a asi už bych bez Prahy být nemohla.

Had
24. 07. 2001
Dát tip
Víš Ane, já ti rozumím. I když má reakce bude chtě nechtě ovlivněná tím, že je Praha mým rodným městem. Žiju tady už skoro třicet let, a i když se snažím využít každého volného dne k útěku z města (ať už do světa, nebo po Čechách - i po Vysočině), tak mám Prahu strašně rád a jsou tu místa, která bych ve svém srdci nevyměnil za nic na světě. Vyčítáš Praze špínu, hluk a beton ...., ale to je přece problém každého města nad 100 tisíc obyvatel. Víš, možná by Tě to překvapilo, ale i v "mém" městě (cítím se být patriotem, nikoliv pragocentralistou) jsou místa, kde roste kvítí a zpívají ptáci. Moc tě prosím, nebuť na prahu tak přísná....... :o))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru