Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak ženy myslí

14. 10. 2008
3
23
1023
Autor
Depresista

Pohodlně se usaďte a čtěte .. a nezapomeňte mi napsat, co si o tom myslíte :)

Jak ženy myslí

 

 

Motto: Žena neuvažuje v relacích "pravda / nepravda" ale téměř vždy porovnává "správné / špatné" podle škatulek, které nevymyslela sama, případně se řídí podle subjektivních pocitů, které z dané skutečnosti má.

 

 

Je to tak. Ženy vědkyně, vynálezkyně a podobných obskurních profesí existují, někdy jsou i úspěšné, ale jejich bádání se vždy vyznačuje tím, že dokáží důsledně aplikovat již objevené a dále postupovat ve vytyčeném směru, ale prakticky nikdy nepřijdou s převratnou myšlenkou či teorií, která postaví stávající skutečnosti na hlavu. Tuto výsadu přenechávají obvykle mužům, protože převratné myšlenky aby vznikly, tak potřebují, aby se jejich autor oprostil od dogmat, která jsou ať již vajémkoliv směru ženskému myšlení velmi blízká.

 

I ty nejchytřejší ženy se snaží především být v souladu s okolím, v souladu s trendy, v souladu s veřejným míněním, aktuálními oficiálními pravdami nebo dogmaty vyznávanými sociální skupinou, ve které se pohybují. Někdy je až komické sledovat, jak samčí strategie "balení na vybranou škatulku" (tedy že se onen chlapec či muž stylizuje do léčitele, satanisty či samozvaného experta na dochovno a vždy přesně upraví image, oděv i vyjadřování a životní styl této pečlivě vybrané a nastudované šatulce), tak tím ohromí, oslní a upoutá jednu z dívek, která se zcela poddá iluzi, jak má vyjímečného nápadníka, který rozhodně není tuctový a je jedinečný a proto lepší než ti ostatní. Ironií je, že je to póza nastavená tak, aby konvenční samička dokázala rozpoznat odlišnost a přitom to ještě dokázala zařadit do jí známé škatulky.

 

Jakmile přijde někdo, kdo je skutečně jedinečný, tak prvním problémem většiny žen a dívek bývá, že jej nedokáží zařadit a tak tápou a přehazujou jej mezi škatulkami blázen, excentrik nebo bezdomovec. Druhým problémem je pokud se jej snaží pochopit a z jeho myšlenek prosejí sítem konvenčních pravd takové torzo, že je člověk otřesen, když slyší, co si ze setkání odnesly. Zatímco muži jdou obvykle po podstatě, pro ženu bývá nejpodstatnější forma.

 

I proto je prubířským kamenem dívek ve škole obvykle hodina fyziky, kde pokud není učitelem žena, tak již nepostačuje naučit se básničku nazpaměť jako u všech ostatních předmětů a převzít vše jak je, ale je nutné to pochopit. V tu chvíli přicházejí obvykle problémy.

 

U vzahů většina žen a dívek ve skutečnosti požaduje univerzálního "panáka" který nepřekvapí a je na něho spolehnutí, přitom s ním není ostuda, vypadá konvenčně a má společenskou prestiž v rámci své tlupy. Zkrátka aby zapadal do škatulky "úspěšný panák".

 

Jejich myšlení je nastaveno tak, že obvykle nebádají po podstatě věcí, ale přijímají je jako hotové vzorce "správné / špatné" a přes tyto dogmata se dívají na celý svět kolem sebe a všechno hodnotí z pohledu aktuálních oficiálních pravd. Bez tohoto faktu by například móda prakticky nemohla existovat. Samička přesně ví, že tyhle boty jsou děsné, támhkleta halenka je skvělá, tohle znamená to a támhleto znamená ono. Má naučený aktuální katalog co se má a co je IN a vše hodnotí pohledem od A až do Z převzatým a často ani neřeší odkud.

 

Fascinující je, že ženy jsou vlastně nositelkami konvencí a již celá tisíciletí zpětně umravňují muže do podob, přijatelných pro společnost a pro snadnější ovládání. Ve společnostech, kde je či bylo běžné mnohoženství se nikdy samička sama od sebe bez vnějších podnětů nepozastavila nad tím, že by to bylo špatné. Stejně tak v otrokářských společnostech obvykle nebyly ženy těmi, kdo by řešil morální povahu věci. Vždy když slyším nějakou ženu plát spravedlivým hněvem nad tím, že se někde neuznávají lidská práva nebo že někdo dost důsledně nezavrhuje ideje diktatury, tak si představím ty statisíce žen jásajících a fascinovaně vítajících vůdce nebo ty davy nudících se měšťanek dívajících se na popravy na náměstích o několik století dříve. Je to všechno jen o tom, "co se právě teď má".

 

Vtírá se otázka, pokud bychom žili ve společnosti, kde se místo pozdravu na ulici souloží a kde je výraz slušnosti chodit nahá, zda by v tom byl nějaký problém. Dle mého názoru nikoliv a rituály by byly bez problémů dodržovány a to především ženami.

 

Svým způsobem jde až na výjimky jen o vyrostlé holčičky z první lavice, které opakují, co říkala paní učitelka a trvají na tom, že to přece tak musí být správně, když to říkala paní učitelka a kdokoliv kdo to zpochybńuje nebo se podle toho nechová je špatný člověk a musí jít "na hanbu" a to co říká se nesmí brát vážně, protože je v tom rozpor a ten jak známo bolí.

 

Při argumentaci s ženami mne dost často fascinovalo, že ve chvíli, kdy se vynese argument, který nelze racionálně zpochybnit, ale je nepohodlný a boří stávající pohled na svět a přináší do něho rozpor u člověka myslícího a u všech ostatních přináší jen nepříjemný pocit, že "to tak není, protože já vím, že je to jinak". Tedy v těchto sitauacích, kdy vznikne "kvas" ze kterého může vzejít poznání pravdy, tak obvykle reagují ženy naprosto specificky.

 

Nejdříve odrecitují jak to má být a někdy i uvedou uvedou důvěryhodný zdroj (televizi, maminku, paní učitelku .. mnohem častěji se však omezí na to, že je to přeci všem jasné, že to tak je, případně přivedou kamarádku či další ženy, které jim dosvědčí že to tak je). Pokud to člověka nezviklá, tak chvíli dělají, že nechápou co se říká. A nakonec vždy diskuse skončí v osobní rovině osočením nositele myšlenky jako zlé osoby, která by se měla stydět, že šíří "pravdu", která není v souladu. A protože jde tím pádem o "špatného" člověka, tak vše co říká je nepodstatné a nemusíme se tím zabývat a rozporu jsme se zbavili a přemýšlet se nemusí. Hurá !!!


23 názorů

neroušek
16. 11. 2008
Dát tip
Neroušek zdraví Depresistu.Jako celek zamyšlení podnětné,originální,dobré.Ale kazy a velké zde jsou: 1)autor se neubránil negativním emocím vůči ženám a namísto neutrálního racionálního zkoumání zasoluje ženám záměrně,kompenzující si pravděpodobně neúspěch u žen na bitevním poli 2)autor zůstal na povrchu: postřehy jsou dobré a víceméně správné,ale závěry chybné-například konvenční myšlení u žen bez dalšího zkoumání hodnoceno jednostranně negativně 3)blud:"Fascinující je, že ženy jsou vlastně nositelkami konvencí a již celá tisíciletí zpětně umravňují muže do podob, přijatelných pro společnost a pro snadnější ovládání." .....ne opravdu,ženy nejsou satan,konvenční myšlení vytváří společnost,ne ženy a mohu autora ubezpečit,že 90 procent mužů jsou také konvenční 4)ano,ženy mají jako poslání něco jiného než vynalézat,ale je to špatné?*Zdraví neroušek.*

Vaud
13. 11. 2008
Dát tip
já snad ani nikoho nehledám a jsem rád, že mě zcela evidentně přebiješ aspoň kvantitou žen :-) jen tak pro zajímavost - jaké je Tvé vzdělání/povolání?- abych pochopil, jak moc jsou relevantní reference kolegů

Depresista
28. 10. 2008
Dát tip
Je velmi zajímavé, jak to tvrzení o házení perel sviním funguje nadčasově a u většiny věcí. Často mne až fascinuje, kolik je lidí, kteří nepoznají pravdu od lži, použitelná fakta od nesmyslů a kteří jakýkoliv text jen používají k zamachrování a kdybych sem vyblil totální hovadinu, tak by se jejich reakce nelišily. Vaud : ty hledáš nafukovací pannu a ne ženu. Pokud hodnotíš ženy jen podle vzhledu a muže jen podle toho jak vypadá jejich partnerka, pak je to o nějakém dost velkém mindráku. Z tvého machrování je to zjevné. Mám partnerky dvě, řekl byych, že jsou to z žen ty lepší a ten text mi odsouhlasilo cca 30 kolegů, kteří o ženách v reálném životě na rozdíl od studentů něco vědí. Ale nemyslím, že by to hrálo roli. Jen to utvrzuje v tom, že rozdávat životní rady zadarmo hlupáčkům je blbost :) řádek : Pokud chceš lézt někomu do zadnice, tak prosím ne pod mým textem. sparkie : Obdivuji tvou schopnost sebereflexe :)) .. jak píšu výše, většina žen žádnou nemá a vidí se zcela odlišným pohledem než je reál (nemyslím vzhled, ale činy, morální kodex, modely uvažování). Většina žen nepřemýšlí a řídí se pocity. A ty máš pocit, že to o tobě není. Tak to použiješ jako argument. Protože tomu samozřejmě hluboce věříš. Sranda :))

Vaud
25. 10. 2008
Dát tip
ťřeba překvapí :-) v tom případě se nechám rád poučit, jak na vás holky :-))

řádek
25. 10. 2008
Dát tip
Podle mého skromného názoru je to velmi nepravděpodobné, drahý kolego ) Jsou však věci mezi nebem a zemí..

Vaud
25. 10. 2008
Dát tip
řádku - pokud autor má chodí s Monicou Beluci, tak si to přečtu ještě jednou a budu si dělat poznámky :-)

řádek
25. 10. 2008
Dát tip
Vaude, tohle byla podpásovka )))) Ale vtipná )

Vaud
24. 10. 2008
Dát tip
jo, mimochodem - neni to fejeton, ale uvaha :-(

Vaud
24. 10. 2008
Dát tip
vidim, ze jsi zvladl teorii, ale zajimalo by me, jak Ti to jde v praxi posli fotku sve posledni divky a pak si povime :-)

Bohužel, je tomu tak. Zatím nejlepší, co jsem od tebe četl!!! Připrav se na kapky od uražených feministek, protože jsi trefil do černého...

Depresista
14. 10. 2008
Dát tip
Zrovna Nietscheho jsem tímhle dílkem oslavovat nechtěl :) Je to spíš o subjektivně položeném pozorování asi něco jako když pozorujete ještěrku. Co dělá, jak se chová, co se od ní dá čekat. Neřeším, co by měla "správně" dělat a zda se jí bude líbit co o ní píšu. Ani to není žádná obžaloba nebo posudek, kde se dá prostor pro názor i kočkám psům a koroptvím ani dobré / špatné jak to chápou některé čtenářky. Ani to není pokus o soud. Jen jsem sjednotil pohled na těch cca 15 žen co jsem hodně dobře poznal a těch 30 co jsem znal z okolí a zobecnil, co zobecnit šlo. Určitě jsou výjimky, ale i fakt, že příspěvky přesně korelují s tím co píšu mi potvrzuje, že jsem to vystihl snad dobře :)

Lucie-at
14. 10. 2008
Dát tip
Jen by mě zajímalo, v jaké společnosti se pohybuješ. Uni to asi nebude, co? Hlavně jde o skupinu kam patříš a jaké hodnoty ona skupina vyznává. Ne o pohlaví ;-)

dazdozienka
14. 10. 2008
Dát tip
cely cas som si myslela, ze to pise zenska, som si zle precitala nick - zarazala ma naklopenost na jednu stranu, zaujala sebareflexia, ktora ale v poslednych castiach prechadzala do sebaurazlivosti co mi nejak nedalo. celkovo, jak zeny mysli, by nemal 'hodnotit' chlapik - jedine hermafrodit, vlastne hodnotenie myslenia, ked som uz vyvolala tento pojem, je pojem nevhodny. snad len zabudas, pri celom tomto fejtoniku na fakt, ze zakladom je diverzita - roznorodost - to jest, racionalita vacsiny muzov by bola vynesena do extremu nebyt vyrovavania iracionality zien a naopak. argumentacia, 'konciaceho argumentu' a spojenia 'je to tak lebo...', je nevhodna, lebo takisto zabudas na fakt, ze zeny a muzi pouzivaju rozdielnu cast mozgu, maju rozdielne schopnosti a v tom je cele tajomstvo uspechu. tvoja racionalita nepripusta intuitivnost, pripusta 'lebo to tak povedali v telke, v casopise, mamicka alebo pani ucitelka..' z toho vyplyva, ze nemozes byt objektivny a z toho vyplyva priam irelevancia tvojho textu.

Petrusha
14. 10. 2008
Dát tip
hlavne že naškatulkuješ ... :)))) a tvoríš prevratné myšlienky ...

přeoranej Nietsche.. nic moc

Norsko
14. 10. 2008
Dát tip
Hádej, kdo dělá ženskou obřízku ? :-)***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru