Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výroba, SEX a výchova vlastních dětí

16. 10. 2008
3
28
1526
Autor
Depresista

V podstatě není co k tomu říct .. je to o životě.


Přestože v okamžiku slasti tohle nikdo neřeší, další věc, která logicky dříve či později po sexu následuje jsou děti. Někdo je jimi šokován, jiný uteče, většina se však položí do role zodpovědného muže. Je nutno obrnit se trpělivostí a za společného tlaku jejích i vašich rodičů se postavit k věci čelem.

A co to obnáší ? Nejdříve je vaší milé častěji špatně, slabo, jak by ji do břicha kopl kůň. Některé téměř nepřetržitě zvrací, jiné mají těhotenství více v pohodě a přitvrdí se až ke konci. Je to hodně o fyzičce a o stavu páteře, zda se cvičí nebo se sedělo vždy jen v kanceláři. A také o věku. Většinu zhruba od poloviny trápí bolest zad, příliš citlivý čich, nejrůznější chutě a spousta souvisejících problémů včetně toho, že se mění hladiny všech hormonů a z vaší milé se stává chodící inkubátor, ve kterém často přestáváte poznávat původní dívku. Naštěstí nás pojí i psychické pouto a tak se podporujeme a společně se těšíme až budeme mít syna či dceru. Hlavně aby byl zdravý a aby to všichni přežili.

A přichází okamžik pravdy. "Máš mě rád ? Tak přece půjdeš k porodu se mnou. Teď se to přece má." Tak nějak i když obšírněji vám milá nastíní, že vás čeká hned po pitvě jeden z nejsilnějších lékařských zážitků. Příliš prostoru pro únik nemáte, prootže i kdyby se vám to podařilo, vaši milou budou pronásledovat soucitné pohledy kamarádek kdykoliv se provalí, že jste u porodu nebyl a ji samotnou budou sžírat pochyby z ženských časopisů, že určitě nebude mít dítě ani ji rád, protože jste neviděl jak trpěla a jak přišlo na svět.

V lékařských kruzích se traduje, že u porodu bývá nejproblematičtější křísit tatínky a že rodička je většinou pacient číslo dvě. Nevím, co je na tom pravdy, ale chápu, že vidět jak se vylíhne malý vřeštící podivný mimozemšťan v kaluži krve z míst, která jste měli nejraději a která nevypadají, že by ještě někdy mohla sloužit původnímu účelu, kdy se vaše milá podobá všemu jinému jen ne člověku a vy jen vidíte jak trpí a nemůžete jí pomoci. Je to zážitek. Někteří muži se pak topí v alkoholu či prášcích déle než týden, jiní to snášejí o poznání lépe. Většina z nich však nemá nějakou dobu na sex ani pomyšlení.

Ale je to za námi a po týdnu či dříve si vaše milá s kruhy pod očima, bledá a vyčerpaná přináší domů malý spící nebo brečící uzlíček, kterého se člověk téměř bojí dotknout. Koupání ve vaničce na minilehátku, aby se děcko neutopilo, nonstop noční pláč, kdy dítě ožívá vždy ve chvíli, kdy jste se vy chystali jít spát, první zdravotní problémy, nepřetržité ponocování, strachy a běsy a váš postupný přerod z člověka samostatného na člověka pečujícího, z dobyvatele na opatrovatele a většinou z vitálního chlapa na vyčerpanou zombie, která si chodí do práce odpočinout, to jsou následující týdny a měsíce a po roce už vás ani nenapadne, že tomu někdy bylo jinak.

Silné povahy si vzápětí pořídí i druhé dítě, aby to v rámci jednoho hrdinství měli všechno odbyté a pak je časem čekalo jen poklidné stáří. Redundance má za následek, že děti, které mají od sebe jen rok či dva se stávají rivaly a namísto pěkných vztahů kdy s rozestupem třeba 5ti a více let o sebe sourozenci pečují, tak tito se obvykle při každé příležitosti perou. Ale to je ještě daleko.

Přichází čas, kdy děti dělají své první pohyby, padají z balkónů, schodů, židlí, procházejí zábradlím, zkoušejí teplotu vařiče a ostrost nožů či nůžek. Při zkoumání zdířek zásuvky na 220V vynalézavost dítěte také obvykle nezná mezí. Zlatým hřebem průzkumu okolí je cucání, polykání a ucpávání téměř všech tělesných otvorů vším, co se najde od pavouka, přes slimáka, s nímž se batolata velmi rády dlouze líbají, až po korálky, které končí v uších či nose napotvoru přesně tak, že nejdou ven. Péče o dítě se tak již nomezuje jen na ně samé, ale na celý prostor, ve kterém by se teoreticky mohlo pohybovat.

S věkem se samozřejmě rizika zvyšují. A to si pište, že vždy na něco zapomenete a malý to najde a ukáže vám to nejhorší, co by vás často ani nenapadlo. Nebo by vás snad napadlo že velká dřevěná kostka s dírou uprostřed dovede vaši ječící a osleplou ratolest na oční pohotovost s očima plnýma písku a hlíny, kdy nejříve díru ucpe sypkým materiálem a pak předmět zvedne nad hlavu a pečlivě se okem zblízka přesvědčí, že je díra ucpána dobře a není skrz ni vidět a raději pro jistotu s věcí zaklepe? A to vše samozřejmě v jediném nestřeženém okamžiku, kdy jste nehlídali ? Nevěřil jsem, teď už věřím.

Útrapy nepřetržitého hlídání i náročné období vytrvalého odpovídání na otázku "proč" vynecháme a přejdeme k výchově samotné. Pokud má být rodič v budoucnu morální vzor a autorita, pak musí být jeho chování předvídatelné, nemí být náladový a mít vlny benevolence kdy jednou dovolí co příště zakáže (nejčastější chyba většiny rodičů) a pak se diví, že to dítě zkouší znovu a znovu, když už mu to jednou prošlo.

Samozřejmě časem naše dítě začne patřit do nějakého kolektivu a jak už to u kolektivů jak dětí tak dospělých obvykle bývá, ten s nejmenším pudem sebezáchovy se snaží vnutit všem ostatním, kdo nechce být srab a vyřazen, co mají dělat aby byli borci a jak má vypadat třeba stezka odvahy v šesti letech. Samozřejmě jsou v tomto i pozdějším věku ztráty a proto je lepší mít děti dvě. Že mají být sami sebou a od debilů se nemají nechat vyhecovat k lezení na topol, pod kterým jsou vyskládány železné roury, k přecházení tenkého ledu na hlubokém rybníce, k dobývání skal, které se drolí a k tisíci dalších konin. To malého prcka nepřesvědčíte. Lidský tvor je tvor kolektivní a pokud jím budou vrstevníci opovrhovat, že není stejný jako oni, je to pro něho horší než smrt. Koneckonců ta potká jen sem tam někoho a je to jen statistika.

Vy na rozdíl od něho však máte rozum a víte, jakým lumenům se narodily děti kolem a trnete hrůzou, co všechno ho může potkat. Ovšem pokud se vydáte cestou zákazů, tak jste nepopulární a zásadně mu zkomplikujete život, protože vrstevníkům se nevyhne, je s nimi ve škole většinu času, kamarády každé dítě potřebuje a od rodičů si je obvykle vybírat nenechá. Jakýkoliv větší zásah nebo omezení může snadno vyvolat odlišnost a následnou šikanu. Pak už je to jen rozhodnout se pro menší zlo. A to vše teprve začíná. Váš prcek je ve třetí třídě.

Už jste si prošli růst druhých zoubků, extrémní dětskou zvídavost, která je, pokud jste odpočatí, zajímavá a inspirující, ale pokud máte mezi jeho dotazy něco dělat a odpovídat tak, abyste se vyhnuli mystifikacím a vše do detailů vysvětlovat, pak je to pekelné období. Do budoucna vás čekají starosti s prospěchem ve škole, s jeho kamarády a nepřáteli, s planými neštovicemi, spálou a dalšími "dětskými nemocemi", kterým se prostě nevyhnete, s pedagogy, kteří žádnými pedagogy nejsou a zasloužili by provaz, ale vašim dětem byli přiděleni, problémy s menšinami, kdy se váš capart bojí jít domů nebo přinese věcí půlku a peníze žádné, první dětské lásky, puberta, dětské tábory a po celou tu dobu neustálé výdaje, výdaje, výdaje a starosti.

Je to krásné být rodičem. Vidět malého caparta, který je fajn, má vás rád jste pro něho všechno. Je to težké být rodičem, vidět puberťáka, kterému nic není recht a vaše problémy ho nezajímají a řeší jen sebe a je schopen své "lásce" tvrdit, že je na světě "úplně sám". Je těžké sledovat své dítě a vidět jak dělá stejné chyby jako jste dělali vy, prochází stejnými zkouškami, kterými jste procházeli vy, vše znovu a znovu a nemáte šanci mu pomoci, protože jsme tu každý sám za sebe a většina životních pravd je nesdělitelená dokud se nezažijí. Jste otcem. Už nikdy nebudete takoví jako předtím.

 


28 názorů

Depresista
21. 10. 2008
Dát tip
:-)

StvN
18. 10. 2008
Dát tip
Mně se líbí s to s tím mlékem. Depresisto, není ukázkou valné úrovně nadávat čtenářům. My jsme tu od toho, abychom ti poskytli feedback a je jen na tobě, co s tím jako autor uděláš. Když je text tak hrozný, že jsme ho nemohli dočíst, tak ti to možná napoví něco jiného, než kdybychom dočetli a napsali kupříkladu, že je sice čtivý, ale nudný. Je to otázka tvého osobního rozvoje, ne našeho. Jestli publikuješ a jsi s tím spokojený, pak nevidím důvod, proč bys měl setrvávat tady. Jenže ono to bude asi včecko trochu jinak. Ale osobní rovina se textu netýká, tak se v ní nepohybuj.

katugiro
18. 10. 2008
Dát tip
Před otazníkem nepiš mezeru. Rozhodni se, jestli větu uzavřeš jednou, nebo třemi tečkami a nezůstávej na půli cesty. Vyhledej si, jaký je rozdíl mezi tipem a typem. Pokud chceš omlouvat své prznění češtiny jejím malým rozšířením, pak to nedělej na stejné stránce, kde przníš i angličtinu. Mezi slovy loser a looser je několik rozdílů, schválně jestli je objevíš. Ke stylistické stránce tvých žbleptů se vyjadřovat nebudu, protože by to bylo házení perel sviním. Zatím ses dokázal jen velkohubě ohánět tím, že "běžně publikuješ", že chápeš víc než ostatní a jelikož ani jedno nemáš čím dokázat, snažíš se nad ostatní stavět alespoň věkem. Aniž bys ovšem svůj věk uvedl a aniž by, a to především, někoho zajímal. Míra, do jaké jsi sám sebe v této postupující debatě znemožnil, mi dostačuje. Diskuse na úrovni mi přinášejí potěšení, diskuse, kde už mi protivník nemá co nabídnout, jsou nudné. Tedy naši výměnu ukončuji.

Depresista
18. 10. 2008
Dát tip
Jéé to je legrace :) Jak štěkavej pejsek. Ty se mne snažíš vyhnat nebo urazit ? Jak záslužné. Až vyženeme všechny, tak tu zůstaneme jen my neschopní.. Neoznačuji za hloupé všechny. Už tady mám své publikum, které mi dává typy a chválí texty. Protože je pochopili. Nemusí to chápat všichni. Nemám průměrné IQ ani schopnosti. Když chci něco sdílet tak ne s každým pitomcem. Tohle je spíš sonda do lidské blbosti, o které chci napsat a o tom, že internet dává prostor looserům aby mohli machrovat. Vrcholem sprostoty a nedostatku pokory je současná generace mlaďasů, ale to se spraví. Je to jen hraná sebedůvěra. No nic, jsem na tuhle generaci zvědav. Bude válka, chlapče, bude válka :) A s tím rigidním pravopisem u defacto mrtvého jazyka jako je čeština je to taky komické. Ty bys okřikoval i Vančuru viď ?

katugiro
18. 10. 2008
Dát tip
Vždyť ty nevyplodíš ani souvislejší odpověď, to už by byl skutečně přínosnější ten Blesk. Tvoje potíže s pochopením psaného textu můžou být pouze dočasné, kvůli rozčilení, takže budeme oba doufat, že až tuhle debatu přečteš řekněme zítra, něco z ní pochopíš. A jestli ne, pochopíš to snad časem, až tady všechny označíš za školáky, se kterými ty jenom ztrácíš čas. Pak si možná půjdeš najít to pravé publikum pro sebe, takový malý Ahasver, a budeme zase všichni spokojení. Šimpanz by funkci avíz pochopil. Po tobě však, jak už je mi jasné, nemůžeme žádat ani to, natož aby ses snad naučil pravopis... :)

Depresista
18. 10. 2008
Dát tip
katugiro: Milý hochu, jdi si číst Blesk a machrovat se slovníkem mezi ostatní tobě rovné, ale co mi píšeš beru v kontextu jako zcela bezcenné. Co se mi to snažíš říct ? Že všechno špatně ? Ó jak originální. A zapomeneš dodat, že jen podle tebe a říct co je tvůj obor ? školák ? Víš, že tenhle druh nevyváženého hodnocení je pro slabé duchy naprosto typický ? Ale že vůbec ztrácím čas s někým jako jsi ty :) Jsi rád, že se s tebou někdo baví viď ? Odjakživa šlo o myšlenku. A hodnocení díla se zásadně neodvíjí od jednoho blba, který ji nepochopil a raději to ani nepřečetl. Kromě hlouposti jde i o lenost. Obě ty vlastnosti kritika šlechtí :)

katugiro
18. 10. 2008
Dát tip
Je mi úplně jedno, jestli běžně publikuješ, nebo ne. Nemá to žádný vliv na moje hodnocení toho, co tu předvádíš. Nezajímají mě ani tvoje rady. Člověk, který neumí pořádně česky má sotva co mluvit o tom, jestli existují pro jazyk nějaké normy. Dokonce ani to, jestli jsem dvanáctiletý panic by nemohlo změnit nic na tom, jaká je úroveň tvého díla. Pokud se nyní, oklikou, chceš zase dostat k diskusi o díle, protože jsi všechny ostatní prostředky vyčerpal, za sebe ti říkám, že je to s křížkem po funuse. A vyhledej si pojem "avízo" ve slovníku cizích slov, když mu nerozumíš.

Depresista
18. 10. 2008
Dát tip
katugiro : jsi drzý. Na rozdíl od tebe, já běžně publikuji. Ty si klidně machruj, pokud ti to pomáhá :) Jen ti radím, nikomu nezakazuj psát a nikoho se nepokoušej demoralizovat nebo pokud je peklo a bůh, tak si tě po životě někdo podá. Nedovedu si představit nic horšího než hlupáka, co bude jiným tvrdit, že on dělá normy jak oni mají psát a že to nemají zkoušet pokud jim to podle něj nejde. Ubohost nic víc. Jen na okraj, je ti 17 nebo 25 ? Chodíš do práce nebo do školy ? Už jsi něco publikoval ? Prodávalo se to ? Máš děvče ? Máš co říct ? Nebo se s tebou nidko nebaví a tak sedíš tady a útočíš na ty kdo přijdou pod záminkou, že ti jde o něco o co ti zjevně nejde ? Napsal jsi snad něco k dílu co by v kontextu obstálo kromě toho žes ho nečetl a žes ho nepochopil ? Já nejsem ten, kdo tady uráží autora a zbaběle se schovává.

katugiro
18. 10. 2008
Dát tip
Pravda, pár lidí to dočetlo. Většina ne. Ale nevykládej tu nic o slušnosti, když netušíš, co ten pojem znamená. Nemá nic společného s tím, kolik toho čtenář přelouská. Nemusíš vypít celou lahev mléka, abys poznal, že zkyslo. Ale když přijdu do nějaké společnosti, je slušnost seznámit se s jejími pravidly. Například s tím, jak a kdy se posílají avíza. Jelikož si zamachrovat nechceme, tak jsme se věnovali dílu. Ale chudáček autor to těžce nesl, tak přešel k pseudoargumentům ad hominem. Ale prosím, když si myslíš, že na to máš... :)) Nauč se základy argumentace v diskusi. Zopakuj si pravopis. Vezmi si prášek. A pak si rozmysli, jestli chceš v téhle diskusi pokračovat, jestli chceš pokračovat v psaní, a pak si znovu projeď ten pravopis, protože víc po tobě zatím nemůžeme žádat.

Depresista
17. 10. 2008
Dát tip
katugiro, StvN : Ale no tak chlapci, opakujete se :) .. už podruhé .. jeden to nedočte, tak to teda nedočte i ten druhý a podsouvá mi, že to nikdo nedočte (což není pravda). Jednou píšete posudky, tak je slušnost přečíst celé dílko, které soudím, zvlášť pokud má jen jedinou stránku. Jinak nemáte jako kritici na literárním serveru co dělat. Číst to nemusíte, ale pak nepište kritiky, protože s tím nejste obeznámeni (soudce taky nesoudí dokud si nepřečte spis). A pokud si chcete zamachrovat, tak se nezaštiťujte schováváním za "kritiku" a rozebíráním mne a mého díla ale na férovku napište "já jsem nejlepší" a "kdo něco napíše kromě mých kamarádů, ten je vůl a tomu to strhám a ani to nebudu číst" .. Sami snad vidíte, jak je to ubohý .. ne, že by mi to vadilo. Ukazuje to místní úroveň. Jinak to, že je standart kritizovat něco, co jsem nečetl, snad nemůžete myslet vážně. Víte co můžete způsobit škody u lidí, kteří to třeba nedali předtím přečíst normálním lidem, kteří to ocení, ale jen arogantním machýrkům kteří si hrajou na něco co nejsou ? Co když vás někdo vezme vážně a přestane psát ? To mi totiž přijde jako jediný zjevný cíl vaší exhibice. Co je avízo nevím, posílejte si je mezi sebou sami :)

StvN
17. 10. 2008
Dát tip
Takhle to vidím, to psal i Zeman, ne? Ocenění od internetového čtenáře je moc hezká věc. Degenerace tu je. Jsi to ty. Jinak text nemusím přečíst celý, abych věděl, že mi nic nedá. Tím se hají jen špatní autoři, kteří se domnívají, že když napíší hodně vět, jedna z nich bude dobrá. Jestli jsi demagog v textu - čili stylizuješ, nebuď prosím demagog v diskusi, nemá to smysl. Jinak já také nedostal avízo.

katugiro
17. 10. 2008
Dát tip
Neposlal jsi mi avízo. Děti a vztahy neřešíš, porod tě nezajímá, o filozofii se taky nějak moc nestaráme a nemáš vizi jak to má vypadat dobře, - jak jsi přišel na všechny tyhle věci? To úplně sám, nebo máš poradce? Spíš to vypadá, že na mě útočíš, abys znevážil můj názor, ale přitom se nezmůžeš na lepší prostředky než má žák páté třídy. kritik by měl říct, co lze vylepšit a jak. No nepovídej. To jsi zase vymyslel sám, nebo jsi to někde četl? Když kritiku špatně snášíš, tak se nevěnuj činnosti, která ti nejde. A když už se jí věnuješ, tak ji neprezentuj ve veřejném prostoru. A když už ji, probůh, musíš prezentovat, tak k ní aspoň nežádej o hlubší kritiku, ne?

Depresista
16. 10. 2008
Dát tip
Tangens_Omega36 : jojo já to stejně píšu pro sebe a jen mne zajímá odezva, zda někdo nepřipíše něco podnětného. osobních útoků a machrování na každého, kdo je trošičku vidět a urážka každého výtvoru kromě výtvorů kamarádů, které se chválí i kdyby to byl děs, to je běžná psychoterapie většiny diskutujících na netových serverech, kteří se spíše seznamují a socializují. Nedělám si iluze. Spíš jsem čekal, že tu bude i nějakej spisovatel a dá člověku tip, co by udělal jinak, jak by to zlepšil, v čem vidí rezervy, v čem vidí správnej směr. Ale už jsem pochopil, že spisovatelé asi neseděj tady, ale píšou na kšeft :)

Depresista
16. 10. 2008
Dát tip
Laura Eleonora : To mělo být aby chlapi s děckama nepospíchali :) Má to být výchovná záležitost. Tebe jsem tím podrtit nechtěl. Subjektivně děcko ženu "naplňuje" a dává smysl životu. vindal drámo : Celek složenej z "banálních" postřehů může mít nečekaný dopad. Psal jsem vymyšlené věci a mohu říct, že lidé vždy reagují mnohem více na to, co je z vyseknuté reaility a je v tom podsunuta a opodstatněna tvá myšlenka a tvůj způsob vidění, postřeh, jedinečnost. Bulgakov si taky vymýšlel jen minimálně 95% se opíralo tvrdě o realitu a zkušenost a jak se to pěkně čte a jak je slavnej :) Nevěřím na fantasmagorie kvůli originalitě a umění. katugiro: Prostě ti to nesedlo, chápu. Děti a vztahy neřešíš, porod tě nezajímá, o filozofii se taky nějak moc nestaráme a nemáš vizi jak to má vypadat dobře, jen mi řekneš, že je to špatné. To může napsat každý. Ale kritik by měl říct, co lze vylepšit a jak. U tebe je to velmi subjektiuvní a snáze než originál lze rozebrat tvou kritiku, jako že je dost mimo a velmi subjektivní. Nepíšu to jen pro tebe. Píšu to pro čtenáře. StvN: Uznávám formální výtky, ale z toho co kolonky nabízí to bylo nejblíže. Je to jedna z kapitolek knížky, která se bude jmenovat "Takhle to vidím", tedy subjektivita je alfa omega textu. Njesem právník, nebudu zvát obě strany :) Zajímá mne dopad na čtenáře a jejich rekace, proto jsem to sem hodil. Mám otestované neliterární diskusní servery s "normálními" čtenáři, kteří až na teenagery to obvykle do konce dočetli a ti starší (a hlavně muži) to velmi ocenili. Myslím, že zde je určitá degenerace, když mám něco rozebírat, musím to přece vnímat jako celek nikoliv přečíst fragment a snažit se to zhodnotit. Chápu, že jsou tu běžně podstatně kratší texty či poezie a velkým písmem, takže jde o zvyk. Ohledně roztříštěnosti, mělo to být komplexní a určitý pokus o specifický až drsný humor tam je. Demagogie v literatuře se běžně vyskytuje jen se jí říká stylizace. pokud chci věc prodat, musí tam být slůvko SEX aby zaujala (marketing) - když napíšu elaborát o výchově, nikdo ho ani neotevře.

StvN
16. 10. 2008
Dát tip
Popravdě, úvaha má nějakou danou osnovu, kterou nás učili už na gymplu a myslím, že se od té doby nic nezměnilo. Tohle je spíš, já nevim, mně to přijde jako exhibice, jako bys chtěl říct - takhle to vidím a tak to je dobře. Škoda, že ses tohoto tématu nezhostil s nadhledem. Sloh nemáš špatný. Jinak já jsem také nedočetl. Otázka pro tebe není, jestli se já tím mohu chlubit, otázka pro tebe zní - mohu se já chlubit textem, který nikdo nedočetl do konce? Kde je asi chyba. Minimálně v tom, že je příliš rozvleklý, nedrží se nějakého užšího tématu - asi nejde dost dobře napsat ve zkratce o sexu až výchově. Ale počítám, že to mělo být spíš jakoby vtipné. Další věcí je, že sex je takové slovo - při sexu obecně nedochází k početí, to by to nebyl sex. Další mínus je, že jsi demagog, takže hlášky typu: Přestože v okamžiku slasti tohle nikdo neřeší, další věc, která logicky dříve či později po sexu následuje jsou děti. jsou opravdu úsměvné.

katugiro
16. 10. 2008
Dát tip
Já mám psát úvahu místo tebe? Nemám za tebe napsat i pár románů? A když ti čtenář (nejeden) oznámí, že tvůj text nedočetl, neříká to proto, aby se pochlubil, to skutečně ne...

informací mám dost z televize... ty vycházíš z předpokladu že když to poctivě odvyprávíš jak se ti to mele v hlavě takže to bude nutně KUS něčeho opravdovýho a zajímavýho.. to je krutej omyl, vyser se na tyhle banální postřehy a začni psát umění, anebo přemýšlej pro sebe jako Sokrates, já prostě nevidím důvod tohohle textu

Depresista
16. 10. 2008
Dát tip
vindal drámo : dej mi odkaz na úvahu, která je dle tebe super. Mám si vymýšlet ? Psát o ničem ? Fantazírovat ? Exhibovat ? Proč by to kdo četl, když to nemá informační hodnotu ? Umění pro umění ?

literatura nikde jako úvaha děsivá nuda zvrhle vědecko - moralistní způsob uvažování ble

Depresista
16. 10. 2008
Dát tip
katugiro : Dobře a jak bys to teda napsal ty ? Že děti se sexem nesouvisí ? Oprav mi ten odstavec a napiš jak to má být podle tebe .. a chlubit se tím, že jsem něco nedočetl taky nic moc. Johana Baesil : Co přesně ? Ale neříkej, že to není napsaný zajímave :)

katugiro
16. 10. 2008
Dát tip
Děti po sexu ve většině případů nenásledují, a když už, rozhodně ne "dříve či později". Když se k tomu přidá druhý odstavec, kde je spousta věcí "o něčem", nemám chuť číst dál.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru