Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Popkulturní smeťák a smutné překvapení

20. 10. 2008
4
8
1416
Autor
kgirl

jeden odpolední banální zážitek_________

„Be sure to wear some flowers in your hair.“

 

Můj pokoj je popkulturní smetiště, žumpa masové kultury, propadliště dobrého vkusu. Visí mi tu táta Warhol, strejdové Plant a Dylan, Lennon a Monroeová v růžovém provedení, duhová Mona od Leoparda, starý Dalího kalendář, plechovky od kokakoly, dolar zvětšený na desetinásobek – zkrátka všechno, co byste ve svém stoprocentně Home-Artovém 3+1 mít nechtěli.

 

„Ty žlutý růže z Texasu…“


            Ty kokakolové plechovky vypadají prázdné trochu smutně a cynicky, došlo mi včera. Heuréka – dám do nich květiny, napadlo mě pak. Umělé květiny, neboť plast je mramorem z něhož se tesají pomníky ikonám naší doby.

 

„Květiny spí ve vázách a tiká plynoměr.“


            Nejdřív jsem šla do velkoobchodu výtvarných potřeb. Vysmáli se mi. Něco takového by přece nikdo nekupoval.

 

„Třešňové květy jako padlý sníh...“

 

            Jako druhý jsem zkusila Bankrot, ale nechtělo se mi dávat 59 korun za zpřelámanou větývku s igelitovým, krvavě růžovým třešňovým květem. Pokusila jsem se je obelstít, umluvit to na dvacet, ale ty staré dámy si na mě posvítily. To by tak hrálo, aby takový skvost prodaly pod cenou, rozčilovaly se pohoršeně. A kde jinde najdu laciné umělé květiny, ptala jsem se. Pokud ne tady, tak už nikde, ujistily mě povýšeně.

 

„Když padla na lilie kapkami třemi.“

 

            Pak jsem šla do Tesca na Národní. Prodavačku můj dotaz nepřekvapil, kytky jsou prý na druhé straně u východu. Prokličkovala jsem obchodní horečkou zmámeným davem, před očima mi vyvstalo gigantické plastové květinářství praskající ve švech pod náporem paniček přetahujících se o poslední modrý karafiát (karafiáty byli v akci.), předposlední svazeček žlutých lilií s padesátiprocentní slevou, bledě fialovou zdobnou voskovku… Najednou jsem měla pocit úžasné radosti, Tesco mi splnilo přání, všude kytky-kytky-kytky, ještě k tomu levné. Ostatní dámičky vypadaly ve srovnání se mnou trochu posmutněle, ale v kvítkách se přehrabovaly se stejnou vervou. Trochu mě to zarazilo, copak chce celý národ cpát bílé růže do rudých plechovek, aby tak vytvořil lacinou iluzi moderního umění? Proč ten shon?
Nechápala jsem.

 

„Řekni kde ty kytky jsou.“

 

Pak mi to došlo. Skoro jsem se zastyděla. Došlo mi, jaké mám ohromné štěstí. Budou Dušičky a já jediná to nevím, protože mi nikdo velmi blízký neumřel. Proto alespoň dávám bílé růže do plechovek od kokakoly.


8 názorů

kgirl
23. 10. 2008
Dát tip
Díky za kritiku!---Chyby opraveny!:) No můj pokoj je cíleně popkuturní ale to ho ještě nedělá mainstreamovým :D ale ty technický výkresy by byly tresnicka na dortu, nevis kde takovy sehnat?

kgirl
21. 10. 2008
Dát tip
Děkuju a červenám se (totally)):)

Levi
20. 10. 2008
Dát tip
no paráda... fakt paráda. vypravěčskej talent, originalita "And all that shit." :-) t!

kgirl
20. 10. 2008
Dát tip
:D Já ji také piju jen s největším sebezapřením :D

Lucie-at
20. 10. 2008
Dát tip
To je dobrý! Inspirovala jsi mě k výrobě pokojíčku ;-) Jen kdybych pila kolu z plechovek :-D...

Makrelka
20. 10. 2008
Dát tip
Ale jo, zaujalo. Moc mi teda nedošlo, proč ty útržky textů v uvozovkách. Posleední dvě věty bych teda vymazala. Nelíbí se mi a ani nedávají smysl.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru