Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podzimní variace

21. 10. 2008
3
23
1941
Autor
Swětelnice

Podzim je balzám na uvařená těla.



Tělo zhořklé strachem
smutně a sametově sní
Kde důlek sbíhá se s důlkem
tmavé dni půlí popolední


Promiskuitně sleduji Jejich boky
směju se slunci do tváře
na svůj koberec maluju karmínové vlky
mé oči mají mě za lháře


Dravě si dupnu, klesnu vpřed
 -vzdech-

Přišel nezván, zdržel se dlouho
zmateně smím mu blahopřát?!
Tys beztak byla jen někde žrát,
má každodenní Prohro.

23 názorů

slivaka
08. 04. 2010
Dát tip
....životní...tak*t.

Safián
30. 11. 2008
Dát tip
Pokusím se doříci ,co nedořekli jiní. Uvádíš, že jde o vázanou báseň, ale metrum nelze poznat. Vázanost netvoří rýmy, ty mohou být i ve volném verši, ale rytmus. Obrazy jsou těžko uchopitelné. Ne proto, že by byly éterické a sugerovaly významy za slovy, ale právě proto, že to nedělají. Pak jsou tu vycpávky, rozuměj: zbytečná slova. Přídavná jména sice dokreslují náladu,ale nejsou nosná, je třeba jimi šetřit. To neznamená, že by z tebe nemohla být básnířka, jistý náboj to má. Zatím to prostě neumíš.Rytmus: začala si trochejem, zůstaň u trocheje. Verše nemusí být stejně dlouhé. Rýmuj raději nepřízvučně (žensky) Mužský (přízvučný)rým by sám o sobě nebyl vhodný a jeho střídání s ženským (tak to má být) by ti asi pro začátek dělalo potíže.Tak teĎ už jen do toho. buď to předělej nebo napiš něco nového.

Miroslawek
24. 10. 2008
Dát tip
rádo stálo ;o)

Swětelnice
24. 10. 2008
Dát tip
To jsem chtěla vědět. Děkuji za čas a úsilí vynaložené na tvé odpovědi. Lopotnost je moc pěkné slovo!Pěkný den přeji

Miroslawek
23. 10. 2008
Dát tip
neměřím, jen vidím tu těžkopádnou, topornou lopotnost

Swětelnice
23. 10. 2008
Dát tip
A Mirosláwku, jen tak pro zajímavost, když už jsme tu načli téma snahy - v čem ji měříš ty? Časem uběhlým během té dřiny? Nebo množstvím zlámaných hlav? Nebo snad objemem nasbíraného potu z tváře? Budu ti velice děkovat za odpověď, pro inspiraci, víš?

Swětelnice
23. 10. 2008
Dát tip
Nečekaně děkuji za nečekané ocenění.

Miroslawek
23. 10. 2008
Dát tip
Miroslawek nemá patent na nic a ani není zbrklý, každopádně určitě ne v soudu o tomto textu ;o) Tvé city a pocity nesoudím, to mi nepřísluší.

pinďa
23. 10. 2008
Dát tip
Mě se to líbí je to ze života...emoce jsou prostě emoce..Pinďa

Swětelnice
22. 10. 2008
Dát tip
Jestli chápeš, Toníku, můj záměr, jsi na tom lépe, než já. Děkuji za zastavení.

Swětelnice
22. 10. 2008
Dát tip
Mám pocit, že dochází k nějakému komunikačnímu šumu. Uniká mi, čím jsem tě tak rozhořčila. Udala jsem jen myšlenku, která mi po tvé reakci vyvstala (jako příměr) a ty mě tu sjedeš, že se usty rozmachuju a že vyvolávám rozruch? Propanakrale jen jsem se zajimala o Tvuj nazor, jelikož mě ten Tvůj zajímá...tečka. Omlouvám se, jestli melu něco podpasem, ale myslela jsem si, že mohu reagovat na to, co mi tady někdo napíše.

Honzyk
22. 10. 2008
Dát tip
p.s. a propos: prenaset "text", a to jakykoli zde kymkoli uverejneny do jakesi osobni roviny atp. bez znalosti toho, kdo nazor PODa pripada mi dost podpasovkla a znovu pripomina, ze tento posahany server zrejme neni tim pravym mistem, kde bych se mel prdelit...ale mam tu dost kamaradu, a neberu texty sve napr,. az tak vazne...nikdy bych kvuli svym radkum nevyvolaval takovy rozruch jako ty...no, kazdy jsme jiny---kdybych se nedaval tak vplen, nestalo by se mi. ...ergo ma smula.

Honzyk
22. 10. 2008
Dát tip
..chapej si, jak chces, ja napsal, jak nejlepe jsem umel... a uz poprve bylo srozumitelne...nechapu, proc se tady tak usty rozmachujes...opravdu.... ...myslim, ze bude lepsi se tvym Dilum propriste vyhnpout..."chapu to asi takhle" zase nic nerika mne.

Swětelnice
22. 10. 2008
Dát tip
Chápu to asi takhle - člověk s opravdovými depresemi, léčící se u psychiatra, nemůže vystát, jak se všichni kolem něj baví o tom, jakou měli včera depku....protože oni ani neví, jaké peklo to je. Chápu, že to v tobě podobné pocity vyvolává. Nicméně...nicméně...nicméně. Nepíšu abych konejšila nebo o sobě pěla ody, ani si nemyslím, že jsem na tom kdoví jak špatně a proto bych se měla litovat. Každodenní prohra se mi zamlouvá jako něco, co tu všude pobíhá a občas příjde, občas se zdrží někde, kde si to pořádně vychutnává.

Swětelnice
22. 10. 2008
Dát tip
Olala! Miroslawek ma patent na měření snahy! Klobouk dolů! Tatínek ale jistě nebyl tak zbrklý.

Honzyk
22. 10. 2008
Dát tip
Ok....je to text mnohoslovny, ale "NEVYMLUVNY"......tak.....sorry, ono je nekdy tezke nazor presne hodit v te zaplave vsech textu...a porazenecky mi pripada, pisu, ze myslim si, ze dycky da se neco delat..."KAZDONDENNI PROHRA" NA ME AZ MOC.."...ok?:)-....CAU H. :)

Miroslawek
21. 10. 2008
Dát tip
té snahy... uplést z hovna bič... jak by pravil můj prostořeký tatínek

Swětelnice
21. 10. 2008
Dát tip
Honzyku, děkuji ti velice za množství tvých reakcí, ale bohužel z toho vím pramálo... Nerozumím ti. Hodnotil jsi, jak na tebe působí ta báseň? Nebo jsi hodnotil tvůj pocit ze mě? Nebo co? Opravdu mě zajímá tvůj názor, o to víc mě štvě, že nerozumím.

Honzyk
21. 10. 2008
Dát tip
...a jak ctu odfzadu, dopredu, zpatky, tomu prologu nehovim, sorry..)

Honzyk
21. 10. 2008
Dát tip
za preklepy mutze muj kocour....(zn.: ukazneny\, ale svobodnmy))

Honzyk
21. 10. 2008
Dát tip
..no, karminiovy vlci uzasny, ale pro kmne, a prřave proto, ze neni mi, a nekecam, nejlip, az moc, méoíc PORAZENeCKY... ...a to ja nerad, sorac........ NEZ nekdo napise " KAZDODENNI "PROHRA", WSAKRA BY MEL VAZOT SLÉPOCVA... tpo jer, jako bys ani nezila, nebéo jen shrbena nečklde se krciola, ja vim, nekdy je to vsecko na hoívno, na prdel, ale ., kurva., jsme lidi, třak zklus vstat neja uz...

A.H.
21. 10. 2008
Dát tip
Začátek je bezvadný, moc se mi líbí, ale pak to strácí pěkné tempo. Především mi zde nesedí Ti karmínoví vlci. ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru