Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Já vs My

26. 07. 2001
4
0
867
Autor
Iternity

 

 

 

Vídáte to každý den. Dvojice držící se za ruce nebo sedící na lavičce v parku ve vřelém objetí. U železničního mostu postávajícího zamlklého osamělého chlapce, s našpulenou pusou dívajícího se smutně do dálky. Ambiciózní mladou  ženu ve značkových jehlových lodičkách brázdící nejdražší butiky. Donutilo mne to zamyslet se nad jednou základní otázkou, která rozhoduje o tom, jak žijeme a jak se cítíme. Být samy, nezávislé a svobodné, nebo se oddat sladkým radovánkám láskyplně vzhlížejícího jedince, jenž zaujal náš pohled? Určitě je lepší, když člověk není ani po této stránce sám. Máme se s kým podělit o svoje strasti i slasti. Usínáme v jeho náručí a cítíme se v bezpečí a milovány. Rád se stará o toho druhého. A jeho štěstí dělá šťastnými i nás. Tohle všechno s sebou přináší i bolestnější pohled na věc. Jak se říká, láska krátce trvá, ale dlouho bolí. A my, ženy, prožíváme citovou stránku mnohem intenzivněji než-li muži, tím samozřejmě nepopírám, že i muži prožívají určitou bolest nad ztrátou vztahu, ale snad díky svým vrozeným genům dávných bojovníků se s takovou bolestí dokáží lépe a snad i rychleji vypořádat než-li my. Bolest je i tak individuální u každého jedince. Ať u muže, či u ženy. Možná to vypadá, jako kdybych jednou větou negovala tu druhou. V obojích je hodně pravdy. Nikdy nemá pravdu jen jedna strana.

Abych se konečně dostala k tomu, co mám na srdci. Vyvstala mi v mysli jedna otázka. Zda není lepší, když je člověk sám, obklopen rodinou a přáteli, anebo se vrhnout střemhlav do oceánu, kde riskujete, že nehledě na to, co uděláte, můžete přijít v jedné vteřině o všechno, včetně krásných iluzí.

Nebojte. Já vím, že je lepší mít někoho po svém boku. A vím, že nic není věčné. A mezilidské vztahy – hlavně pak láska – je navíc jako peříčko. Křehké a vrtkavé. Někdy stačí jen malé zaváhání, zapochybování a  negativní řetězová reakce je nasnadě. Pravdu mají ti, kteří nad takovými věcmi vůbec nepřemýšlejí a žijí ze dne na den. Já tu ale nemluvím o strachu ze ztráty blízkého někdy v budoucnu. Mluvím o přímé ztrátě. O těch kruzích pod očima, jež jdou špatně sladit make-upem s přirozenou barvou vaší pleti, o těch nocí, kdy se probouzíte a nemáte se ke komu přitisknout a koho pohladit. Na každém rohu se setkáváte s něčím, co vám to připomene. Písnička. Restaurace. Snad podobná chůze. Zamilovaná dvojice, která tím nejpomalejším tempem chůze jde přímo před vámi do všech míst, kam máte namířeno. V tu chvíli někdo možná zapřemýšlí, zda není lepší být sám a vyhnout se těm černým uplakaným mrakům, které jsou jen cenou za něco krásného a romantického. Dobro vystřídané zlem. To je život. Nebo si alespoň ponechat určitý odstup? Ale když toho druhého znáte už nějaký ten pátek, je lepší pustit odstup k vodě. Důvěřovat – a někdy i trochu prověřovat a stát nohama na zemi. Ale milovat. Bláznivě a hluboce. Není nic krásnějšího.

Nemá cenu vyhýbat se tomu. Má cenu žít. Se vším všudy. I s tou bolestí. Nikdo nechceme být sám. A tak hádám, že se ptáte, proč to tu rozebírám. Zajímavá otázka. Hloupé nejsou nikdy otázky, hloupé mohou být pouze odpovědi. A já se přiznám, že nevím, co na to říct. Ten, kdo je naladěn na stejnou frekvenci jako já, pochopí. A pro ty ostatní jsem tady já a avíza.


pampelin
19. 01. 2002
Dát tip
Jsem vděčný za všechno hluboké a opravdové v téhle zglajšachtované době. Nezprostředkovaná bolest, radost, údiv...bez růžových brýlí, kterými často obelháváme sami sebe. Milovat něco, co si idealizujeme, je sebepodfuk. A mám pocit,že u ženských se toto vyskytuje ve větší míře:)

finarfin
27. 07. 2001
Dát tip
... nemám co dodat ... *

Danny
26. 07. 2001
Dát tip
řekl bych že u mužů i u žen je ta bolest stejně velká. Bojovnické geny jsou v moderní době úplně na houby. díky za pěknou úvahu. tipuju!

Iternity
26. 07. 2001
Dát tip
mas pravdu, ze bojovnicke geny jsou v dnesni dobe temer k nicemu, ale musis uznat, ze maji sve kouzlo v duchu starodavnych dob...hezky to zni...ale je to bez efektu a v dnesni dobe, by je asi feministicka hnuti rozdrtila ve vysplechty (ty slova) jen si tak obcas uvazuju a nekdy mam chut se podelit o svoje myslenky s ostatnimi, dlouho jsem tu na pismaku nebyla..par mesicu a docela se tu obmenili lide, ale jinak se to zas tak nezmenilo..starej dobrej pismacek

Krel
26. 07. 2001
Dát tip
........napsala jsi to všechno, nemám snad ani co dodávat, snad jen, že si myslím, že tu bolest prožívají všichni stejně, jenom ženy to dávají víc najevo...úvaha je krásná .. ........!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru