Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mokré město

27. 07. 2001
3
0
1184
Autor
člobrda

Město... po dešti... noc

Vítr už dávno ustal, je klid. I plastikové kelímky a mikroténové sáčky se přestaly vznášet ulicemi a naslouchají mému kráčení.

Jsem šťastný uprostřed mokrého města, jeho žluté domy jsou v téhle noční mokré tmě stále žluté, a v tom mokrožlutém světle světlovlasí lidé objevují, jak se jejich vlasy mění ve zlatá vlákna a šest vratkých kachliček pod sebou skrývá kaluž..

Prázdnými ulicemi mokrého města, které patří kočkám a ježkům, se prohání taxík, z jeho pootevřeného okénka voní káva a drahý tabák..

Opuštěný autobus s opuštěným šoférem otevírá voňavému vzduchu dveře a nikdo nenastupuje, jen pneumatika chvíli stojí v čerstvé kaluži, od které před chvíli vzlétl rozespalý vrabčák.

Staré dámské kozačky, které se sklonily, aby do nich nenapršelo, leží u staré šedivé popelnice a naslouchají, pro mě náhlému a překvapivému cvrkání kobylky.

Znám tu čtvrť, kde lidé ještě nespí, hovoří klidnými hlasy a kouří vykloněni z oken, zatímco v chodbách se suší mokré deštníky.

Okapové roury jsou nad věcí a kanály pod městem hrají dešťovou sonátu..

Voda si klidně vsakuje do městských trávníků... šumí jako šampaňské.. připíjím noci na zdraví..

..a drobné mžení smývá z chodníku našlapané kroky mnoha lidí..


Gastarbajtr
28. 07. 2001
Dát tip
souhlasím s výše uvedeným TIP

alina
28. 07. 2001
Dát tip

Kastel
27. 07. 2001
Dát tip
Fajn čtení - TIP.

Krel
27. 07. 2001
Dát tip
jo je to hezké počtení...dobrá náladovka..!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru