Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pán a pes

01. 11. 2008
0
1
366
Autor
doňa Raquel

Jak to někdy bývá...

Pán a pes
Byl jednou jeden starý pán a ten měl psa. Měl ho rád, a proto velice tesknil, když mu psík jednoho dne zemřel. A tak, jak to bývá, vzal milovaného psa a pohřbil ho v rohu zahrady pod starou třešní. Byl sám, opuštěný a chmury zabraly místo v jeho životě. Pes byl pro něj prostředníkem k setkávání se s lidmi. Chodil sedávat k jeho hrobečku a přemýšlel o životě. Dny plynuly a on byl stále smutný. Až pak mu do oka padnul nový pes. Byl hravý a plný života. Nebyl už nejmladší, ale jeho bývalá paní se již o něj nemohla dále starat a tak se dostal k muži. Byl velice líbivý a na první pohled kultivovaný. Člověk si ho hned oblíbil. Konečně má zase radost ze všedních dnů!
Za pár týdnů si muž odešel něco vyřídit do města a nového psa nechal doma na zahradě. Jak tak kráčí z města domů a těší se na svého psa, do cesty mu vkročí jiný pes. Špinavý pes ulice se zašmodrchanou srstí a velikýma tmavýma očima. Vypadá, že je to ještě nezkušené štěně! Člověku se psa zželelo, ale domů ho vzít nechtěl. Vždyť jednoho psa již má. Tak mu dal u vrat svého domu nažrat a nechal ho jít. A co se nestalo. Pes se druhý den u vrat objevil znovu. Dal mu tedy najíst znovu a poslal ho pryč. Tak se to pár dní opakovalo až si muž vzal cizího psa domů. Oba psi žili pospolu, i když novému psu se ten starší moc nelíbil. Věděl ovšem, že nesmí nic udělat. Vždyť tam byl teprve pár dní. Pak si ale pán s oběma psi hrál a pes ulice se ohnal po tom domácím. Muž se rozzlobil a cizího psa vyhnal. Leč nemohl zapomenout na smutné psí oči. Přislíbil tedy, že psa bude každé ráno u vrat svého domu krmit. Pes byl smutný, uražený a možná měl na pána i vztek. Přesto každé ráno přišel a pozřel potravu z mužových rukou. Po čase ale nepřišel a od té doby se již u vrat neobjevoval tak často. Pak už nepřišel vůbec. Pánovi to bylo líto. Přece jen měl toho pejska rád. Čekal na něj, volal ho a vzpomínal, ale pes se už nikdy neobjevil. Za nějakou dobu na něj pán přestal čekat a zapomněl na něj. Zase se těšil ze hry se starým psem.
Jednou se s ním vydal do parku na procházku a v dáli mezi stromy zahlédl ušmudlaného psa. Zrovna takového, jakého krmil. Zavolal na něj zapískal.
Pes se otočil, dlouze se na něj zadíval. Poznal starého pána a beze slova odešel.
 
 

1 názor

Kandelabr
01. 11. 2008
Dát tip
beze slova odesel...hehe site trochu moc horkou jehlou se mi zda. Hodne klise tez, chtelo by to jeste promyslet. Chybi atmosfera. Je to jenom popis. Nebyl jsem vubec vtazen do deje, pribeh je sam o sobe fadni. nezaujalo, pardon.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru