Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Několik málo slov o závislosti

19. 11. 2008
0
0
489
Autor
Nihlathak

Co všechno vyplodí mysl chorého demagoga při pohled na krabičku cigaret volným tokem myšlenek.

     Kouření je vysoce návykové, nezačínejte s ním. Jeden z vejšplechtů, které se píší na krabičky se zbraní hromadného ničení, proti které pořád ještě vláda Spojených Států amerických nic nemá. Je ale vlastně kouření návykové? Podle čeho se taková návykovost měří? Má snad malé miminko návyk na svůj dudlík? Možná ano. A proto také starší lidé, z velké části kuřáci, kouří. Amanda Peckman věděla dobře, co říkala, když tvrdila, že jedna cigareta dokáže zabít stádo buvolů. Pokud jí zapálíte roznětku dynamitu.

     Španělská vláda zase v loňském roce vydala zákon, že kdo bude přistižen s cigaretou v ruce v okolí padesáti šesti celých osmi desetin metru od autobusové, vlakové, trolejbusové, tramvajové nebo lanovkové zastávky, zaplatí pokutu šedesát euro. O jejím používání či snad dokonce stavu hořícím se vyhláška nezmiňuje. Loni šlo vůbec kouření do kytek. Irové se zřekli kouření ve většině putyk, Moldavská prezidentka zemřela na rakovinu plic, a to nikdy nekouřila! Dehet byl po tomto incidentu ještě dlouho zahanben.

     Kanadská firma Ashflame, vyrábějící mimo jiné cigarety Clea nebo Viceroy, padla do konkurzu, kde ji pod svou správu dostala korporace spoléhající za dodávky plen do Severní ameriky a v domovské Guatemale dokonce vyrábí rakve. Přiznejme si, že není v „boji za odkouření světa“ nalité čisté víno. Například je stále nejasné, kam se ztratily všechny modré filtry, které donedávna chrlila jedna madagaskarská firma o stošest. Ze dne na den prostě zmizely.

     A další zvláštnost je nasnadě. Nikdo nikdy ještě nepřišel na ten pravý důvod, proč se varovné signály na krabičkách cigaret píšou černě. Přeci si jich nikdo nevšimne. Chtělo by to vzít pořádně do rukou a vymyslet kampaň. Ta kampaň by mohla mít logo. Třeba spálené plíce – šedozeleně. A na tom nápis: „Ministerstvo zdravotnictví varuje“ – žlutě. Okolek by mohl být z proměnlivého fosforu, takže by i ve tmě svítil. Proč by to nemohla být akciovka, firrma Ministerstvo zdravotnictví varuje: s.r.o. To by bylo hned lepší. Její výrobky by šly na dračku, protože by všechny byly tabákové. Spojilo by to dohromady všechny tabákové korporace a ještě by kuřák pookřál nad krásnou reklamou. Vždyť je kolem nás tolik šedi, proč přidávat, kde to jde, a nosit tím dříví do lesa? Černobílé odzvonilo. Je čas modernizovat.

     Co je doopravdy znepokojivé, je ale, zdá se, stále veřejnosti, která má sice neutuchající, v této chvíli však zcela bezprizorní čuch na levárny, utajeno. V kuloárech drogového (cigaretového) průmyslu se proslýchá, že brzy nahradí recyklované kartonky, ze kterých se krabičky vyrábějí, stlačený, urychlovačem částic pořešený zkrystalizovaný cigaretový popel. Cigaretárny se tedy stanou takovými perpetuum mobile!

     Žmolky ne a ne dolů z vašeho oblíbeného svetru? Minulost! Známá společnost Red&White inc. zvažuje výrobu koncentrovaného dehtového koncentrátu, který si dáte do větráků v létě. A když budete pilně větrat těmito splodinami, bude Váš problém s nedokonalostmi bubnu Vaší pračky vyřešen. Budete mít na oblečení takový nános čistého C, že ty drobné žmolkovité nepříjemně vypadající kuličky na vašich svršcích řešit nebudete! Uvidíte.

     Máte snad problémy s kupováním cigaret? Vadí vám neonizující se plány na neonizující se reklamy na cigaretách? Ubalte si jointa.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru