Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEBE NAD SOMMOU-32

21. 12. 2009
0
3
1537
Autor
fungus2

Část třicátá druhá

 

Šestice letadel rámové konstrukce s vrtulemi za kokpitem letěla směrem k frontové linii, na které se tvrdě bojovalo.

 Poručík Robert Fantes letící v jednom ze dvou tříčlenných rojů se rozhlížel po obloze. Vlevo v dálce rozpoznal město Amiens, ale svou pozornost soustředil do prostoru, kam letěli. Netrvalo to dlouho a jako ostatním letcům se mu naskytl pohled na početnou formaci letadel, která se nacházela nad rozstříleným městečkem La Boisselles.

 Šedivé chomáčky kouře, které se objevovaly ve vzduchu, znamenaly palbu britského protiletadlového dělostřelectva a Fantes brzo rozpoznal, že se jedná o německá dvojmístná letadla. A jejich osádky zahájily bombardování silnice, na níž se nacházelo velké množství britských vojáků, kteří se přesunovali k frontě.

 Airca se rychle stočila směrem k německým Albatrosům, přičemž Fantes kratičkou dávkou zahřál kulomet. Současně rychlým pohledem přehlédl oblohu, na níž spatřil další britské stíhací letouny. Poté se přes kulomet zadíval na nepřátelská letadla, která už shazovala bomby. Vzápětí svou pozornost soustředil na jeden tmavě hnědý Albatros, který letěl podél silnice. Okamžitě strhl Airco jeho směrem, přičemž postřehl, jak se od jeho spodní části odděluje několik menších oválných věcí, což byly malé pumy. Ty vzápětí dopadly a explodovaly v prostoru vedle silnice, kam z ní utekli britští vojáci.

 Fantes se za okamžík přiblížil k německému letadlu na vzdálenost necelých třiceti metrů a snažil se jej dostat na mušku. Zároveň spatřil, jak pozorovatel natočil kulomet jeho směrem, z něhož vzápětí vyšlehl plamínek. Ihned počal manévrovat s letounem, aby střílejícímu letci ztížil míření. Přitom se dostal ještě blíže k Albatrosu a za okamžik na něho vypálil dvě dlouhé dávky. Jeho pilot jej strhl prudce do strany a Fantes se ve velké zatáčce stočil za ním. Současně z vrchní části kulometu vyndal prázdný kulatý zásobník a nasadil na něho plný. O chvíli později opět stíhal nepřátelský stroj, přičemž zrakem přehlédl vzdušný prostor. Naskytl se mu pohled na vzdušnou bitvu, do níž se zapojily i dvoumístné  F. E. 2,  Nieuporty a také německé stíhací letouny Fokker. A protože nebyl žádným nepřátelským letounem ohrožován, tak stále pronásledoval Albatros. Jeho pozorovatel opět na něho zahájil střelbu, ale Fantes manévroval s Aircem tak, že se nacházel v takovém úhlu, že německý letec měl stiženou střelbu. A vzápětí dostal do zaměřovače zadní část nepřátelského letadla a zahájil na něho palbu. Záhy zřetelně viděl, jak bílé čáry střel zasahují jeho trup. O chvíli později rychle vyměnil v kulometu zásobník, povylétl výše a ze strany se zadíval na Albatrosa. Na jeho povrchu uviděl velké množství průstřelů a v zadním kokpitu zhrouceného pozorovatele, jehož kulomet trčel nahoru.

„Tak teď vás dorazím!“ pomyslel si a sklopil Airco. Přes hlaveň kulometu viděl, jak se nepřátelský stroj zvětšuje. Zároveň postřehl pohyb pozorovatele, který uchopil rukověť kulometu, natočil jej na něho a okamžitě zahájil střelbu.

KONEC TŘICÁTÉ DRUHÉ ČÁSTI


3 názory

fungus2
23. 12. 2009
Dát tip
V pohodě.

Jo, a byla to vážná kritika :-)

Příběh mě nijak nebere, ale to není tvoje chyba. Stran stylistiky to hodně připomíná slohovku. Dašlí, ani předchozí části vyhledávat nebudu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru