Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dada povídka online (zábavná akce)

30. 11. 2008
12
70
5689
Autor
JiKo
Právě teď a hned, bez přemýšlení a rozhodování udělej toto:


Vezmi knížku, která je co nejblíž tebe, nalistuj stranu 55, odpočítej pátou větu, která je celá a napiš ji sem do názorů / kritik.

Věřím, že budete hraví a těch 30vteřin si najde každý, uvidíme co z toho vznikne :-)



Povídka:

Bylo nad míru obtížné pamatovat stále na ty podivné zvláštnosti, privilegia a neslýchané výjimky, jež pro Bartlebyho vytvářely ty mlčky přijímané podmínky, za jakých zůstával u mne v kanceláři.
Naproti tomu vědecká historická rozprava vyžaduje řád v chronologickém uspořádání dějinných fakt a událostí.
Pak jsem se podíval na číslo stránky vložené do stroje: v Tatarkovi sebou ale mrskla!
Byl rád, že si bude moci oddechnout, neboť se na celé cestě ani nezastavil a pořád trnul strachem, jako kdyby ho desátník za krk držel.
Základ je, píchat ještě před náměstkem.
Tvářila se, jako by očekávala, že její přítomnost vyvolá u mne výbuch nadšení. 
Lékařské systémy jihovýchodní Asie jsou smíchanou formou různých tradic.
Fuzzy prošel vraty milionářova areálu a cikcak se blížil k ozářenému vstupu do sídla. Utéci jí, to by znamenalo odříci se navždy veškeré cti a veškeré naděje, neboť naděje zbývá již jen v jejím náručí.
A řeznice kývala vážně: "Ano, jen vámi," a otevřela oči, které měla neustále přivřené, už kolik let měla oči přivřené, dívala se na svět jako divoch z houští, jak zvěř, jak uprchlice... otevřela oči a podívala se do tatínkových očí a tatínek zvedl zářící hřeben a posvítil jí do očí a viděl, že oči má krásné a plné ohýnků a že takové oči mu nikdy neukázala ani jeho manželka, takové oči akorát před tolika lety se na něj dívaly od jeho maminky. 
- Áno.
Pozoroval ji s úsměvem.
Museli jste si zachovat pružnou projekci, zůstat schopni vyzkoušet nové alternativy a připustit možnost porážky.
Ale je zcela příznačná pro takzvanou horní vrstvu, k níž navždy a věčně patřit bylo celoživotním a nejvyšším vrcholem veškerého sestřina snažení.
"Cože?"
Mám pocit, že jsem ztratil - ne všechno, všechno ne, ale příliš mnoho.
Kolem krčmy vede polní cesta, vždy plná prachu a prach na ní je vždy úplně černý.
Říkají, že v měsíci březnu přicházívá jaro.
Vůbec ne obrazně, doslova!
"Ale musí to být opravdová princezna, tak jemná a tak princovská jako já."
Mezi pětatřicítkou a čtyřicítkou.
Díky zchlazení stlačeného vzduchu, vycházejícího z kompresoru před vstupem do motoru, produkuje chladič vzduchu hustší vzduch, jenž pak vstupuje do válců.
Není pochyb o tom, že Samson, přes mýtické prvky ve vyprávění, které ho staví na úroveň izraelitského Herkula, je skutečnou postavou, podivnou směsicí mladistvého delikventa a hrdiny, siláka a prosťáčka, který má paranoidní výbuchy agresivity, miluje vandalismus a žhářství a vyhledává nevázané orgie a hříšné ženy.
I cannot be otherwise than concerned at being the means of injuring your amiable daughters, and beg leave to apologise for it, as well as to assure you of my readiness to make them every possible amends,-but of this hereafter.
V poslední době se rozmáhá používání vznešeně znějících počeštěných slov z angličtiny, například při vyjednávání vstupu Česka do Evropské unie údajně probíhaly "negociace" (angl. "negotiation" - vyjednávání).
Vývojový posun imaginativně-emotivních funkcí je v každém stadiu nepochybně významným ukazatelem rozvoje osobnosti.
Je nejdůležitější surovinou pro výrobu hliníku.
Ali Baba war ein edler und hochgesinnter Mann, freigebig, von gutem Herzen und trefflichen Eigenschaften; er hatte ein reines Gemüt und dachte immer nur Gutes von den Menschen.
Ak prezident nemôže vykonávať svoju funkcie dlhšie ako jeden rok, Národná rada Slovenskej republiky ho z funkcie odvolá a zvolí nového prezidenta na riadne fukčné obdobie.
Jestliže provedená vyšetření nasvědčují intrahepatální cholestáze, bývá zejména u chronických procesů definitivní diagnostickou metodou biopsie jater.
Žel, tenkrát jsem ho sotva znal.
To nebe, kde harfa zní tklivá, tam nechci, to není můj styl.
Tvář i hlas byly nesporně Bowmanovy - to jsem ochoten odpřísáhnout.
Ale přísně vzato, je to nemožné, neboť motiv němoty a ovčí kůže, motiv žebrácké špíny a stařecké slabosti tu nikdy nevyústí v okamžik, kdy se slavně rozpouštějí zlaté kadeře a kdy silná paže Lstivého napíná obrovský luk.
Vidím,že zaujímavo vidíš do vecí,ale podľa toho,čo si zatiaľ napísal si veľkým dlžníkom literatúry aj našej generácie,a verím aj to,že tento dlh raz splatíš.
"Omluvte mě na okamžik."
Don Fernando: Tak veľký, udatný i smelý je tvoj čin, že odmeniť sa zaň tvoj kráľ ver nemá čím!
Sajga to činí tak, že sasunuje konce větviček do předočních pachových žláz.
Upnutí mezi hroty zajišťuje shodné upnutí dané součásti na více obráběcích strojích a tím zlepšuje dosaženou geometrickou přesnost.
Joyfully your voices raise, Brothers all, in hymns of praise.
Dnes se sublimace chápe šířeji, jako nevědomé převádění společensky neschvalovaných pudů do roviny sociálně přijatelné.
Lámal si hlavu.
Čím se vyznačuje celkový průběh duševního vývoje dítěte, celkové změny v jeho duševnu?
Probrána byla stresující situace učitelky, jejíž žák zbil jejího syna, aby se jí údajně pomstil za přísnou klasifikaci.
Eddie otevřel ústa, aby ještě něco dodal, ale Susannah ho předešla.
V tomto směru Démokritos souhlasí s Paramenidem a eleaty.
Stále mluvila tak nevzrušeně.

70 názorů

Takže chci dobrý kompromis: pochvalu, útok, celou paletu všeho.

Wee
13. 12. 2008
Dát tip
k ránu se hůře počítá... takže abych nezavedla dada povídku na scestí, pátá celá věta oné knihy je vpravdě vystihující a prostě úžasná .o)) : A oběma jde o lásku.

Elyon
12. 12. 2008
Dát tip
Nad ním bola jediná podkrovná izbietka, kde býval Lucien.

Wee
10. 12. 2008
Dát tip
Jeden věří, že řešením všech problémů je blahobyt, nebo´t člověk zbavený povinností bude mít čas, aby vzdělával srdce, rozum a duši.

Jsem tibbaRova manželka - jen jsem procházela kolem - přidávám se jako taková k tvé povídce jestli smím - zrovna jednu knihu nesu kol počítače - tak tady je ta věta: ,,Sorry, ale tohle fuckt ne, já jsem jen ta blbka co ji máš na sex a na to abys do mě cpal prachy." (J.Sadílek/M.Baláž - Něžně a pomalu 2008)

Styl Koránu není jednotný, liší se podle doby, kdy vznikaly jednotlivé části nebo súry: zatímco některé starší části jsou vzrušené nebo klidně vznešené, mají pozdější súry spíš prozaický charakter a postrádají básnického vzletu.

napínavá povídka! :)))

ramia
02. 12. 2008
Dát tip
Dero..díky.Myslela som,že je tam vytvorená nejaká kreativ plodná skupina:)

Dero
02. 12. 2008
Dát tip
ramia: řetězovka. šířilo se to přes statusy a komentáře k nim.

leenai
02. 12. 2008
Dát tip
zkoušet jen beletrii.. akorát čtete špatný naučky, žejo, moje věta byla z esejí na literárně filozoficko - teologická témata.. a co se tam vylíhlo =D jinak pokud by bylo něco znovu, ráda se do toho vrhnu.. a ještě raději, upřesní-li se ta "pátá ukončená věta" lépe než prve. těžko říct, jestli jsem napsala tu, co jste po mně chtěli =)

ramia
02. 12. 2008
Dát tip
..smiem vedieť kde na facebooku?..

nyma
02. 12. 2008
Dát tip
"Z octa bývají kyselí, z heřmánku hořcí, a z cukrkandlu a podobných sladkostí bývají děti milé."

Van Gennep upozorňuje na fakt, že součástí sukurských (išongských) rituálů opětovného začlenění, které následují po dlouhé době "pomezí", během níž jsou dvojčata na šest let odloučena od veřejného života, je "rituální procházka po území obecné společnosti a společná hostina" vesničanů.

řádek
02. 12. 2008
Dát tip
No, já myslim, že by to stálo za pokus znovu, ale asi by možná nebylo od věci nějak ty kritéria trochu omezit, pač můj úryvek je třeba z knihy odborný (a neni jediný) a to tomu docela ubírá. Co třeba zkusit jen beletrii?

Tragicus
02. 12. 2008
Dát tip
Vyskytuje se, ale jako výjimka; celkový vzhled života není stav nouze, stav hladu, nýbrž bohatství, hojnost, dokonce i absurdní plýtvání - kde se bojuje, bojuje se o moc...

Fouraix
02. 12. 2008
Dát tip
nedomrlé asik i takhle. nějaká minimální podmínka přece jen být mohla. třeba "nejbližší beletrickou knížku". my co jsme měli nejblíž jinou to tam zjevně xindlíme. moji větu klidně vyhodit, vůbec na ní netrvám;)

Ferry
02. 12. 2008
Dát tip
Jiko, to jsme si bezva vyhráli. Brzy nám, co jsme bez inspirace, zas něco předhoď. Díky!

dadíková
02. 12. 2008
Dát tip
smysl větší by to mělo jedině popřeskupovat, takhle je to sice zábava - ale jen náhoda že...

JiKo
02. 12. 2008
Dát tip
No tak vám děkuji za účast :-)))), přemýšlím jestli to vzniklé dílko nějak popřeskupovat. Rozhodně jsou tam některé pasáže na sebe vtipně navazující :)) Dero: ano ano, viděl jsem to na fejsbůku, ale tam to bylo jen takové nedomrlé, říkal jsem si co takhle z toho udělat povídku :) A tady je na to dobrý terén... pomalý ;-) ale dobrý.

Muamarek
02. 12. 2008
Dát tip
Stále mluvila tak nevzrušeně.

sidonia
01. 12. 2008
Dát tip
Probrána byla stresující situace učitelky, jejíž žák zbil jejího syna, aby se jí údajně pomstil za přísnou klasifikaci.

guy
01. 12. 2008
Dát tip
Čím se vyznačuje celkový průběh duševního vývoje dítěte, celkové změny v jeho duševnu?

Garth
01. 12. 2008
Dát tip
Lámal si hlavu.

Cornelie
01. 12. 2008
Dát tip
Dnes se sublimace chápe šířeji, jako nevědomé převádění společensky neschvalovaných pudů do roviny sociálně přijatelné. (Václav Hošek - Psychologie odolnosti)

StvN
01. 12. 2008
Dát tip
Upnutí mezi hroty zajišťuje shodné upnutí dané součásti na více obráběcích strojích a tím zlepšuje dosaženou geometrickou přesnost. (Sorry, jsem v práci.)

Duchové
01. 12. 2008
Dát tip
Sajga to činí tak, že sasunuje konce větviček do předočních pachových žláz (podle snímku I. Heráně).

B.P.K.
01. 12. 2008
Dát tip
Don Fernando: Tak veľký, udatný i smelý je tvoj čin, že odmeniť sa zaň tvoj kráľ ver nemá čím!

"Omluvte mě na okamžik." - Rob Grant - Nezchopnost

ramia
01. 12. 2008
Dát tip
Vidím,že zaujímavo vidíš do vecí,ale podľa toho,čo si zatiaľ napísal si veľkým dlžníkom literatúry aj našej generácie,a verím aj to,že tento dlh raz splatíš. Slovenské pohľady

,,Tvář i hlas byly nesporně Bowmanovy - to jsem ochoten odpřísáhnout.

To nebe, kde harfa zní tklivá, tam nechci, to není můj styl.

Ferry
01. 12. 2008
Dát tip
Žel, tenkrát jsem ho sotva znal.

Jestliže provedená vyšetření nasvědčují intrahepatální cholestáze, bývá zejména u chronických procesů definitivní diagnostickou metodou biopsie jater.

Petrusha
01. 12. 2008
Dát tip
Ak prezident nemôže vykonávať svoju funkcie dlhšie ako jeden rok, Národná rada Slovenskej republiky ho z funkcie odvolá a zvolí nového prezidenta na riadne fukčné obdobie.

deckart
01. 12. 2008
Dát tip
Ali Baba war ein edler und hochgesinnter Mann, freigebig, von gutem Herzen und trefflichen Eigenschaften; er hatte ein reines Gemüt und dachte immer nur Gutes von den Menschen.

saša_gr
01. 12. 2008
Dát tip
Je nejdůležitější surovinou pro výrobu hliníku. (Slovník cizích slov, Statní pedagogické nakladatelství, Praha 1985)

papouch
30. 11. 2008
Dát tip
Vývojový posun imaginativně-emotivních funkcí je v každém stadiu nepochybně významným ukazatelem rozvoje osobnosti. (Doc.PhDr.Otto Čačka, Psychologie)

romale
30. 11. 2008
Dát tip
V poslední době se rozmáhá používání vznešeně znějících počeštěných slov z angličtiny, například při vyjednávání vstupu Česka do Evropské unie údajně probíhaly "negociace" (angl. "negotiation" - vyjednávání).

Není pochyb o tom, že Samson, přes mýtické prvky ve vyprávění, které ho staví na úroveň izraelitského Herkula, je skutečnou postavou, podivnou směsicí mladistvého delikventa a hrdiny, siláka a prosťáčka, který má paranoidní výbuchy agresivity, miluje vandalismus a žhářství a vyhledává nevázané orgie a hříšné ženy. /omlouvám se za délku/

Oldjerry
30. 11. 2008
Dát tip
Mezi pětatřicítkou a čtyřicítkou.

Dero
30. 11. 2008
Dát tip
Na to jsem natrefil včera na facebooku. ;o) Věta: "Ale musí to být opravdová princezna, tak jemná a tak princovská jako já."

avox
30. 11. 2008
Dát tip
Vůbec ne obrazně, doslova!

Marcela.K.
30. 11. 2008
Dát tip
Říkají, že v měsíci březnu přicházívá jaro.

Fouckault
30. 11. 2008
Dát tip
Mám pocit, že jsem ztratil - ne všechno, všechno ne, ale příliš mnoho.


řádek
30. 11. 2008
Dát tip
Museli jste si zachovat pružnou projekci, zůstat schopni vyzkoušet nové alternativy a připustit možnost porážky.

LaMouette
30. 11. 2008
Dát tip
Pozoroval ji s úsměvem.. :-)

Háber
30. 11. 2008
Dát tip
- Áno.

katugiro
30. 11. 2008
Dát tip
A řeznice kývala vážně: "Ano, jen vámi," a otevřela oči, které měla neustále přivřené, už kolik let měla oči přivřené, dívala se na svět jako divoch z houští, jak zvěř, jak uprchlice... otevřela oči a podívala se do tatínkových očí a tatínek zvedl zářící hřeben a posvítil jí do očí a viděl, že oči má krásné a plné ohýnků a že takové oči mu nikdy neukázala ani jeho manželka, takové oči akorát před tolika lety se na něj dívaly od jeho maminky.

leenai
30. 11. 2008
Dát tip
Utéci jí, to by znamenalo odříci se navždy veškeré cti a veškeré naděje, neboť naděje zbývá již jen v jejím náručí.

Fuzzy prošel vraty milionářova areálu a cikcak se blížil k ozářenému vstupu do sídla.

Fouraix
30. 11. 2008
Dát tip
Lékařské systémy jihovýchodní Asie jsou smíchanou formou různých tradic.

Norsko 1
30. 11. 2008
Dát tip
Základ je, píchat ještě před náměstkem.

neroušek
30. 11. 2008
Dát tip
Byl rád, že si bude moci oddechnout,neboť se na celé cestě ani nezastavil a pořád trnul strachem, jako kdyby ho desátník za krk držel.

dadíková
30. 11. 2008
Dát tip
Pak jsem se podíval na číslo stránky vložené do stroje: v Tatarkovi sebou ale mrskla!

Naproti tomu vědecká historická rozprava vyžaduje řád v chronologickém uspořádání dějinných fakt a událostí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru