Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"Postuj, chvíle, jsi krásná ... "

12. 12. 2008
7
14
2707
Autor
Drayer Baba

Ta vzpomínka, která je vrytá do mé paměti. Ten silný moment, kdy se vše zastavilo a byl jsem jen já a zvíře bojující o přežití. Konflikt člověka s přírodou, probíhající již tisíce let.

Ta chvíle, která se mi vybaví pokaždé, když bojuji s dalším zvířetem. Existuje jen ryba a já, snad ještě prut a vlasec, ale jen jako prostředek boje.

Ten den jsem chytal ryby na rybníku ztraceném vysoko v kopcích, skryt v údolí, ochraňován hustým lesem. Dokonalé splynutí, kdy se prolínají části lesa a vody a jemně si pomáhají k přežití.

Přesně tam jsem byl. Skryt za keřem, oblečen jako příroda – do barvy opadaného listí, do světlého odstínu kmenů, do cárů temné oblohy.Po kolena ve studené vodě, ukryt ve stínu listnatých obrů a na mém prutu nalíčená rybička. Malá rybička, marně bojující o život, lehce tancovala s červenou káčou na klidné hladině.

Ta krásná chvíle kdy les tiše šumí, vlnky narážejí do mých nohou, bublání požeráku. Podvečerní obloha je zabarvená všemi odstíny modré. Šum zelené trávy okolo břehu – krásná a přece krutě ostrá – dokáže pořezat při letmém doteku. Živá, měnící se kakofonie zvuků. Pro někoho všední, však pro mě manou.

Ten nádherný moment, kdy rybička zatančí poslední svůj poslední krok a je neúprosně napadena hladovým dravcem. Káča na hladině neklidně poskočí a po chvíli se neochotně potápí pod temnou hladinu. Čekám a povoluji vlasec. Čekám i tehdy, když se káča vzdaluje ode mě. Ta chvíle je tu. Podvědomí vydá signál. Jediným mocným sekem přivážu dva osudy k sobě. Boj začíná.

Okamžik, kdy všechny starosti jsou zatlačeny do ústraní, chvíle, kdy v člověku zvítězí jeho temné já, dávno opomenutá primitivní osobnost, kdy se adrenalin vyplaví do krve, kdy radost ze života je větší než jindy.

Lehké umění lovu, nepospíchám na rybu, ale pomalu a lehce doluji z temné, chladné vody živého tvora. Chvíle kdy si připadám jako svůdce lákající milenku na milostné hrátky. Či jako válečník nedávám šanci své oběti a drtím její obranu na kousky.

Klidná hladina se rozbouří a vydá svou oběť. Štika! Krásné pružné tělo, pestré zbarvení šupin, tisíce ostrých zubů. Čas se zastaví. Hledíme na sebe. Já, člověk, pán přírody, pokořitel slabých, a zvíře, krásné silné, ale přece vždy poražené. Boj probíhá jen chviličku. Jen tu chvíli, kdy štika zjistí co je to za zvíře na druhé straně. Vlasec praskne. Já padám, štika padá.

Ta chvíle totálního štěstí, radost z oklamání zvířete, přetrvávající vášeň zboje úplně vynahrazuje ztrátu kořisti. Takže klidně běž, chvíle, budou krásnější.


14 názorů

Sebastiana
03. 01. 2010
Dát tip
Ty je nejíš???? Máš pravdu, jsou hezčí svobodné.

Drayer Baba
03. 01. 2010
Dát tip
A proč myslíš, že je chytám...???

Sebastiana
02. 01. 2010
Dát tip
Hm, možná. Vzrušivý pocit lovce. Asi bych je pouštěla, potom.

Drayer Baba
02. 01. 2010
Dát tip
Děkuju, To bude možná tím, že jsi ho nechala "nadechnout" a on se pak už moc nebrání. Nicméně zkus štiku nebo amura (ten je asi nejbojovnější) a nebo sumce.

Sebastiana
02. 01. 2010
Dát tip
Líbí se mi to. Jak to, že když jsem to jednou zkoušela a vytáhla kapra, tak vůbec nebojoval? To bojují jen štiky? Nebo byl ten kapr hloupej.

Drayer Baba
24. 02. 2009
Dát tip
Tak to sem si oddechl. :)

Drayer Baba
23. 02. 2009
Dát tip
Děkuji. Mohu se zeptat na tu chybičku? :)

crytania
23. 02. 2009
Dát tip
..chytání ryb mi teda moc neříká, ale napsal jsi to krásně...tak lehce, úplně jsem to viděla před očima..

Drayer Baba
13. 12. 2008
Dát tip
Všem Vám moc děkuju. :)

Pecy
13. 12. 2008
Dát tip
Krásný popisy.../*

hmmm....člověk ji loví s tebou :)))*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru