Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvaha

07. 08. 2001
7
0
1409
Autor
Akte

je to krásné jako setkání deštníku a šicího stroje a říká se tomu surrealismus nebo taky magický realismus, ale děťátka s prasečími ocásky se konat nebudou

 

Existenciální… existenciálnost.. miluji slovo obsahující „xistenc“. Samotná libozvukost tohoto seskupení hlásek mně uvádí v blažené snění….

 

Ale pardon, to patří jinam. Tedy existenciální otázka.. Co je vlastně existenciální otázka? Nejlepší učební pomůckou je příklad, uvedeme příklad… Tedy příkladem existenciální otázky je na příklad…

 

co je podstatou člověka? co je podstatou života? co je podstatou lidského života? co je podstatou podstaty? co je podstatou této otázky?

 

Ona vlastně kterákoli otázka pídící se po podstatě čehokoli je ve své podstatě otázkou existenciální.

 

A co je tedy podstatou života? Přestože jsem osoba značně sečtělá, troufám si konstatovat, nikde dosud nebyla tato otázka třeskutě existenciální uspokojivě podána, rozebrána, vysvětlena a objasněna. Ve světle těchto okolností dovoluji si nabídnouti své stanovisko…

 

...Stezka, tedy stezka je moc silné slovo, řekněme pěšina, taková docela maličká nepatrná a pochopitelně také nezřetelná pěšinka… a třeba v lese, ostatně kde jinde by se takové zarostlé cestičky mohly vynacházet, že? A postavme na ní člověka,

 

„..tu zelenou, eh?? Kde je krám?“

(to není ta správná otázka)

„pardon, a co mám tedy říkat? vytrhli jste mně z odpoledních nákupů a zrovna dneska jde v televizi…“

(pardon zase já, ale tolik času nemáme…)

„a kde to vůbec jsem?“

(no vida, konečně se někam dostáváme)

„no a? mně nezajímá, kam se dostáváte vy, mně zajímá kam jsem se dostal já!“

(nebuďte drzý nebo byste se mohl ocitnout třeba na mořském dně a jsem zvědavá zda by jste stačil říct aspoň krab, než by vás něco sluplo!)

 

..dobrá tak to tedy nebyla šťastná volba. Představme si, že tento člověk stojí na pěšině, kde se ocitl z ničeho nic a netuší, který konec cesty kde končí. Podle čeho se člověk rozhodne?

 

A takových situací je v životě nepředstavitelně víc. Aniž bychom si je uvědomovali, rozhodujeme se zcela náhodně a z toho logicky plyne, že náhoda a nikoli osud, Bůh či snad my sami, jak někteří trofalí ztroskotanci ve své samolibosti s oblibou vykládají, řídí naše životy. Ještě, že náhoda je vcelku rozumné stvoření…

 

Cože? Copak jste říkal? Že náhoda se Vám nezdá příliš rozumná?

No jistě, má-li někdo svůj život srovnaný do latě a nalinkovaný podle pravítka, pak náhodu považuje za rušivý element a dívá se na ní se stejným potěšením, jako se dívá třeba na odpudivou tlustou mouchu se žlutým sosákem, kterak se mu promenáduje po talíři s nedělním svátečním obědem.

 

Ale život, pánové, pojímaje v to i dámy, život není školní sešit, aby mohl být nalinkován podle pravítka, život je život a musí se žít. A není nic odpudivějšího než muset dělat něco nudného, natožpak toto nudno muset ještě prožívat. A tedy volám: „Náhodo díky! Díky za to, že jsi a že umožňuješ i naše jsoucno“.
StvN
07. 09. 2001
Dát tip
mám za to, že napsaný je to mistrně, avšak já si na díle cením stejnětak i obsahu, v tomto případě souhlasím se S, jelikož jsem před časem přijal za své, že náhoda zkrátka neexistuje

Akte
31. 08. 2001
Dát tip
S, Wopi :-))))) tomu se říká nátlak!

S
30. 08. 2001
Dát tip
Wopi - jistěže máš pravdu, ale Ty to chápeš jako pozitivum - závěr dobrý, všechno dobré. Já to naopak chápu tak, že ve chvíli, kdy se ve sledu premis objeví očividný protimluv, potom už je závěr pochybný - i kdyby byl nakonec pravdivý. To o čem jsem mluvil já, mělo být pochopeno takto - definice - nejsou dané, ty jsou jenom položené na stůl - a my se potom podíváme, co všechno z nich můžeme odvodit, jaké důsledky nám přinesou. A jestliže se ukáže, že z premis dokážeme něco, co je pro nás nepřijatelné, je zapotřebí buď přehodnotit, proč to považujeme za nepřijatelné, nebo hold vzít si za základ jiné premisy. Uff. Protože je ale večer, půjdu raději logiku uspat a sám si přečtu nějaké lehčí dílko - třeba nějakou pohádku - o děťátkách s prasečími ocásky, doufám, že ji už má Akte vymyšlenou!

Wopi
30. 08. 2001
Dát tip
I já doufám :-))

Krel
23. 08. 2001
Dát tip
ne v náhodu nevěřím, vše je dle mého do jisté míry předurčeno a člověku je nechán jen malinkatý prostor, aby si ve svém egoismu myslel, že rozhoduje o svém osudu.. za dílko...!*

Wopi
23. 08. 2001
Dát tip
Ach jo. S zase na někoho mluví a neposílá avízka... Ještě že aspoň Krel ho pošle... Premisa je předpoklad - samozřejmě - a ten je danej a z toho postupujeme dále. Premisa nemusí být pravdivá. I z nepravdivé premisy lze dojít k pravdivým závěrům. To jsou zákony logiky. Klidně se koukni do učebnic. Klidně si můžu dát předpoklad, že Země je celá z Pardubického perníku, ale nebudu z toho asi vyvozovat, že Země je celá z Pardubického perníku, ale můžu správnými logickými kroky dojít třeba k tomu, že většina stromů na podzim shazuje listí... takhle vypadá logická indukce. Odvozovat z premisy premisu samou je poněkud mimo...

S
10. 08. 2001
Dát tip
Wopy - premisa není daná, to je předpoklad. Pokud si dáš jako předpoklad, že Země je celá z Pardubického perníku , potom z toho snadno logicky odvodíš, že Země je celá z Pardubického perníku, ale pravdu to moc připomínat nebude. Akte - no, uznávám, že jsou mnohem lepší věci, které je dobré přikládat k srdci, než suché logické poznámky. Čaj mám, dokonce mnoho čajů na výběr, čaje všech možných barev, vůní, původu, síly, stáří, účinku, druhu, s hudbou i bez, rybíz, bezinkové víno a rulandské modré a spoustu dalších nápojů a nečajových preparátů, atd., podle nálady, noční či denní hodiny, stavu mysli, srdce. Tak jenom najít k tomu všemu vhodný čas a prostor.

Nietzsche
09. 08. 2001
Dát tip
Náhoda alias amor fati jako předurčenost jsoucna, u silných vystupující jako láska k osudu, u slabých jako slepá pokora vůči němu, jako fatalismus bez reptání? Osud je věčnost plnosti dění jsoucna celku. Náhoda je pak zjasněná vůle k soupatřičnosti se jsoucnem vcelku, kdy jedinec se ve jsoucnu chová jako tvůrce; každé jsoucí (i vlastní) je přiváděno do nejvyšších možností svého bytí. Je to tak? :-))

Mahoney
09. 08. 2001
Dát tip
jééé, kafííí se tu vyjádřila za mě :-))) S: náhodné reálné číslo? 7 a teď mi vysvětli, jak to, že jsem dokázal nemožné (a nechci slyšet slovo "zázrak" :-)))

S
09. 08. 2001
Dát tip
Mahoney - Číslo, které jsi vybral, má hluboký mystický význam :))) a pravděpodobnost jeho vylosování ze všech reálných čísel jakožto "opravdu náhodné" je nula. Logická odpověď říká - mahoney, toto číslo nebylo vybrané náhodně a státní zástupce jej proto nezařadí mezi platná čísla 9082001.ního sázkového dne. Kromě toho jsi porušil pravidla soutěže, protože losující měla být Akte :).

Wopi
09. 08. 2001
Dát tip
já se z vás zvencnu :-))))

Wopi
09. 08. 2001
Dát tip
Akte: ptáš se, kde jinde než v lese se vyskytují zarostlé pěšinky. Inu - na mužské kebuli třeba. S: "Tvá premisa je všechno, jenom ne logická." - nechápu. Premisa je obvykle daná. Logické jsou pak kroky dalších indukcí. Všichni: ten čaj je dobrý nápad :-)))

Wopi
09. 08. 2001
Dát tip
A stejně tam mohlo být aspoň jedno jediné (třebas i malinké) děťátko s prasečím ocáskem... :-(

Akte
09. 08. 2001
Dát tip
to Wopi: hned zítra to napravím :-)) to S: ..nepochopení na obou stranách, nicméně je tak těžké přijmout fakt, že existují lidé, kteří píší pouze pro čirou radost z psaní? A jimž nepřipadá barbarské dávat přednost formě nad obsahem? :-) Nicméně Tvé připomínky uznávám, přijímám, leč k srdci si je neberu. Chuť a čas by náhodou byl, takže... máš čaj? :-) Je prokazatelný fakt, že při čaji se losuje hned líp. :-)

Wopi
09. 08. 2001
Dát tip
:-)

S
08. 08. 2001
Dát tip
Akte, o lyrické próze jsem slyšel, ale většinou se neprezentuje jako úvaha. Ta by měla vybízet spíše k zamyšlení než k blaženému rozpoložení s myšlenkami hluboko nad mraky. A dost možná mě k napsání mé připomínky přimělo spojení "logicky plyne", protože Tvá premisa je všechno, jenom ne logická. Bohužel ne všichni chápou, že z nepravdivých předpokladů lze dokázat opravdu cokoliv! Tento "trik" se dnes bohužel používá velmi často. A k jistému nepochopení došlo pravděpodobně u obou stran. Můj příspěvek jsi totiž mohla pochopit i jako takové malé šťouchnutí po té záplavě chvály (viz. též Tvůj vlastní příspěvek těsně nade mnou), které Tě mohlo přimět se zamyslet nad tím, jakou logiku používáš. Já neříkám, že logická stránka je na literárním díle to nejdůležitější, ale v úvaze jako takové, se mnohdy cení. Pokud však sama souhlasíš, že je to pouhý blábol, nemusíme dále strácet čas se o něm přít a můžeme raději spolu zajít na nějaký ten čaj, kdybys měla NÁHODOU chuť a čas?

Pája
07. 08. 2001
Dát tip
;-)))))))))* taky věřím v náhodu

kafka
07. 08. 2001
Dát tip
náhodo, díky, že máš nějaký smysl a ten je zcela konkrétní v pravý čas na pravém místě, tudíž tě, náhodo, pasuji na dokonalý osud!!! :)))) skvěle napsáno, beru si z toho ale podle svého přesvědčení ;-) umělecký dojem *!

Wopi
07. 08. 2001
Dát tip
tohle je psáno jistou rukou... Ty nebudeš nováček... ;-)) *

Akte
07. 08. 2001
Dát tip
..tak rychle a tolik chvály? příště to bude o přebujelém sebevědomí :-))

S
07. 08. 2001
Dát tip
Celkem pěkně se to čte, jen jednu vadu na kráse bych přeci jen našel, píšeš: Aniž bychom si je uvědomovali, rozhodujeme se zcela náhodně a z toho logicky plyne blablabla... Ptám se, jak jsi přišla k závěru, že se rozhodujeme náhodně, když si nikdo, a tedy ani ty, neuvědomuješ? Nebo že bys v jednom jasnozřivém okamžiku pochopila, že se rozhodujeme náhodně a zároveň sis uvědomila, že si to sama neuvědomuješ, ale stihla jsi to ještě napsat? A z tohoto jasného nesmyslu, který přijímáš a podsouváš i ostatním za samozřejmost, vyvodíš, že neexistuje Bůh, svobodná vůle, osud atd.atd. Má poznámka se tedy netýká literární kvality díla, která je, bezesporu, hodná obdivu, nýbrž filosofického přínosu tohoto díla, který je více méně jalový. A otázka nazávěr - můžeš sama jmenovat jedno "zcela náhodné reálné" číslo? Malá nápověda - pravděpodobnost, že "zcela náhodně" vybereš jakékoliv slovy vyjádřitelné reálné číslo je rovna nule. A pak, že náhoda vládne světa. Cha!

Dvoukvitek
07. 08. 2001
Dát tip
Díky Tobě, náhodo! :)) Ť :)

Akte
07. 08. 2001
Dát tip
to S: uups... lehkost kterou tak vychvalují v tvé sekci, jsi patrně nechal za dveřmi, škoda, vezmi ji někdy na čaj :-) tolik k literární hodnotě... Jinak děkuji za věcnou kritiku, leč nepochopil jsi vůbec nic. Naprosto s tebou souhlasím, je to opravdu blábol bez hlubší myšlenky. (p.s. slyšel jsi někdy něco o lyrické próze?) Jediná věc se mně dotkla, a sice tvá domněnka, že někomu něco podsouvám. Ad 1 tímto patrně mužským komplexem "takhle to říkám já a všichni padněte na zadek" netrpím a ad 2 je mi opravdu líto lidí, kteří si nejsou schopni nebo ochotni učinit svůj vlastní názor. Je mi líto, pokud jsi to tak pojal a ještě víc je mi líto, pokud jsi chtěl můj názor přijmout za svůj. (...líto toho názoru samozřejmě)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru