Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Takový jsme byli

14. 12. 2008
0
3
697
Autor
Poklop

Mladý, elegantní a vzdělaný mladík jede trmavají a zrovna čte Vojnu a mír. Najednou ho z poklidné četby vytrhne velice zajimavý rozhovor dvou chlapců, kteří se vybavují o tom, kterak tráví svůj volný čas.

Ten první povídá: „To já vždycky, když sem doma, tak se nejdřív koukám na kouzelnou školku, jelikož tam teď dávaj fakt jako naučný věci.“ Na to druhý bez ostichů odpoví: „No jo mimčo se kouká na školku co. To já vždycky když jsem doma, tak zapnu počítač a hraju tam různý střílečky a strategie, to je větší sranda.“ První klučina je lehce v rozpacích a nechce ztrati tvář, tak řekne: „No to já vždycky pak zapnu počítač a hraju nějaký ty hry na internetu, já moc nemám rád ty hry na dlouho“.

Mladík zcela propadne rozhovoru chlapců a cítí jakousi nejistotu prvního chlapce, který se však tváří přesvědčivě.

Na to druhý chlapec reaguje: „To já si taky občas zahraju na netu, ale ty nejsou tak promakaný a navíc jsou hned ohraný, to já radši ty težší, jelikož tamty jsou moc jednoduchý.“

Následuje takové to trapné ticho, dky nikdo neví na co se zeptat, když tu náhle se první chlapec rozzáří a řekne: „Ty jo, víš co je hustý, že po Vánocích už budu mít doma internet, my jsme ho ještě neměli, ale táta řikal, že ho k Vánocům koupí.“

Mladík je zaražen prvním chlapce, propuká v tlumený smích a čeká na odpověď od druhého klučiny, který však reaguje jinak, než mladík čekal.

„Ty vole, vy doma nemáte internet, to bydlíš někde v jeskyni nebo co?“

To už mladík nevydrží a vypukne v hlasitý a hektický smích, který se nedá vůbec zastavit. Směje se stále, ale také si uvědomuje, že byl jednou taky takový.

No a mladíkuv smích byl tak hlasitý, že se jedna starší paní neudržela a utropila poznámku: „Ožralej co, jo, to znám, taky jsem jednou taková byla.


3 názory

reka
14. 12. 2008
Dát tip
moje nejoblíbenější pasáž téhle povídky je "bez ostichů". Další hrubky a překlepy jsou slabší.

Winter
14. 12. 2008
Dát tip
Působí to na mě dosti zmateně, jakože máš nějaký leitmotiv, ale pro samé stromy nevidíš les. Což může být i chyba začátečnická. Taky jsem takový byl.

DaNdÝ
14. 12. 2008
Dát tip
Noo já nevim esli to brát spíš jak nějakej výsek ze života, i když jakože pointu to má veskrz. Ale esli by to byla vážně povídka, tak jakej důvod tam má ta Vojna a mír? Je to motiv nebo postě reálná kulisa, he? Další trochu problémek že na začátku není zmíněný ani naznačený kolika letý asi ty chlapci jsou. Jasně kouká na školku, asi dost málo, a nebo je blbej a nebo nostalgickej? ŕekněme že vystižení toho dialogu a logiky-nelogiky by šlo, ale zase použivaj trochu slůvka neodpovídající jejich věku: jelikož? A nejsem si jistej úplně celkovou myšlenkou, možná jakože mezigenerační neporozumění, který by vyplývá z toho, že ženská nechápe proč se směje mladík?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru