Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Děvka?

17. 12. 2008
11
19
2751
Autor
Anuschka

„Nemáš cigáro?“ Zeptala se mě nenuceně. Věděla, že nesnáším, když kouří, ale já neuměl odolat jejímu nevinnýmu a zoufalýmu výrazu. Byla jiná než ostatní se kterejma jsem kdy něco měl. Rebelka, která v sobě měla něco navíc – něco co mě dokonale fascinovalo. Teď mi seděla na posteli, ruku s cigárem (měla hrozně pěkně upravený nehty) opřenou o nohu a dívala se na mě pohledem, kterej mě věčně dostával do kolen.

A když tam tak seděla v krátký sukni, která nezakrejvala ani kousek z jejích dlouhejch nohou a mojí vytahaný mikině, na chvilku mě napadlo, že vypadá jako feťačka. Nebo děvka… ta myšlenka mě docela vyděsila – kor když jsem si uvědomil, že o ní vlastně vůbec nic nevim. Znal jsem ji krátce, seznámili jsme se na jedný akci u kámoše. Přišla tam s nějakym týpkem – prej hroznej kretén a ona je děsně ráda, že zná mě. No jo, klasický kecy – hlavně, že může spát v mý posteli a plenit mojí ledničku. Beztak v ní mám permanentně jenom pár piv a k jídlu skoro nic.

Vstala a zapla rádio. Začala se přehrabovat v hromadě cédéček, který ležely volně poházený po stole a nakonec s vítězoslavnym úsměvem vytáhla nějakou Nirvanu. Klasika. Pohled mi přistál na plakátu Kurta na dveřích pokoje.

Skočila na postel a zabořila hlavu do polštáře s pohledem upřenym ke stropu. „Don´t expect me to cry, don´t expect me to lie…“ Za celou tu dobu mezi náma nepadlo ani slovo „Don´t expect me to die for thee“  byla to jediná holka která uměla mlčet. Prohlásil jsem že  mám hlad a aniž bych počkal na reakci, šel jsem něco najít.

Když jsem se vrátil, ještě pořád zírala do stropu. Sed jsem si k ní a nabíd jí chleba „What else should I be…“  Bez odezvy. „Miluješ mě?“ Zeptala se mě naprosto neočekávaně a s takovou samozřejmostí, že jsem se musel začít smát. „C… cože?“ zavrtěla hlavou. Pokrčil jsem rameny a dál se věnoval svýmu chlebu. „Ty snad jo?“ Neodpověděla.

Nechtěl jsem podobný citový otázky řešit, i kyž to byla hrozně fajn holka, navíc v posteli projevovala neuvěřitelném talent – což byla jedna z věcí, kterou mě svým způsobem děsila. Ale nikdy jsem se jí na minulost neptal a ona sama o ní nemluvila.

Neměl jsem rád tyhlety sentimentální náladičky, tak jsem se sebral a šel si do ledničky pro pivo. V kuchyni jsem slyšel klapnout dveře. „My girl, my girl, where will you go“ Vystrčil jsem hlavu do pokoje a zjistil, že moje postel zeje prázdnotou. „Do prdele!“ Chvíli mi trvalo, než mi došlo, že fakt odešla, aniž by cokoliv řekla, nebo nechala jedinej vzkaz. Ještě párkrát jsem si jak totální magor prošel celej byt – asi abych se ujistil, že se někde neschovává a pak jsem zalehl do postele. Polštář byl cejtit kouřem a jejíma vlasama. Chtělo se mi něco rozmlátit i když jsem se pořád dokola přesvědčoval o tom, že je to jen další holka na pár nocí. Nirvana dávno dohrála a pivo zteplalo. Zapálil jsem si a čekal, až se ozve zvuk kroků na chodbě a otočení klíčů v zámku. Měl jsem divný tušení, že kdybych vstal a šel se podívat do schránky, její klíče najdu tam. Ale odvahu jsem na to neměl. Kouř se plazil po stropě a popel mi padal na deku, ale mně to bylo všechno ukradený. Chtěl jsem ji… Ta holka mě něčím naprosto dostávala.

 

 

 

Byla tak nádherná. Když se procházela zmoklýma ulicema našeho města jen v krátký sukni, která dráždivě dávala na odiv všem okolo krásu jejích dlouhých nohou a vytahaný mikině, vypadala jako bohyně. Okamžitě se mi vybavila všechna zobrazení antických bohyň a nadpozemskou krásou. Její chůze byla nádherně lehká. Pozoroval jsem ji z druhýho chodníku a v duchu jí přemlouval ať mi věnuje aspoň jediný kratičký pohled. Věnovala. O točila ke mně hlavu a mně po zádech přeběhl mráz. Její oči předčily všechna má očekávání… Brečela. Sebral jsem veškerou svojí odvahu a přešel za ní. Dali jsme se do řeči a já poznal, že má nejen krásu bohyně, ale i její moudrost. Okouzlila mě natolik, že jsem jí vzal k sobě a strávil s ní několik nádhernejch dní.

„Pojď se mnou, něco ti ukážu. Ale musíš rychle!“ byla jako nedočkavý dítě, hrozně roztomilá. Hodil jsem na sebe bundu, v rychlosti obul boty a vyběhl za ní ven. Šla rychle a po chvíli ulice města vystřídala pole. „Víš, já už přišla na to, kam večer odchází Slunce – spát do polí.“ Sluneční záře rozlévající se ve zlatavých kláscích obilí bylo opravdu něco, kvůli čemu se vyplatilo pospíchat. Docela jsem se zastyděl, že jsem se takovou dobu o tuhle krásu připravoval. Můj svět byly knížky a historie, ne příroda. Ale tohle mě okouzlilo. Dívala se na to všechno zasněnýma očima, a já v tu chvíli chtěl hrozně vědět na co myslí. Vzala mě mlčky za ruku a pomalým krokem se vydala zpátky do města.

S očividným zklamáním si prohlížela šedivý budovy s rozpraskanou omítkou a davy lidí lhostejně proudící po špinavých chodnících. „Na co myslíš?“ Zeptal jsem se opatrně. „Na to, co všichni hledaj, za čim se ženou… víš, všichni něco hledáme- jak každý jiným způsobem…“ její oči najednou vypadaly bezedné. „jen nějak nevím, co se stane, až člověk najde to, po čem prahne.“ „A co hledáš ty?“ Mlčela. Pohled měla upřený na špičky svých bot a nejistě přešlapovala.

Zavrtěl jsem hlavou a vydal se směrem k domovu. Před vchodem mě zastavila a chvíli se mi jen mlčky dívala do očí. „Miluješ mě?“ zeptala se klidně s odzbrojující samozřejmostí. Byl jsem romantik a ona neuvěřitelná holka, ale nad láskou jsem nikdy nepřemýšlel. City byly v tomhle „vztahu“ to poslední, na co jsem myslel. Usmál jsem se na ní a niž bych odpověděl, vyběhl jsem schody ke dveřím bytu. Měl jsem v plánu to s ní vyřešit později, jestli vůbec. „Hele, myslíš, že…“ Najednou jsem si uvědomil, že chodba za mnou je prázdná. Vyšel jsem na ulici a nervózně se rozhlížel kolem. Občas někdo prošel okolo, ale po ní nebylo ani památky. Zavolal jsem její jméno a pár lidí se udiveně otočilo. Prošel jsem všechny okolní uličky, ale ona jako by se propadla do země.

Odešel jsem domů a uvařil si čaj. Voda bublala v konvici a já mezitím z okna pozoroval život tam venku. Připadal jsem si najednou hrozně sám… nalil jsem vodu do hrnečku a dál se užíral svojí samotou. Naivně jsem čekal na její návrat a modlil se k Bohu, ve kterého jsem stejně nevěřil, aby můj pocit, že jsem ji viděl naposledy byl mylný. Ale pořád jsem zůstával sám s prázdným bytem a lidmi za okny. Všichni něco hledáme… jen každý z nás jiným způsobem. Co asi hledá...

 

 


19 názorů

Anuschka
23. 02. 2011
Dát tip
Moc děkuju za komentář - už dlouho jsem neměla pocit, že někdo nad mým dílkem fakt přemejšlí. :) Je to už poměrně dlouho, co to vzniklo. Moje alterego je tam strašně moc cítit (alespoň mnou) a určitě máš pravdu v tom, že jsem od té doby pochopila, že většina mužů funguje úplně jinak, než jsem si myslela. Bohudík jsem našla i takové, kteří mě v téhle myšlence podpořili a svým jednáním mi dokázali, že nejsem až tak "mimo mísu". A samozřejmě děkuju za chválu. I ta malá chvála potěší. Kor od někoho, kdo dává najevo, že to opravdu četl.

Amélyje
23. 02. 2011
Dát tip
Vidíš, taky jsem na to teď koukala, mám zašoupnuto pár nedokončených povídek taky v mužském rodě...a v ich formě. abych se přiznala, po dlouhé době mě něco nepustilo, dokud jsem to nedočetla. pokud budu mluvit za sebe, tak ať už člověk v takových případech rád sklouzává k jakémukoli alibismu, řeknu otevřeně, že jsem psala takové věci, protože jsem neměla tušení, co se odehrává v mužských myslích. abych byla upřímná, nevím to doteď - ale nejspíše jsem chtěla zkonstruováním nějakého více či méně věrohodného příběhu nějak dokázat, že můžu být pro někoho postradatelná. záleží na zpracování - je to sice strašně omleté téma, ale téma nedělá dílo, ne téma samotné. takže pokud se to dobře napíše, vyjde z toho zajímavé čtení a ne červená knihovna - protože většina lidí dle mého názoru dříve či později začne mít touhu někam patřit a toto je jedním z jejích projevů. je to lidská přirozenost, takže podle mého není na místě označovat dílo jako červenou knihovnu jen díky svému tématu. tohle je podle mě docela zdařilá miniaturka, čtivá a lehce tragická, která určitě klepne nejeden hřebíček na hlavičku. samozřejmě záleží na čtenáři a mně by se tady zrovna líbilo ocitovat větu přímo z textu: "Všichni něco hledáme… jen každý z nás jiným způsobem."

je jen málo povídek tady u kterých vydržím...takže u mně dobrý :)

Anthemis
12. 03. 2010
Dát tip
Podle mě to má úžasnou atmosféru.. T

Dark_dog
25. 01. 2010
Dát tip
obvykle nečtu něco dlouhého , ale tohle se báječně četlo...tip*

Anuschka
08. 09. 2009
Dát tip
Děkuji Ti, najdu chyby, pokusím se opravit :)

Alissa
08. 09. 2009
Dát tip
Zajímavě náladové... Ani mi nechybí, že se na konci nic nestane, nějak mi to k tomu prostě sedí. Prostě propluje jejich životy, aby z nich beze stopy zmizela. Ke vší smůle mi to reálné připadá. Často ti chybí čárka za vedlejší větou, na to si dej pozor.

Morče11
10. 04. 2009
Dát tip
Hele to je docela zajímavý.. ;) Každopádně *T*

Mně se to líbí,nepřipadá mi to nereálné, mám rád i pohádky, každý příběh je přece hra. Ale celou dobu čekám, že se něco stane,přežiju popisy osob věcí, událostí a čekám...a nic. Příběh je rozpor, souboj a napětí. V mnoha věcech co čtu na Písmákovi mi schází smysl.Jasně že některé věci můžou být čistě senzitivní zážitek (tady na Písmákovi zpravidla deprese ), ale tohle by přece smysl mít mohlo. Když někdo něco ztratí, může se mu stát že mu to chybí(jako tady) a potom se o to jde třeba i porvat ne? Nebo já nevim , zkus se s tím ještě poprat.

StvN
19. 12. 2008
Dát tip
Takové obyčejné vyprávění.

DaNdÝ
18. 12. 2008
Dát tip
no na ty překlepy trochu pozor, třebas si to eště přečíst po sobě, a třebas měli předchozí kritiky i nějakou pravdu, zas tak tu červenou nedávám, ale něco se mi na tý atmosféře i líbilo, taky i ty detaily jako třeba že měla hezký nehty, no nějakou snad neopracovanost to má, ale stejnak dám tip páč si zas myslim že nemít tohle dílko ani ten jeden tipík si nezaslouží

ceder_john
17. 12. 2008
Dát tip
je to taková snůška nápadů..ikdyž ani nápady bych to mu ani něříkal.. spíš jen takový kecičky..bez logickejch souvislostí..

Anuschka
17. 12. 2008
Dát tip
když ona přesně ta moudrost je to jediný, co by ti mělo ojasnit o čem to celý vlastně je. Asi kousek alibismu, nebo tak.

Honza_Princ
17. 12. 2008
Dát tip
dobrej nápad otázka která roztiná tkaničky u bot... nějaký takový 100 krát moudrosti kdo co hledá bych do toho netahal a nebo ne tak ogatě

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru