Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Letní noc

08. 08. 2001
4
0
2915
Autor
FLO

Procházeli se nočním městem. Noc byla teplá a příjemná, ale ani jeden z nich to nevnímal. Marie Vaňková těžce dupala v masivních botách na vysokým podpatku. Nikdy neuměla moc elegantně chodit. V ruce měla ošoupanou koženou kabelku. Bylo jí čtyřicet, ale nikdo by to nehádal. Vypadala na mnohem víc. Alkohol a cigarety udělaly svý. Vedle ní kráčel Josef Vaněk, vysoký, vyzáblý, šlachovitý chlap. V jeho tváři byla lhostejnost, únava a stáří. Co už vidět nebylo, byla zoufalost. Ta mu sloužila jako jediná možná omluva. Cítil se nemožně, trapně. A zoufale. Zapálil si cigaretu a jednu nabídl také Marii. Beze slova si vzala a zapálila si taky. Popotáhla a vyfoukla kouř. Pak se zastavila.

“Ty, Pepo, víš určitě, že... nepříde na to nikdo?”

“Prosimtě – furt se bojíš. Furt seš z něčeho posraná. Máš snad peníze? Nebo chceš to jídlo někde nakrast? Jako já už si do lochu znovu sednout nepudu, k tomu mě nedonutíš.” Odmlčel se a pak pokračoval. “Hele, je to vychytaný. Ty to žrat nemusíš, když nechceš. De přece o děcka. No a když to dobře uvaříš, jak by mohly vědět, co to je. A když jim to neřekneme, nikomu tím přece neublížíš, ne?”

“Já vím.” Pípla Marie. “Ale když... já si nedovedu představit, jak to budu připravovat. Jako jak to budu kuchat, víš?"

“Pro Krista!” Zakroutil očima Vaněk. “Ještě s tebou budu mít problémy... vyřeš si to jak chceš. Ty se celej život motáš v kuchyni, ne? Tak snad není tak těžký zbavit se vnitřností a vykostit maso. Sakra, vařila jsi vůbec někdy maso?”

Pokrčila ramenama. “Ani nepamatuju.”

“No vidíš. Tak to je potom těžký. A nezdržuj. Jdeme.” Přikázal a rázně vykročil. Následovala ho. Na rohu se zastavil a otočil se k ní.

“Tak tady to je. Je tady, takže máme štěstí. Hlavně, prosimtě, hlavně to neposer, jako dycky. Dáme si panáka a deme na to."

Zalovila v kabelce. Ještě jednou, tentokrát pečlivěji. Potom se na něho provinile podívala.

“Když já sem tu flašku zapomněla v autě.”

“No jo... to mě vůbec nepřekvapuje. To seš prostě celá ty. Jednu věc sem po tobě chtěl. Flašku. A kde je, kurva? V autě. Nó, tam se má dobře. Sakra! Seš blbá, blbá, blbá. Opakuj po mně: Blbá, blbá, no... opakuj to. Jsem blbá...”

“Jsem blbá, promiň.” Utnula to Marie. Klidně to přiznala. Opravdu byla blbá. Jedinou věc po ní chtěl. V poslední době čím dál víc zapomínala. A vlastně – blbá byla dycky. Kdyby byla chytrá, měla by peníze. Kdyby byla chytrá, neměla by čtyři děti. A taky by neměla Josefa Vaňka. Ten byl taky blbej, protože neměl peníze. A taky měl čtyři děti. A možná byl taky blbej, že byl s ní. Ale to mu vykládat nemohla. Myslela si prostě, že sou dva blbci a vrána k vráně... asi je to tak dobře. Nakoukla do potemnělé uličky. Seděl tam, na zemi. Koukal před sebe. Byl to špinavej bezdomovec. Jistě je prolezlý nemocema, pomyslela si.

“Určitě je nemocný.” Oznámila Vaňkovi.

Je to ožrala. Opilci nebývají nemocní. Sou naložení v lihu.” Zasmál se.

“No tak jo. Ale stejně...teď, když ho tady tak vidím, nedovedu si představit, že ho příštích pár dní budou jíst naše děti.

A máš pro ně snad něco lepšího?” Obořil se na ni. Marie sklopila oči a povzdechla si. Josef dal pokyn a vyrazili směrem k němu. Když stáli před ním, zvedl k nim oči. Marii se klepaly kolena. Potom promluvil.

Víte, je to těžký, tady na ulici. Teď ještě jo, je to dobrý, je teplo. Ale v zimě... nedá se to vydržet. Útulky sou na hovno, je tam spousta divných lidí. Víte, opustila mě manželka, přišel sem o všechny peníze a ... nemohli byste mi přispět na jídlo?

No to je dobrej vtip, pomyslel si Josef. Snažil se necítit lítost, snažil se necítit nic. Přemýšlel, kam ho bodne. Jestli bude stačit jedna rána. Nebo by bylo lepší ho podřezat? Bezdomovec nic netušil a pokračoval:

“Víte, měl sem jedinýho přítele. Měl sem malýho pejska, takovýho obyčejnýho ořecha. Měl moc pěkný oči. Potom se odmlčel.

“A co se s ním stalo?” Zeptala se Marie.

Povzdechl si. “Musel sem ho sníst.”

Josef Vaněk vytřeštil oči a otočil se k Marii. “Proboha! On snědl psa! Tak to nemůžem. To prostě udělat nemůžem. Jdeme. Vypadnem odtud.” Vykročil zpátky k autu a Marii nechal kus za sebou. Za chvíli ho dohonila.

“Co blázníš, prosimtě?

“Nemůžem to přece udělat. To už bysme rovnou mohli zapíchnout psa. Víš, jak sem na tyhle věci citlivej.

“Ale...ty ho přece jíst nemusíš. Děláme to pro děti. Snažila se ho uklidnit.

“Ne. Ne, to nedovolím. Moje děti nebudou jíst někoho, kdo snědl psa. Je to odporný.” Skončil to Vaněk. Potom nasedli do auta a odjeli. Domů. K hladovým dětem.


Jo, nejdřív jsem myslel, že jdou na lov holubů nebo potkanů.. ten bezdomovec byl teda hustej.. !!!!!!!!! mně na tom vadilo akorát to, že sedli do auta a odjeli... kde vzali auto a kde vzali na benzin? Jo, kdyby si sebou na mrtvolku táhli třeba dvoukolák...:o))))))))

Popelucha
22. 10. 2001
Dát tip
Moc málo věrohodné než aby mě to vyděsilo... Ale napsané tradičně parádně.

Deltex
11. 08. 2001
Dát tip
Pointa je výborná, ale to zpracování za ní trochu pokulhává... no takových podobných příběhů jsem však četl moc. Měj se fajn. DeX

StvN
11. 08. 2001
Dát tip
Takytak, žádný velký počteníčko to nebylo, ale ten bezdomovec se vyvedl.

Albireo
09. 08. 2001
Dát tip
Tipuji zcela bez výhrad.


idle
08. 08. 2001
Dát tip
mnooo... zajimavy.... pekny

clovrdik
08. 08. 2001
Dát tip
huh, to je síla, ale je to tradičně velmi dobrý, jak námětem, tak zpracováním, tak i tou pointou ... TIP a zařazuju do klubu :-)

MM
08. 08. 2001
Dát tip
pointa je dobrá... jinak se mi to zdálo slabší, ale ta pointa je fakt dobrá :) (přestože mám dojem, jako bych to už někde četl...)

Danny
08. 08. 2001
Dát tip
aj vaj celkem dobrý, ale viz MM

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru