Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Závist pramení z nevědomosti

06. 01. 2009
2
15
1154
Autor
Mercuccio

13.9.2005 Osnova: 1. hnusná 2. x>y 3. aha...! 4. plebza! 5. kvete... 6. praštěný! 7. ČSAD

     Závist... Co je to závist? Nedá se definovat žádným matematickým vzorcem, nemůžeš ji uchopit, není stálá. Ani suchá, ani mazlavá... Ani jemná, ani hrubá... Není tedy ničím? To bohužel ne... Je ‘pouze‘ hnusná! Zde by se možná hodilo pronést učebnicovou větu ‘Závist je stará jako lidstvo samo‘... Ale to není ono... Něco tomu chybí! No nic, jdeme dál, chybějící komponenty snad objevíme cestou.

     Dál... Kudy? Hmm... nevědomost? Nevědomost - nevědomost – nevědomost... To je ale blbost! Jak můžu psát úvahu na téma, se kterým koliduje můj názor? Lidi, probuďte se! Pokud např. osoba A závidí osobě B majetek o objemu x, přičemž sama vlastní jmění y, pak platí: x>y. Tak že by přece ten vzorec?!

     Aha, už jsem to pochopil! x nemusí být nutně větší než y. Stačí, když si to osoba A pouze myslí ve své nesmyslné mysli. Á, zde je kámen úrazu... Dobrá, omlouvám se. Závist opravdu pramení z nevědomosti. Ale ne vždy!

     Sqěle se bavím při čtení rozličného bulváru. Ne, že by to bylo mé hobby, ale v dnešní době (viz. datum nahoře) není možné se mu vyhnout. Číhá doslova na každém kroku. V televizi, tiskovinách, rádiích, na eti(s)ketách potravin (!)... Ráno vstaneš – bulvár! Škola – bulvár! Oběd – opět bulvár! Do(g)ma – bulvár! Jdeš spát –

- bulvár! Je prostě všude, většina lidí si bez něj nedokáže představit svůj život. Stal se jeho nedílnou součástí. (Stejně jako třeba plebza!) Bulvár sprostě obchoduje se závistí. Čteš, kolik kdo vydělá, s kým se tahá, co se snaží skrýt... Každý ví, že jsou to hovadiny... Každý říká, že jim nevěří... A každý tiše závidí...!

     Ano, závist pramení z nevědomosti. Nevíme, co mají slavní, vymyslíme si to! A obchod se lží kvete... Kdo ho zastaví?

      Nechci poučovat! Toho ať se zhostí jiní... Více naivní... Nechci nikomu brát nadšení... Nikomu, kdo je praštěný!

     „Pozor, pozor! Hlášení obecního úřadu – po skončení hlášení bude probíhat na zastávce ČSAD sběr nebezpečného odpadu. Staré televizory, vybité ba(k)terie, prošlá léčiva apod. Do zvláštních černých pytlů pak balte životu nebezpečnou

        závist,                                                                                 (cafist

    nenávist                                                                                nenafist

und das ist                                                                            und das ist

alles!“                                                                                   alles!“)

 

Auf Wiedersehen!


15 názorů

Mercuccio
20. 01. 2009
Dát tip
http://www.slovnik-synonym.cz/web.php/slovo/prasteny Děkuji za kritiku, přesto zde uvedu odkaz na jedno velmi podstatné slovo, které se vztahuje k té úvaze a někteří jej příliš neberou. =)

Tragicus
09. 01. 2009
Dát tip
Tvé vyvození, že závist pramení z nevědomosti je děravé, ty "vtipy" ala "dám písmeno v závorkách do slov tam, aby to vytvořilo nové slovo" je dost trapná, jelikož to pak nedává smysl... - Hrůza. btw. kdo si myslí, že závist je čísté zlo trpí demencí nebo hraje hrozně šachy (kdo to potřebuje vysvětlit, platí pro něj první případ).

Fantasie
07. 01. 2009
Dát tip
To byl můj přihlouplý názor...neberte na něj nijak zřetel:o-)

Fantasie
07. 01. 2009
Dát tip
Já jsem tady z toho jelen:o)))...ale pravda je, že závist je hnusná lidská vlastnost,jinak dílo je napsané dle mě pravdivě, tak, jak bohužel to v dnešní společnosti bývá-co dodat. Na druhou stranu je zase pravda, že bez závistí by to taky nefungovalo:o))) Jak jinak by si třeba sousedi dělali naschvály? atd...atd...k něčemu to je někdy dobré, vidte?:o)))

Mercuccio
06. 01. 2009
Dát tip
Psal jsem, že je to praštěná úvaha. Napsaná jednou pro účely školní slohové práce. Příliš hluboké mé zadumání jsem do toho nevkládal. Spíše to mělo demonstrativní účely. Pro dost ostrej kritik: Myslím si, že nemám, co komu pořádně závidět a to je moje výhra. Pokud existuje něco, co někomu závidím, určitě to nestojí za to, abych se zde zmiňoval.

neroušek
06. 01. 2009
Dát tip
avi

bubu71
06. 01. 2009
Dát tip
PS. A bubu taky nevěří s nerouškem.********

bubu71
06. 01. 2009
Dát tip
Pro B.brr r: Závist je zlo,protože je destruktivní-nepřející druhým,projevující se zlou vůlí a negativními pocity.Ano jsou lidé,kteří jí dokáží přemoci ( možná,čistě teoreticky ),respektivě obrátit její negativní energii k vlastní tvůrčí činnosti.Tedy vím na co narážíš, říká se to, že může být dobrou motivací.Ale neroušek tomu nevěří.Závist je třeba potlačovat jako čisté zlo na vědomé úrovni-rozumem, intelektem, kultivací duše a dobrou vůlí.****************

Norsko 1
06. 01. 2009
Dát tip
u některých ale vždycky, jenyku

neroušek
06. 01. 2009
Dát tip
Pokus o zachycení a uchopení závisti.Závist je zlo a vyplývá z nevědomosti ve smyslu uvědomění si,že závist je zlo.To je pravda.Bohužel poslední pravdou je,autorem nezmíněnou,že závist je neměnnou vlastností lidské duše a lze jen potlačit.Nejvíce závisti je pochopitelně v nižších vrstvách společnosti.PS. hodně se mi líbí pointa autora:závist a nenávist do černých pytlů!*********

Norsko 1
06. 01. 2009
Dát tip
Hodně jsem se dozvěděl :-) Závist vyplývá z blbosti těch, co závidí. a) touha mít něco, na co nemám b) většinou není co závidět

StvN
06. 01. 2009
Dát tip
Nechci na tebe bejt hnusnej, ale tohle je ubohej text po všech stránkách.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru