Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Houštinou temnoty

10. 01. 2009
1
9
818

Stojím o Vaše posouzení. Zajímají mě chyby, které dělám, chci vědět jak psát tak, aby to čtenáře zajímalo.

Sníh mi křupe pod nohama a nad hlavou mi svítí měkkým světlem měsíc. Pomalu se prodírám skrz zledovatělé závěje sněhu ostrého jako skleněné střepy, zanechávajíc temné zející jámy v poli třpytivých diamantů. Zastavím. Přede mnou se objeví stojící i povalené, sukovité černé kmeny stromů, strašidelné jako mrtví bojovníci, mávající děsivými ostrými dýkami větví nad sebou. Chvíli přemýšlím, jestli má opravdu smysl tam chodit, podstoupit to nebezpečí. Nakonec si říkám, že tam najdu, co hledám. Moje pátrání, dlouhé čekání na tuto chvíli, bude mít smysl. Že je důvod překonat strach a nebezpečí. Pokračovat i za tu cenu. Vím, jak je to důležité. Jdu tedy dál, přestože vím, co to může přinést… Něco černého se mihlo mezi stromy. Ne. To se mi asi jen zdálo.


Když jsem se přibližoval ke kmeni jednoho ze stromů, vykřikl jsem hrůzou a upadl jsem. Natahovala se po mně ze šera sápavě nějaká chapadla. Dlouhé, tenké a spletité výběžky. Některé se začala omotávat kolem mých nohou, přesto jako by byla vyschlá chladem. Po chvíli snažení jsem se jim vysmekl. To musí být provazovka. Tajemný nemrtvý neživý netvor. O provazovce mi vyprávěl jeden poutník, prý dokáže i zabít. Musel jsem se usmát. Skutečně děsivé. Skoro jsem se vylekal. Myslím že provazovku trochu přecenil.


Po delším pochodu už téměř přestávám vnímat, kudy jdu a pomalu se mi podlamují kolena, ale musím vytrvat. Přestože mám všechny smysly zmámené a otupené chladem a tmou, všiml jsem si, jak se země zatřásla. Přede mne dopadl nějaký tajemný černý tvor. Otáčí se a prozkoumává okolí. Jeho temný a už na pohled tvrdý krunýř se matně leskne v měsíčním světle. Na konci jeho pancéřování trčí dva meče ostré jako břitva, dvě dlouhá žihadla, připravená kdykoliv k použití. Zpod tohoto strašlivého brnění se ozývá tlumené skřípání klepet. Toto je tvor z hlubin dávnověku. Starší, než cokoliv, co zde kdy bylo. Tušil jsem, že mě sleduje. Myslím, že vím, co je zač. Nestvůra. Vyslanec ledové královny. Spatřil mne. Zarývá do sněhu své pařáty jeden po druhém. Posunuje se sněhem ke mně. Dvě složené oči temnější než sama noc upírá na mne. Larvěnka. Larvěnka obrovská. Sledovala mne dlouho. Už jsem měl pocit, že jsem se jí v horách ztratil. Co vlastně chce? Chce mne napadnout? Dychtí po mé krvi? Jakou mi nese zprávu ze země smrti a ledu? Klapání klepet se zesiluje, její dvě dýky se ke mně nepříjemně přibližují. Teď chápu, jak mohly larvěnky obrovské tak dlouhou dobu přežít. Obludy z močálů, z kterých se zvedly první hory k nebi, první pevnina , se prokousaly do dneška. Ustupuji. Není jiná možnost. Larvěnka se tiše zastavila. A pak se sesunula na zem .


Neznámá dlouhá bičovitá tykadla ohmatávají larvěnku. Hladová tykadla vedou k zabijákovi. Vzezřením překonává jakoukoliv představu. Je jako sama smrt ve svém nejhorším ztělesnění. Hlavu vraha zdobí dlouhý protáhlý smrtící, jakoby morový, supí zobák. Ve velkých a strašidelných černých očích se odráží měsíc. Na štíhlém protáhlém až chorobně šedivém těle je připevněno nerovné plátové brnění. Zrůda stojí na dlouhých pařátech opatřených na konci dvěma zahnutými krutými drápy. Páchne jedem rozkladu a hniloby. Vane z ní chlad, jako by byla jen celá palčivým kusem ledu, jen špinavým kusem sněhu. Ze hřbetu anděla smrti trčí dvě pahýlovitá křídla. Připomíná kosti mrtvých dávno hnijících perutí. Celé tělo je zakončeno strašlivým šavlovitým smrtonosným trnem, který nejspíše zabil larvěnku. Mrazivá smrt zavítala do této části lesa. Smrt, která někdy zabíjí i jen tím ,jak vypadá. Ochromujícím strachem dusícím vše živé. Má jméno. Jméno, které nevystihuje hrůzu, kterou dokáže způsobit, ani úděsný vzhled. Sněžnice. Bytost říše legend. O téhle nestvůře se vypráví jen pohádky, jelikož nikdo, kdo ji viděl, setkání nepřežil. Loučím se se životem a tuším, že nesplním svůj úkol. Sněžnice si ale nevšímá. Snad ani neví, že tu jsem. Otočím se zády k širokému buku a zůstávám v jeho stínu, zatímco vzdalující se tiché praskání ledové skořápky na povrchu sněhu mi říká, že přízrak smrti odchází. Unikl jsem o vlásek.


Po dlouhém pochodu se krajina kolem mění. Toto je to místo. Rozhraní . Tady kolem se sníh už barví do modra. Dýchám rychleji. Konečně jiná barva než šedá nebo černá. Zdá se, že jsem to našel. Letos mi to trvalo dlouho. Přicházím k sněhové závěji. Jako by to světlo vycházelo za ní. Vezmu do dlaní hrst sněhu, udělám z něj kouli a zvedám ji nad hlavu. Zazáří osvětlená paprsky prvního jarního slunce. Vyhodím zářivou jiskřící kouli vysoko, vysoko k nebi. Obloha se okamžitě začíná rozjasňovat. Přichází úsvit. První jarní úsvit . Vražedné, věčně hladové přízraky vyžene horké jaro daleko na sever.


9 názorů

Jo, patří do členovců. Larvěnka obrovská patří do chvostoskoků a je velká až 1 cm. Je naprosto gigantická. Bohužel jsem ji v reálu neviděl.Jiné chvostoskoky ano. Zajímavost - můžou chodit po vodě. Sněžnice patří do hmyzu a vypadá jako křížovka kobylky, bruslařky a komára.

reka
11. 01. 2009
Dát tip
Tušil jsem že ty nestvůry, co popisuješ, existují, a že hrdina je mikroskopický (fajn nápad, mimochodem), ale biologii jsem měl už dávno a spoustu z ní zapomněl. Je to nějaký hmyz?

Každý se snažíte dát mi to nejlepší,co umíte. Dandy úžasnou expresivnost strhujících výjevů,používání těch správných slov. Tragicus mi chce pomoci z leporela dělat román.Moc díky.

Tragicus
11. 01. 2009
Dát tip
No, vlastně vše důležité shrnul reka, podtrhl bych ty popisy, pokud bys to psal jako pohádku pro dítě, tak popisy jako "strašlivým šavlovitým smrtonosným trnem", "strašidelných černých očích", "strašlivého brnění", "krutými drápy", určitě vyvoláš kýžený efekt, ale u dospělého člověka myslím ne. Tím vlastně nahrazuješ neschopnost vyvolat emoce ve čtenáři a popisem se mu snažíš naznačit, jak by se měl právě cítit. Na druhou stranu konec mne docela potěšil, byl svým způsobem originální.

DaNdÝ
11. 01. 2009
Dát tip
Chm. Esli stojíš o to aby to čtenáře zajmalo, tak sem nedávej slohovku. Ale kupodivu na týhle to ani neni znát, slohovkovost, tak to tam aspoň nepiš, lidi to děsí. Problémky. T popisnost jakože jo, i dyž vmnoha momentech je ten popis zajmavej, s dobrýma obrazama i obratama a metaforama. Ale jo, trohu moc rozvláčnej a jakoby někdy zmatenej. Ten druhej odstavec mi přišel uplně nějak zvrácenej, nedával mi vůbec smysl. snad by tomu pomohlo eště si to přečíst překontrolovat, něco přeformulovat a nejlíp něco vymazat - zbytečný sloha, nebo až moc násobený přívlastky, moc přívlastků za sebou a eště se opakujou - zvlášť tajemný a temný, což jo, k tomu textu se hodí ale všeho moc škodí a tak. A co dobrý, no název - přitáhne, dobře. No a kupodvu mi zas moc nevadila ta nědějovost, páč se trochu vynahrazená nějakou tou zvláštností celkovýho textu, jakože moc nevím o co šlo, ale zanechalo to ve mně pocit podivnosti, to se mi líbí. Některý dobrý slova a hlavně vobrazy, a tak dokonce asi i dám tip a budu zvědav na další práce, v kterejch by nebylo špatný fakt takovou zvláštnost a dobrý vobraz využít v něčem víc dějovým

To je perfektní. Já se v tom textu právě nesoustředím na hrdinu, spíš na lyriku a tajemno, neznámo a je fakt že tenhle pocit odcizení, není ono. Je pravda že právě dobrá identifikace s hrdinou působí tu akceleraci. Já myslel že se právěš bude snazší identzifikovat s neznámým hrdinou, že je jedno přes čí oči vidíš, pokud tě zajímá co vidíš. No není to tak a je mi to jasné.Jinak tyhle živočichové opravdu existují, to jen tak pro legraci.Tohle určitě není zásadní text. Ale zásadní jsou rady ,které od vás přijímám. Dík.

reka
10. 01. 2009
Dát tip
že umíš psát, je nejvíc vidět na prvním odstavci (až na ten přechodník, vyhýbej se jim, dneska už je stejně nikdo nepoužívá, a když, tak špatně, tak jako ty v textu). Pak je to bohužel jen sáhodlouhý popis nestvůr, což už vlastně psal kája. Jestli chceš čtenáře vtáhnout do děje, musí ten text nějaký děj mít. Tomuhle děj chybí, je to opravdu bohužel jen popis, navíc příliš suchopárný. Je v tom příliš vidět "filmové vidění" spíš než "literární" - popis je příliš detailní a příliš objektivní na to, aby plnil svůj účel. Předpokládám, že když se objeví popis takových nestvůr, jako potkává tvůj hrdina, není to ani tak proto, abych si dokázal jako čtenář říct "aha, teď hrdina potkal larvěnku", spíš je to proto, aby to ve mně vyvolalo určité emoce. Pravděpodobně strach (o hrdinu). V tom případě je lepší opustit objektivnost a klidně vynechat pár detailů - mimochodem, právě nejasnost, zmatenost může mít v takových momentech mnohem lepší efekt než detailní popis. Protože hrdina v té chvíli mnohem spíš viděl jen stíny a pohyby než nestvůru, kterou dokáže do detailů popsat. Poslední věc, abych se jako čtenář o text zajímal, musím cítit určitou empatii k postavě. K téhle ji bohužel necítím, nemá žádné vlastnosti, žádné cíle, nevím, proč existuje, prostě je mi úplně ukradená... vždycky si jako autor dej velkou a práci s tím, abys vybudoval k postavě nějaký vztah. Jakmile tam je, je čtenář lapen a může číst text, skoro jako by mu to vyprávěl kamarád.

Díky. Příště zkusím trochu akce.Dobrý názor.

Kaja.darlie
10. 01. 2009
Dát tip
Asi nejsem ten nejoprávněnější, kdo může kritizovat, přesto... Mno, začátek mě zaujal - asi až po to přemýšlení... Pak mi to celé příjde příliš popisné. Z mého pohledu se tam nic neděje a některé části mi navíc příjdou trochu zmatené. Asi by to chtělo krapet rozpracovat děj, ale popisné části jsou celkem zajímavě napsané...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru