Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Adam a Eva

15. 01. 2009
8
20
1606
Autor
Nestor

Adam & Eva

 

       Stáli proti sobě.

            Topili se navzájem v očích, hledíce si do tváře přes ulici, kterou jako splašené stádo cválala auta. Cestami se nesl pach výfukových zplodin a rozzuřený křik motorů. Lidé je míjeli. Davy kolem nich plynuly s vervou rozbouřené řeky, burácejíce hlasitěji než amazonské peřeje.

            „Kdo jsi?!“ křičel na ni, snaže se přehlušit ryk pístů, skřípot pneumatik, klapot podpatků, vzrušené hovory, vodu v kanálech líně se převalující jako sirup a něčí televizi, která hrála z okna druhého patra protějšího domu.

            „Kdo jsi?!“ křičel na ni, vnitřnosti sevřené úzkostí, že neuslyší a bez odpovědi se otočí a nechá se strhnout divou řekou lidských těl, která ji odnese do oceánu. Mimo dosah jeho sítí.

            „Jsem Eva,“ odpověděla tak tiše, že rozuměl pouhým odezíráním ze rtů.

            „Já jsem Adam!“ předběhl s odpovědí na nepoloženou otázku.

            Na semaforu blikla červená a všechen pohyb ulicí ustal. Ztuhl jako svaly v rigor mortis a čekal na povel, na povel tříokého kyklopa. Čekal na pohled zeleného oka, které promění jezero v řeku a pastvinu v dostihovou trať.

            Na kostelní věži odbil zvon poledne. Vábivý zvuk mosazi se nesl ztichlou ulicí a laskal uši nadpozemským zvoněním. Dvanáctá hodina, čas oběda, poledne. Doba, kdy se vám v hlavě usidluje nepříjemný pocit, že den se přehoupnul do druhé půle a do zítřka už moc času nezbývá.

            Ale pro některé to nebyl prostředek dne, nýbrž začátek.

 

            Stáli proti sobě.

            Dva blázni. Kameny v běsnícím řečišti. On, Adam a ona, Eva. Dvě postavy z laciné pohádky. Každý sám za sebe, přesto spolu a za všechny.

 

 

A viděl Bůh světlo, že bylo dobré. I oddělil Bůh světlo od tmy. A nazval Bůh světlo dnem a tmu nocí. I byl večer a bylo jitro.

 

 

            Stáli vedle sebe.      

            Rozeklaný vrcholek radniční věže. Menhiry, které s  tvrdohlavostí kamenu vlastní odolávají nepřízním počasí, času i osudu. Stáli a dívali se dolů, do útrob města, které ochotně vyjevilo všechna zákoutí jako děvka, svlékající se beze studu před cizincem.

            On se opíral o chladné zábradlí a s dětsky čirým smíchem a nadšením ukazoval na vše pod sebou.

            „Podívej, toulavé kočky a zmatený vítr, hledající v milnících, kterou ulicí se dát. Bludičky skryté za prosklenými obrazy, které ne temperou, ale námrazou namalovány jsou. A tam, bdící snílek za pochodu s hlavou v oblacích líbá dlážděnou zem, kterou pro něj mraky jsou. Podívej!“ Smál se hlasitě. „Celé město, celý svět je pod námi. Tady jsem král, královno, stačí jen natáhnout ruku a vzít co chceš. Všechno je naše, ber co chceš.“ Rozpřáhl ruce a smál se na celé kolo, až smích uháněl na větrných křídlech andělů, kteří jej s neomylností poštovních holubů donášeli lidem dole. Ti jen udiveně vzhlíželi k radniční věži a pozorovali dvojici, která tam stála vedle sebe, a přesto tak daleko jako ráno s večírem.

            Ona stála na špičkách a škvírou v chladivém zábradlí a s vráskami starostí kolem očí sledovala vše pod sebou.

            Sněhem pokryté duby a zrezivělé okapy. Chřtány do kamenných vězení a bludné potoky, které tekly chvíli na jednu, chvíli na druhou stranu. Čas, který je přítomností, i když teď už je vlastně věcí minulou. Zaběhnuté psy, brodící se na pokraji sil sněžnými dunami a po čichu hledající něco do mordy. Šedé průchody zející do světlých ulic, brány do bezútěšnosti a zmaru.

            „Nechci, nechci nic.“

            A on, jako v pouštní horečce uprostřed zimy: „Podívej, šedé tělo, svaly z malty, kůže z cihel, šlachy ze zeminy. Krev pulzuje v ulicích a srdce tluče pod chodníky. A mozek kalkuluje nad střechami a ledviny se dohadují o malichernostech, každá na jiném břehu řeky. A játra, zakleslá v korunách stromů, poslouchající neslyšný šepot listí. A žaludek, vždy v centru dění, na náměstí tráví stánky. A to, co nestráví vrací jícnu, který vše u tramvajové smyčky vydáví. A plíce v průchodech domů a tunelech, kudy sípavě sviští nasávaný vzduch. A močový měchýř v nedaleké  nádrži, kam se chodí děti přes léto koupat. A pyj v radniční věži a varlata v budově pod ní. A děloha v bouřkových mracích, které se kupí nad radnicí. To vše je naše, ber co chceš!“

            A její lýtka od věčného stání na špičkách trnula a zubatý vichr se prokusoval přes tenký svetřík až do morku kostí.

            „Nechci nic.“

            A táhla ho pryč. Pryč z věže.

            A on se udiveně ptal.

            „Co chceš? Blata v zamrzlém ledu? Zámek s klíčem, který nepasuje?“

            A jeli výtahem. Z výšin téměř nebeských zpátky na zem, kde byli obyčejnými lidmi. Ocelové lano vrzalo jako nepromazaný pant a míjená patra odpočítávala prožitá léta.

            Objal ji a topil se ve studních modrých jako nebe při západu slunce.

            „Co chceš? Nefrity v kapičkách potu?“

 

            A větrní andělé nesli výtahovou šachtou do výšin zprávu. Míjeli patra, ignorujíce tak léta, neboť zpráva nesla poselství, které i čas překlene.

            „Všecko.“

 

 

            Řekl také Bůh: „Buď obloha uprostřed vod a děl vody od vod!“ I nazval Bůh oblaka nebem. I byl večer a bylo jitro.

 

 

            Lilo. Lilo. Bíle lilo.

            Jako by se oblaka nemohla rozhodnout, zda nám seslat chmýří nažek, či oceány ukryté v hlubinách kapek.

            Lilo a déšť smýval zbytky sněhu ze střech a štěrk z ulic. Prach z kapot aut a červí larvy z kmenů stromů. Čistil samotný vzduch a oprašoval jeho opotřebované kosti.

            A v této symfonii kapek se vznášely sněhové vločky. Samy o sobě bezvýznamné, neschopny proniknout orchestrem. Ale všechny pospolu tvořily doprovodný chorál.

 

            Za okny lilo.

            Vzdechy zanikaly v árii kapek a v posteli leželo jedno tělo. Jedno tělo v oku bouře. Uprostřed víru. Kolem létaly rozvětvené blesky a masa vod se točila ve zhoubném maelströmu.

            Ale uprostřed byl klid a radost.

            Vlny nesoucí na zpěněných vrcholcích strachy, že tělo potká nehoda a bude zmrzačeno. Že se probudí postižené, neschopné soběstačnosti. Proto byla bouře tak intenzivní.

            Vítr fičel a s sebou táhnul vzdušné proudy rozžhavené doběla. Hučící pec, která vše spalovala a ve stopách jí kráčela jen bolest a žal.

            Bouřková mračna zastiňující slunce, kterým se plece blýskaly v rytmu hřmění.

            A déšť, který očišťoval a chladil čerstvé rány.

V oku bouře byl klid, bezvětří a ticho.

 

Lilo. Lilo. Bíle lilo.

Za okny lilo.

Vzdechy zanikaly v árii kapek a v posteli ležela dvě těla. On, topící se v kapkách jejího potu, a ona, vpletená do jeho vlasů. On, polomrtvý v prohlubni mezi lopatkami. Ona zamyšleně sedící na klíční kosti. On, ve vlastním odraze na jejích řasách. Ona na rtech, poslouchajíc jejich vůni. Roztřeseně pod čelistí. Bezostyšně na stehně. Zkoumavě na hrudi. Vyčítavě mezi obratli. Unaveně v nehtovém lůžku. Zuřivě v ochlupení. Mírumilovně mezi bradavkami a láskyplně mezi stehny.

Dvě těla v jedno spojené.

Zámek a klíč, kterým neotočíš.

 

Lilo. Lilo. Bíle lilo.

Za okny lilo.

            Dech zanikal v árii kapek a v posteli ležela dvě těla. Hora a dno moře. Pouštní led a voda v ohni. Světluška ve dne a krtek za noci. Ptačí hnízdo a dubová rakev. Šálek kávy a medový dort. Sen za slunečného odpoledne a ráno s myslí po flámu zahalenou. Smějící se děti v jeskyních žalu a hřbitovní plačky na svatbě. Krása a zvíře. Klíč a zámek. Večer a jitro. Muž a žena.

            Adam a Eva.


20 názorů

Shelke
11. 07. 2009
Dát tip
jj dobrý...teda skvělý, oryginální použití slov:)

Lakrov
22. 03. 2009
Dát tip
Ještě avízo

Lakrov
22. 03. 2009
Dát tip
Povídka psaná poeticky spletitým jazykem. Dýchl z ní na mě příjemný patos. A po dočtení pocit, jako když zaslechnu milence v cizím městě; Nerozumím zdaleka všem slovům z jejich rozhovoru, ale rozumím jim. A těší mě že jsou, že jsou všude -- plni stejných toužení a myšlenek, Adam a Eva. Pasáž, obsahující onen přehled anatomie byla na mě až moc naturalistická, ale to může být zaviněno rokem mého narození. Celkově se mi líbí. TIp.

hmmm, nádhera... pěkné symboly, metafory... líbá se mi moc... *

Milly
02. 03. 2009
Dát tip
Docela jsem se nechala uchvátit tímhle textem... Jen pořád nevim, co víc k němu povědět.. Ráda bych četla dál. Hm. :-) Dost ráda... Miluju poezii v próze. Díky mnohokráte V_h_m za avízo... ;o)

domin.go
22. 01. 2009
Dát tip
Ten text mě k sobě nepustí. Ale zní dobře.

Nestor
19. 01. 2009
Dát tip
To: Vzdálený_hlas_moře Na Internet exploreru se ve vynechaných řádcích zobrazují nějaké nesmysly technologického ražení, nejspíše umělecká iniciativa Microsoftu :-)

Nestor
19. 01. 2009
Dát tip
To: Vzdálený_hlas_moře Na Internet exploreru se ve vynechaných řádcích zobrazují nějaké nesmysly technologického ražení, nejspíše umělecká iniciativa Microsoftu :-)

Winter
17. 01. 2009
Dát tip
Fíha! (nepochopil jsem to) Škoda.

Cože??? Ted tě nějak nechápu.... jaké špatní zobrazení? Co to kecáš :) ???

Nestor
17. 01. 2009
Dát tip
Hm, nejspíš se jedná o nějaké špatné zobrazení, či co, protože tohle moje práce není. Škoda no.

satannáš
17. 01. 2009
Dát tip
taktéž nechápu ty supporty a spol, jinak velmi dobré T moříčku dík za avi

Nestor
17. 01. 2009
Dát tip
Já děkuji, za veskrze pozitivní ohlasy :-) K tomu, proč je to tak složité: Byl to menší projekt jehož tématem byl Karel Šiktanc. Básník, který je ještě mnohem více složitější, než tenhle výplod. Proto jsem se snažil vymyslet co nejabsurdnější a nepochopitelnější metafory. Jak tak pozoruji, celkem se povedlo, i když k nespokojenosti některých :-)

vesuvanka
16. 01. 2009
Dát tip
Dílo mě zaujalo množstvím pěkných a originálních metafor, je to něco jako báseň v próze. Působivé je i vložení biblických textů... TIP a díky :-))) a vítej na Písmáku :-))) Vzdaleny_hlas_moře - díky za avi

Horavin
16. 01. 2009
Dát tip
Líbí se mi silná obraznost a dynamika vyprávění -TIP

avox
16. 01. 2009
Dát tip
nějak nevím... asi koukám na svět méně složitě... ještě se vrátím

Oldjerry
16. 01. 2009
Dát tip
tak tohle mi tak vadí, že jsem z toho čtení nic neměl. Sorry

Teda...dobré je to... Na mě je tam místy sice až přešpříliš metafor, dílo pak ztácí tu celistvost.... ale na druhou stranu tam máš velice zajímavé, originální a někdy beroucí dech obrazy.... Takže, když to vezmu kolem a kolem JO.. plus TIP. Btw. Líbí se mi to prokládání pasážemi z bible (Mám taky dílo na toto téma "Za jakou cenu" Btw 2. Pošlu avíza svým známým, aby se na to taky mrkli, když jsi tady nováček :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru