Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Brněnské metro našeho krajana

16. 01. 2009
1
21
1119
Autor
turtle

Téměř shodou náhod (do značné míry však se záměrem) jsem četla po sobě dvě knihy podobného zaměření – Nebe pod Berlínem Jaroslava Rudiše a Brněnské metro Bogdana Trojaka. Tematická podobnost je jen zdánlivá a dalo by se říci okrajová. Obě tyto prózy se věnují dopravním prostředkům, v případě Rudiše se v knize míhají U-Bahny a E-Bahny, u Trojaka je to tramvaj („Kurevské šaliny!“ zahrozil zaťatou pěstí projíždějícímu vozu rozcuchaný Minařík, „kdybyzme měli v Brně metro, tak je klíd!“ s. 37) a otázka brněnského metra, které mohlo stát, ale nestojí.

   Porovnáním obou próz se nechci zabývat. Vyvyšovat jednu knihu nad druhou také není mým záměrem. Která kniha je lepší a čtivější, to ať si každý posoudí sám. Mé hodnocení je značně subjektivní z hlediska krajanského (Trojak je přece náš!), Rudiš je na druhou stranu známější a proslulejší, zejména svým zfilmovaným Grandhotelem. Ať tak, či onak, Bogdan Trojak, rodák z Vendryně, od roku 1996 píšící, tvořící a žijící v Brně, vydal v roce 2008 v nakladatelství Host prózu s názvem Brněnské metro.

   V této knize atypického formátu s neobvyklým písmem courier new se setkáváme s hlavním hrdinou Kojálem pocházejícím z okolí Beskyd. Už na přední vnější straně přebalu knihy se můžeme dozvědět - Bogdan Trojak alias Kojál -, že v postavě hlavního hrdiny je ukryt sám autor. Přestože v literatuře je nesmyslné mluvit o autenticitě, v tomto díle lze najít několik postav, míst, skutečností odpovídajících realitě. Autor se ve svých příbězích protkanými básněmi zmiňuje například o básníku Vítu Slívovi, Vojtěchu Kučerovi (z Třince), Jiřímu Kuběnovi, Ivanu Blatném, Kamilu Bednářovi, Robinu Fajkusovi, Věře Rosí, nakladateli Fričovi, Mirku Balaštíkovi apod. Zmiňuje také několik existujících míst v Třinci, Vendryni i Brně.

   Ozvláštňující neobvyklostí této prózy jsou doplňující informace na okrajích stránek psané menším, světlejším písmem. Bogdan Trojak střídá s brilantností spisovnou češtinu a útvary nespisovného jazyka, např. slezské nářečí, viz ukázka:  „V tu chvilu sem si uvědomil, a byl to jeden z nejduležitějšich okamžiku meho dětstvi, že misto, abych muchy surově pozabijal časopisem Mateřidouška, naučil sem ty muchy novou, užitečnou věc.“ (s. 43) Autor používá často cizí slova (chiliastické nálady, eremitská tišina, chiromant), protikladně pak působí jeho využití výrazů z polštiny „šukat po pokoji“. Několikrát se v díle také setkáváme s dnes již archaickým spojením „je nabíledni“. Dále pak Trojak užívá žákovský slang a nářečí, když vzpomíná na rodný kraj, na domov, na dětské hraní v horách, na ze dřeva vyřezávané nutrie, které jeho děda prodával.

   V díle se objevují zmínky o dobové situaci (např. označení ředitele školy „soudruh Buczek“) apod. V Brněnském metru se také dočteme o Trojakově životě v Brně, nechybí ani zmínka o víně, vinařství, schůzkách básníků v hospodách a dalších neodlučitelných událostech umělcova života. Bogdan Trojak je zejména básník, což se odrazilo i na této próze, která nejenže je prostoupena několika vloženými básněmi, ale místy vykazuje značnou lyričnost, např. „Ve splínu se propadal kamsi do jícnu melancholického bezdna.“ (s. 38) Často se setkáme s metaforami, přirovnáními (gargantuovské hlty), hyperbolami a jinými básnickými obrazy.  Viz: „Navíc byla zběhlá ve východní filozofii, což Kojála poněkud znepokojovalo. On se vyznal leda ve vietnamských instantních polévkách.“ (s. 79)

   Brněnské metro je soubor povídek, místy snad i fejetonů střídajících se s poezií a věcnými informacemi doplňujícího charakteru. Děj se odehrává v letech 1995 až 1999, přitom hlavní hrdina Kojál několikrát zabloudí do roku 1984 a 1986, kdy vzpomíná na svůj život ve Slezsku. Toto dílo nám ukazuje Trojakovo vypořádání se s rodným domovem, ale také s Brnem, s básníky a s vinařstvím, kterému se teď plně věnuje. Brněnské metro je jistě zdařilá próza s nadsázkou a humorem a hlavně…s připomínkou autorových kořenů! Ad fontes!

„Malíř Magni pil víno celá desetiletí a vénami jeho vlašských předků obíhalo jistě již desítky století.“ (s. 25)


21 názorů

/Markéta/
27. 01. 2009
Dát tip
Nedávno jsem tuhle knihu okukovala v knihkupectví ..po tvém příspěvku si ji nejspíš přečtu.Rudišovo Nebe pod Berlínem mě moc nezaujalo

Anetté
25. 01. 2009
Dát tip
No, teď už každopádně.))

Fuj.

Vaud
20. 01. 2009
Dát tip
Ve splínu se propadal kamsi do jícnu melancholického bezdna. je trochu jazykový fór, protože splín je nejen smutek, ale i slezina - spleen :-))

Ferry
19. 01. 2009
Dát tip
No, betální... *** A ještě? Úřad pro ochranu hosp. soutěže Až z Alp sem někdy voní protěže A i když Bolek trochu zblb buď hrd, že v Provázku má krb A každá tramvaj končí v lese na šnycl jezdím do Vídně Pražáci nemaj na recese někdy je mi z nich prachbídně...

papouch
18. 01. 2009
Dát tip
Na Špéně só mříže ostrý Minoriti vysavujó kostry Po Pryglu se občas pocórá Duch Rudyho a Franty Kocóra... A do teho všeho zmatku Chtějí zbórat Tugendhatku A trolejbusy, Pišto, trolejbusy! :-) (správně -trajfy-)

Ferry
17. 01. 2009
Dát tip
Nejvyšší soud a ombudsmana a v parku kafe od Zemana na šňůře pupeční ho piju v skleněné kostce v akváriu.... Až sejdem se u svaté Anny z Petrova odbijí nám hrany...

papouch
17. 01. 2009
Dát tip
Zaplaťpámbu. A my máme ústavní soud! A trolejbusy!!

Safra, a všechna moje připravovaná hlína přišla vniveč... No ale zase vy nemáte vládu! A parlament! A senát! (a jestli řekneš "zaplaťpámbu", tak tě zabiju)

papouch
16. 01. 2009
Dát tip
Nedělej nedělej. Jenom si chystáš půdu k tomu, abys mi mohl vmést do tváře "vy nemáte žádné metro a my jo, heč!" Jenže - na to já mám odpověď: "A vy nemáte trolejbusy! A lodě na eletriku!!"

Se stydim. Ale zase cos čekal, od blbýho pražáka.

papouch
16. 01. 2009
Dát tip
ale no fuj, teda.. meam! takové neslušné slovo...

Sub? Myslíš "Eytzy sub meam vaginam"?

papouch
16. 01. 2009
Dát tip
To si pleteš s mýjelow submarín.

Ha! Prazáklad mýjelografie.

papouch
16. 01. 2009
Dát tip
Tos asi Pišto nebyl v Liberci, ještě když jezdila úzkokolejná tramvaj středověkými uličkami na renesanční na náměstí.. plechy bočnic míjely baráky tak o 15 cm .. to bys teprfá čúčel

(strana 69)

Není bez zajímavosti, že tramvajím se ve své próze "Ragtime" věnuje i E.L.Doctorow. Cituji: "Tramvaj se pomalu proplétala úzkými uličkami města s šindelovými domy, které se zdály být na dosah ruky". Neuvěřitelné.

papouch
16. 01. 2009
Dát tip
To snad nemyslíš vážně??! "..prózy se věnují dopravním prostředkům, ... u Trojaka je to tramvaj" To zní, jako by to byla knížka o šalinách!! O šalinách je toho tam velice poskrovnu, např. pasáž, kde Trojak líčí studentskou zábavu jezdit na spřáhlech mezi vozy.. (mimo - v tomto bodě se mýlí, nevymysleli to studenti VŠ v osmdesátých letech, ale (my) studenti elektroprůmyslovky již v letech sedmdesátých) Nesouhlasím s tím, že je to soubor povídek. Je to ladně tekoucí autobiografický příběh (Bogdan při křtu řekl něco v tom smyslu, že je to devadesát procent pravda, kromě míst, kde si tu pravdu muslel vymyslet). Nesouhlasím i s pár dalšími věcimi. Jenže tenhle tvůj článeček není ani recenze, ani rozbor.. je to jen jakýsï mlhavý popis. Vadí mi, že jsi nezmínila úžasné ilustrace, v devadesátých letech nazývané jako ASCII grafika. Není to Trojakovo vypořádání se s domovem atd, jak píšeš. Je to výpověď života brněnské bohémy a štatlařů druhé půlky devadesátých let. A hlavně - hlavně je to děsná sranda!! Taky nechápu, proč na začátku vedle sebe kladeš Brněnské metro a Nebe pod Berlínem, když o Nebi pak nepadne ani zmínka. Jako recenze je to mizerné a navíc jsi tu knížku asi nepochopila... Omlouvá to snad to, že atmosféru Brna, či filosofii "brněnské sajtny" plně pochopí jen ten, kdo v Brně žije. Jinak - doporučil bych ti k četbě ještě Pavel Řezníček - Hvězdy kvelbu Jiří Kratochvíl - Brněnské povídky Každá z nich je psána odlišně, ale tyhle tři (podle mne) tvoří jakousi volnou trilogii. Ne, že by navazovaly, spíše leží vedle sebe a navzájem se doplňují.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru